Káros-e a játék?
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:34
Sziasztok!
Elég furcsa lett a kérdés és a topic cím, tudom, de ez most így sikerült. Sokszor láttam annak idején a TV-ben olyan műsorokat amiben az van, hogy szidják a számítógépes játékokat / gondolok itt a konzolokra is hiszen valamilyen formában az is egy számítógép / és nagyon nem tetszett mondván hogy ilyen nincs, hogy hatna már károsan az emberre a szórakoztató játék, mígnem elkezdtem tapasztalni az életben is hogy egy mára csak ismerős csak a játékának él / Call of Duty / és 1xűen nem tudja abba hagyni, az életet úgymond teljesen elhanyagolja és nem érdekli semmi csak a délutáni war meg az edzések. A barátait és az ember társait is teljesen figyelmen kívűl hagyja, éjszaka későn fekszik le másnap fáradt hozzászólni sem lehet. Ha lemegyünk hozzá hazazavar mert zavarjuk a játékban, még akkor is ha ő hívott. Félre ne értsetek nem személyeskedni akarok vagy ezzel bántani az illetőt, persze örülnék neki ha észre venné magát, de inkább a a véleményetek érdekelne és hogy ismertek-e hasonló embereket a környezetetekben.
macbook air 2014
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:37
igen , mert csakugy mint a drogok, alkohol, stb fuggoseget okozhat!
magamon is tapasztalom: tokeletes latasom..VOLT, aztan jottek a konzolok, pc, mostanra kene szemuveg/lencse mert alig latok valamit
ill, meg az is, hogy nagyon gyakori az, hogy tul sok idot toltok jatszassal..
JóSebesség
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:37
Olyan opció is kellene hogy "Talán....".
Szerintem egy normális emberre nem káros a kevés vagy akár a sok játék. Általában azokat befolyásolja negatívan akiknek amúgy is van valami problémájuk, és ezért "menekülnek" a játékokba. Szerintem. Persze olyant is hallottam már, hogy bizonyos emberek hajlamosabbak függőségekbe esni mások pedig nem annyira, de nem tudom ez mennyire igaz.
u.i: Megyek vissza tiberian sun-t nyomni....
u.i: Megyek vissza tiberian sun-t nyomni....
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©::: :::Windows Licencek::: :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:38
Idézet: -Turbo- - Dátum: 2006. febr. 22., szerda - 18:37
igen , mert csakugy mint a drogok, alkohol, stb fuggoseget okozhat!
magamon is tapasztalom: tokeletes latasom..VOLT, aztan jottek a konzolok, pc, mostanra kene szemuveg/lencse mert alig latok valamit
Én már akkor se láttam amikor még nem játszottam.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:40
nem fizikai hatasokra gondolotam... hanem viselkedesbelei elvaltozasokra.
macbook air 2014
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:42
pedig az is beletartozik.
de igen, mashogy viselkedem..
egyebkent szvsz foleg az online jatekok lehetnek addiktivak. ezt magamon is eszrevettem - mig nem volt net, kepes voltam ra, hogy barmikor felaljak a PS vagy a PC elol elmenni vhova. Mig most.. hat, nem ilyen egysezru
egyebkent szvsz foleg az online jatekok lehetnek addiktivak. ezt magamon is eszrevettem - mig nem volt net, kepes voltam ra, hogy barmikor felaljak a PS vagy a PC elol elmenni vhova. Mig most.. hat, nem ilyen egysezru
JóSebesség
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:51
Igennel szavaztam, hiszen így van. De azt is hozzá kell tenni, hogy azért embertől is függ. Hiszen egy normális emberre nem hat károsan, főleg, ha ott van a szülő/barát/akárki, hogy elmondja neki, ez nem a valóság, ne őrülj meg. Aki képes egy játék hatására megváltozni, annál bármi más is előidézheti a negatív változást.
Tabrett Bethell's films - blog az összes információval. @Necros_hun Tumblr oldalam. @AnyoneYouWant @TheClinicMovie
Hajrá Fradi! BAJNOKCSAPAT 2007! A mi kézis lányaink a legjobbak! :)
Hajrá Fradi! BAJNOKCSAPAT 2007! A mi kézis lányaink a legjobbak! :)
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:54
hat igen, hozzateszem az en esetemben nem egy kisgyerekrol van szo, hanem egy 16 eves fiurol.
macbook air 2014
Elküldve: 2006. 02. 22. 18:54
Szerintem ezt idővel kinövi az ember, régen le nem lehetett vakarni a gépről, ma itt van a csili-vili gép és alig-alig játszom.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:02
Tényleg belekéne tenni egy olyan opciót is hogy:
'Talán..' vagy 'Ember függő' sztm. az utóbbi a legjobb..
