HWSW Informatikai Kerekasztal: Voipbuster II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Voipbuster II Értékeld a témát: -----

#1161 Felhasználó inaktív   koos 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2006. 08. 08. 13:03

Idézet: adam.k - Dátum: 2006. aug. 6., vasárnap - 22:47

Csak szep sorjaban.  Egyatalan nem biztos, hogy ismerni kell az spa 3000-ret.

Kuldtem korabban egy linket hibakeresesrol.  Azokkal a programokkal ess neki, es valaszolj a kovetkezo kerdesekre:

- kabelezes biztosan jo, linkek vannak?
- latod a halozaton, hogy a sipura dhcp-vel ip cimet ker?
- latod a valaszt a keresre?
Ha eddig megy, akkor a cuccnak van ip cime, a halozaton elerheto.
- azt a cimet kapta amit Te gondoltal?
- pingelni tudod halozaton belulrol?
- kivulrol?
- latod a sip szerverhez a beregisztralast a halozati forgalomban?

Valamint szerintem sajat magadnak is segitenel azzal, ha pontos kerdest tennel fel.  Ha orvoshoz mesz, es megkerdezi mi a bajod, azt mondod beteg vagy?  Ne a "diagnozist" mondd, mert nem is biztos, hogy beteg vagy, azt majd az orvos megmondja.  Te azt mondd meg mi faj, a tobbi nem a Te dolgod.  Ne azt mondd, hogy nem mukodik a sipura, mert azt majd ki kell deriteni.  Hanem azt mondd meg mi nem megy.  Nem tudod pingelni?  Nem ered el a weboldalt?

Nem irtad, milyen "router" de mac szurest altalaban csak a wireless oldalon lehet allitani, a sipura pedig nem tud wirelesst, tehat az, hogy a mac szures ki van kapcsolva, valoszinuleg tokeletesen haszontalan informacio.  Specifikalj jobban, mert igy csak talalgatni lehet.

szia adam,

jogos a fejmosás.....nézd el egy lamertől
a router SMCWBR14T-G, ehhez KÁBELLEL csatlakozik az SPA 3000 (több kábelt is kipróbáltam és több LAN bemenetet is).

a sipurát kipróbáltam, amikor alapállásban (IP 0.0.0.0) volt és engedélyezve volt rajta a DHCP és kipróbáltam úgy is hogy letiltottam rajta a dhcp-t és fixre beállítottam a 192.168.2.100-t az ip cimének.
mindkét esetben a sipura egy hosszú és 2 rövidet villant.

a hálózaton még 4 gép van, fix IP cimmel (192.168.2.101-104) részben kábellel részben wireless módon kapcsolódnak.

a sipuran most a DHCP disable és a 192.168.2.100 pingelésére a válasz : a kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.... :confused:

szóval nem tudok hozzáférni sehogyan sem.
koos.hu / gdl-centrum.com

#1162 Felhasználó inaktív   koos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 08. 13:18

kimaradt az előbbiből a router beállításai:

DHCP : enable
NAT/Virtual server : az alábbi portok vannak engedélyezve (valamennyi UDP)
3478, 3479, 5060, 5061, 8000, 8001

Szerkesztette: koos 2006. 08. 08. 13:18 -kor

#1163 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 08. 13:45

Idézet: koos - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 13:03

a hálózaton még 4 gép van, fix IP cimmel (192.168.2.101-104) részben kábellel részben wireless módon kapcsolódnak.

a sipuran most a DHCP disable és a 192.168.2.100 pingelésére a válasz : a kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül....

Udv

Nem fejmosas, csak az ember szeretne segiteni, de ahhoz pontos informaciok kellenek.

A netmask ugye minden emlitett gepen (192.168.2.100 - 104) 255.255.255.0?  Mert ha valakinel nem, akkor ez problema forrasa lehet.

A hozzaszolasod vegebol derult ki a lenyeg: ip szinten nem latod az spa-t, tehat alapveto problemak vannak.  Ez lehet az spa sajat baja, es lehet a Te halozatodbol fakado is.  Ertelemszeruen ki kell zarni a sajat halozatodban a lehetseges hibakat, ha az ember az eszkoz cserejere gondol.

