Idézet: Vortex07
1. hol tudok valami jo fegyvert / pancelt szerezni? 7es szintu vagyok mar [nem mintha szamitana], de meg mindig azokban a cuccokban futkarozok amiket a blade-ek hasznalnak. Jo lenne valami quest reward vagy loot, csak asszem ez is szintfuggo... vasarlast egyelore nem engedhetem meg magamnak, csak 4k aranyam van.
Következik Maverick Arch-Mage ódája Umbráról.
A legtöbb quest reward valóban szintfüggő, de szerencsére van egy Umbra nevű Wood Elf hölgyemény a játékban. Igazából sajnálom, mert szegény csak annyit "vétett" (legalábbis a játékos ellen), hogy van egy csinos, Ebony páncélja (teljes készlet!), és ami ennél is fontosabb, nála van -általában nem sokáig
![:]](https://forum.hwsw.hu/public/style_emoticons/default/gonosz.gif)
- a
legerősebb és
szerintem a legjobb kard a játékban, az Umbra.

(A kardról kapta a nevét a csaj is; azt hiszem, hogy ő maga vette fel a kard után a nevet.) Természetesen kicsit szubjektív, hogy kinek melyik kard a legjobb, de tény, hogy az Umbra alapsebzése a legnagyobb. Tudom, tudom, a Goldbrandnek
majdnem ugyanakkora, és hozzáadódik még a 22 pontos tűzsebzés, de mondom:
szerintem az Umbra összességében hasznosabb , jobb és nem mellékesen sokkal szebb kard.

Eddig majdnem minden karakteremmel az volt az első célkitűzésem, hogy 1. szinten, minél hamarabb megszerezzem; szinte szerelmes lettem abba a kardba.

Egyébként korábban már írtam erről egy terjedelmes hozzászólást, de nem baj, mert ezt nem lehet elégszer elmondani...

Nevezett hölgyemény a Vindasel nevű Ayleid romban tengeti napjait, ami az IC Waterfronttal átellenben található. Eléggé kicsi rom, és szerencsére néhány patkányon és mud craben kívül ellenfeleket sem rejt, bár a bejárat előtt mindig van pár monszta, azokra nem árt figyelni. (Ha 7-es szintű a karaktered, akkor valószínűleg Flame Atronach és/vagy Scamp lesz..) A romban két csapda van, egy süllyedős és egy olyan, ami mérgező gázt ereszt ki, ezekre is ügyelj. Végig haladva elérsz egy teremhez, és ott találod Umbrát, aki alapból _nem_ ellenséges, tehát nyugodtan nézz körül, edd meg a kenyerét, aludj a bedrollján (addig garantáltan nem támad meg senki, mert ha valami ellenség betévedne, akkor Umbra legyakja őket), akár rendszeresen aludhatsz is ott.

(A bejárat előtt tanyázó monszták elöl befuthatsz a romba, és ha elérsz Umbráig, akkor elintézi őket helyetted, egyben ízelítőt is kapsz abból, hogy milyen harci képességekkel rendelkezik az a vékony kis csaj.

)
Ezek után térjünk rá a lényegre, azaz hogyan intézzük el 1. szinten az egész játék egyik, ha ugyan nem
a legerősebb karakterét. Természetesen "rendes" harcban a nullához konvergál az esélye annak, hogy elintézd alacsonyabb szinten. (Még magas szintű, erős karakterrel is nehéz "szemtől szemben" harcban, normál fegyverrel legyőzni.) Több módszert is kifejlesztettem már Umbra 1. szinten történő eliminálására (volt olyan, amit máshol is leírtak), de a legbiztosabbnak eddig az Apotheosis bizonyult. Ez egy staff, amit kb. 5000 aranyért (ennyit össze lehet kaparni) megvehetsz a Market Districtben, és "lövésenként" 33 pontos elektromos, tűz- és fagysebzést okoz, összesen tehát 99 pontos damage, amit már Umbra is rosszul visel. :Đ Persze ezzel sem lehet 100%-ra menni, mert kb. ötször el kell vele találni Umbrát, közben ő persze támad, ami alacsony szinten könnyen végzetes lehet. A legbiztosabb, ha Lover csillagjegyet választ a kalandozó, ezzel ugyanis 10 mp-re lebéníthatod, azalatt pedig az Apotheosis megteszi a dolgát..
![:]](https://forum.hwsw.hu/public/style_emoticons/default/gonosz.gif)
(Persze fel lehet fejleszteni már 1. szinten is 100-ra az Illusion skillt, és megvenni a paralyze spellt.) Hangsúlyozom, hogy nem muszáj lebénítani, de akkor nagyon észnél kell lenni addig, amíg az Apotheosisszel beviszed azt a 4-5 végzetes találatot!
Más módszerek is vannak (a saját másik módszerem az Akaviri Sunderblade-del leamortizálni nullára a kardját és a páncélját), de szvsz az Apotheosis a legjobb.
Ha legyőzted, akkor a Tiéd lesz egy teljes készlet Ebony páncél, ami 15-ös szint alatt azért nem
pontosan Ebony, valamivel (nem sokkal) gyengébbek a statjai (kb. Orcish szintű), de akkor is összehasonlíthatatlanul jobb, mint azok a gagyi páncélok, amik alacsonyabb szinteken vannak (15-ös szint felett pedig ténylegesen Ebony), és a főnyeremény, az Umbra kard! Minél előbb szerezd meg hozzá az Azura's Start, iszonyatosan jól lehet "kombózni" vele.

(HINT: Nehogy Martinnak add az Azura's Start!!! Bármelyik Deadric artifact jó neki, szerintem a Wabbajack a leginkább nélkülözhető, mindenesetre a legolcsóbb.

) Az Umbra további előnye, hogy quest itemnek minősül, így nulla a súlya, nem terheli az inventoryt, ráadásul a főszál során, a Lake Arrius Cavernsben nem tudják elvenni.