HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 01. 22:35

00:0f.0 Communication controller: Tiger Jet Network Inc. Tiger3XX Modem/ISDN interface
        Subsystem: Intel Corporation Digium X100P/X101P analogue PSTN FXO interface
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 5
        I/O ports at 7400 [size=256]
        Memory at feadf000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
        Capabilities: <access denied>

azon tul egyebkent, hogy nincs csorgeshez aram mas kulonbseg is van? (mert arra sem lenne szuksegem, ha jol szamolom..) bar lassan beletorodok, hogy ebbol ATA lesz..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#202 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 12:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 1., kedd - 23:35

00:0f.0 Communication controller: Tiger Jet Network Inc. Tiger3XX Modem/ISDN interface
        Subsystem: Intel Corporation Digium X100P/X101P analogue PSTN FXO interface
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 5
        I/O ports at 7400 [size=256]
        Memory at feadf000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
        Capabilities: <access denied>

azon tul egyebkent, hogy nincs csorgeshez aram mas kulonbseg is van? (mert arra sem lenne szuksegem, ha jol szamolom..) bar lassan beletorodok, hogy ebbol ATA lesz..

Nem tudom, gondolom, hogy nem képes semmi nagyobb feszültséget leadni (tone generátor vagy mi, ezt nagyobb telkos szakik vágják), hogy legyen vonal, meg ilyenek.

Softweresen szerintem nem lenne akkora gubanc, hiszen ez egy softmodem, a hardware nem alkalmas rá. A megoldás tényleg az ATA lesz. Az olyan kártyák amin van fxs az elég húzós árban vannak otthoni felhasználásra. Legalábbis amit eddig találtam. :(
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#203 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 18:23

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. máj. 1., kedd - 13:26

FreeBSD-ben a zaptel modulok be lettek töltve a kernelbe ? Felismeri a BSD a kártyát ? Mert szerintem szinte 100, hogy itt lehet a gubanc.

Esetleg még annyi, hogy a CLI-ben meg kellene nézni, hogy a zap modul be van-e töltve.

Hali!

A zaptel modulok lefordulnak, be is töltődnek. a kártyát is látja a gép, ezt ki is írja boot közben. A zttool is azt mondja, hogy a kártya OK. Szóval nem tudom.
Most inkább letöltöttem egy trixbox-ot, az tudja amire szükségem van és talán jobban lehet belőle tanulni. Most azzal foglalkozok és legalább már értek pár dolgot. Bár ahogy nézem a trixbox keményen meg van patchelve makrókkal, meg bizonyos dolgokat másképp kezel mint az alap asterisk.

A trixbox-szal most azon ügyködök, hogy az egyik ADSL mögött lévő trixbox-szal egy másik ADSL-en lévő SIP kliens működjön. Valami natolási gond lehet, mert a kliens be tud jelentkezni, hívható, és hívni is tud, de ahogy a hangátvitel jönne mikor felveszik a telefont, akkor csak a nagy csend van. De ennek még utána kell járni, és közel sem olvastam még végig mindent, ami fellelhető a témában. :)

Jah! amire nem bírtam rájönni. Miért van az, hogy unknown-t ír ki a hívóhoz, pedig olyan analóg volnalról hívok be, amiről engedélyezve van a hívószám kijelzés? Ez az x100p klón hiányossága vagy konfigot kell módosítani hozzá? Az ext-ek CID-je rendesen megjelenik, ha a soft phone-ok hívják egymást

Szerkesztette: ganxsta 2007. 05. 03. 18:42 -kor

<span style='color:blue'>System halted! Macska reboot!</span>

#204 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 22:45

Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 19:23

Hali!

A zaptel modulok lefordulnak, be is töltődnek. a kártyát is látja a gép, ezt ki is írja boot közben. A zttool is azt mondja, hogy a kártya OK. Szóval nem tudom.
Most inkább letöltöttem egy trixbox-ot, az tudja amire szükségem van és talán jobban lehet belőle tanulni. Most azzal foglalkozok és legalább már értek pár dolgot. Bár ahogy nézem a trixbox keményen meg van patchelve makrókkal, meg bizonyos dolgokat másképp kezel mint az alap asterisk.

