Asterisk Ingyenes PBX rendszer
Elküldve: 2007. 07. 25. 22:07
Elküldve: 2007. 07. 25. 22:14
Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 11:32
Nézni néztem az openvox kártyákat, de nem ismerem. Digium klón, azt tudom.
Ha már lecserélem az x100p klónt valami normális kártyára, akkor már inkább rászánom a pénzt és veszek egy sangomát vagy digiumot inkább.
Elküldve: 2007. 07. 26. 08:15
A segítségetekre/tanácsotokra lenne szükségem.
Van nekünk egy Siemens Hicom130-as analóg telefonközpontunk rajta kb 40 mellékkel.
Szükség lenne CallCenter kiépítésére, a bejövő vonalhoz. A bejövő vonalak száma 8.
Valahogy olcsón kéne kihozni ezt az egészet.
Az én elképzelésem a következő (lehet barom nagy hülyeségek vannak benne...):
Az analog telefonközpontunk nem rossz, én ezért azt gondoltam, hogy talán azt meg kellene hagyni és mellé kiépíteni egy ilyen Asterisk alapú telefonközpontot, ami esetleg ezt a CallCentert megoldhatná. A telefonközpont egyik mellékére beraknám az Asterisk központot, egy illesztőkártya segítségével. A kártya másik portján meg továbbadná a hívást annak függvényében, hogy a CallCenter alapján kivel szeretne beszélni az ügyfél.
Na ezt jól megmagyaráztam, lehet nagyon hülye ötlet, épp ezért szeretném a tanácsotokat kérni, hogy és milyen módon lehetne ezt a problémát megoldani? Esetleg milyen eszközök kellenének?
Most jelenleg felraktam egy AsteriskNOW telefonközpontot, az SIP alapon kivállóan működik.
Köszönöm szépen a segítségeteket előre is!
Zsuzsi
Elküldve: 2007. 07. 26. 11:51
Segítségre lenne szükségem, hogy milyen hardware eszközöket kéne beszereznem a következő rendszer kiépítéséhez.
Van egy külső telefon központ, amire érkeznek a külső hívások, majd a telefon központ tovább dobja a hivásokat egy Asterisk-et futtató gépnek, aminek minimum 6-8 maximum sok "vonalat" kell kezelnie.
Fontos a későbbi bővíthetőség lehetősége!!
Az gép elkezdi lejátszani a betelfonáló usereknek a szöveget, majd ha a user akar, akkor kérhet élő emberkét. Ha megteszi, akkor a gép voip-ot használva felcsörgi a gép mögött belsőhálóra kötött infósok gépét. Tehát semmi más nincs a helpdeskeseknek, csak egy gépük, meg egy mikrofonos fejhallgatója.
Ehhez már néztem hw-t, méghozzá: tdm800p-t és tdm2400p-t. X400M -es modulokkal. Nem tudom, hogy későbbi bővítése(nem a modulok, hanem még egy kártya) lehetséges-e.
Egyéb kérdések:
-------------------
- felraktam az asterisket, létrehoztam két usert, akiknek van sip-es loginja. Egymást szépen feltudják hívni. Felraktam az asterix-gui-t ahol állítottam voice menu-t. Azt viszont a sipes userek nem tudják felhívni, és mivel nincs még semmilyen kártyám, hogy analóg vonalat rátudjak kötni, így onnan nem tudtam kipróbálni. Csak úgy működött voipról, hogy az egyik usernek kise csörög a softphoneja, hanem rögtön a voice menüre ugrik. Ez természetesen később nem lesz követelmény, szóval a sipes helpdeskeseknek nem kell felhívni a központot. Hisz ők csak fogadnak hívást. Most csak tesztelés miatt voltam kíváncsi.
- hangrögzítés mint pl a t-online 1234-es számán megoldható-e ?
Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Előre is köszönöm a segítséget, és a tanácsokat.
