Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 19:23
Hali!
A zaptel modulok lefordulnak, be is töltődnek. a kártyát is látja a gép, ezt ki is írja boot közben. A zttool is azt mondja, hogy a kártya OK. Szóval nem tudom.
Most inkább letöltöttem egy trixbox-ot, az tudja amire szükségem van és talán jobban lehet belőle tanulni. Most azzal foglalkozok és legalább már értek pár dolgot. Bár ahogy nézem a trixbox keményen meg van patchelve makrókkal, meg bizonyos dolgokat másképp kezel mint az alap asterisk.
A trixbox-szal most azon ügyködök, hogy az egyik ADSL mögött lévő trixbox-szal egy másik ADSL-en lévő SIP kliens működjön. Valami natolási gond lehet, mert a kliens be tud jelentkezni, hívható, és hívni is tud, de ahogy a hangátvitel jönne mikor felveszik a telefont, akkor csak a nagy csend van. De ennek még utána kell járni, és közel sem olvastam még végig mindent, ami fellelhető a témában.
Jah! amire nem bírtam rájönni. Miért van az, hogy unknown-t ír ki a hívóhoz, pedig olyan analóg volnalról hívok be, amiről engedélyezve van a hívószám kijelzés? Ez az x100p klón hiányossága vagy konfigot kell módosítani hozzá? Az ext-ek CID-je rendesen megjelenik, ha a soft phone-ok hívják egymást
Szerintem ha nem szükséges a külső klienseknél a SIP, akkor inkább használj IAX-ot. Az IAX nagy előnye a SIP-el szemben, hogy egyetlen portot használ, azon megy a kommunikáció, és a hangátvitel is. Ez asszem egy UDP port lesz, ezt simán át lehet forwardolni a tűzfalon. Én így akarom most megoldani, mert a SIP elcseszett mapolásai miatt elég sok küzdés lenne, amibe nekem pl. nem volt türelmem, inkább az IAX-al fogom megoldani.
Az X100P elméletileg tud hívószámkijelzést. Ellenben annak vannak technikai feltételei is. Egyrészt az ISDN dobozok 90%-nál az analóg porton nem működik a hívószámkijelzés, másrészt az analóg vonalaknál is tudtommal igényelni kell ezt a szolgáltatást.
Beállítás szinten a zapata.conf-ban kell állítgatni, kb. ezeket:
usecallerid=yes
hidecallerid=no
callerid=asreceived
cidsignalling=bell
cidstart=ring
callwaitingcallerid=yes
Esetleg még ha nagyon kell, lehet a Zap felől érkező contextbe (extensions.conf-ban) beszúrni egy ilyet:
exten => s,1,SetCallerID(${CALLERID})
Bár ez szerintem felesleges.
Elméletileg így működik a cucc. Itthon úgy tudom, hogy a csörgéssel együtt jön a CID. A CIDsignallingal lehet játszani, ha nem működik. Én sajnos pontosabban nem tudom, mert nekem ISDN van, és az analóg portján nem működik, és nincs példa konfigom sem, hogy mások hogyan állították be. A Winbond ISDN kártyát meg nem tudom ráerőszakolni, hogy az első csörgés után ne hányja el magát...
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.