A trixbox-szal most azon ügyködök, hogy az egyik ADSL mögött lévő trixbox-szal egy másik ADSL-en lévő SIP kliens működjön. Valami natolási gond lehet, mert a kliens be tud jelentkezni, hívható, és hívni is tud, de ahogy a hangátvitel jönne mikor felveszik a telefont, akkor csak a nagy csend van. De ennek még utána kell járni, és közel sem olvastam még végig mindent, ami fellelhető a témában. :)

Jah! amire nem bírtam rájönni. Miért van az, hogy unknown-t ír ki a hívóhoz, pedig olyan analóg volnalról hívok be, amiről engedélyezve van a hívószám kijelzés? Ez az x100p klón hiányossága vagy konfigot kell módosítani hozzá? Az ext-ek CID-je rendesen megjelenik, ha a soft phone-ok hívják egymást

Szerintem ha nem szükséges a külső klienseknél a SIP, akkor inkább használj IAX-ot. Az IAX nagy előnye a SIP-el szemben, hogy egyetlen portot használ, azon megy a kommunikáció, és a hangátvitel is. Ez asszem egy UDP port lesz, ezt simán át lehet forwardolni a tűzfalon. Én így akarom most megoldani, mert a SIP elcseszett mapolásai miatt elég sok küzdés lenne, amibe nekem pl. nem volt türelmem, inkább az IAX-al fogom megoldani. :)

Az X100P elméletileg tud hívószámkijelzést. Ellenben annak vannak technikai feltételei is. Egyrészt az ISDN dobozok 90%-nál az analóg porton nem működik a hívószámkijelzés, másrészt az analóg vonalaknál is tudtommal igényelni kell ezt a szolgáltatást.

Beállítás szinten a zapata.conf-ban kell állítgatni, kb. ezeket:

usecallerid=yes
hidecallerid=no
callerid=asreceived
cidsignalling=bell
cidstart=ring
callwaitingcallerid=yes

Esetleg még ha nagyon kell, lehet a Zap felől érkező contextbe (extensions.conf-ban) beszúrni egy ilyet:
exten => s,1,SetCallerID(${CALLERID})

Bár ez szerintem felesleges.

Elméletileg így működik a cucc. Itthon úgy tudom, hogy a csörgéssel együtt jön a CID. A CIDsignallingal lehet játszani, ha nem működik. Én sajnos pontosabban nem tudom, mert nekem ISDN van, és az analóg portján nem működik, és nincs példa konfigom sem, hogy mások hogyan állították be. A Winbond ISDN kártyát meg nem tudom ráerőszakolni, hogy az első csörgés után ne hányja el magát... :(

#205 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 11:54

"Egyrészt az ISDN dobozok 90%-nál az analóg porton nem működik a hívószámkijelzés"
lehet, hogy igy van, de az is biztos, hogy amikor en egy ilyen problemaval szembefutottam, akkor az NT-n kellett allitani hozza, hogy legyen.
szoval lehet, hogy csak az NT-t kell jol konfigolni.
a forum ma:

#206 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 14:09

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 4., péntek - 12:54

"Egyrészt az ISDN dobozok 90%-nál az analóg porton nem működik a hívószámkijelzés"
lehet, hogy igy van, de az is biztos, hogy amikor en egy ilyen problemaval szembefutottam, akkor az NT-n kellett allitani hozza, hogy legyen.
szoval lehet, hogy csak az NT-t kell jol konfigolni.

Van a régi NT1+2ab (?) doboz, ami elméletileg egyben ISDN modem is. Az tud hívószám kijelzést analóg portokon.

