HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#561 Felhasználó inaktív   hamond 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 27. 11:27

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 8:12

Na, akkor erről az obiról beszéljünk egy kicsit :)

Kíváncsian várom a képeket. Én is nagyon szeretek (nék) makrózni, de még nincs hozzá felszerelés. Azt tudom, hogy a titka a jó fényforrás, az állvány, sok türelem és némi fagyasztó spray. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a sok kis izgő-mozgó rovar néhány percre nyugton maradjon és lehessen jól lerekeszelt képeket csinálni. Akkor nem lesz olyan, hogy a feje búbja éles csak. Elvileg olvadás után a rovarka megy is tovább, nem károsodik. Bár ilyenkor szerintem úgy fair, ha megvárja az ember és addig elhessegeti a ragadozókat…

Virág esetén nem kell fagyasztani, akkor csak a fénnyel bajlódik az ember

Kicsit feszegeti a téma kereteit, ezért inkább a másik témába írjál majd a tapasztalatokról. És persze ide várjuk a jó 1:1-es képeket!

Üdv!

Hamarosan rakok be a másik topic-ba 1:1-es 100%-os crop képet. Igy az első hétvége után
teljesen meg vagyok vele elégedve. Baromi éles rajza van. A fókuszálás gyorsasága is elfogadható
makró obi létére. Őszintén szólva virágokat bogarakat még nem nagyon fotóztam eddig, számomra inkább a szemfotók elkészitése volt a fő szempont hogy ezt az obit vegyem.

Ha jársz majd pesten és ráérek akkor nyugodtan kipróbálhatod.

#562 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 27. 13:11

Idézet: bbence - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 11:33

Igaz, hogy az analóg SLR-ek nagyon olcsóak használtan, lehet, hogy majd veszek egyet próbaképpen. Van valami tudnivaló ezekkel kapcsolatban, mire érdemes odafigyelni?

Legalapvetőbb hogy ötször is meg kell gondolni mire egyszer lenyomod az exponálógombot.

#563 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 14:39

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 14:11

Legalapvetőbb hogy ötször is meg kell gondolni mire egyszer lenyomod az exponálógombot.

Úgy értettem vásárláskor mire kell odafigyelni. ;)
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#564 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 27. 15:06

Idézet: bbence - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 15:39

Úgy értettem vásárláskor mire kell odafigyelni. ;)

Hát ezt így nehéz leírni mert ahhoz nagyon kell érteni a gépek működéséhez, és az is a nagy hátrány hogy nem tudsz felvételt csinálni és megnézni mint a digitnél. Ha redőnyzár akkor több sebességet ki kell próbálni és abból kiderül hogy állít e gyorsaságot. Ha fémlamellás és rozsdás azt nem szabad megvenni. A működések hangja sok mindent elárul.

#565 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 15:29

szerintem azert nem kell muszeresz szakvizsga, hogy gepet vehessen az ember. teny, hogy fullel erdemes meghallgatni foleg a lassu zaridoket. alapbol meg a lotyogo, rozsdas gepeket ha kerulod, es nem izgat, hogy kivulrol kopott-e mar megkerulted a problemak felet. az objektivnel meg nezi az ember a karcossagot, a tukrozesgatlo felulet epseget, azt, hogy olajos-e belul, a lencsen keresztul az objektiv. ha bizonytalan vagy erdemes a nagyobb hasznalt kereskedeseket megnezni, ott azert figyelnek ra, hogy epkezlab gepet adjanak el. (ok is megvizsgaljak.)

de mielott ennek nekilatsz, el kell dontened, hogy milyen tipust valasztasz. ugyanis a geptipus meghatarozza a hozzaferheto objektivek minoseget, valasztekat, es arat. illetve ha DSLR-ben is gondolkodsz majd, akkor ahhoz kell valasztanod tipust. (ez esetben az EOS es a NikonF kozul fogsz valoszinuleg valasztani.)

ha nem celod, hogy digitalison is hasznald majd, akkor erdemes esetleg nem ebben a ket markaban gondolkodni, mert bar jok az objektivjeik, sajnos nagyon dragak. ez esetben valoszinuleg M42-es rendszert erdemes venni, abbol talan a legjobb valasztas a Practica. (sajnos nem ismerem oket, nem tudom melyik pontosan mit tud.)

na, ennyit egyenlore. :)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#566 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:09