Ha ip retegben nem latszik a dolog, megyunk lejjebb.  Az egyik gepedrol pingelj meg egy masikat (celszeru a routered LAN labat).  Ez nyilvan fog menni.  Utana az SPA-t.  Ez az elmondottak alapjan nem fog menni.  Utana add ki az 'arp -a' parancsot, es nezd meg, hogy a physical address oszlopban van-e bejegyzes ott, ahol az SPA-nak a MAC cimenek kell szerepelnie.  A linuxoknal ez ugy nez ki, hogy arp -an parancsra minden ip cim benne lesz a tablaban, amit az elmult idoszakban el akartal erni, es ??? lesz ott a layer 2 cimnel ahol nem sikerult.  windoznal sajnos bele sem kerul az arp tablaba az akivel nem tudsz kommunikalni, tehat a fenti parancsra az SPA (192.168.2.100) hianya a tablazatban arulkodo jel.

Tovabblepes: a telfonon meghallgattad, hogy az spa szerint a 2.100 a sajat cime?  Ha igen, akkor probalj meg kiiktatni minden eszkozt a halozatbol, es egy geppel kozvetlenul kosd ossze az SPA-t (ehhez keresztkabel kell).  Probald meg igy elerni, mikozben meggyozodsz arrol, hogy mind a gepnek mind az spa-nak statikusan kezzel beallitott ip cime van, ugyanabbol a tartomanybol, ugyanazzal a netmaskkal.  Ha igy sem pingelheto, akkor valoszinuleg az spa rossz.  Erre elso korben javaslom a factory resetet (doksiban benne van a kod amit hasznalnod kell) illetve az aramtalanitast, majd par perc mulva bekapcsolast.

Ha ettol nem ter eszhez akkor en ezek utan, a fenti tesztek eredmenyevel mennek a forgalmazohoz es kernem az eszkoz bevizsgalasat.

Ja, a lenyeg: ha ugyis van tobb geped, mielott feladod probald ki tobb geppel is a keresztkabeles osszekotest!  Biztos ami biztos alapon zarj ki minden hibalehetoseget.  Es minden lepesnel ellenorizd, hogy van-e linkje az eszkoznek.

#1164 Felhasználó inaktív   koos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 08. 15:26

köszönöm a részletes leirást

- a gépek egymás közötti pingelését már kipróbáltam du, az ment (különben nem lenne hálozatunk...)
- arp -a ---> csak a működő gépek és a router adatait irja ki
- az spa IP cimét telefon keresztül ellenőriztem, az rendben van
- a keresztkábeles közvetlen összekötést (ill. az összes gép kihúzását a routerből) munka után megpróbálom, keresnem kell egy keresztkábelt, azt hiszem van.
- a netmask-ot is akkor tudom ellenőrizni az összes gépen
- tudom, hogy a factory resetre szintén van egy kód, de azt nem ismerem, a "doksinak" nevezett A5-ös papirfecnire csak az IP cim beállitása és ellenőrzése van beállítva.

Egyébként hihetetlen hogy egy 21 eFt-os cucchoz 0 leirás-doksi tartozik, mindent igy kell megkérdezni fórumokon. Valahol azt olvastam, hogy a messzi ámerikában előre konfigurálva viszik aki az ügyfélnek, bár ez lehet, hogy városi legenda.....

Szerkesztette: koos 2006. 08. 08. 15:26 -kor

#1165 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 08. 15:40

Idézet: koos - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 15:26

- tudom, hogy a factory resetre szintén van egy kód, de azt nem ismerem, a "doksinak" nevezett A5-ös papirfecnire csak az IP cim beállitása és ellenőrzése van beállítva.

Egyébként hihetetlen hogy egy 21 eFt-os cucchoz 0 leirás-doksi tartozik, mindent igy kell megkérdezni fórumokon.

Valahol azt olvastam, hogy a messzi ámerikában előre konfigurálva viszik aki az ügyfélnek, bár ez lehet, hogy városi legenda.....

Ha valami ennyire hihetetlen, akkor tamadjon fel a gyanu Benned, hogy azert az, mert nem is igaz.

http://www.sipura.co...Guidev2.0.9.pdf
http://www.sipura.co...00faq/index.htm

Elobbit en kinyomtattam es bespiraloztam, ott figyel a polcon.  Hasznos olvasmany.

A messzi amerikaban... kit erdekel mi van ott?  Messzi van :)  Max Dokit.  Kerdezzuk meg Tole: ugye, hogy rosszabb ha elore konfigolva viszik ki?  Hol marad a felfedezes orome, a sajat beallitasok kenyelmessege es a szolgaltatas egyedisege?

