márvoltszóa pbxes-ről, de leírásra nem emlékszem. Ma volt egy szabad órám és kicsit játszadoztam is vele szóval akkor összedobnék egy kis esszét miként is lehet ügyesen és gyorsan használni ezt a pbxes-t.
Első lépcsőként regisztrálni kell. Erről nem írok sokat, mert elég egyértelmű. A lényeg, hogy amit választasz felhasználónevet később szükség lesz rá, ezért célszerű jól megválasztani. Esetemben ez legyen djsms

Én most csak sip-es példákat írok. Ha megvagy a regisztrációval akkor a következő lépések jönnek:
1, Extensions
itt tudod definiálni a "készülékeidet" (x-lite vagy hardver)
tehát Add Extension -> SIP ->
Extension Number - ez lesz a melléked száma. Legyen mondjuk 200.
Display Name - amit ide beírsz az fog megjelenni az arra alkalmas készülékeken mint név.
Password - ez lesz a mellékedhez tartozó jelszó, amit a készülékben (szoftverben) beállítasz. Legyen mondjuk 12345
Ha ezzel megvagy lesz egy pirossal kiemelt sor, amire rá kell kattintani különben addig nem lesz aktív amit csináltál! Ez nagyon fontos, én kb 15 percet szívtam miatta!
2, Akkor most állítsuk be a melléket. A felhasználónév az azonosítóból és a mellék számából áll - jellel összekötve. Tehát jelen esetben djsms-200 lesz. A jelszó pedig amit a mellékhez adtál (tehát nem az, amit regisztrálásnál adtál meg!)
A szerver címe pedig pbxes.com. Ha ezeket beállítod a készüléked már fel is tud jelentkezni.
3, definiáljuk a szolgáltatókat (trunk) pl neophone
Trunks->Add Trunk->Add SIP Trunk
Trunk Name - Valamilyen nevet kell adni a szolgáltatónak. Célszerű a saját nevét választani pl neophone
mode - itt döntheted el, hogy fogadsz is hívásokat innen vagy csak hívásra használod. Ha nem tudod mit akarsz hagyd alaphelyzetben
Account (pl neophone-os hozzáférés esetén szám legyen 731000 jelszó legyen 123456)
username - 731000
password - 123456
SIP server - sip.neophonex.hu
Ha megvagy akkor submit changes majd a piros sor!!!
Ha több szolgáltatót szeretnél regisztrálni akkor ugyan így tedd meg.
4, bejövő hívások kezelése
Inbound Routing->Add Incoming Route
Trunk name - az a szám (vagyis felhasználónév) ami alapján hívnak. Pl neos példa esetében 731000
Caller ID Number - hagyd üresen
Set Destination - válaszd ki melyik mellékre csörögjön ki. (pl legelső lehetőség)
ha kész akkor submit, majd piros sor!!!
5, kifelé menő hívások
Outbound Routing->Add Route
Route name - egy név, pl vodafone mobil hívások
dial patterns - itt kell felsorolni a szabályokat ami alapján eldől, hogy ez a route hívjon vagy ne. Pl vodafone esetében 0670.XXXXXXX
Trunk Sequence - itt kell kiválasztani hogy melyik szolgáltatón keresztül szeretnéd a hívást lebonyolítani
ne feledkezz meg az add gombról!
Ha kész akkor submit changes majd a piros sor!!!
Ha többféle szabályt szeretnél akkor ugyan ezen elv alapján hozd létre őket.
Ezzel gyakorlatilag kész is vagyunk.
Természetesen a kimenő hívásokat lehet másképp is definiálni.
Én pl úgy csináltam, hogy létrehoztam egy routolást a neos számokhoz (7.XXXXX) egyet a megás számokhoz (1.XXXXX) és egy klipeset, amivel csak magyarországot lehet hívni (06.XXXXXXXX)
Ez már egyéni ízlés dolga
Aztán ha több melléket akarsz létre lehet hozni hívócsoportokat is, de ezt most nem részletezem már.
Remélem többé-kevésbé érthetően írtam és segít pár embernek