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 16:29

szerintem azert nem kell muszeresz szakvizsga, hogy gepet vehessen az ember. teny, hogy fullel erdemes meghallgatni foleg a lassu zaridoket. alapbol meg a lotyogo, rozsdas gepeket ha kerulod, es nem izgat, hogy kivulrol kopott-e mar megkerulted a problemak felet. az objektivnel meg nezi az ember a karcossagot, a tukrozesgatlo felulet epseget, azt, hogy olajos-e belul, a lencsen keresztul az objektiv. ha bizonytalan vagy erdemes a nagyobb hasznalt kereskedeseket megnezni, ott azert figyelnek ra, hogy epkezlab gepet adjanak el. (ok is megvizsgaljak.)

de mielott ennek nekilatsz, el kell dontened, hogy milyen tipust valasztasz. ugyanis a geptipus meghatarozza a hozzaferheto objektivek minoseget, valasztekat, es arat. illetve ha DSLR-ben is gondolkodsz majd, akkor ahhoz kell valasztanod tipust. (ez esetben az EOS es a NikonF kozul fogsz valoszinuleg valasztani.)

ha nem celod, hogy digitalison is hasznald majd, akkor erdemes esetleg nem ebben a ket markaban gondolkodni, mert bar jok az objektivjeik, sajnos nagyon dragak. ez esetben valoszinuleg M42-es rendszert erdemes venni, abbol talan a legjobb valasztas a Practica. (sajnos nem ismerem oket, nem tudom melyik pontosan mit tud.)

na, ennyit egyenlore. :)

Én egy időben direkt vadásztam a bizikben olyan gépekre amelyeknél a becsüs elnézte a gép működését és hibásnak mínősítve nagyon olcsón adták. Egyszer akart egy kandúrbandi hibás fémlamellás zárú gépet rámsózni. Nem sikerült.  Egyszer egy Ricoh-t vettem 2500 Ft-ért, egy csavarhúzóval 2mp alatt "javítható" volt.

#567 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:34

Köszönöm a válaszokat! :) Majd megrágom még ezt a dolgot, mert látom pl. aproneten 30k-ért már kitobis elég korrekt analóg SLR-t lehet kapni, viszont igazából nekem DSLR-re fájna a fogam, de ahhoz egyrészt még kevésnek érzem magam, másfelől (és főleg ezért :D) drága. A jelenlegi Canon S1 IS-emet jó esetben 60-70k körül el tudom adni, de egy kitobis DSLR-re még így is egy 100k-t rá kéne dobnom. Sok.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#568 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:37

Továbbmentem ezen az árnyék + ff + durva kontraszt témán, a szobámban is sikerült vmit kihoznom belőle:

Maga a kép:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

S egy kis átrendezés:
Kép

Valamint mégegy árnyékjáték
Kép

#569 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:56

Feltöltöttem a Malájziában készült képeim ide: http://malaysia.bolla.hu/

Remélem tetszeni fognak.  :)

#570 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 19:31

Hát, tetszik, köszi hogy megosztottad :)

#571 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 19:54

Idézet: bbence - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 18:34

látom pl. aproneten 30k-ért már kitobis elég korrekt analóg SLR-t lehet kapni

geprol beszelunk, vagy jatekszerrol? ;)
a kit obit el kene felejteni, mert azzal eleg sok vacak kepet lehet am csinalni. es kulonben is, minek neked autofokuszos SLR? annak tenyleg semmi ertelme. (azt megteszi most Neked a kompakt digitalisod, kesobb a DSLR.) manualis gepet vegyel, mert azzal orom megtanulni fenykepezni! (nem mintha nem tudnal, csak ha azt irod, hogy mindig le kell ellenorizned magad, akkor meg van mit tanulni. es arra a manualis jo igazan! az automata nem segit tanulni..) masfelol a fix manualis optikaknak sokkal-de-sokkal jobb kepe van, mint a gyenge zoomoknak. (soknak meg a baromi draga zoomnal is, de ez egy masik kerdes es vita.) mindekozben ha figyelsz ra, hogy a kesobbi DSLR-ed kezelje azokat, a manualis objektiveket is nagyszeruen hasznalhatod a digitalis vazon.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#572 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 20:06

Sziasztok!
> Erre a képre< kérhetnék valami véleményt, kritikát, stb.-t? :)
köszi
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#573 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 27. 20:15

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 20:54

geprol beszelunk, vagy jatekszerrol? ;)
a kit obit el kene felejteni, mert azzal eleg sok vacak kepet lehet am csinalni. es kulonben is, minek neked autofokuszos SLR? annak tenyleg semmi ertelme. (azt megteszi most Neked a kompakt digitalisod, kesobb a DSLR.) manualis gepet vegyel, mert azzal orom megtanulni fenykepezni! (nem mintha nem tudnal, csak ha azt irod, hogy mindig le kell ellenorizned magad, akkor meg van mit tanulni. es arra a manualis jo igazan! az automata nem segit tanulni..) masfelol a fix manualis optikaknak sokkal-de-sokkal jobb kepe van, mint a gyenge zoomoknak. (soknak meg a baromi draga zoomnal is, de ez egy masik kerdes es vita.) mindekozben ha figyelsz ra, hogy a kesobbi DSLR-ed kezelje azokat, a manualis objektiveket is nagyszeruen hasznalhatod a digitalis vazon.

