Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 20:08
Sokszor olvassuk fórumtársainktól:
"Nem tuningolok, mert minek", "Nem tuningolok, mert nekem a stabilitás a lényeg", "Ha ez kevés lesz, veszek másikat", stb...
Őket nem igazán értem. Nekem a mostani processzorom egy majd' 3x annyiba kerülő processzor teljesítményét nyújtja (3800+ X2, 2680MHz-en, 1.4V-tal, többet én nem fogok adni neki), persze csak ha kell (RMClock és C'n'Q

) és különösebben nem is kell hozzá erőlködni, fél tized V-tal kell megemelni a feszültséget. Mellesleg a "pályafutásom" alatt ez a 2. legjobb tuning, amit elértem (bár nem vagyok a széthajtás híve, ritkán kapnak többet 10%-nál feszültségben az alkatrészek). Arányban a legnagyobb az egy AthlonXP volt, (JIUHB

) 1533MHz helyett 2100-on futott (1.55V), de azóta másnál 2400-on is működik. Eddig az összes processzorom (csak erről állíthatom biztosan, mi a helyzet velük) a gyári értéke felett volt használva: MC68040 40MHz helyett 50-en (AMIGA

még mindig itt duruzsol, ha akarom, hibátlanul) alapfeszen

, K6-2 400 (v. inkább 450, most hirtelen nemtom') 566-on, a feszültségre itt nem emlékszem, volt még az Athlon előtt egy Duronom is, az kissé homályos most, hogy hogyan futott, de rémlik valami, hogy 133xalapszorzó volt a 100xalapszorzó helyett, ill. rövid ideig volt egy San Diego is a kezeim között 2200MHz helyett 2780-on futott alapfeszen, 1.45V-tal pedig 2880-on és teszi ezt azóta is másnál.
VGA-ról sokat nem tudok mondani, nem vagyok egy nagy játékos (kb. 10 év alatt volt vagy 3db VGA-m összesen

és abból az egyik már egy ATI Rage volt...), de ott ugye hardware buhera nélkül a feszültségemelés jobbára kiesik, 15-20%-nál jobban emiatt általában nem is lehet sokkal gyorsabbá tenni őket (persze vannak kivételek, pl. extra pipe-ok bekapcsolása és hasonlók

)
Miért is érdemes tuningolni? Jó kérdés, megfelelően odafigyelve, hogy mit vásárol az ember, a gyári órajelekből adódó teljesítménynél összességében akár 35-40%-al (bizonyos alkalmazásoknál 50 is megvan) nagyobbat is ki lehet csikarni a hardware-ből, kis mértékű feszültségemeléssel. Szükség van-e a tuningra? Nos, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, attól függően, hogy mire használja a gépét.