HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   PBA 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 11. 03. 13:34

Ez elég furán hangzik, és nem túl acélos így...
Biztos hogy 1.2-es verziót használsz? Az 2006-ban jött ki, nem éppen friss, nem lehet, hogy ebből adódik a problémád? Jelenleg már 1.8 stable is kint van, én a helyedben frissítenék, 4-5 év alatt elég sok bugot javítottak, fejlesztettek a rendszeren.

Üzenet megtekintéseIdézet: charly1 - Dátum: 2010. 10. 28. 21:10

Hello!

Adott egy Asterisk 1.2.16.

Agent softphone-ba bejelentkezik.
Jön egy hívás, csörög Nála, felveszi.
Át kell kapcsolnia ha olyan hívás érkezik.
Átkapcsolja a megadott mellékre.

A softphone felszabadul, lehet hívást indítani.

De az agent arra az időre amíg az átkapcsolt hívás aktív az agent busy, így nem tud hívást fogadni.
Ha az agent-et "kilövöm", akkor az átkapcsolt hívás megszakad.

Mindig olyannak kapcsolja aki szabad, így blind transferrel.

De nagyon nem jó, hogy az agent foglalt addig amíg az átkapcsolt hívás aktív, mert nem tud hívást fogadni.

Valaki tud erre megoldást?

Köszönöm.

#482 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 11. 03. 19:13

Üzenet megtekintéseIdézet: charly1 - Dátum: 2010. 10. 28. 22:10

A softphone felszabadul, lehet hívást indítani.

De az agent arra az időre amíg az átkapcsolt hívás aktív az agent busy, így nem tud hívást fogadni.
Ha az agent-et "kilövöm", akkor az átkapcsolt hívás megszakad.

En mondjuk hanyatt-homlok nem frissitenek 1.8-ra, meg a stable verziora se. 1.6-ra mondjuk azert megtennem.

A fenti jelenseg egyreszt lehet bug is. Ezt az eletben nem mondja meg senki tavolrol. A problemara azonban megoldas lehet, ha az egyes queue-k konfigjaban beallitod a ringinuse = yes -t. Ez azt mondja meg, hogy olyan agent fogadhat-e hivast, amelyik foglalt.

Ha a PBX szerint foglalt, de valojaban nem, akkor kuldel ra hivast es kesz. Ennek lesz egy olyan mellekhatasa, hogy olyan agent-nel is cseng a telefon, aki valoban foglalt, de ugy erzem a hozzaszolasodbol, hogy ez meg a kisebbik problema, mert igy legalabb a transfer utan is beerkezik hozza a hivas.

Ellenben nem tudom mi a queue-ba lepes szabalya, de ha modositod, akkor a fentiek tukreben ertelmezd ujra a queue belepesi policy-t (ha minden agent foglalt, johet-e uj caller?) illetve a queue elhagyasi policy-t (kidobja-e, ha nincs tobb agent?).

Bar lehet, ezek 1.2-nel meg nem is voltak opciok, nincs keznel ilyen regi verzio.

#483 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 03. 19:37

a heten volt idom, felgyultek a levlistas levlek, vegig bongesztem mik a kurrens problemak es trendek. az egyik ilyen (trend) volt a google voice.

beregisztraltam, nezegetem, csinaltam hivasokat, de valahogy nem ertem mitol ekkora szam. Ugy tunik, hogy ugyanazt tudja, mintha barkinek lenne otthon sajat asterisk-e csak eppen a google a technikai reszet intezi helyettem.

ami hasznos lett volna, az az, hogy a google voice-os szamomra beerkezo hivast ne csak a rendes mobiltelefonomon tudjam fogadni (voipon, wifin) de mondjuk a google talk-ban is. Erre nem lattam modot.

Valaki van esetleg aki hasznalja es ki tudott valami nagyszerut hozni belole? Mert en eddig csak annyi elonyet latom, hogy egy rendes DID szamot a didww mondjuk havi 5 dolcsiert ad, a google voice meg ingyen. De volt eddig is ingyenes did szolgaltato, csak ott keves korzetbol lehetett szamot valasztani. most meg majdnem barmilyet lehet. Ezen tulmenoen van valami elonye?

#484 Felhasználó inaktív   charly1 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 11. 04. 13:45

Üzenet megtekintéseIdézet: adam.k - Dátum: 2010. 11. 03. 19:13

En mondjuk hanyatt-homlok nem frissitenek 1.8-ra, meg a stable verziora se. 1.6-ra mondjuk azert megtennem.