A számítógép, konzol, GC stb.. nem tehet semmiről. Nem a számítógéppel van a baj, hanem az emberrel. Vannak emberek akik könnyen befolyásolhatók, függőség szenvedélyük van tehát bármire rá tudnak szokni.
Ha nem találták volna fel a PC, konzol stb.. akkor rászokott volna a TV-re, vagy az állandó mobilozásra vagy rosszabbra: drog, cigaretta stb..
Én sztm. nem szavazok, mert nincs megfelelő opció a kérdésre. Elég sovány az a 2 választási opció.
Huhh, remélem érthető voltam.
'Talán..' vagy 'Ember függő' sztm. az utóbbi a legjobb..
A számítógép, konzol, GC stb.. nem tehet semmiről. Nem a számítógéppel van a baj, hanem az emberrel. Vannak emberek akik könnyen befolyásolhatók, függőség szenvedélyük van tehát bármire rá tudnak szokni.
Ha nem találták volna fel a PC, konzol stb.. akkor rászokott volna a TV-re, vagy az állandó mobilozásra vagy rosszabbra: drog, cigaretta stb..
Én sztm. nem szavazok, mert nincs megfelelő opció a kérdésre. Elég sovány az a 2 választási opció.
Huhh, remélem érthető voltam.
and on the sixth day, God created ManchesterMotherboard:Gigabyte GA-H61M-D2-B3 | CPU:Intel i3-2120 3.30Ghz | VGA:VTX3D Radeon HD5670/1GB RAM:4GB 1333Mhz/DDR3 | Power:Chieftec 400W | Display: Fujitsu Siemens 19" Wide-LCD & LG 42" LED TV
HDD/SSD: Transcend 128GB[SandForce SF-2281VB1] no HDD. Only Cloud-storageOperating System: Windows 8.1/64 & OSX 10.8.2
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:06
Idézet: Evil. - Dátum: 2006. Feb. 22., Wednesday - 18:54
Szerintem ezt idővel kinövi az ember, régen le nem lehetett vakarni a gépről, ma itt van a csili-vili gép és alig-alig játszom.
nem minden esetben van igy, szvsz.
JóSebesség
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:10
Idézet: Evil. - Dátum: 2006. febr. 22., szerda - 18:54
Na ja, amióta nem Diablózom, kb. tizedannyit játszok a gépen...
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:17
Én nem szavaztam, mert a kérdésre jelen formájában csak az 'igen' lehet a helyes válasz. Ráadásul fontos kérdés, hogy ki mit nevez károsnak? Fizikai vagy mentális problémákat? Szerintem nem sok értelme van a kérdésnek ilyen formában, ha csak ennyi válaszlehetőség van. Egy sima topik elég lett volna, amit jól tele tudnak szemetelni a biológiához/pszihológiához/stb mit sem értő tízévesek...
Az én álláspontom egyébként az, hogy igen, lehet káros az emberi szervezetre a számítógép is, illetve egy fix programcsoport is. Az egyik legszembetünőbb ebből a függőség. De egyértelműen ott van a különböző szemkárosodás, a kóros elhízás vagy éppen soványság, akár egyéb addiktív termékek kézhezvétele (pl. dohánytermékek). Ezek mellett a _megfelelő körülmények mellett_ létrejöhet olyan mentális sérülés is, ami nehezítheti a személy társasági életét... Elsősorban kommunikációs problémák léphetnek fel, valamint problémát okozhat a valóság és a számítógépes "lét" közötti különbség felmérése, stb. stb. stb. De a kulcsszó ebben a témában a LEHET!
Igenis el kell fogadni, hogy káros LEHET a számítógép (a játékok is), de nem minden esetben!
Igenis el kell fogadni, hogy káros LEHET a számítógép (a játékok is), de nem minden esetben!
Szerkesztette: LightBringer 2006. 02. 22. 19:19 -kor
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:19
Mivel "lehetnek-e" volt a kérdés, ezért igennel válaszoltam, sok csúnya példát láttam már, mikor nagyon betett valakinek az éjjel-nappali játék (és sajnos visszatekintve a hosszú gamer pályafutásomra, hiszen 31 vagyok, Commodore gépeken kezdtem anno, de PC-n is sok száz órát játszottam online és egyedül is, magam is tölthettem volna hasznosabban már sok időt a gép előtti hülyülés helyett). Tudni kell a mértéket (persze mindig le tudtam állni, mikor mást kellett csinálnom, de visszanézve akkor is időpocsékolás a dolog jórészt).
Itt az időre gondoltam főleg, aki beleéli magát a dolgoba és kimegy az utcára lövöldözni, meg ilyenek, az már túl extrém eset.
