HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 31. 17:50

Idézet: dew28 - Dátum: 2010. jan. 31., vasárnap - 14:06

ezzel az Asterisk-el vagy barmivel megoldhato hogy ne kelljen kulso szolgaltato a voip-analog kapcsolat kialakitasahoz? vagy mindenkeppen kell valakihez szerzodni, aki penzt ker el erte...?

A telefonkozpont egy szoftver.  Nem fog Neked kavet fozni, autot javitani es osszekapcsolni telefon halozatot IP halozattal.  Csak akkor, ha van hozza hardver.  A megfelelo hardverrel tud kavet fozni, autot javitani es igen, kulonbozo telco halozatokat osszekapcsolni is.

Ez a valasz a kerdesedre.  Vagy vegyel hardvert, vagy szerzodj valakivel aki mar vett egyet.

#442 Felhasználó inaktív   dew28 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 02. 02. 08:36

Idézet: adam.k - Dátum: 2010. jan. 31., vasárnap - 18:50

Ez a valasz a kerdesedre.  Vagy vegyel hardvert, vagy szerzodj valakivel aki mar vett egyet.

rossz volt a kerdesem, bocs!
van hardver, azt szerettem volna tudni hogy tudok e sajat sip szervert csinalni es azon keresztul elerni akar mobil halozatot ingyen, vagy mindnekeppen kell egy szolgaltato, akinek fizetni kell..

#443 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 03. 22:00

Idézet: dew28 - Dátum: 2010. febr. 2., kedd - 8:36

rossz volt a kerdesem, bocs!
van hardver, azt szerettem volna tudni hogy tudok e sajat sip szervert csinalni es azon keresztul elerni akar mobil halozatot ingyen, vagy mindnekeppen kell egy szolgaltato, akinek fizetni kell..

tudsz, nincs szukseg szolgaltatora.

#444 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 02. 04. 09:42

Sziasztok!

Van egy működő Trixbox-unk  (verzió 1.4.21.2-1 ). A feladat hogy az egyes "extension"-on vagy "ring group"-on átmenő hívások külön könyvtárba legyenek rögzítve.

Meg lehet ezt oldani?

Köszönöm előre is a válaszokat.

G.

#445 Felhasználó inaktív   jumbo2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 09. 13:07

Sziasztok!

A következőben szeretnék segítséget kérni:
Adott egy működő trixbox 2.8, amibe szeretnék 2db ISDN Trunk vonalat is bekötni. Mivel havlány lila gőzöm nem volt róla milyen kártya kell ehez, így elöször Eicon Diva PCI-vel próbálkoztam mISDN-el. Nos hamar kiderült, hogy ezzel biztosan nem fog menni. Aztán lenne itt egy AVM Fritz A1 kártya, elvileg ezzel mennie kellene. Az msidn-init scan fel is ismeri, misdnportinfo-ban is látszik. Látszólag minden ok, de nem igazán értem hogyan kellene beállítani a Trunk részt. Elvileg Custon Trunk-ot kell hozzáadni, így: Custom Dial String: misdn/1/$OUTNUM. Bejövő hívás esetén pedig egyszerűen ráirányítottam az egyik extensionra. Amit nem értem, hogy egy bejövő ISDN hívás esetén semmit sem látok az asterisk logjában. Valamit nyilván nem jól konfigolok be, de nem értem mi a gond.

Azt is olvasni, hogy mindeképp Cologne chippes kártyával érdemes próbálkozni, mert azzal biztosan működik, meghogy a passzív kártyákat el kell felejteni. Tudnátok mondani pontos kártya típust, olyat ami itthon is beszerezhető, mivel már nem nagyon találni mostanában ISDN kártyákat a boltokban.

#446 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 12. 19:42

Na megint itt vagyok.
Egy-két apróságot fogok kérdezni, talán nektek triviális - nekem nem.

1:
Adott egy Asterisk (Centos 5.2 rendszeren). Semmire nincs használva.
Szó szerint. A Tftpd-ről kapják fel a konfigot az ASTRA 51i és 53i telefonok a Mac address alapján.
Ennyi a feladata. Kb 200-250 telefon lóg rajta. Jól gondolom, hogy erre tök felesleges egy asterisk?
Főleg hogy egy Dell R200-as szerver van alatta, 8 magos Xeon és 8 giga rammal.

2:
Az Asterisk-re hogyan lehet analóg mellékeket akasztani? Az IP PBX-ünk jól működik, de van kb 500 analóg mellékünk is. Csere esetén tudni szeretném mik a lehetőségek....