A fenti jelenseg egyreszt lehet bug is. Ezt az eletben nem mondja meg senki tavolrol. A problemara azonban megoldas lehet, ha az egyes queue-k konfigjaban beallitod a ringinuse = yes -t. Ez azt mondja meg, hogy olyan agent fogadhat-e hivast, amelyik foglalt.

Ha a PBX szerint foglalt, de valojaban nem, akkor kuldel ra hivast es kesz. Ennek lesz egy olyan mellekhatasa, hogy olyan agent-nel is cseng a telefon, aki valoban foglalt, de ugy erzem a hozzaszolasodbol, hogy ez meg a kisebbik problema, mert igy legalabb a transfer utan is beerkezik hozza a hivas.

Ellenben nem tudom mi a queue-ba lepes szabalya, de ha modositod, akkor a fentiek tukreben ertelmezd ujra a queue belepesi policy-t (ha minden agent foglalt, johet-e uj caller?) illetve a queue elhagyasi policy-t (kidobja-e, ha nincs tobb agent?).

Bar lehet, ezek 1.2-nel meg nem is voltak opciok, nincs keznel ilyen regi verzio.

Nagyon köszönöm a válaszokat.

Tudtommal a ringinuse az 1.4-es verziótól van.

Még gondolkozok és keresgélek.
Természetes várom a többi segítséget.

Ami miatt problémás a váltás, hogy itt ZAP van, ott DAHDI.
Ezáltal millió és egy fejlesztést kell átírni ami a ZAP-ra épül.
Jelen pillanatban a fenti hibát leszámítva nincs olyan ami miatt váltani kellene és egy sok-sok hétig tartó fejlesztési hullámba belevágnánk.
"
Asterisk 1.6.0 will use DAHDI exclusively (it will not have support for Zaptel), although this will be done in a highly backwards-compatible way so that disruption to existing dialplans and configurations will be minimized.
"

Így ha valakinek még van ötlete 1.2.16 -ra...

Köszönöm.

#485 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 11. 12:12

Sziasztok!

Van egy Planet VIP-158-as adapter ami hálózaton becsatlakozik egy Elastix 2.0-ba. Firmware-je a legutóbbi.

A probléma az hogy elég sokszor, nem tudja magát beregisztrálni az Elastix-ba, igy ott nem jelenik meg mint aktív végpont. Egyedül akkor áll helyre a kapcsolat, ha az adapter menüjében nyomok egy reboot-ot.

Hogyan tudnám kiküszöbölni hogy ne kelljen 2-3 naponta újranindítani az adaptert?

Köszönöm.

üdv:
G.

Szerkesztette: Grabovski 2010. 11. 11. 12:30 -kor

#486 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 25. 15:10

Sziasztok!

Asterisk alapú telefonközponthoz ( Elastix 2.0 ) milyen VOIP telefont érdemes használni?

Ha ezeket a funkciókat szeretnénk használni:
-kihangosító
-hívásátirányítás
-hívásvárakoztatás
-fejhallgató bemenet
-konferencia beszélgetés
-némítás
-újratárcsázás
-hívásazonosítás?

Köszönöm előre is a válaszokat.

üdv:
G.

#487 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 25. 18:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Grabovski - Dátum: 2010. 11. 25. 16:10

Asterisk alapú telefonközponthoz ( Elastix 2.0 ) milyen VOIP telefont érdemes használni?

Ha ezeket a funkciókat szeretnénk használni:
-kihangosító
-hívásátirányítás
-hívásvárakoztatás
-fejhallgató bemenet
-konferencia beszélgetés
-némítás
-újratárcsázás
-hívásazonosítás?

tipikusan felesleges kerdes. olyat erdemes, ami neked jo. nekem itthon egy cisco 7940-es jo. ott, ahol ezer+ telefont kell uzemeltetni, az a jo amelyik maximalisan tamogatja a kozpontositott konfiguraciot.

nezzuk sorban.

kihangosito. google://kihangosithato+ip+telefon. bonyolult?
hivasatiranyitas, varkoztatas, nemitas, ujratarcsazas alap funkciok, mind tudja.
fejhallgato bemenet. ismet google. keress ra, a talalt keszulekek data sheet-jet nezd meg es kesz.
konferencia beszelgetes. ismet google, adatlap, olvasd el. benne van, hogy tamogatja-e
hivas azonositas alatt nem tudom mit ertesz, igy ezt kihagyom.