Nekem sajnos a sima modem nélküli van. Van rajta 5 mikrokapcsoló, de ahhoz nem merek nyúlni, a Matávos szakik szerint meg ez a doboz határozottan nem tud hívószámkijelzést. Lehet, hogy az egyik kapcsoló tudna ilyet, jó lenne ha valaki vágja azok a kapcsolók mire vannak. :) Van egy másik a Quante, az valami francia doboz, azt is próbáltam, az sem tud hívószámkijelzést, sőt annak még a beállításairól sincs infóm. :(

#207 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 17:44

nem kapcsolokkal, hanem racsatlakozott telefonon keresztul, billentyuzetrol vezerelve lehetett egy sima, modem nelkulit, ilyenre ravenni. ott lehet olyat is allitani, hogy melyik vonal mikor csorogjon. benne van a hasznalati utmutatoba. nalunk legalabbis ott volt.
a forum ma:

#208 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 22:49

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 4., péntek - 18:44

nem kapcsolokkal, hanem racsatlakozott telefonon keresztul, billentyuzetrol vezerelve lehetett egy sima, modem nelkulit, ilyenre ravenni. ott lehet olyat is allitani, hogy melyik vonal mikor csorogjon. benne van a hasznalati utmutatoba. nalunk legalabbis ott volt.

Na, abban a használatiban amit az én dobozomhoz kaptam, ott nincs semmi ilyen leírás. A Quante-hoz meg nem kaptam leírást, tehát lövésem sincs ott még arról sem, hogy az MSN-t hogyan kell beállítani. :(

Nem tudod véletlen milyen típusú volt az a doboz ?

#209 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 21:58

Sziasztok!

Már egész jól elvagyok a trixbox-szal, de a fax kezelést nem egészen értem az asteriskben. Ha be van téve egy IVR és egy fax hív, akkor ezt érzékeli magától? Egyáltalán hogy működik a fax az asteriskben? Nem igazán világos.

#210 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 18. 22:02

Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 22:58

Sziasztok!

Már egész jól elvagyok a trixbox-szal, de a fax kezelést nem egészen értem az asteriskben. Ha be van téve egy IVR és egy fax hív, akkor ezt érzékeli magától? Egyáltalán hogy működik a fax az asteriskben? Nem igazán világos.

Nem érzékeli. Márha arról van szó, hogy az app_rxfax.so modult használod a faxoláshoz. A faxot mint külön melléket kell/lehet beállítani. A contextben kell elindítani a "sípolást", stb...

#211 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 19. 10:56

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. máj. 18., péntek - 23:02

Nem érzékeli. Márha arról van szó, hogy az app_rxfax.so modult használod a faxoláshoz. A faxot mint külön melléket kell/lehet beállítani. A contextben kell elindítani a "sípolást", stb...

király, nekem ez a külön mellékes beállítás a legjobb, mivel IVR van betéve. Bár a trixbox egy kicsit más, de majd max kézzel belehágom a konfigba. :cool: Köszi!

X100P klón valakinek? :) Bolhán nem nagyon megy, mert fogalmuk sincs, hogy mi ez az egész asterisk.  :D

Szerkesztette: ganxsta 2007. 05. 19. 10:57 -kor

#212 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 21. 14:11

Látom vannak itt hozzáértők:

Adott egy ISDN2 p-p vonal (azt hiszem ez 2v4 vonal) (10 hívószám). Ezt kellene kb 15-20 mellékre szétosztani. Egy Lucent Eurogeneris központot cserélnénk le.

Ami kellene:
- 4 analóg mellék (modemek mennek ki rajtuk)
- 1 fax mellék (vagy belső fax vétel, ekkor a faxot e-mail-ben továbbítsa)
- 10-12 analóg vagy digitális mellék hívószám kijelzéssel
- hangposta a 10 mellékre (10 bejövő fővonalról)
- hangposta a menü rendszerből (hívott fél kiválasztása után)
- IP telefon (ez alapból benne van ah jól rémlik)
- külföldi hívás IP-n menjen ki

Az lenne a kérdésem, hogy milyen kártyák kellenek mindehhez?
Milyen ISDN kártya kell és milyen analóg/digitális mellékekhez való kártya kell?
(ganxsta árul Wildcard X100P klónokat, de 7 kártyát nem lehet sima gépbe berakni. Mit lehet használni helyette?)
Milyen gépet ajánlanátok alá?
Milyen hívószám kijelzős telefonok működnek ezzel?