--
shiloh
Elküldve: 2007. 07. 26. 12:54
Ha valamire jutsz kérlek írd majd le nekem is
Elküldve: 2007. 07. 26. 14:50
Idézet: szukzs - Dátum: 2007. júl. 26., csütörtök - 8:15
A segítségetekre/tanácsotokra lenne szükségem.
Van nekünk egy Siemens Hicom130-as analóg telefonközpontunk rajta kb 40 mellékkel.
Szükség lenne CallCenter kiépítésére, a bejövő vonalhoz. A bejövő vonalak száma 8.
Valahogy olcsón kéne kihozni ezt az egészet.
Az én elképzelésem a következő (lehet barom nagy hülyeségek vannak benne...):
Az analog telefonközpontunk nem rossz, én ezért azt gondoltam, hogy talán azt meg kellene hagyni és mellé kiépíteni egy ilyen Asterisk alapú telefonközpontot, ami esetleg ezt a CallCentert megoldhatná. A telefonközpont egyik mellékére beraknám az Asterisk központot, egy illesztőkártya segítségével. A kártya másik portján meg továbbadná a hívást annak függvényében, hogy a CallCenter alapján kivel szeretne beszélni az ügyfél.
Na ezt jól megmagyaráztam, lehet nagyon hülye ötlet, épp ezért szeretném a tanácsotokat kérni, hogy és milyen módon lehetne ezt a problémát megoldani? Esetleg milyen eszközök kellenének?
Most jelenleg felraktam egy AsteriskNOW telefonközpontot, az SIP alapon kivállóan működik.
Köszönöm szépen a segítségeteket előre is!
Zsuzsi
" A telefonközpont egyik mellékére beraknám az Asterisk központot, egy illesztőkártya segítségével. A kártya másik portján meg továbbadná a hívást annak függvényében, hogy a CallCenter alapján kivel szeretne beszélni az ügyfél."
Ezzel csak az a baj hogy mi van ha jön egy második, harmadik, stb bejövő hívás párhuzamosan? Azzal mit csinál?
Én talán inkább a siemens elé raknám az asterisket...
Elküldve: 2007. 07. 26. 14:53
Idézet: shiloh - Dátum: 2007. júl. 26., csütörtök - 11:51
Segítségre lenne szükségem, hogy milyen hardware eszközöket kéne beszereznem a következő rendszer kiépítéséhez.
Van egy külső telefon központ, amire érkeznek a külső hívások, majd a telefon központ tovább dobja a hivásokat egy Asterisk-et futtató gépnek, aminek minimum 6-8 maximum sok "vonalat" kell kezelnie.
Fontos a későbbi bővíthetőség lehetősége!!
Az gép elkezdi lejátszani a betelfonáló usereknek a szöveget, majd ha a user akar, akkor kérhet élő emberkét. Ha megteszi, akkor a gép voip-ot használva felcsörgi a gép mögött belsőhálóra kötött infósok gépét. Tehát semmi más nincs a helpdeskeseknek, csak egy gépük, meg egy mikrofonos fejhallgatója.
Ehhez már néztem hw-t, méghozzá: tdm800p-t és tdm2400p-t. X400M -es modulokkal. Nem tudom, hogy későbbi bővítése(nem a modulok, hanem még egy kártya) lehetséges-e.
Egyéb kérdések:
-------------------
- felraktam az asterisket, létrehoztam két usert, akiknek van sip-es loginja. Egymást szépen feltudják hívni. Felraktam az asterix-gui-t ahol állítottam voice menu-t. Azt viszont a sipes userek nem tudják felhívni, és mivel nincs még semmilyen kártyám, hogy analóg vonalat rátudjak kötni, így onnan nem tudtam kipróbálni. Csak úgy működött voipról, hogy az egyik usernek kise csörög a softphoneja, hanem rögtön a voice menüre ugrik. Ez természetesen később nem lesz követelmény, szóval a sipes helpdeskeseknek nem kell felhívni a központot. Hisz ők csak fogadnak hívást. Most csak tesztelés miatt voltam kíváncsi.