#488 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 25. 23:22

Üzenet megtekintéseIdézet: adam.k - Dátum: 2010. 11. 25. 17:56

tipikusan felesleges kerdes. olyat erdemes, ami neked jo. nekem itthon egy cisco 7940-es jo. ott, ahol ezer+ telefont kell uzemeltetni, az a jo amelyik maximalisan tamogatja a kozpontositott konfiguraciot.

nezzuk sorban.

hivasatiranyitas, varkoztatas, nemitas, ujratarcsazas alap funkciok, mind tudja.
fejhallgato bemenet. ismet google. keress ra, a talalt keszulekek data sheet-jet nezd meg es kesz.
konferencia beszelgetes. ismet google, adatlap, olvasd el. benne van, hogy tamogatja-e
hivas azonositas alatt nem tudom mit ertesz, igy ezt kihagyom.

A kérdésemet üzemeltetés-tapasztalat kapcsán értettem, adatlapok sok mindent írnak ami szép és jó, csak nem biztos hogy ténylegesen tudják nyújtani azt olyan minőségben ahogyan én szeretném.

Párhuzamként egy példa:
az APC Back szünetmentes tápegységek nem tudnak együttműködni a Chieftec tápegységekkel, ezt nem irják ki a honlapra, de mégis akinek volt már vele tapasztalata tudja hogy ez igaz.

Visszatérve a kérdésemre, léteznek-e etalon (nem fagyós, inkompatibilis) termékek a piacon amit nyugodt szívvel lehet ajánlani, ami az Asteriskkel jól együttműködik,

- vagy mi az ami - telefonos körökben ismerten - nem jól működik együtt az Asteriskkel.
- lehet-e azt mondani hogy X cég termékei mind jók és használjuk bátran.
- vagy ahány ház annyi féle változat és probléma, és nem lehet általánosítani.

Kifejezetten így hogy Asterisk kompatibilis termék, csak ezt találtam:

http://www.alibaba.c...Compatible.html

VOIP technológiában főleg Cisco és Linksys termékeket találok.

Nem ismerem a VOIP telefonok megbízhatóságát,-szeszélyét sosem dolgoztam még velük. Egyedül az egy hozzászólással fentebb irt SIP adapterről van fogalmam amire egy analóg Panasonic van kötve, és hogy sokszor nem regisztrálja be magát a tel. központba.

A hívásazonosítás alatt hívóazonosítást gondoltam.

#489 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 11. 28. 02:42

Üzenet megtekintéseIdézet: adam.k - Dátum: 2010. 11. 25. 18:56

Mindig csak a google? Azt hittem gyakorlatias ember vagy, működőképes megoldásokkal. Ilyennel lehet a legnagyobbat szopni, mint ahogy most tettem pld. egy Csicsó ATA adapterrel, amit mindenki tudott miképpen kell SIPes voip trunkhöz hozzátolni, de valahogy senkinek sem sikerült.

Voipnál még márkán belül is vannak triviális dolgok, pld. amivel találkoztam:

cuccot online látom, "kicsörög", de amúgy offline. Aztán ma éppen előfordult, hogy szoftverben egyik kliens offline, nem működik. Ellenben ráhívtam kicsörgött, felvették, pofáztunk. Aztán az engem hallanak, de túloldalt én nem hallom. Vagy csak a klasszikus felveszem a telefont, ami csörög tovább, ugyanígy másik verzióban mikor lerakom, akkor nem bont vonalat, kijelző is számolja tovább az időt.

Extra funkciókról ne mis beszélve, amikor valamit funkcióbill+számkombinációkkal kell megoldani, vagy van egyszerű gyorsgomb, esetleg menü rá.
Make love not Wor.

#490 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 29. 15:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Grabovski - Dátum: 2010. 11. 25. 23:22

Párhuzamként egy példa:
az APC Back szünetmentes tápegységek nem tudnak együttműködni a Chieftec tápegységekkel, ezt nem irják ki a honlapra, de mégis akinek volt már vele tapasztalata tudja hogy ez igaz.

Öööö....
OFF: Szerintem ez nem így igaz. A nem szinuszos kimenetű UPS-ek és az aktív PFC tápok együttműködése állítólag khmm... nem túl harmonikus. Nem gyártófüggő imho, hanem technológiafüggő. Más kérdés, hogy nekem aktív PFC-s táp stabilan ment APC back-ről is.

