HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#761 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 07. 13:19

Idézet: saen - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 12:24

ezért bőven elegendő neki a 6-8mps belépő szintű DSLR-ek valamelyike. Ezek lehet, hogy nem fogják elérni a legjobb filmek/diák minőségét (bár megközelítik)
az elobb meg Te mondtad, hogy a filmel a nagy digitalisokat veted ossze, es elfogadtad, hogy a kozepszintu gepek szinvisszaadasa nem az igazi. most meg azt mondod megis, hogy ez is megkozeliti? azert nem kene ilgy csusztatni menet kozben. ;)

Idézet

Ami az árat illeti, hiába vesz egy praktika vagy zenit vagy akármi más olcsó vázat ha a filmköltség néhány év alatt önmagában több lesz, mint a digit váz ára, főleg ha tényleg az igazán jó (és egyben drága) filmeket használja.
szamoljunk! (mert kulonben a kijelentesed csak log a levegoben..) ne nezzuk most se a ff fenykepezest (mert akkor belemegyunk a laborban vagy otthon problematikaba), se a diat. foleg azert ne nezzuk, mert ez a ketto olyan megkozelites, amit a digitalis egyszeruen nem tud. de debaj is azt mondta, hogy o papirkepet szeretne. igy tehat maradjunk a negativnal.

1 profi negativ 1000 Ft korul van. hivasa 500, kontakt 500. ez nagyjabol 2e Ft. a nagyitas koltseget ugye nem szamoljuk, hiszen az a digitalisnal is ugyanaz, sot, ott meg dragabb is ma. 2e Ft-al 100 tekercs araban van a digitalis vaz. az meg nagyon sok!! az ember evente 20-30 tekercset lo el, ha sokat fenykepez.. 3 ev alatt meg a digitalis szepen elavul, a manualis meg pont ugyanannyit er. ;) bocsass meg, de en nem latom, hogy igazad lenne, hogy ez sokkal dragabban jonne ki..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#762 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 13:46

Idézet

az elobb meg Te mondtad, hogy a filmel a nagy digitalisokat veted ossze, es elfogadtad, hogy a kozepszintu gepek szinvisszaadasa nem az igazi. most meg azt mondod megis, hogy ez is megkozeliti? azert nem kene ilgy csusztatni menet kozben. ;)

A megközelíti és a jobb az különbség, szerintem nem csúsztatok :) Tehát összefoglalva a profi DSLR-ek jobbak, mint a 35mm-es film/dia, míg az olcsóbb kategória pedig megközelíti.

Idézet

szamoljunk!
1 profi negativ 1000 Ft korul van. hivasa 500, kontakt 500. ez nagyjabol 2e Ft. a nagyitas koltseget ugye nem szamoljuk, hiszen az a digitalisnal is ugyanaz, sot, ott meg dragabb is ma. 2e Ft-al 100 tekercs araban van a digitalis vaz. az meg nagyon sok!! az ember evente 20-30 tekercset lo el, ha sokat fenykepez.. 3 ev alatt meg a digitalis szepen elavul, a manualis meg pont ugyanannyit er. ;) bocsass meg, de en nem latom, hogy igazad lenne, hogy ez sokkal dragabban jonne ki..

20-30 tekercs szerintem semmi, ennek sokszorosát lőném el... A gép piaci értéke meg szerintem lényegtelen, használati érték számít. Az elavulás sem érdekel, mert ha most jó akkor 3 év múlva is ugyanolyan képeket fog produkálni a gép. Személy szerint a D70-em nálam fog elhalálozni, addig fogom használni.

#763 Felhasználó inaktív   fzr1000 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 16:24

Sziasztok

Istenigazából nem tudok beleszolni digitális kontra filmes gépek kérdésébe. Saját vélemény: nekem sokkal könyebb használni a digitális gépet,az általatok nagyon jól leírt okok miatt. Előre bocsátom nagyon kezdő fotós vagyok, és még tuloztam is a tudásomat illetően. De a sok szép kép,amiket itt (is) láttam arra sarkalt,hogy magam is megprobálkozzak néhány kép elkészítésével. Sajnos a drágább gépek számomra is csak az álom kategoriába tartoznak.

