HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1981 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:13

Idézet: saen - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 16:09

Ezek után kiváncsi lennék, hogy melyik az a kép amelyiknek nyerni kellett volna...

Való igaz, nem láttam a többi képet, az is lehet, hogy ez volt egyetlen egy beküldő, de nem hiszem, hogy ez lenne az eset. A múltkor én direkt próbáltam a kompozícióra figyelni, hogy érdekes kép szülessen, erre beraktak egy képet egy rakat báburól, amik simán egymás mellé voltak rakva. Mondjuk abban legalább volt vmi japán, nem úgy mint ebben.

De hagyjuk, szarok az egészre.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1982 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:14

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 9:47

a tavlati perspektiva meg sajnos tudtommal nem jatszik. egy nagylato (helyes lekepzesu, nem torzito, rektolinerais) kivagott kozepe, ami ekvivalens gyujtotavolsagu egy televel pontosan ugyanazt a kepet adja!

Mivan???

Ezt gondold át mégegyszer.

Egyrészt senki sem beszélt kivágásról, teljes, egymás mellé rakott képekről beszéltünk, másrészt ha egy nagylátóval készült kép közepét kiveszed, és melléteszed egy a kivágásnak megfelelő látószögű optikával készült képet az adott témáról, már az SEM lesz azonos kép.

A kivágás lehet, hogy azonos lesz, de maga a kép egyéb részleteiben nem. TÖBB részletében SEM!
1. Távlati perspektíva
2. Mélységélesség.

Játssz csak egy kicsit, szurkálj le egymás mögé 10 gyufaszálat, lődd le egy nagytelével teljes képkitöltésre komponálva, mondjuk hosszában véve őket, 10 fok rálátással, aztán lődd le ugyanezt egy 20mm-es nagylátóval, és vágd ki a közepét úgy, hogy a 300-as nagytele által látott terület legyen a végeredmény. A két kép között ég és föld lesz a különbség.

#1983 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:33

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 14:45

"mert nem mindegy, milyen tipusu szem nezi a kepeket..)"

Hogy miket tud az ember meg vénségére. Igaz hogy van sasszem, tyúkszem, de hogy fotósszem lenne? Bozontos farkincámra esküszöm nem tudom felfogni. Mert idáig azt hittem hogy az agy az a nagy, fogja fel az esztétikumot.

ja, hogy Te nem tudtad, hogy a szem az agy resze? (neuronilag.. es a latvany feldolgozasat tekintve!)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1984 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:34

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 15:00

A mondatnak egészében nézve van értelme, ne csak egy részét ragadd ki. Ha idézünk vkit, akkor illik pontosan idézni, és lehagyni csak akkor lehet dolgokat, ha a kiragadt mondaton nem változtat lényegében a lehagyás. Önkényesen nem idézünk.

sajnalom, ha nem ertetted, hogy miert tettem pontosan ezt! amugy tokeletesen igazad van: en NEM ideztem!
a forum ma:

#1985 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:37

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 15:14

másrészt ha egy nagylátóval készült kép közepét kiveszed, és melléteszed egy a kivágásnak megfelelő látószögű optikával készült képet az adott témáról, már az SEM lesz azonos kép.

igen, errol beszeltem. a veget ugy irod, mintha Te vegigcsinaltad volna, es megkaptad volna az altalad leirt vegeredmenyt, miszerint nem azonosak a kepek.. ki is probaltad, vagy csak hiszed? (ha mar az empirikus kiserletet hoztad kovetendo peldanak ne gyere nekem azzal, hogy "hat ez trivialis!")

ha hiszed, akkor mi alapjan? ha kiprobaltad, akkor miert nem linkeltel be ket ilyen kepet?

amugy mindkettonk kijelentese a digitalis fenykepezes forumon tortent. ahol tipikus, hogy a dslr-ek csak a kepmezo kozepet hasznaljak. tehat allitod, hogy egy 1.6-os ekvivalenciaszorzoval rendelkezo gepen az 50-es lencse mas kepet keszit, mint a kisfilmesen a 80-as? tavlati perspektiva szempontjabol? mi a kulonbseg?