#491 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 30. 17:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 11. 28. 03:42

cuccot online látom, "kicsörög", de amúgy offline. Aztán ma éppen előfordult, hogy szoftverben egyik kliens offline, nem működik. Ellenben ráhívtam kicsörgött, felvették, pofáztunk. Aztán az engem hallanak, de túloldalt én nem hallom. Vagy csak a klasszikus felveszem a telefont, ami csörög tovább, ugyanígy másik verzióban mikor lerakom, akkor nem bont vonalat, kijelző is számolja tovább az időt.

1) amilyen a kerdes olyan a valasz.
2) egesz pontosan mi is volt a celja a hozzaszolasnak? szivtal voippal, leirtad. valami tanulsag, kovetkeztetes ami levonhato?
3) nem veletlenul ket kulon piac a sufnituning voip es a professzionalis megoldas

#492 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 11. 30. 17:39

Üzenet megtekintéseIdézet: adam.k - Dátum: 2010. 11. 30. 17:22

3) nem veletlenul ket kulon piac a sufnituning voip es a professzionalis megoldas

Holott a sufnituning néha jobban megy, mert ott legalább betartanak szabványokat. Ezért írtam, hogy a "google" az nem véletlenül vezet megoldásra, meg elég sok időt el lehet baszni vele, értelme meg nem sok, elolvassuk a tudományt, olyan eszköz nincs is, amúgy vagy műxik, vagy nem.
Make love not Wor.

#493 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 30. 19:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 11. 30. 17:39

Holott a sufnituning néha jobban megy, mert ott legalább betartanak szabványokat. Ezért írtam, hogy a "google" az nem véletlenül vezet megoldásra, meg elég sok időt el lehet baszni vele, értelme meg nem sok, elolvassuk a tudományt, olyan eszköz nincs is, amúgy vagy műxik, vagy nem.

A professzionálisról annyit, hogy van telefonközpont meg telefonkészülék, meg IVR és minden sallag mellé, nagy nevű 5 betűs gyártótól, certified mérnökeik által összerakva, aztán több vele a szopolás mint sufnituning linux szerverekkel.

Ez egy hosszabban kifejtett +1 volt :D

#494 Felhasználó inaktív   comal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 04. 07. 14:14

Sziasztok!

Van egy debian gép:
Squeeze 6.0.1,
kernel 2.6.32-686,
digium Wildcard TDM400p,
asterisk 1.6.2.17,
freepbx 2.8.1
dahdi-linux-complete 2.4.1+2.4.1.

Mivel eddig még nem konfiguráltam digium kártyát, így a segítségeteket kérném. Az egyik fxs porton lenne egy analóg vonal, a 4. portján ami fxo, lenne egy analóg készülék. dahdi_genconf-al készítettem egy alap beállítást, majd a dahdi_cfg -v parancsot futtattam. A google-n már találtam pár leírást, de nem sikerült boldogulnom vele.

Esetleg valaki tudna adni nekem egy linket, amivel össze tudnám hozni ezt a két beállítást.
Esetleg írok kimeneteket ha kell.

#495 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 09. 19:30

Elastix 1.2.1-4 van itt. Webes oldalon lehet valahogy az időt/időzónát beállítani/átállítani?
Nem állt át a gép a nyári időszámításra.
Köszi!

#496 Felhasználó inaktív   vaxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 08. 11. 15:07

Sziasztok!

Cégünknél a jelenlegi hangposta kezdi megadni magát (486dx2, 16M ram, eredeti 12 analóg vonal helyett már csak 6, OS/2 op.sys, etc....)

Próbálkoznék az asterisk -el, de valahogy nem óhajt menni. Igazság szerint nem látom át teljesen.
Első nekifutásra csak annyit szerettem volna megcsinálni, hogy a "nagy központból" kiadok egy h323 -as ip melléket, de az asterisk piszkosul nem hajlandó magát "sima telefonként" regisztrálni.

Trunk -ot most nem tudok alá pakolni, de ha tudnék, akkor az egyéb probélmákat jelenthetne.

#497 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 22. 09:28

Sziasztok!

Elastix 2.0-át használok, és olyan megoldást keresek, hogyha becsörög egy szám a központba és ott végig nyomogatja a menüt az ügyfél, akkor az utolsó gomb lenyomását tudassam azzal a mellékkel amelyikhez irányítva van a hívás.

Létezik erre megoldás?

Köszönöm előre is.