Talán ennyit bemelegítésnek!  :)

Fel is rakok 1 képet......várom a kritikákat...tudom van még mit tanulnom.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#764 Felhasználó inaktív   fferi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 17:40

Hi fzr1000 ! Én nem vagyok szakértő,és csak azt mondom el,amit látok. ;)
Jó a kép,szép így felülről fotózva.Bár egy kicsit szűkebb vágással jobban mutatna,és nekem igazából egy kicsit életlennek is tűnik,valamint zajosnak is.
qtyqrutty.Lógaki,kilóga...Logika !!!
AMD Athlon™ XP2400+,Asrock K7S8X,Samsung 2x512 DDR400,GeForce4 MX440,Samsung 160Gb/7200/2M,Hitachi 160Gb/7200/8M,Pioneer DVR-109,LG GSA4163B,Codegen 300x,Sampo Alphascan 777,Canon MPC 190

#765 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 18:21

a kep tetszetos, es amennyire a notebookomon meg tudom itelni a szinei is igen szepek. nekem a tag vagas is tetszene, mert a zold levelek(?) nagyon szep szinosszhangban vannak a hatterrel. de miert vannak pont igy? egyik sarokba megy pont, masik ketto melle, egy az oldalt felezi, masxik ketto picit melle lo".  ha a levelek is szep format alkotnanak valahogy, akkor igencsak jol eltalalt keppel allnank szemben.
a forum ma:

#766 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 18:41

Idézet: saen - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 13:46

20-30 tekercs szerintem semmi, ennek sokszorosát lőném el...

filmet??? vagy a digitalisbol kovetkeztetsz? mert azzal nem sokra megyunk... :)
(ha filmbol valoban sokkal tobbet lottel el, akkor Te hivatasos fotos vagy, es persze, hogy Neked a digitalis eri meg. mert a hivatasos egy esemenyen csinal 50-100 kepet, amibol 1-2 fog megjelenni az ujsagban. erre persze, hogy felesleges a filmet "pazarolni".)

es persze csak azt szamoljuk, hogy mennyit nagyitottal is ki! mert egy tekercsbol az embernek van nagyjabol 20 jo kepe. ez evi felezer kep. azt mondod ennel tobb keped keszult? mert ha csak a kepernyon jelenik meg az a tizezernyi kep, akkor azzal nem sokra megyunk itt. (az en velemenyem szerint az nem is kep, de ezt nagyon hallkan mondom, mert tudom, hogy nem feltetlenul ertenetek velem eggyet.) pont ez a kulonbseg a digitalis es az analog kozott! az elsoben eszetlenul kesziti az ember tucatszamra a kepeket (nem Teged minositelek, mindenki -- en is-- igy van vele), mert ugyis utolag valogat, az analognal meg meggondolja a kepeit egyesevel, es nem is lo el annyit.

raadasul amint kinagyitottuk azt a felezer kepet, azokbol egy reszet nem csak 10x15-osben, hanem nagyobb meretben is, akkor mar eleg dominans lesz annak az ara.

az elavulasmeg hiaba nem erdekel, ha 3 ev mulva veszel egy jobbat, mert akkor mar ugy erzed, hogy az "dukal" Neked, illetve ha elromlik. (ne gondoljuk, hogy 3-5 evnel tobbet kibirnak ezek. nem ugy keszitik!) az analog meg siman elfutkos akar egy evszazadig is. (manapsag a dedapam altal hasznalt haboru elotti rolleiflexet kezdtem el kultivalni. :)) raadasul ugy, hogy a minosege egyre javul! hiszen egyre jobb filmet raksz bele.. a digitalis szenzora meg orokre olyan marad. (es romlik.) (felre ne ertsetek megint, a digitalis altal nyujtott menet kozbeni erzekenysegallitas masfelol meg nagyon nagy elony a filmel szemben..)
a forum ma:

#767 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 18:43

A gépem sajnos szervizben van hotpexel miatt és azt mondták rendelnek hozzá valamit uh várnom kell... Addig itt egy múlt heti képem, sokan elfelejtik a Gellért-hegy lábánál ezt a keresztet pedig szerintem jól mutat a kettő együtt.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
kuronya.hu                             Mediagalaxy.hu

#768 Felhasználó inaktív   fzr1000 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 18:44

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 18:21

a kep tetszetos, es amennyire a notebookomon meg tudom itelni a szinei is igen szepek. nekem a tag vagas is tetszene, mert a zold levelek(?) nagyon szep szinosszhangban vannak a hatterrel. de miert vannak pont igy? egyik sarokba megy pont, masik ketto melle, egy az oldalt felezi, masxik ketto picit melle lo".  ha a levelek is szep format alkotnanak valahogy, akkor igencsak jol eltalalt keppel allnank szemben.