--
shiloh
Persze lehet több kártya, igazából határt csak a PCI helyek száma szab (vagy az sem ha több gépet használsz).
Esetleg érdemes megnézni a Sangoma kártyákat, kicsit olcsóbb mint a digium és nagyon gyönyörűen lehet bővíteni...
Hangrögzítést is simán tud (MixMonitor).
Elküldve: 2007. 07. 27. 10:41
Köszönöm a tippet! Szerintem Sangoma kártyák lesznek.
Még egy dolog: visszhang gátló modul mennyire fontos?
Elküldve: 2007. 07. 27. 10:47
Idézet: shiloh - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 10:41
Köszönöm a tippet! Szerintem Sangoma kártyák lesznek.
Még egy dolog: visszhang gátló modul mennyire fontos?
Asterisk tud softveresen is visszhang gátlást, ami elég jól működik ha bírja a vas. Nem panaszkodtak még emiatt soha. Azt kell eldönteni hogy a proci vagy a kártya csinálja inkább...
Elküldve: 2007. 07. 27. 12:04
Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. júl. 26., csütörtök - 14:50
Ezzel csak az a baj hogy mi van ha jön egy második, harmadik, stb bejövő hívás párhuzamosan? Azzal mit csinál?
Én talán inkább a siemens elé raknám az asterisket...
Szia!
Köszi a tanácsot, hasonlóképpen gondolkodtam én is örülök, hogy ezek szerint nem olyan elképesztően extrém a gondolatmenet amit végigvittem.
Jelenleg ez a bejövő vonalas dolog, úgy van megoldva, hogy egy YESSIR 200-as 2 vonalas egység veszi fel a telefont, pontosabban ide kapcsolja a telefonközpont ("Üdvözöljük akármi cégénél, kérjük hívja a kívánt melléket vagy várjona kezelőre", ezt elmondja, majd kapcsolja a portát. ). Ha az egyik vonal foglalt, akkor kapcsolja tovább a másodikra . (A YESSIR 200-as a telefonközpont 2 mellékén van)
Ezek szerint jelenleg egyszerre 2 vonalon tudunk hívást fogadni. Én úgy gondoltam, hogy e YESSIR állomás helyére tenném az Asterisket. Azért nem szeretném a Siement központ elé tenni, mert akkor sokkat több kártyára (modulra) lenne szükség, ugyanis van vagy 8-10 bejövő vonalunk.
Nem tudom így megoldható lenne e.
Ha igen, akkor milyen kártyát javasoltok?
Milyen modulok kellenének hozzá?
Fontos lenne az egyszerű installálhatóság, ugyanis elég kezdő vagyok a témában, és nem nagyon szeretnék úgymond cég nevében jól "bevásárolni".
Köszönöm szépen, hogy foglalkoztok a problémámmal.
Zsuzsi
Elküldve: 2007. 07. 27. 12:26
Mi a gond a mostanival? MIért éri meg váltani?
Szerkesztette: _pt_ 2007. 07. 27. 12:27 -kor
Elküldve: 2007. 07. 27. 12:46
Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 12:26
Mi a gond a mostanival? MIért éri meg váltani?
Szia!
A jelenlegi megfelelően működik, a probléma az, hogy mindenképpen egy CallCenterre lenne szükség. (Tudod milyen amikor a főnök valami a fejébe vesz...
FXO modulokra van szükség ilyenkor igaz? Mármint ha telefonközponthoz fogom csatlakoztatni.
Elküldve: 2007. 07. 27. 13:33
Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 13:30
Főnökök tudnak...
Így van ez... No akkor majd beszerzünk egy ilyen kártyát, és meglátjuk hogy alakulnak a dolgok. Köszönöm szépen a segítséget!