#1166 Felhasználó inaktív   koos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 08. 17:34

nos (előzőleg) ellenörzött keresztkábellel is kipróbáltam a direkt összekötést és pingelést...és sajna ugyanaz...

szóval marad a kereskedőhöz való visszavitel :mad:

#1167 Felhasználó inaktív   smelo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 08. 20:37

Idézet: Buksika - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 9:06

Amúgy ha már szó esett a többiekről, én nagyon hiányolom Leptis Magnát, már nagyon rég nem járt erre. Blackbile is egyre kevesebbet szól hozzá, de reméljük ő is és Smelo is olvassák a fórumot rendszeresen az otthoni elfoglaltságok közepette.

:offtopic:
Bekoszonok, igen olvasom a forumot, ejszaka, hajnalban, mikor jut epp ra idom, nagy lemaradasokkal, de sajna egyeb dolgaimmal is elmaradasban vagyok, igy passziv tagja leszek meg egy kis ideig e forumnak.

#1168 Felhasználó inaktív   smelo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 08. 20:48

Idézet: koos - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 14:03

a router SMCWBR14T-G, ehhez KÁBELLEL csatlakozik az SPA 3000 (több kábelt is kipróbáltam és több LAN bemenetet is).

a sipurát kipróbáltam, amikor alapállásban (IP 0.0.0.0) volt és engedélyezve volt rajta a DHCP és kipróbáltam úgy is hogy letiltottam rajta a dhcp-t és fixre beállítottam a 192.168.2.100-t az ip cimének.
mindkét esetben a sipura egy hosszú és 2 rövidet villant.

a sipuran most a DHCP disable és a 192.168.2.100 pingelésére a válasz : a kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.... :confused:

szóval nem tudok hozzáférni sehogyan sem.

Szia!
Ha megnezed az SMC menujeben kell legyen egy statusz ful. Ott latszik a belso halodra akasztott gepek. Az spa-nak latszania kellene. Ameddog IP problemaja van, ritkan villogo zold led jelzi neked az SPA-n.  (ha jol emlekszem, akkor az elulso leden)

#1169 Felhasználó inaktív   blackbile 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 08. 22:02

Üdv!!! SMELO  :)

végre ismét egy "Tiszta hang"  :D

#1170 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 04:39

Idézet: gap - Dátum: 2006. aug. 7., hétfő - 19:29

1)... soknak tartom a 4 telefont. Ugyanis egy elosztón keresztül 2 szobába megy a 2 vonal és ezt szerettem volna 1-1 telóra rátenni.

2) A 4. pontra reagálva: Egyszer ezt már megbeszéltük...

1)Igen, lehet hogy sok, bar ha vki szeretne kulon-kulon egy idoben hasznalni akor viszont nem. Nalam pl. mindenhol 2 db. van, de egyes helyeken 3 is ... nem is beszzelve arrol, hogy az egyik 2 vonalos ... Vegul ez nem  muszaki kerdes, talan izles kerdese ...
Az is igaz, hogy itt nagyon nehez vmit megtalalni, megertelek. En is ugy gondolom, hogy neha egyszerubb ujra megkerdezni mint oraig keregelni lehet, hogy eredmenytelenul raadasul.

2) Igen helyes lett volna a reakcio ha az en vicces megjegyzemre csak ezt irtad volna, de a mar reg elmult idezetnek nem latom sok ertelmet, bar ettol meg igaz ... Tudod ez vbalahogy ugy nezki, pl. mint ha vki buszban veletlenul ralep masiknak a labara es alazatosan bocsanatot ker. Egyebkent baratok is... Egyszer elmennek kocsmaba es az egyik azt mondja vicccesen: most mar te fizetsz vagy megint ralepek a labadra a masik viszont eloveszi a diktofont es lejatsza a szoveget amikor a masik bocsanatot kerte ... pedig ez igaz, de kicsit savanyu az eze legalabb nekem ... De nem baj, mert akor is igaz.  :up: Ugyes vagy...

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 08. 09. 04:58 -kor

VoIP roviden:  Jobb 1x megbeszelni mint 100x leirni valamint jobb 100x megbeszelni mint 1x leirni! :-)  Ezert beszeljunk meg a dolgokat hanggal is hosszu es neha unalmos irasok helyett.