Teljesen igazad van  :omg:

Megprobálok segíteni rajta

#769 Felhasználó inaktív   fzr1000 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 18:47

Idézet: Kuronyab - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 18:43

A gépem sajnos szervizben van hotpexel miatt és azt mondták rendelnek hozzá valamit uh várnom kell... Addig itt egy múlt heti képem, sokan elfelejtik a Gellért-hegy lábánál ezt a keresztet pedig szerintem jól mutat a kettő együtt.

Tetszetős kép!
Épp annyi látszik amennyi kell

#770 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:07

Idézet

filmet??? vagy a digitalisbol kovetkeztetsz? mert azzal nem sokra megyunk... :)
(ha filmbol valoban sokkal tobbet lottel el, akkor Te hivatasos fotos vagy, es persze, hogy Neked a digitalis eri meg. mert a hivatasos egy esemenyen csinal 50-100 kepet, amibol 1-2 fog megjelenni az ujsagban. erre persze, hogy felesleges a filmet "pazarolni".)

Két részre osztanám a problémát, az egyik az akció (jégkorong, madarak, stb), itt a gép sorozatlövő képessége határolja be a mennyiséget, gyors géppel 2-3 szorosát is ellőném a mostaninak, nyersanyag itt nem számít. Ugyanis ha nem lősz nem lesz kép és akció közben nem lehet előre tervezni, sokszor az előtt kell lenyomni a gombot, mielőtt megtörténne a dolog és csak remélheted, hogy a kívánt képet kapod. A másik dolog pedig az ahol nem kell sietni, itt pedig megpróbálok biztosra menni, jónéhány verziót készítek, ráadásul gyakran különböző mélységélességgel, stb, stb. Filmmel szerintem még többet csinálnék a biztonság kedvéért, mert ott nem igazán van lehetőség utólagos ellenőrzésre. Persze ekkor meg jönne a másik oldal, hogy ki bírna ennyi filmet kifizetni... Ja és nem vagyok hivatásos fotós, annak ellenére sem, hogy jelent már meg itt-ott képem.

Idézet

es persze csak azt szamoljuk, hogy mennyit nagyitottal is ki!

Családnak szoktam néha, illetve csak a kedvenceimet. Alapvetően töredékét az ellőtt képekhez képest, de nálam ez nem is szempont, szeretem a digitális formát és nem zavar ha nincs kézben. Ez izlések és pofonok kérdése.

Idézet

az elavulasmeg hiaba nem erdekel, ha 3 ev mulva veszel egy jobbat, mert akkor mar ugy erzed, hogy az "dukal" Neked, illetve ha elromlik. (ne gondoljuk, hogy 3-5 evnel tobbet kibirnak ezek. nem ugy keszitik!)

Nem fogom lecserélni, max veszek második vázat, néha jó lenne tartalék. Az elromlástól félek, de ez ellen meg nem tudok mit tenni és nem is tudom előre kiszámítani. Ettől függetlenül már bőven behozta az árát csak ha az ellőtt mennyiséget átszámítom filmre, szóval olyan nagyot nem bukok már...

Idézet

az analog meg siman elfutkos akar egy evszazadig is.

Tegyük hozzá, hogy ez csak a régebbi gépekre igaz, azokat tényleg összeraktál, egy új műanyag csoda ugyanúgy szétmegy, mint a digit verzió. Persze tudom, hogy a régi manuál slr-ekről beszéltél, ezt csak a pontosság kedvéért írtam :)

#771 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:17

a sorozatot KOVETELO dolgaidhoz valoban a digitalis slr a jobb. (meg a fokuszszorzotenyezo is jol jon!) ketsegkivul igaz, hogy ezekre es hasonlokra a digitalis korszak nagy fejlodessel jart. (raadasul a jegkorong eseten -- mar csak a megvilagitas miatt is -- nem beszelhetunk szinhusegi problemakrol. a madaraknal mas a helyzet, de ott meg valasztani kell a dia nagyszeru kepe es a digitalis nagyon eros hasznalhatosaga kozott.

a masik oldallal viszont mar nem ertek egyet. a tobb kep elkeszitese (kulonbozo melysegelessegekkel, beallitasokkal) ugyanis nem tartozik a fotozas mindennapjaihoz. nagyon ritkan csinal ilyet az ember, a tobbi esetben (mivel a fejeben keszul el a kep!) erre nincs szukseg egyszeruen. (hirtelenjeben egy helyzetre emlekszem, mikor melysegelessegi sorozatot csinaltam, de az a kep 24x30-as meretben log most a konyhamban..)