#498 Felhasználó inaktív   wookie 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 05. 20. 15:48

Sziasztok

Hátha még olvassa valaki :)
Sikerült életetvernem az asterisk -be. Műküdik is szépen ... de
Híváskor ez jelenik meg a hívott félnél : <szám>@<szerverip>. Hogyan tudnám rávenni, hogy a portszámot is hozzácsapja, kb imígyen : <szám>@<szerverip>:<port>
A vodkafon blokkolja az 5060 -at, így más porton fut a szerver. Visszahíváskor viszont (kapkodás, nemfigyelés) a kliens (android sajátja) az 5060-ra küldi, ami az életben nem jut el a szerverig.
Persze átküldhetném iptables -el, de az talán elegánsabb lenne, ha egyből a helyére menne a hívás

üdv
wookie
Two beer or not two beer. That's is the question!

#499 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 04. 17. 09:49

Asterisk 1.4/FreePBX 2.4
User átirányítaná az összes bejövő hívást egy külső mobil számra. Linksys SPA942; átír gomb, kiválasztja a számot a listából, ok.
Ilyenkor a hívás nem a megadott számra megy át, hanem egy másik belső mellékre.
Miért?

#500 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 05. 19. 09:53

Hello!

Adott egy meglevo IP PBX ami H323 kapcsolaton kapcsolodik a telekom szolgaltatohoz.
Mostanaban par kulfoldi hivasnal az ellen oldal nem hall minket - vagy epp ki sem csorog.
A telekomos emberke trace-elte a hivasokat es nem lat hibat - valami magyarorszagi kozponton keresztul megy a hivas mondjuk Nemetorszagba.
Szerinte a H323-rol at kellene allni SIP-re.

Installerek azt allitjak nem tud SIP trunk-ot.

A rajta logo Aastra telefonok SIP protokollon erik el. Ezekbol van olyan ami 2-3-30 vonalat kezel.
Ezzel ugye mar meg is oldodott az asteriskhez valo illesztes. Egy mellekre ugyanis 30 elofizetot tudok rakni.
Az mar siman megy, hogy egy melleken keresztul 30 hivast tudok inditani az Asteriskre logatott Aastra telefonokon ami a meglevo kozponton keresztul tarcsaz ki vagy a rajta levo mellekeket hivja. Szoval a regi 1.4-es Asterisken keresztul (ami moh meg hasonlo funkciokat lat el) mar megy a telefonok es mellekek hozzaadasa.

Azon gondolkodom, hogy forditsuk meg es menjen minden Asterisken keresztul.
Azaz ami analog az marad a regin, az osszes IP telefon meg megy az Asteriskre es az asterisk funkcional majd h323-SIP gatewaykent.
A maximum ami elofordul az 30 hivas lehet egyszerre (30 IP trunk van a szolgaltatotol).

Tegnap probabol osszedobtam egy Ubuntu 12.04LTS+Asterisk 11.4.0 + FreePbx triot virtualisan.
Nos azt kell mondanom nagyon mas az Asteriskhez kepest. Nem tunik egyszerunek a ki es bejovo hivasok kezelese.

Az 1.4 alatt ugye szepen a Sip.conf es Extension.conf segitsegevel szepen be lehetett allitani hogy az adott mellek az adott context eseten mit is csinaljon. Itt mar valami nagyon bonyolult es szovevenyes rendszer van az extensions_additional.conf fajlban (amit a GUI frissit).

Van ugye egy szabad Dell R200-as szerver (8GB ram, 2x Xeon Quad core proci, 2 ethernet interfesz, Centos 5.6) - meg van boven virtualis szervernek is hely.

Szoval kellene egy megbizhato h323-sip gateway vagy asterisk ezzel a funkcioval (30 ip trunkot lekezelni).
Mivel van idom kicsit jatszanek - a kerdes az hogy fizikai vagy virtualis terepen kezdjek neki?
Asterisknow vagy a fenti triot ajanljatok (Ubuntu 12.04LTS+Asterisk 11.4.0 + FreePbx) netan mast?
Vagy maradjak a meglevo 1.4-nel mert az mar mukodik? Kepes lesz ellatni a h323->Sip gateway szerepet?
Netan van normalis aron H323 to Sip gateway? (nekem 8e Euroert ajanlottak egyet - de ezt nyilvan ketkedve fogadom, ha egy asterisk is kepes megcsinalni). A telefomos urge is pizza box-kent emlegette a keszuleket, szoval nem hinnem hogy valami tul komoly keszulek. Inkabb lehuzasra tippelnek.

Mit tennetek ilyen esetben?

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.