#1171 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 05:40

Idézet: adam.k - Dátum: 2006. aug. 7., hétfő - 15:47

Jee, es tenyleg :)

Idézet (Buksika @ 2006. aug. 7., hétfő - 12:10)
Az én routerem (a népszerű D-link DI-604) is tud MAC address szűrést, az ára kb. 7.000 Ft.  :) 

Engemet sem hadjatok ki: Az enyim is  :D  Dl-614+ !!! Bar az ara volt csak 2000 FT ($-ban) es alitolag jobb mint a Professzori (Buk-Sika). BAr szerintem egyforma vacak ...
;)

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 08. 09. 05:42 -kor

VoIP roviden:  Jobb 1x megbeszelni mint 100x leirni valamint jobb 100x megbeszelni mint 1x leirni! :-)  Ezert beszeljunk meg a dolgokat hanggal is hosszu es neha unalmos irasok helyett.

#1172 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 05:52

Idézet: gap - Dátum: 2006. aug. 7., hétfő - 19:56

Buksika
Szerintem a djsms-el  keverhetsz össze  :) ...

HOgy mennyire igazad van sok mindenben: Proesszzorok is neha hibaznak! Nem rolad volt szo ahnem djsms0rol.
Javaslom csatlokozzal hozzank prof. Buk-Sika vezetesevel pontosan azal foglalkozunk most minden nap  :) hogy probalunk megszeliditeni es megszegyeniteni a PBXes-t es mar elertunk jelentos eredmenyeket. Szeretettel vagunk teged is csoportunkba es szerintem 1 nap alatt kidobhatod az osszes telefont  :) , na azert egy-egyet erdemes meghagyni, de igaza  van Buksikanak, hogy meg "felesleges" vonalod is fog maradni a Pap2-bol  :up: Nagyon jo ez a dolog ... ha mukodik persze  :smoker:
Hat igen, jo lenne egy konyvszeru blogot inditani minden temaban ... lehet, hogy 007 lenne ennek a tanszeknek a vezeto professzora es a tobbi profok, ts-k, gyakornokok es masok is besegitnenek neki.
Jo otleteid vannak neked! Tamagotom :up:  :respect:

#1173 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 05:54

Idézet: 007 - Dátum: 2006. aug. 7., hétfő - 22:09

Éppen a PBXes leírást kezdtem el megcsinálni, csak még nem jutottam a végére.

De jo lenne, hogy minden targy sz. egy helyen es egyszeruen barmikor talahato lenne.

#1174 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 06:12

Idézet: koos - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 16:26

...Valahol azt olvastam, hogy a messzi ámerikában előre konfigurálva viszik aki az ügyfélnek, bár ez lehet, hogy városi legenda.....

Igy van, foleg ha szolgatatotol kapod, sot e esetben ingyen is ... :up:
A reszletes leiras 80 valahany oldal van Sipura oldalon (angolul). Viszonylag egyszeruen megtalalhato ott, de nem annyire egyszeru a konyv. Ha kell ebben seiteni szivesen megteszem.

#1175 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 06:19

Idézet: adam.k - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 16:40

... ugye, hogy rosszabb ha elore konfigolva viszik ki?  Hol marad a felfedezes orome, a sajat beallitasok kenyelmessege es a szolgaltatas egyedisege?

Hogy mennire igazad van! Megint ...
Ameg volt nekem ingyenes SPA2100 melyet kaptam szolgaltatomtol addig nem is volt rendes eletem: minden mukodott, nem is lehetett benezni a dobozba, ha barmi gondom volt hivtam a szolgaltatot es Ok bajlodtak vele ... szoval szornyu eletem volt ... Amiota ONallo, szabaduszo lettem most mar 2 db dobozom van es vegre megertettem mit jelent a VoIP az eletemben. Az mindent helyettesit: az etkezest, alvast, sot sexet is neha. Szoval klassz ... Utolso idokben csak a dobozokkal foglalkozom, mert nincs is idom masra(ugye, Buksika?).
Szoval ez igy van igazad van!

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 08. 09. 06:21 -kor

#1176 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 06:25

Idézet: smelo - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 21:37

:offtopic:
Bekoszonok, igen olvasom a forumot, ejszaka, hajnalban, mikor jut epp ra idom, nagy lemaradasokkal, de sajna egyeb dolgaimmal is elmaradasban vagyok, igy passziv tagja leszek meg egy kis ideig e forumnak.

:offtopic: Szoval megkeresten az osszes Szegedi ISP-t (utalom oket!). Az amelyik neked van rendes volt, csak a teruletemet nem lat el. A masik az a.net mar 4 levelemre csak ezt valaszol:
"Kedves Partnerünk!

Levelét rendszerünk regisztrálta, és továbbította a témában illetékes
kollégánknak, aki hamarosan válaszol Önnek.

