Idézet: adam.k - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 11:11
Mukodesi elv:
Kuldok egy SMS-t egy magyarorszagi mobiltelefonra. A mobiltelefon egy linuxhoz van kotve, a linux erzekeli, hogy jott egy sms, es felizgul ra. Megvizsgalja, a tartalma ez: "callmeback". A felado telefonszamabol latja, hogy en vagyok az. Erre megorul. Abban a pillanatban as asterisk szamara elkeszit egy informacios csomagot, amiben bennevan, hogy kit (engem), mikor (most), milyen iranyban (matav vezetekes) kell felhivnia. Azert a matav vezetekesen, mert onnan olcsobb magyar mobilt hivni, mint a VSP-ken keresztul.
Az asterisk megkapja ezt az informaciot, es azon nyomban fel is hiv engem. En ugye meg tovabbra is vagyok barhol, elkuldtem egy sms-t, most cseng a telefonom. Bejovo hivas, felveszem.
Ügyes vagy, szép munka,

csak egy valamit nem értek, de mindjárt kérdezem.
Csak előtte hadd mondjam el, hogy ilyen rendszert én is csináltam sok-sok évvel ezelőtt, amikor nem hogy a VoIP nem volt sehol, hanem az internet akkor kezdett kissé jobban elterjedni és beszivárogni az otthonokba is, ISDN és a hozzá osztogatott telefonszámok sem voltak, de még hívószámkijelzés sem, főleg a vezetékes fronton. Asterisk pedig a ugye világban sem, a mobilpercdíjak pedig 100 Ft-os nagyságrendőek voltak akkori árakon.
Namost volt egy egy modem, volt egy alközponti mellék, és volt egy szerver. Ha már volt mobilom, használjam is de úgy hogy ne menjen rá a gatyám, és ebből lett egy visszahívós rendszer a következőképpen.
Mivel hívószámok nem voltak akkoriban százassával, és így a modemre kötött melléknek sem tudtam adni közvetlen hívószámot, így beállítottam, hogy az egyik (ritkábban használt) bejövő hívószám ne csak a központosnál csörögjön, hanem a modemes melléken is. A modem-el összekötött szervel számolta, hogy hány csörgés történt, és ha pont három volt, akkor felhívott engem a mobilomon. Tehát nekem csak hármat rá kellett csörögnöm a számra, (hívószámkijelzés nem volt, de ha lett volna a modem nem is tudta volna átvinni) ebből tuddta, hogy én vagyok. Ha kevesbb vagy több csörgés történt, akkor nem reagált rá. Amikor visszahívott a számítógép, felvettem, beütöttem neki milyen számot hívjon fel, ezt pufferelte, a végét asszem csilaggal jeleztem, és ezzel bontotta is a vonalat. Utána ismét felhívott -mert valamiért csak ekkor működött a flash-, szóval nyomta a Flash-t, hívta a másik számot, majd mikor ezzel kész volt, konferenciába kapcsolt Flash 3-al, és beszéltem. Volt egy időzítés is betéve, asszem hét perc után mindenképpen bontotta a vonalat, nehogy beleszaladjon egy befejezetlen hívásba.
Namost Neked sokkal könnyebb dolgod van, ott van az Asterisk ami rugalmasan programozható, van hívószámkijelzés, bejövő számok, stb. Tehát amit nem értek, hogy miért kell SMS-el triggerelni? Rácsöröghetnél, látja a számodat, hogy te vagy, bontja a csörgést. Ha jól tudom be lehet állítani, hogy egy tájékoztató szöveg ne minősüljön sikeres kapcsolásnak, így díjmentesen bemondhatná, hogy -Üdvözöllek kisgazdám, kis türelmedet kérem és máris visszahívlak.
Ha pedig felhív, a DTMF kódok értelmezése (hogy mit hívjon fel) szintén nem lehet probléma, ha pedig időzítés is kell, szintén meg lehetne mondatni, hogy mondjuk egy csillag benyomás után az időt várja, stb.
A többi meg már úgy működhet, ahogy leírtad. Szóval a lényegi kérdés, miért is kell az sms?
A mobillal hogy kommunikálsz, szintén AT parancsokkal mint egy modemmel?
Amúgy mégegyszer gratula a melóhoz!