hogy szukitsuk a problemat, tekintsunk el a melysegelesseg kerdesetol! egyfelol eredetileg a panoramabol indultunk, ahol ez nem kerdes. masfelol pont a dslr pelda mutatott ra nekem, hogy az lehet, hogy valoban kulonbozik. ha igen, akkor ebben a pontban visszalepnek. amugy eredetileg erre nem is gondoltam, en csak a tavlati perspektiva kerdeseben kivantam mondani a kep azonossagat! (mivelhogy a kerdeskorben, hogy lehet-e tobb kepbol azonos perspektivalatvanyt osszerakni csak ez erdekes.)

Szerkesztette: bogdan 2006. 06. 03. 15:43 -kor

a forum ma:

#1986 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:44

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 16:34

sajnalom, ha nem ertetted, hogy miert tettem pontosan ezt! amugy tokeletesen igazad van: en NEM ideztem!

Akkor mit is csináltál?

#1987 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:46

kiragadva egy jo peldat abbol amit irtal probaltam ravilagitani az allaspontomra!
a forum ma:

#1988 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 16:58

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#1989 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 17:47

szep! (bar a hatteren kene egy kicsit dolgozni, mert eleg zajos.) no meg en vagnek, es sotetitenek. valahogy igy.. bocs.. :)

Kép

Szerkesztette: bogdan 2006. 06. 03. 17:55 -kor

a forum ma:

#1990 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 17:52

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 15:14

Játssz csak egy kicsit, szurkálj le egymás mögé 10 gyufaszálat, lődd le egy nagytelével teljes képkitöltésre komponálva, mondjuk hosszában véve őket, 10 fok rálátással, aztán lődd le ugyanezt egy 20mm-es nagylátóval, és vágd ki a közepét úgy, hogy a 300-as nagytele által látott terület legyen a végeredmény. A két kép között ég és föld lesz a különbség.

20-asom es 300-osom sajnos nincs, igy egy dslr-en (1.6x-os szorzo) 24-es es 135-ost csinaltam gyorsan (38<->216mm). azert ez is majdnem 6x-os atfogas!

Kép

Kép

pontosan milyen hatalmas kulonbsegekre is probaltal ravilagitani? (a melysegelessegen kivul persze.) :p
a forum ma:

#1991 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 17:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 18:47

szep! (bar a hatteren kene egy kicsit dolgozni, mert eleg zajos.)

A kép már eleve zajtalanítva van, 45% Neat Image-ben. ISO400 sötétben, már így is jól megdolgoztatva az OISt (ennél konkrétan 1/15s-en volt, 38mm flimekv. mellett). Nem technikai vagy művészi okból raktam be, egyszerűen csak szép a kard szerintem.

#1992 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 18:01

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 18:47

szep! (bar a hatteren kene egy kicsit dolgozni, mert eleg zajos.) no meg en vagnek, es sotetitenek. valahogy igy.. bocs.. :)

Kép

Valóban jobban néz ki, én most lusta voltam belenyúlni a vágáson és a zajtalanításon kívül.

#1993 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 19:44

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 15:37

igen, errol beszeltem. a veget ugy irod, mintha Te vegigcsinaltad volna, es megkaptad volna az altalad leirt vegeredmenyt, miszerint nem azonosak a kepek.. ki is probaltad, vagy csak hiszed? (ha mar az empirikus kiserletet hoztad kovetendo peldanak ne gyere nekem azzal, hogy "hat ez trivialis!")

ha hiszed, akkor mi alapjan? ha kiprobaltad, akkor miert nem linkeltel be ket ilyen kepet?

amugy mindkettonk kijelentese a digitalis fenykepezes forumon tortent. ahol tipikus, hogy a dslr-ek csak a kepmezo kozepet hasznaljak. tehat allitod, hogy egy 1.6-os ekvivalenciaszorzoval rendelkezo gepen az 50-es lencse mas kepet keszit, mint a kisfilmesen a 80-as? tavlati perspektiva szempontjabol? mi a kulonbseg?