Köszönjük türelmét.
Üdvözlettel:
Antenna Távközlési Rt "
Es semi tobbet. Ennek mar tobb mint honapja. Biztosan mar mindenki kihalt naluk a melegben es csak e-mailet kezelo gepuk elte tul  :)  Szegyeny az egesz !!! :down:
Szoval most mar tenyleg az ido ujra veled megbeszelni a dolgot. Ha lenne egy perced ... Rovidesen Szegeden leszek ...

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 08. 09. 06:26 -kor

#1177 Felhasználó inaktív   koos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 06:59

Idézet: smelo - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 21:48

Szia!
Ha megnezed az SMC menujeben kell legyen egy statusz ful. Ott latszik a belso halodra akasztott gepek. Az spa-nak latszania kellene. Ameddog IP problemaja van, ritkan villogo zold led jelzi neked az SPA-n.  (ha jol emlekszem, akkor az elulso leden)

szia,

a router menüjébe - mióta fix ip cimeket adtam a gépeknek - azóta nem látszanak a gépek sem, de persze az spa 3000 sem.

ma reggel még egy USER RESET-et csináltam (majd újra adtam neki IP cimet) ....hátha.....de minden maradt a régiben, a sipura nem látszik sehonnan sem, egy hosszút és két rövidet villant..

vihetem vissza, a francba

#1178 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 09:19

Idézet: koos - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 6:59

vihetem vissza, a francba

"
a router menüjébe - mióta fix ip cimeket adtam a gépeknek - azóta nem látszanak a gépek sem, de persze az spa 3000 sem.
"
Ez szerintem nem hiba, ott nyilvan a dhcp aktiv lease -ek vannak, azaz azon gepek akiket az smc kiszolgalt ip cimmel.  ha nem ker tole senki nyilvan nem szolgal ki senkit.

Meg a visszavitel elott azert engem erdekelne, hogy az SPA-n dhcp-t beallitva, a gepeddel kozvetlenul osszekotve, a gepeden ethereal-t futtatva latsz-e DHCP requestet a droton, illetve barmilyen egyeb forgalmat.

ehhez lenyegeben csak el kell inditsd az ethereal-t, kivalasztanod a halozati kartyat es megnezni, hogy mutat-e olyan forgalmat ami dhcp keres?  szoval latszik-e hogy probalkozik a gyerek, vagy teljesen kuka es ul neman.  amikor ossze van minden kabelezve, es fut az ethereal, akkor aramtalanitsd, szamolj 10-ig es dugd be ujra.

#1179 Felhasználó inaktív   koos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 11:17

Idézet

ehhez lenyegeben csak el kell inditsd az ethereal-t, kivalasztanod a halozati kartyat es megnezni, hogy mutat-e olyan forgalmat ami dhcp keres?

letöltöttem, összedugtam és semmi .....

Azt hiszem a probléma körbejárva ...... csere.
Csak ezért most utaznom kell a nagyfaluba.

Köszönöm a mindenre kiterjedő segitségedet.....folyt köv egy másikkal
üdvmiki

#1180 Felhasználó inaktív   koos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 11:29

Idézet: Dr.Buster - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 7:12

Igy van, foleg ha szolgatatotol kapod, sot e esetben ingyen is ... :up:
A reszletes leiras 80 valahany oldal van Sipura oldalon (angolul). Viszonylag egyszeruen megtalalhato ott, de nem annyire egyszeru a konyv. Ha kell ebben seiteni szivesen megteszem.

ámerika messze van, viszont jogszabályok itt is léteznek és a kereskedők (forgalmazók, impörtőrök...) azt gondolják, hogy joguk van egy azaz egy db fénymásolt A5-ös lappal kiszúrni a vásorló szemét egy olyan ketyere esetében, ahol minimum több száz kapcsolót kell beállítani, átállitani ahhoz, hogy müködjön.

A fórum lelkes segitőinek köszönhetően müködött is egy darabig, de csak egy dialplan-nak a végleges formába öntéséhez kellett legalább 3 guru, 2 hét és több tucat levél.

én laikus vagyok és utálnám, ha a szines televiziómat is csak úgy tudnám használni, ha előtte egy 40 oldalas angol nyelvű, leginkább érthetetlen nyelven irt kódok és mV-ok között kellene megtalálnom a helyes megoldást. Én az autót is a kormány mögül szeretem és nem a szerelőakna felöl.

Az életünk tele van kütyükkel és nem akarok mindenhez érteni, PUSZTÁN HASZNÁLNI SZERETNÉM, felhasználói szinten. Aki ismeri az "illetékest" kérem továbbitsa neki a felháborodásomat.

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.