3:
Zultys MX250. Ismeri valaki ezt a típust? Van egy ilyen is a szerver szobában. Konfigurálatlan. Szerintetek lehet olyat csinálni, hogy a Zultist felkonfigurálni a PC-ken lévő alkalmazásával (az a Skype-hoz hasonló MXIE nevű cucc), de az indított hívást az IP telefonon végezni? Azaz a képernyőn lévő telefonkönyvből tárcsáz, de a telefonon beszél?

Előre is köszönöm!
UI: most tartok ott, hogy karbantartási szerződést kötnék a hálózatra, szerintetek mi a normális összeg egy IP PBX-re, 300 IP telefonra, 400 analóg mellékre (ha csak a központot kell távolról adminolni)? Mint említettem jól működik, a konfigolást is én csinálom (mellékek, telefonok, átirányítások - tehát a dolog tényleg egy remote support, semmi user adminolás).... Tehát csak a felsőbb szintű adminolás, 4 órás response time, 8 órás resolution time...

#447 Felhasználó inaktív   cury 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 16. 17:45

Sziasztok!

Nemrégiben találtam rá a forumra (ki is nyomtattam), rengeteg klasz dolog van itt leírva.

Sajnos még nem jutottam az olvasás végére így kereső szavakkal próbálkoztam, de nem találtam olyasmit amit én szeretnék. Ezért kérem véleményeteket. Én a következőt szeretném elsősorban összehozni mondjuk asterixel:

Egy mobilkártyát (családbarát) szeretnék a gépre kötni, a gép neten lóg (voip szolg). A bejövő hívást fogadja a gép, és a tárcsázott számot pedig felhívja voip-on, majd nyilván összekapcsolja őket a megfelelő pillanatban. Ezt a feladatot hivatot ellátni ha jól sejtem a gsm voip gateway, de azok elég drágák.

Ugyan nem sok időm van napi szinten, mégis szeretnék a témára ráfeküdni ezerrel, de nem ártana tudni hogy lehet e ilyet. Valahogy a korábbi írásokban ilyet nem találtam (még nem olvastam végig a forumot).

Előre is köszönöm.
cury

#448 Felhasználó inaktív   wmorvo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 17. 21:45

Idézet: adam.k - Dátum: 2010. jan. 31., vasárnap - 17:48

szerintem nem, a | karaktert az asterisk nem ismeri.  Az elso karakter levagasa utani maradekot az asterisk az ${EXTEN:1} formaban ismeri.

miutan gondolom nem igy csinaltad, ezert az elozo allitasom (ti. a szam formatuma rossz) szerintem meg mindig all.

Nah végre van időm megint.

Az Asterisk kezeli a | karaktert. Mert mivel ha 906301234567 -et hívom akkor az Asterisk
levágja a 9-est és csak a 06301234567 -at hívja és rendesen ki is csörög. De amint
mondjuk 90634592000-t hívom akkor is a 0634592000-t küldi tovább az asterisk az ehone-nak
de vissza jön a fent említett hibával.

Valaki ?!

#449 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 18. 01:18

Idézet: wmorvo - Dátum: 2010. febr. 17., szerda - 21:45

Az Asterisk kezeli a | karaktert. Mert mivel ha 906301234567 -et hívom akkor az Asterisk
levágja a 9-est és csak a 06301234567 -at hívja és rendesen ki is csörög. De amint
mondjuk 90634592000-t hívom akkor is a 0634592000-t küldi tovább az asterisk az ehone-nak
de vissza jön a fent említett hibával.

log + tcpdump?

A | -t alkalomadtan kiprobalom, meg sosem hasznaltam, csak az EXTEN:x verziot.

#450 Felhasználó inaktív   wmorvo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 28. 11:57

Idézet: adam.k - Dátum: 2010. febr. 18., csütörtök - 1:18

log + tcpdump?

A | -t alkalomadtan kiprobalom, meg sosem hasznaltam, csak az EXTEN:x verziot.

Nem tudom miért de gondoltam egyet és újra húztam az egészet és elindult.
Pedig semmit nem csináltam másképpen.
De most belefutottam egy másik "problémába".
Ha mondjuk kezdeményezek egy hívást a softphone-ról majd azt felveszik beszélgetnek ezután a hívót fél leteszi a telefont de a softphone nem kapcsol le.
Lehet, hogy valami beállítási oka van. :confused:
Tudnál segíteni ebben?

#451 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 03. 11:50

Sziasztok!

Szeretném megcsinálni hogy ha az Asterisken keresztül a softphone-okra hívás jön akkor tudjanak egymás között átkapcsolni/átadni a hívást.

Hogyan kell az Asteriskben és kliensekben ezt megcsinálni?