A régebbi analóg gépeken nincs olyan hogy kitobi. Változó hogy milyen objektívvel kerültek forgalomba, de fixxel az utóbbi 20 évben azért nem kerültek forgalomba hogy a gépek használhatóságát növeljék. Evidens hogy ha egy 50-es alapobjektívvel hoznának forgalomba gépet akkor a vevő rögtön mehetne venni objektívet. Mellesleg 39900 Ft-ért vadonatúj Canon EOS-t lehet kapni, akkor 30000-ért minek kell használtat venni?

#574 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 20:48

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 19:56

Feltöltöttem a Malájziában készült képeim ide: http://malaysia.bolla.hu/

Remélem tetszeni fognak.  :)

Még annyi info, hogy 7729 és 7733 a két legjobb, bár ez utóbbi kicsit szűk lett.
Úgy még jobb lett volna ha kis magyarázószöveget is írtál volna, de így is meg tudtam nézni :)

#575 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 20:55

Eh, majd erősen meggondolom még, mit vegyek/tegyek. :) Lehet, hogy az lesz a vége, hogy veszek egy 10e Ft-os ősrégi SLR-t, és próbálgatok. Amúgy az említett analóg Canon EOS obijait minden további nélkül lehet a digitális Canon-okon használni? Melyik típusra gondoltál egyébként ottokar?

#576 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 20:58

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 21:06

Sziasztok!
> Erre a képre< kérhetnék valami véleményt, kritikát, stb.-t? :)
köszi

Előző oldalon már gazdi véleményezte. Amúgy nekem is hasonló a véleményem, tehát hogy nagyon jó a tükröződés, viszont valóban sötét. Másik dolog - s ez magánvélemény - hogy ezek a fajta felhők nekem nem jönnek be, olyan semmilyenek, olyan "izé". :D De ettől még egész hangulatos a kép. :)

#577 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 21:20

Idézet: bbence - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 21:55

Eh, majd erősen meggondolom még, mit vegyek/tegyek. :) Lehet, hogy az lesz a vége, hogy veszek egy 10e Ft-os ősrégi SLR-t, és próbálgatok. Amúgy az említett analóg Canon EOS obijait minden további nélkül lehet a digitális Canon-okon használni? Melyik típusra gondoltál egyébként ottokar?

Csak hogy a másik oldal is megszólaljon, szerintem kidobott pénz az ilyesmi. Igaz, hogy a régi árukhoz képest olcsók ezek, de ha komolyan neki akarsz állni kisérletezni akkor a filmköltség nem lesz kicsi (akkor sem ha te hivod elő)... Digitálison sokkal gyorsabban lehet tanulni, mégha a fekete-fehér az egy kicsit körülményesebb akkor is. IMHO jobban jársz ha inkább félrerakod a pénzt amit erre szánnál és veszel később egy digit tükröst, így legalább hamarabb összejön az is, addig meg használd amid van méghozzá gőzerővel.

#578 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 27. 21:28

Idézet: bbence - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 21:55

http://www.canon.hu/...duct.php4?id=71

Ezt láttam 39900-ért.

#579 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 22:50

Idézet: bbence - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 20:58

Előző oldalon már gazdi véleményezte. Amúgy nekem is hasonló a véleményem, tehát hogy nagyon jó a tükröződés, viszont valóban sötét. Másik dolog - s ez magánvélemény - hogy ezek a fajta felhők nekem nem jönnek be, olyan semmilyenek, olyan "izé". :D De ettől még egész hangulatos a kép. :)

köszi, átsiklottam gazdi felett. :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#580 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 23:07

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 21:48

Még annyi info, hogy 7729 és 7733 a két legjobb, bár ez utóbbi kicsit szűk lett.
Úgy még jobb lett volna ha kis magyarázószöveget is írtál volna, de így is meg tudtam nézni :)

Igen, nekem is ezek tetszenek a legjobban. Itt a folytatás: http://cambodia.bolla.hu/

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.