Majd lehet kérdezek még ha valamivel nem boldogulok.
Zsuzsi
Elküldve: 2007. 07. 28. 12:48
Idézet: shiloh - Dátum: 2007. júl. 26., csütörtök - 12:51
[...]
Egyéb kérdések:
-------------------
--
shiloh
Amit te baraktál, azt úgy hívják, hogy IVR. Ennél teljesen természetes, hogy ha úgy van belőve, akkor az IVR-ba esik a hívás, és onnan éred el a kezelőket. ez beállításfüggő. Nekünk pl. nincs engedélyezve a direct dial, kezelőt csak IVR-on keresztül érsz el, de van olyan ismerős cég, akinél engedélyezett és a mellék bepötyögésével át tudod ugrani az IVR-t.
Hangrögzítést is tud a cucc. ezt is szanaszét lehet konfigolni. (t-onlinenál nem asterisk van egyébként)
Őket tudom javasolni CC-hez szaktanácsadónak. Többször dolgoztam már velük. tökkorrekt társaság.
Egy CC-t műszakilag összerakni az csak egy dolog. De mire talpra áll egy teljes CC, az nem egyszerű. szóval nem árt, ha van kitől tanácsot kérni.
Szerkesztette: ganxsta 2007. 07. 28. 12:54 -kor
Elküldve: 2007. 07. 30. 10:06
Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. júl. 28., szombat - 13:48
Hangrögzítést is tud a cucc. ezt is szanaszét lehet konfigolni. (t-onlinenál nem asterisk van egyébként)
Őket tudom javasolni CC-hez szaktanácsadónak. Többször dolgoztam már velük. tökkorrekt társaság.
Egy CC-t műszakilag összerakni az csak egy dolog. De mire talpra áll egy teljes CC, az nem egyszerű. szóval nem árt, ha van kitől tanácsot kérni.
ahh... okok. köszi szépen!
Amúgy ha több kártyát veszek, mondjuk egy sangoma pci-ost és 2 bővítőt, akkor mind3-ba kell visszhang gátló, vagy csak a pci-osba?
Apropó, véletlenül nem neked írtam az x100p kártya miatt? Mert vennék 1-2-t, ha még van.
Ha véletlenül van valakinek elfekvőben egy működő x100p kártyája, vagy klón kártyája, és tud számlát is adni, akkor megvenném!
Szerkesztette: shiloh 2007. 07. 30. 10:07 -kor
Elküldve: 2007. 07. 30. 10:19
Idézet: shiloh - Dátum: 2007. júl. 30., hétfő - 10:06
Csak az "alap" kártyának kell visszhang gátlósnak lennie, a bővítő kártyának nem. Igazából ez nem is bővíthető később mert az A200 és A200-X a sima, a visszhang gátlós pedig az A200D vagy A200D-X (PCI-Express). Külön kártyaként árulják
Elküldve: 2007. 07. 30. 11:09
Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 23:07
Köszi, szorri nem szóltam eddig, de nagyon el vagyok havazva. Jövőhét elején valamikor megrendezhetnénk egy adás-vételt, csüt-péntek magasságában küldök üzenetet.
Elküldve: 2007. 07. 30. 11:14
Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 11:47
Szerintem érdemesebb a HW-s echo cancelation, mivel mint itt szó volt róla nagy forgalmú, több mellékes kapcsolatról (ezzel együtt valszeg több bejövő vonalat kell egyszerre kezelni, és SIP-re routolni), tehát a gépnek lesz így is elég dolga. Ha még ezt a feladatot is rá toljuk, akkor az már nem biztos, hogy szerencsés.
Persze a legfontosabb alap szerintem, a számítógép. Egy nagyobb Callcenter kialakításához mindenképpen valami erős vasat kell alátolni az Asterisknek, és csak utána érdemes a kártyákon filózni. Különben az egész a gép miatt fog bukni.

Súgó
A téma zárva.