Van aki ilyen telepítésével foglalkozik?

Előre is köszi!

#213 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 21. 14:53

raadasul az x100p nem is jo neked: az nem fog tudni analog melleket kezelni, csak analog bejovo vonalat.

keszulj fel, hogy ez a project draga mulatsag leszen! (egyaltalan nem biztos, hogy megeri lecserelni a kozpontot..)
a forum ma:

#214 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 21. 23:31

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 21., hétfő - 15:53

raadasul az x100p nem is jo neked: az nem fog tudni analog melleket kezelni, csak analog bejovo vonalat.

keszulj fel, hogy ez a project draga mulatsag leszen! (egyaltalan nem biztos, hogy megeri lecserelni a kozpontot..)

Lecserélni még hagyján, mert egy nagyobb tudású alközpont azért szerintem veri egy ekkora Digium-ATA konfig árát, cserébe ide már kapsz olyan pluszokat, ami azért HW-s központoknál húzos lenne. A kérdés inkább az, hogy azok a plusz szolgáltatások amit nyújt megéri-e. Most nem is a VoIP szolgáltatások kihasználásáról beszélek, mert az szerintem eléggé a jövő. Hanem a komplett ügyfélszolgálat, diszpécser szolgálat, bonyolultabb interaktív menük kialakítására gondolok. Ha egy cégnek ezekre nincs szükségük, a VoIP-ra átállás meg egyelőre elhanyagolható szempont, akkor nem biztos, hogy megéri.

Én pl. biztos, hogy cserélném az analóg telefonokat VoIP készülékekre, ami viszont a darabonként a legalább 15 ezres áruk miatt eléggé meg tudja dobni a költségeket a szerver kártyával együtt. :) Tehát ha nincs halaszthatatlan műszaki indok a váltásra, akkor én elsőkörben inkább számolnék, meg építenék egy teszt rendszer próbára, hogy lássam megéri-e.

#215 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 22. 08:01

valojaban ha csak a voip a fontos, akkor nehany x100p kartya az analog kozpont mellett eleg jo rendszert tudna alkotni!

egyebkent meg megkeresnem adam.k-t a Voipbuster topicban, o ilyenekkel foglalkozik, bizonyara picit erdemlegesebben is tud segiteni!
a forum ma:

#216 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 22. 13:41

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 22., kedd - 9:01

valojaban ha csak a voip a fontos, akkor nehany x100p kartya az analog kozpont mellett eleg jo rendszert tudna alkotni!

egyebkent meg megkeresnem adam.k-t a Voipbuster topicban, o ilyenekkel foglalkozik, bizonyara picit erdemlegesebben is tud segiteni!

Hát nem tudom, de a saját tapasztalataim alapján én X100P-re nem építenék telefonos hálózatot irodai körülmények között...

#217 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 09:45

azt hiszem nem szamit tulzottan reklamnak (plane, hogy semmi kozom hozzajuk), ha belinkelem egy igen jo magyar ceg legfrissebb, a topic-hoz igazodo,  kinalatat:

http://www.wlan-ok.hu/index.php?cat=36
a forum ma:

#218 Felhasználó inaktív   vigab 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 15:49

Sikerült bekonfigurálnom az Asterisket részben a topikban található infók alapján. Megy a hívás kifele, az egyes számtípusoknak megfelelően kiválasztva a megfelelő szolgáltatót. Tudom fogadni a hívásokat a 06-21 stb. számon, de ezzel van egy kis problémám. A befelé jövő hívásokat csak azután tudom fogadni (kb. 5 percig, bár nem mértem), hogy kezdeményeztem hívást kifele az adott szolgáltatón. Tetszőleges időponban ha felhívom a 06-21 -es számot azt a választ kapom, hogy a "hívott fél átmenetileg nem kapcsolható". Majd megcsörgetek a szolgáltatón keresztül egy vezetékes vagy mobil számot (elég csak egy csörgésig), és akkor megint szépen megy a behívás pár percig, a kívánt mellékek csörögnek. A telefonszolgáltató a 3c-hungary, bár talán ebben az esetben nem rajtuk múlik a dolog, mert ha közvetlenül kapcsolódok hozzájuk, akkor ilyen porbléma nincsen.
Ha valaki találkozott a problémával, kérném a segítségét.

