Idézet: wpepi - Dátum: 2006. dec. 23., szombat - 23:38
Műholdvevő, digitális settopbox esetén a DVD felvevők tunerét nem használod mivel az csak akkor működik az antenna csatlakozóra kötsz földi antennát vagy kábelTV hálózatot. Csatornákat a beltérivel váltasz. A felvevővel mindig csak azt a programot tudod rögzíteni amit a beltérin kiválasztottál.
Lehet, hogy picit hosszú lesz a bevezetőm, de szükséges a kérdésemhez, ill. tudni szeretném, hogy helyesek-e az ismereteim, ill. jók-e a sejtéseim.
Szóval...Ha lassan is, de közeledik az átállás a földi digitális műsorszórásra, elvileg 2012-re nálunk is megszűnik az analóg szórás (az EU előírás szerin legalábbis). Az átállás mindenesetre folyamatos lesz (és várhatóan a nagyvárosokban kezdődik) így pár éven belül elkezdődhet a digitális adások számának növekedése.
Mivel nem 2-3 évre szeretnék dvd felvevőt vásárolni, hibridtuneres megoldáson gondolkodom (legfőbb jelöltem a Pio DVR 545HX), így a későbbiekben nem lesz gondom a DVB-T multicsatornás felvétellel. Mivel azonban alapvetően 3 digitális műsorsugárzási szabvány létezik (DVB-T /földi/, DVB-S /szatelit/ és DVB-C /kábel/) és ezek nem kompatibilisek egymással, előbb utóbb szükségem lesz settopbox-ra is, ha nem elégszem meg a DVB-T műsorkínálattal. Ugyanez lenne a helyzet, ha pl. megelégelném a UPC kábel arcátlanul emelkedő árait, és átállnék pl. DigiTV-re: lemondhatnék a multicsatornás felvételről (az időzítetten tetszőleges csatornáról történő felvételt nevezem így), a beltéri egységnek csak arról a csatornájáról tudnék felvenni, amelyik azon éppen be van állítva. De....és most jönne a kérdésem!
Több helyen is olvastam olyan DVD felvevőkről (az újabb PIO-k is ilyenek, lásd
itt), amik képesek a settopbox-ok vezérlésére. Azt azonban, hogy ez pontosan mit takar, nem sikerült kiderítenem.
Két dolgot tudok elképzelni:
a) időzített felvételkor a DVD felvevő bekapcsolja a settopbox-ot és felveszi a műsort arról a csatornáról, ami a settopbox-on éppen be van állítva,
b) a DVD felvevő nem csupán a settopbox bekapcsolására képes, hanem a kívánt csatornát is be tudja rajta állítani (mondanom sem kell, hogy ez lenne az ideális).
Remélem, nem túl zavaros amit írtam. Ha valaki tudná a választ, kérem, ossza meg velünk.