Köszönöm előre is a választ.

üdv:
G.

#452 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 03. 14:20

Idézet: Grabovski - Dátum: 2010. márc. 3., szerda - 11:50

Szeretném megcsinálni hogy ha az Asterisken keresztül a softphone-okra hívás jön akkor tudjanak egymás között átkapcsolni/átadni a hívást.

Hogyan kell az Asteriskben és kliensekben ezt megcsinálni?

Az asterisk a default beallitasokkal kepes erre.  A kliensben pedig ahany, annyi modon.  A transfer gomb a baratod, analog mellekek eseten (tudom, ez softphone, de ha nincs transfer gomb) akkor a features.conf -ban van a spec billentyukiosztas

#453 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 03. 14:21

Idézet: wmorvo - Dátum: 2010. febr. 28., vasárnap - 11:57

Ha mondjuk kezdeményezek egy hívást a softphone-ról majd azt felveszik beszélgetnek ezután a hívót fél leteszi a telefont de a softphone nem kapcsol le.

log?

#454 Felhasználó inaktív   wmorvo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 03. 04. 11:57

Idézet: adam.k - Dátum: 2010. márc. 3., szerda - 14:21

log?

Menetközben megoldódott ez a probléma is. A softphone-al újra kellet csatlakozni.

Most a következő az lesz, hogy ezt valahogy OpenWRT-n is beröfentsem. :)

#455 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 05. 18:04

Idézet: adam.k - Dátum: 2010. márc. 3., szerda - 13:20

Az asterisk a default beallitasokkal kepes erre.  A kliensben pedig ahany, annyi modon.  A transfer gomb a baratod, analog mellekek eseten (tudom, ez softphone, de ha nincs transfer gomb) akkor a features.conf -ban van a spec billentyukiosztas

Értem. Nekünk az X-Lite 3.0 van rendszerben, és ebben transfer gomb csak eyeBeam 1.5 upgrade(ami persze már fizetős) esetén válik használhatóvá.

Próbáltam a features.conf-ban megkeresni és végül a "features_featuremap_additional.conf"-ban találtam olyat hogy :

blindxfer=##
atxfer=*2
automon=*1
disconnect=**

De nem működik.

G.

#456 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 14. 14:47

Ismeri valaik az si2000.ru termékeit?
Kiderítettem, hogy ilyen a hardveres PBX-ünk.
Jó lenne tudni hogy megbízható-e, vagy készüljek a csrére....

#457 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 03. 14. 18:11

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2010. 03. 14. 14:47

Ismeri valaik az si2000.ru termékeit?
Kiderítettem, hogy ilyen a hardveres PBX-ünk.
Jó lenne tudni hogy megbízható-e, vagy készüljek a csrére....

Tudja a fene, nálam az a baj, hogy a Nortel is elvileg megbízható, közben 3 év alatt ez a 2. központ, amit elhasználok. Eldobja a mellékeket, PRI-t, időnként rebootol, az meg már csak hab a tortán, hogy néhány mellék közt zaj és áthallás van.
Make love not Wor.

#458 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 14. 18:12

Kérdezném a hozzáértőket:

- adott ugye az én kis összevissza rendszerem.
-SI2000.ru gyártmányú MN2000 hardwer (192.168.90.3). Ehhez mókoltak egy Asterisket (192.168.90.9) ami csak dhcp és tftp (Ip telefonoknak mac.cfg és mac alapján fix IP) illetve voicemail és hang szerver (http szerver tolja ki a pcm hangokat mint MOH, transfer, stb). 256 analóg mellék (hotelben az ágy melletti telefon nem IP)(analóg telefon, ami az ugyanabban a szobában lévő IP telefon mellékére számláz). Tarifa számítás (full IP trunk van, no ananalog), továbbítás a szállodai rendszer felé.
- kb 200 analóg telefon, no fax, no shit. Faxoknak külön analóg vonalaink vannak. kb 400-500 Aastra IP telefon (szobákban asteriskről kapja a konfigot, irodákban fix IP (webkonfigolva).

A rendszert már egy éve vettem át (IT managerként a hotelt), most érek rá kicsit megtúrni. Nem tetszik ez a kevert rendszer, de lehet hogy az analóg mellékek miatt nincs más megoldás. A szobai telefonok az Asterisken veszik fel a konfigot, innen kapnak IP-t.