A másik problémám, az átkapcsolással van. Tehát, hogy egy bejövő (vagy éppen kimenő) hívást, hogyan lehet másik eszközre kapcsolni.

A segítséget előre is köszönöm.

#219 Felhasználó inaktív   mchp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 17:55

Idézet: vigab - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 15:49

Sikerült bekonfigurálnom az Asterisket részben a topikban található infók alapján. Megy a hívás kifele, az egyes számtípusoknak megfelelően kiválasztva a megfelelő szolgáltatót. Tudom fogadni a hívásokat a 06-21 stb. számon, de ezzel van egy kis problémám. A befelé jövő hívásokat csak azután tudom fogadni (kb. 5 percig, bár nem mértem), hogy kezdeményeztem hívást kifele az adott szolgáltatón. Tetszőleges időponban ha felhívom a 06-21 -es számot azt a választ kapom, hogy a "hívott fél átmenetileg nem kapcsolható". Majd megcsörgetek a szolgáltatón keresztül egy vezetékes vagy mobil számot (elég csak egy csörgésig), és akkor megint szépen megy a behívás pár percig, a kívánt mellékek csörögnek. A telefonszolgáltató a 3c-hungary, bár talán ebben az esetben nem rajtuk múlik a dolog, mert ha közvetlenül kapcsolódok hozzájuk, akkor ilyen porbléma nincsen.
Ha valaki találkozott a problémával, kérném a segítségét.

A másik problémám, az átkapcsolással van. Tehát, hogy egy bejövő (vagy éppen kimenő) hívást, hogyan lehet másik eszközre kapcsolni.

A segítséget előre is köszönöm.

Ez tűzfal problémának tűnik. Mielőtt a hívás elindul, a telefonod regisztrálja magát a szolgáltatónál, aki megjegyzi az IP címedet. Híváskor a NAT-ot végző tűzfal is megjegyzi, hogy a csomagjaid "összetartoznak" és kinek kell befelé küldenie azokat. Igen ám, de hívás előtt ilyen nincs, illetve a hívás után is előbb vagy utóbb timeout lesz és a tűzfal törli az összerendelést. Ezért célszerű az 5060-as UDP portot (vagy amit/amiket használsz a voip eszközeiden befelé forwardolni a tűzfal mögötti céleszközre.

Üdv!

McHP

#220 Felhasználó inaktív   vigab 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:03

Idézet: mchp - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 17:55

Ez tűzfal problémának tűnik. Mielőtt a hívás elindul, a telefonod regisztrálja magát a szolgáltatónál, aki megjegyzi az IP címedet. Híváskor a NAT-ot végző tűzfal is megjegyzi, hogy a csomagjaid "összetartoznak" és kinek kell befelé küldenie azokat. Igen ám, de hívás előtt ilyen nincs, illetve a hívás után is előbb vagy utóbb timeout lesz és a tűzfal törli az összerendelést. Ezért célszerű az 5060-as UDP portot (vagy amit/amiket használsz a voip eszközeiden befelé forwardolni a tűzfal mögötti céleszközre.

Üdv!

McHP

Igen, de ennek ellentmond, hogy ha a voip eszközre közvetlenül (asterisket kihagyva) beállítom a szolgáltatót, akkor szépen működik a behívás bármikor, pedig akkor is a tűzfal mögött vagyok. Ja azt lehet, hogy nem írtam (de talán ez szokott lenni az alapeset), hogy az asterisk és a tűzfal ugyanazon szerveren fut.

Mindenesetre kipróbáltam a port forwardot, de sajnos nem ment. Persze még az is lehet, hogy rosszul forwardoltam:

iptables -A FORWARD -i eth0 -o eth1 -p udp --dport 5060 -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

illetve próbáltam ennek az ip-címes változatát (azaz "-i eth0 és -o eth1" helyett a "-s külső_ip -d belső_ip").

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.