Itt az időre gondoltam főleg, aki beleéli magát a dolgoba és kimegy az utcára lövöldözni, meg ilyenek, az már túl extrém eset.
Szerkesztette: Aruns 2006. 02. 22. 19:21 -kor
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:20
LightBringer hozzaszolasaval tokeletesen egyetertek
Szerkesztette: UnConnecteD 2006. 02. 22. 19:27 -kor
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:22
Idézet: evone - Dátum: 2006. Feb. 22., Wednesday - 18:54
hat igen, hozzateszem az en esetemben nem egy kisgyerekrol van szo, hanem egy 16 eves fiurol.
hmm.. azt hiszem tudom kire gondolsz.
JóSebesség
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:28
Idézet: -Turbo- - Dátum: 2006. febr. 22., szerda - 19:06
nem minden esetben van igy, szvsz.
Szerintem ha az ember követi a "normális" vonalat (suli,munka,család) egyszerűen nem jut annyi ídő játékra, hogy problémákat okozna.Azt elismerem, hogy fiatalkorban lehet negatív hatása, én is inkább a gép előtt prünyögtem a tankönyv helyett, aztán jött fel anyám, ablakváltás és máris a többoldalas házifeladat volt előttem a szövegszerkesztőben, fingja nem volt a számítástechnikához, tehát be tudtam csapni, abszolúte kontrollálatlanul játszhattam.Persze vannak kivételek, mindig hall az ember ezt-azt, anno az maradt meg bennem, hogy a Diablo 2 kijövetelekor egy koreai? srác egyszerűen összeesett és meghalt, olyan sok időt töltött egyszerre a gép előtt.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:29
Idézet: SuMMeR - Dátum: 2006. febr. 22., szerda - 19:10
Na ja, amióta nem Diablózom, kb. tizedannyit játszok a gépen... 
Valahogy nálam is ez a helyzet, de tudom, hogy új ladderrel megint elő fogom venni rendszeresen
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:42
Úgylátom a nemesek nem válalják be a válaszukat vagy csak én olvastam félre a hozzászólásokat de én azt mondom hogy nem miért? Mert mint minden gimit vagy középsulit végzett ember tudja biológiából hogy az embereknek vannak igényeik szükségletei. Mint minden más dolgot a PCt és a konzolokat de szerintem vegyünk tágabb kategóriát a szórakoztatási cikkeket szükségek igények kielégítésére találták ki így ha mértéket tartunk egyáltalán nem károsodhatunk.
Az az igazság hogy ezeket a rémísztő történeteket csak a média fújja fel meg jó sok konzervatív múltszázadban rekedt közösség. Az soha nem teszik hozzá hogymilyenek voltak a körülmények illetve az elkövtő háttere viselkedési normája csak azt látták benne hogy a számukra új és idegen dolog kárt okozott. Szerintem pont ugyanilyen dolgok zajlódtak le az össze korban ahol üldözték az újjítókat csak akkor még az üldözők voltak többen és felül kerekedhettek de már sok ember a nyílt gondolkodást választja így nyitott új ötletekre és a visszahúzók háttérbe szorultak és ezért mindig lecsapnak egy-egy esetre ami előfordul de ritka.
Ez az én különbejáratú véleményem és okfejtésem habár még csak 19-20 éves vagyok nem lehet nagy életapasztalatom de most ez a felfogásom és mivel semmi sem örök ez is változhat ész érvek útján.
Az az igazság hogy ezeket a rémísztő történeteket csak a média fújja fel meg jó sok konzervatív múltszázadban rekedt közösség. Az soha nem teszik hozzá hogymilyenek voltak a körülmények illetve az elkövtő háttere viselkedési normája csak azt látták benne hogy a számukra új és idegen dolog kárt okozott. Szerintem pont ugyanilyen dolgok zajlódtak le az össze korban ahol üldözték az újjítókat csak akkor még az üldözők voltak többen és felül kerekedhettek de már sok ember a nyílt gondolkodást választja így nyitott új ötletekre és a visszahúzók háttérbe szorultak és ezért mindig lecsapnak egy-egy esetre ami előfordul de ritka.
Ez az én különbejáratú véleményem és okfejtésem habár még csak 19-20 éves vagyok nem lehet nagy életapasztalatom de most ez a felfogásom és mivel semmi sem örök ez is változhat ész érvek útján.
Elküldve: 2006. 02. 22. 19:42
A kérdés, hogy "hathatnak-e károsan" nem a leg szerencsésebb megfogalmazás, lévén ebben a formában csak és kizárólag az igen álja meg a helyét. Leginkább ugyanis bármi hathat károsan az emberre.

Súgó
A téma zárva.