Itt egy mac.cfg a tftp szerverről:
dhcp: 1
sip screen name: Room: 310
sip screen name 2: Tel.: 7310
sip user name: 8310
sip auth name: 8310
sip password: 1111
sip mode: 0

Ez meg az aastra.cfg:
sip outbound proxy: 192.168.90.3
sip outbound proxy port: 5060
sip rtp port: 16384
priority alerting enabled: 1
ringer volume: 3
options simple menu: 1
call forward disabled: 1
sip xml notify event: 1
sip whitelist: 1
action uri xml sip notify: http://192.168.90.9/aastra/test.php
xml application post list: 192.168.90.9
sip proxy ip: 192.168.90.3
sip proxy port: 5060
sip registrar ip: 192.168.90.3
sip registrar port: 5060
sip registration period: 300
sip registration retry timer: 30
sip registration timeout retry timer: 30
sip registration renewal timer: 10
sip use basic codecs: 1
download protocol: TFTP
tftp server: 192.168.90.9
auto resync mode: 3
auto resync time: 03:24
time server disabled: 0
time server1: 192.168.90.9
sip dial plan terminator: 1

Sip.conf:
[8310]
username=8310
type=peer
secret=1111
record_in=Adhoc
record_out=Adhoc
disallow=all
allow=alaw
qualify=yes
port=5060
nat=never
notifyringing=yes
notifyhold=yes
limitonpeers=yes
host=dynamic
dtmfmode=auto
context=office
canreinvite=no
subscribecontext=blf
callerid=<8310> Palace
mailbox=7310@palace

Extensions.conf
[office]
exten => _0.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _1.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _2.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _3.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _4.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _5.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _6.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _7.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _8.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _9.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _*.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)
exten => _#.,1,Dial(SIP/${EXTEN}@192.168.90.3)

Ha a telefont ujraindítom, akkor ez van a /var/log/asterisk/messages-ben:
NOTICE[2972] chan_sip.c: Peer '8310' is now UNREACHABLE! Last qualify: 37
NOTICE[2972] chan_sip.c: Peer '8310' is now Reachable. (38ms / 2000ms)

Jól gondolom, hogy ezek a telefonok valóban az Asterisken lógnak és csak továbbítják a hívást a hardveres PBX-en keresztül (192.168.90.3)? Az adott IP cím (amit a dhcp-től fixen kap) a hardveres PBX-en be van regisztrálva az adott SIP mellékhez.

Netán az aastra.cfg alapján a telefon közvetlenül regisztrál a hardveres PBX-re (mert az a registrar és proxy) és az asterisknek semmi köze a dologhoz?

Nem igazán értem miért így van, mert a telepítő cég elég szűkszavú....
Viszont ezért a rendszerért havi 2000 Eurot kérnének karbantartásként (semmi extra, sima szoftveres távfelügyelet valamint 8 órán belüli probléma megoldás (resolution time)). Amit nem biztos hogy kifizetnék egy ilyen hibridért... Főleg úgy hogy kb egy éve én tartom karban ..... Csak nem értem miért így működik.
Talán ti meg tudjátok mondani...

Előre is köszönöm!

UI: mivel tudom letesztelni, hogy a telefon az Asterisken keresztül dolgozik? Hol kéne ennek nyomának lennie? Melyik logban?

Igazából most azért került elő a topik, mert az Asteriskre akarok akasztani 1-2 Cisco 7921G WIFI telefont. Ez ugye nem SIP. SCCP amit az Asterisk támogat. Szerintetek lehetséges a Cisco-t az Asteriskre akasztani és a hardveresen keresztül telefonálni (SCCP protokollal a cisco-ra és mondjuk egy SIP accounttal a hardveresen)? Az SCCP nem gond az asteriskre, de azt nem tudom, hogy onnan hogyan tovább....

Szerkesztette: FőDudu 2010. 03. 14. 18:22 -kor

#459 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 14. 20:09

És még egy kérdés: a SIP mellék számát vagy az előfizető nevét hogy lehet egy GSM telefonra kirakni?
GSM-PBX interfész adott, de a hívó száma helyett a GSM interfészben lévő SIM kártya hívószáma jelenik meg.
Létezik erre valami megoldás?

#460 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 03. 17. 10:26

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2010. 03. 14. 20:09

És még egy kérdés: a SIP mellék számát vagy az előfizető nevét hogy lehet egy GSM telefonra kirakni?
GSM-PBX interfész adott, de a hívó száma helyett a GSM interfészben lévő SIM kártya hívószáma jelenik meg.
Létezik erre valami megoldás?

Ez szolgáltatófüggő, nem hinném, hogy a SIMet meg lehet kerülni :-/ Sima PRI-n vannak ilyen pub-oli meg hasonló, public-ra utaló elnevezések, ha itt van olyan, akkor meg kell pórbálni, ISDN-eknél kvázi azt küldök ki, amit akarok, lehet itt is működik.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.