Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 15:37
igen, errol beszeltem. a veget ugy irod, mintha Te vegigcsinaltad volna, es megkaptad volna az altalad leirt vegeredmenyt, miszerint nem azonosak a kepek.. ki is probaltad, vagy csak hiszed? (ha mar az empirikus kiserletet hoztad kovetendo peldanak ne gyere nekem azzal, hogy "hat ez trivialis!")
ha hiszed, akkor mi alapjan? ha kiprobaltad, akkor miert nem linkeltel be ket ilyen kepet?
amugy mindkettonk kijelentese a digitalis fenykepezes forumon tortent. ahol tipikus, hogy a dslr-ek csak a kepmezo kozepet hasznaljak. tehat allitod, hogy egy 1.6-os ekvivalenciaszorzoval rendelkezo gepen az 50-es lencse mas kepet keszit, mint a kisfilmesen a 80-as? tavlati perspektiva szempontjabol? mi a kulonbseg?
hogy szukitsuk a problemat, tekintsunk el a melysegelesseg kerdesetol! egyfelol eredetileg a panoramabol indultunk, ahol ez nem kerdes. masfelol pont a dslr pelda mutatott ra nekem, hogy az lehet, hogy valoban kulonbozik. ha igen, akkor ebben a pontban visszalepnek. amugy eredetileg erre nem is gondoltam, en csak a tavlati perspektiva kerdeseben kivantam mondani a kep azonossagat! (mivelhogy a kerdeskorben, hogy lehet-e tobb kepbol azonos perspektivalatvanyt osszerakni csak ez erdekes.)
Távlati perspektíva:
Annak idején a Práter utcában úgy tanultam, ahogy írtam, de a kedvedért kétségbe vontam az ország legrégebbi, legjobb hírű fotósiskolájának tanárainak szakértelmét, tudását, és felhívtam telefonon idős fotós barátomat, Balla Demetert, hogy mégis hogyan van ez.
A válasz:
A két képen csak a képkivágás lesz azonos, a távlati perspektíva MINDENKÉPPEN különbözni fog. Ettől pedig két egészen más képet fogunk kapni.
1.6-os ekvivalenciaszorzoval rendelkezo gepen az 50-es lencse mas kepet keszit, mint a kisfilmesen a 80-as? tavlati perspektiva szempontjabol? mi a kulonbseg?
Ha ez tényleg kérdés, akkor nem tudod, mit jelent a távlati perspektíva fogalma.
A képkivágás azonos lesz, ugyanazt a területet fogja leképezni mindkét optika a filmsíkon, viszont a kisfilmes 80-as optikával készített képen szűkebb lesz a távlati perspektíva, tehát az egymástól távolabb lévő dolgok egymáshoz közelebbinek lévőnek fognak látszani, mint a digiten az 55mm-es optika.
Azért vagy tévedésben, mert alapvetően rosszul értelmezed az optikák milyenségét.
Az optika képalkotási milyenségét nem a látószöge határozza meg alapvetően, hanem a gyújtótávolsága!!!
A látószög csupán egy eredő, ami a gyújtótávolság, és a filmsíkra vetített képméret függvénye, márpedig a távlati perspektívát az optika ALAPVETŐ "milyensége", a GYÚJTÓTÁVOLSÁGA határozza meg, nem pedig az abból eredő látószöge!
Szerkesztette: Targa 2006. 06. 03. 20:11 -kor