hogy szukitsuk a problemat, tekintsunk el a melysegelesseg kerdesetol! egyfelol eredetileg a panoramabol indultunk, ahol ez nem kerdes. masfelol pont a dslr pelda mutatott ra nekem, hogy az lehet, hogy valoban kulonbozik. ha igen, akkor ebben a pontban visszalepnek. amugy eredetileg erre nem is gondoltam, en csak a tavlati perspektiva kerdeseben kivantam mondani a kep azonossagat! (mivelhogy a kerdeskorben, hogy lehet-e tobb kepbol azonos perspektivalatvanyt osszerakni csak ez erdekes.)

Távlati perspektíva:

Annak idején a Práter utcában úgy tanultam, ahogy írtam, de a kedvedért kétségbe vontam az ország legrégebbi, legjobb hírű fotósiskolájának tanárainak szakértelmét, tudását, és felhívtam telefonon idős fotós barátomat, Balla Demetert, hogy mégis hogyan van ez.

A válasz:
A két képen csak a képkivágás lesz azonos, a távlati perspektíva MINDENKÉPPEN különbözni fog. Ettől pedig két egészen más képet fogunk kapni.

1.6-os ekvivalenciaszorzoval rendelkezo gepen az 50-es lencse mas kepet keszit, mint a kisfilmesen a 80-as? tavlati perspektiva szempontjabol? mi a kulonbseg?

Ha ez tényleg kérdés, akkor nem tudod, mit jelent a távlati perspektíva fogalma.

A képkivágás azonos lesz, ugyanazt a területet fogja leképezni mindkét optika a filmsíkon, viszont a kisfilmes 80-as optikával készített képen szűkebb lesz a távlati perspektíva, tehát az egymástól távolabb lévő dolgok egymáshoz közelebbinek lévőnek fognak látszani, mint a digiten az 55mm-es optika.

Azért vagy tévedésben, mert alapvetően rosszul értelmezed az optikák milyenségét.

Az optika képalkotási milyenségét nem a látószöge határozza meg alapvetően, hanem a gyújtótávolsága!!!
A látószög csupán egy eredő, ami a gyújtótávolság, és a filmsíkra vetített képméret függvénye, márpedig a távlati perspektívát az optika ALAPVETŐ "milyensége", a GYÚJTÓTÁVOLSÁGA határozza meg, nem pedig az abból eredő látószöge!

Szerkesztette: Targa 2006. 06. 03. 20:11 -kor

#1994 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 22:22

Szép, jó, de ehelyett nem tudna valaki nagylátós és panoráma képpel szolgálni? Felőlem a fürdőszobáját is fényképezheti, de már kíváncsi vagyok az ég és földre!
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#1995 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 00:21

Kép

Előőrs

#1996 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 04. 09:33

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 1:21

[IMG]felho.jpg
Előőrs

Ez jó. :up:
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1997 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 11:36

Nekem is tetszik, hogy csináltad?
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#1998 Felhasználó inaktív   Gyalogkakukk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 11:38

Volt egyszer a statisztika, hogy a skótok szerint mi az országuk 10 legjellegzetesebb ismertetője. A skót égbolt és felhők előkelő helyen végzett a listán... :)
Itt egy pár fénykép egy átlagos délutánról Edinburgh-ból (a képek ~30 perc eltéréssel készültek ;) ):
Kép

Kép

Kép

#1999 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 11:57

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 12:36

Nekem is tetszik, hogy csináltad?

Kimentem az erkélyre, megmarkoltam a gépet, levettem az objektívsapkát, az expókorrekciót levettem -1-re, katt, aztán a CameraRaw-ban eljátszadoztam a csúszkákkal. Vágtam, tiffbe mentettem, aztán megcsináltam a keretet és jpegben elmentettem. Kb. ennyi  :Đ

#2000 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 12:16

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 0:21

Előőrs

Szép munka, grat!
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

Téma megosztása:

• (134 Oldal)