HWSW Informatikai Kerekasztal: Voipbuster II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Voipbuster II Értékeld a témát: -----

#2521 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 20:39

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 12:44

Az évek óta használt SPA1001 ATA-m újabban nem működik túl jól:

Az általam hívott oldalon többen panaszkodtak, hogy nagyon torzan hallják a hangomat.
Ellenben én teljesen jó minőségben hallom a hívott oldalt.

Cseréltem tápot, telefonkészüléket, telefonkábelt, de továbbra is ugyanaz a helyzet. Resetelni még nem próbáltam, de a következő lépés az lesz.

Lehet, hogy megártott neki a több éven át tartó napi 24 órás üzem?

Az ordogbe! Nalam ugyan ez a helyzet.Valami egyforma nalunk.Kivancsi vagyok mit talalsz.
Nem volt nalad ata firmware update? :think:
tvnetwork 12M/800k

Szerkesztette: Joeapi 2009. 09. 23. 21:19 -kor

Joeapi

#2522 Felhasználó inaktív   007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 21:01

Idézet: adam.k - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:14

Ez upstream halozati problemara is utalhat.  en elobb ezt vizsgalnam, ehhez nem kell resetelni vagy koklerkedni egy hited szerint jol beallitott eszkozben.

És ezt hogy tudom vizgálni? Járatlan vagyok a témában.
Más nem jutott eszembe, mint pl. a myvoipspeed.visualware.com oldal. Ezt a tesztet lefuttatva Bern (Svájc): jitter: 3.9ms, packet loss: 0.0%,  MOS score: 4.0. Ugyanez Párizsra: jitter: 0.9ms, packet loss: 0.0%, MOS score: 4.1.
Ping sip.voipbuster.com: ~19ms
(20/10 megabites netem van.)

#2523 Felhasználó inaktív   007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 21:03

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 20:39

Az ordogbe! Nalam ugyan ez a helyzet.Valami egyforma nalunk.Kivancsi vagyok mit talalsz.
Nem volt nalad ata firmware update? :think:

Azon kívül, hogy néha leporoltam, hozzá sem nyúltam.

#2524 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 21:27

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 20:01

És ezt hogy tudom vizgálni? Járatlan vagyok a témában.
Más nem jutott eszembe, mint pl. a myvoipspeed.visualware.com oldal. Ezt a tesztet lefuttatva Bern (Svájc): jitter: 3.9ms, packet loss: 0.0%,  MOS score: 4.0. Ugyanez Párizsra: jitter: 0.9ms, packet loss: 0.0%, MOS score: 4.1.
Ping sip.voipbuster.com: ~19ms
(20/10 megabites netem van.)

Szerintem az a teszt nem sokat er. Az osszes prioritast az ATA-ra allitottam. A teszt pedig a PC-n fut. :)
Joeapi

#2525 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 21:31

Idézet: adam.k - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 15:14

Ez upstream halozati problemara is utalhat.  en elobb ezt vizsgalnam, ehhez nem kell resetelni vagy koklerkedni egy hited szerint jol beallitott eszkozben.

Nem lehet hogy a szolgaltato vagy a matav szivat? :think:
Joeapi

#2526 Felhasználó inaktív   007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 09:40

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 21:27

Szerintem az a teszt nem sokat er. Az osszes prioritast az ATA-ra allitottam. A teszt pedig a PC-n fut. :)

Úgy is rossz a hangminőség, hogy közben nincs más hálózati forgalom.
Amúgy tegnap este még végeztem egy próbát. Van egy Megafone accountom, amin keresztül teljesen jó volt a hangminőség. Ellenben a szerencsétlen smartvoip esetében fémes robothanging és érthetetlenségig torzul a hang. Mobilon és vezetékesen is.
Egyébként felmerült bennem, hogy ez egyáltalán nem újkeletű dolog lehet nálam. Mi van akkor, ha már régóta létezik a kiváltó ok, csak korábban vagy nem szólt miatta a hívott fél vagy nem volt annyira rossz a hang. Mert akár az is lehet, hogy mégiscsak elállítgattam valamit - csak már nem emlékszem mikor -, ami pl. a hazai szolgáltató esetében még nem probléma, de Betamaxék irányába már igen.
Valamikor régen próbálkoztam fax küldésével. Ahhoz át kellett állítani ezt-azt.
De ezek persze csak feltételezések.