a "jo nekem digitalisan" kerdeskorhoz: akkor neked egy 2Mpixeles gepre van szukseged. ennel tobbet ugysem tud megjeleniteni egy digitalis eszkoz sem.. ;)
a forum ma:

#772 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:26

Jól van, kezdek megnyugodni a vita csendesedésével, hogy nem kell kidobnom és/vagy analógra cserélnem a digitális gépemet. ;)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#773 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:31

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 20:17

a "jo nekem digitalisan" kerdeskorhoz: akkor neked egy 2Mpixeles gepre van szukseged. ennel tobbet ugysem tud megjeleniteni egy digitalis eszkoz sem.. ;)

Azért van előhívott képem is, pl most is be van keretezve a fehérvári jégpálya melegedőjében egy képem 30x40 cm-es méretben, szóval néha kell a megapixel :)

#774 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:34

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 19:26

Jól van, kezdek megnyugodni a vita csendesedésével, hogy nem kell kidobnom és/vagy analógra cserélnem a digitális gépemet. ;)

atyavilag! remelem nem gondolta barki is, hogy en ezt ajanlom a digitalis gepek tulajdonosainak!? :D

fotozzon mindenki, amivel tud, csak jo kepek legyenek. :)
a forum ma:

#775 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:36

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 20:17

a masik oldallal viszont mar nem ertek egyet. a tobb kep elkeszitese (kulonbozo melysegelessegekkel, beallitasokkal) ugyanis nem tartozik a fotozas mindennapjaihoz. nagyon ritkan csinal ilyet az ember, a tobbi esetben (mivel a fejeben keszul el a kep!) erre nincs szukseg egyszeruen.

A különböző mélységélesség problémája abból adódik, hogy hiába van mélységélesség ellenörző gomb a gépen, a kis keresőn nem látom rendesen és nem tudok biztosra menni. Túlságosan rekeszelni meg a diffraction miatt nem akarok + néha a záridő is kell.
A beállítások alatt értem még azt, hogy csinálok vertikális és horizontális képeket, csinálok többfajta képkivágást, szóval kisérletezgetek. Szerintem ez jó dolog, ugyanis nem mindig találom meg elsőre a megfelelő beállítást vagy lehet több jónak tűnő megoldás is.

#776 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:52

ertettem mar elsore is, amit irtal. de hidd el, hogy aki fejben kepes megkomponalni a kepet, annak ezek nem problemak, hogy elore el tudja donteni. (en a melysegelessegi gombot tulajdonkeppen csak makronal hasznalom, a tobbi esetben megyek az erzeseim utan.)

persze a kiserletezes, probalgatas sem rossz dolog. veletlenul sem akarlak lebeszelni rola, hiszen ez a technika ezt segiti. de attol, hogy neked ez megy jol masnak lehet, hogy nem. sot, a kiserletezgetok tobbsege sok rossz kepet keszit, es egy jot sem, mert nem kepes a kiserletezest jo kepre valtani. mert ahhoz is kell a hozzaertes. es azoknak akik ebben a problemaban szenvednek nem segit a digitalis, hanem inkabb ront a helyzeten!

de hagyjuk abba (az amugy elvezetes) vitat: kisse tul hosszura nyujtjuk, hatha masok szamara tulzottan off-topic mar. :)
a forum ma:

#777 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 01:59

Épp rendezgettem a képeim és rátaláltam erre. Már aznap, mikor készült meg akartam mutatni, de valahogy elmaradt
LG art cooling:
Kép
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#778 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 07:54

azon gondolkodom, hogy raferne-e egy perspektivakorrekcio, hogy absolute egyenesek legyenek az ablakok? talan igen..
a forum ma:

#779 Felhasználó inaktív   Twelve 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 10:16

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 12:05

Nem gondolod hogy akkor azonosan rosszak is? A tömörítéssel adatvesztés történik, ami részletvesztés is egyben.

De gondolom. Csak a kérdés az volt, hogy ha kettő közül kell választani melyiket érdemes inkább.

#780 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 04. 08. 13:45

Idézet: Twelve - Dátum: 2006. ápr. 8., szombat - 11:16

De gondolom. Csak a kérdés az volt, hogy ha kettő közül kell választani melyiket érdemes inkább.

A harmadik ahogy már valaki írta.

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.