#2527 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 16:56

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 8:40

Úgy is rossz a hangminőség, hogy közben nincs más hálózati forgalom.
Amúgy tegnap este még végeztem egy próbát. Van egy Megafone accountom, amin keresztül teljesen jó volt a hangminőség. Ellenben a szerencsétlen smartvoip esetében fémes robothanging és érthetetlenségig torzul a hang. Mobilon és vezetékesen is.
Egyébként felmerült bennem, hogy ez egyáltalán nem újkeletű dolog lehet nálam. Mi van akkor, ha már régóta létezik a kiváltó ok, csak korábban vagy nem szólt miatta a hívott fél vagy nem volt annyira rossz a hang. Mert akár az is lehet, hogy mégiscsak elállítgattam valamit - csak már nem emlékszem mikor -, ami pl. a hazai szolgáltató esetében még nem probléma, de Betamaxék irányába már igen.
Valamikor régen próbálkoztam fax küldésével. Ahhoz át kellett állítani ezt-azt.
De ezek persze csak feltételezések.

Nalam a G711u van beallitva. Valoszinu szuk a csatorna, de nem nalunk. Mind a ketten ugy emlekszunk hogy nem csinaltunk, nem valtoztattunk semmit.Ha eddig jo volt a G711u akkor ezutan is jo. Persze ha nincs benne politika hogy valamerre tereljenek.Nem hiszek benne hogy mi barmoltuk el az ATA v. router beallitasait. A QOS regen automatara volt allitva es siman ment.Semmi torz hang. Most padlogazzal ra van allitva az ATA-ra es ugy is torz. Szerintem itt nem ATA v router allitasrol van szo. No persze orulnek neki ha ez lenne ,mert azt biztos megoldjuk.
Joeapi

#2528 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 19:43

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 15:56

Nalam a G711u van beallitva. Valoszinu szuk a csatorna, de nem nalunk. Mind a ketten ugy emlekszunk hogy nem csinaltunk, nem valtoztattunk semmit.Ha eddig jo volt a G711u akkor ezutan is jo. Persze ha nincs benne politika hogy valamerre tereljenek.Nem hiszek benne hogy mi barmoltuk el az ATA v. router beallitasait. A QOS regen automatara volt allitva es siman ment.Semmi torz hang. Most padlogazzal ra van allitva az ATA-ra es ugy is torz. Szerintem itt nem ATA v router allitasrol van szo. No persze orulnek neki ha ez lenne ,mert azt biztos megoldjuk.

Vetelprobat csinaltunk mi is betamxos femes robothang. A masik eszkoz fritz volt, de az is atment hullamszeruen robot-femes hangra. Neophone tok jo mindket irany. Ez bazz nem hardware allitgatas. Ez ko kemeny szivatas. Esetleg a betamax teljesen beszart,csod. A codec allitgatassal csak finomitani lehet. Sajnos a fritz hangja jobb volt. :down:

Szerkesztette: Joeapi 2009. 09. 24. 19:43 -kor

Joeapi

#2529 Felhasználó inaktív   007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 19:46

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 16:56

Nem hiszek benne hogy mi barmoltuk el az ATA v. router beallitasait.

Pedig de! :) Legalábbis én igen.
SIP | RTP Packet Size: 0.01. Most visszatettem 0.02-re és jó. Még a faxos próbálgatás idején állítottam 0.01-re. Aztán úgy is maradt, mert nem volt vele gond. Ma kb. 40 percnyi vezétkes és tíz perc mobil hívás volt. A hívott felek szerint teljesen jó volt. (Volt részük a rossz minőségből, úgyhogy tudták mihez hasonlítani.)

#2530 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 20:15

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 18:46

SIP | RTP Packet Size: 0.01. Most visszatettem 0.02-re és jó. Még a faxos próbálgatás idején állítottam 0.01-re. Aztán úgy is maradt, mert nem volt vele gond. Ma kb. 40 percnyi vezétkes és tíz perc mobil hívás volt. A hívott felek szerint teljesen jó volt. (Volt részük a rossz minőségből, úgyhogy tudták mihez hasonlítani.)

Nezem! De akkor is a fritz-zel mi a helyzet? :confused:
A tapasztaltak elmondhatnak hogy ez mi is, es miert rossz tole a hang.

Szerkesztette: Joeapi 2009. 09. 24. 20:25 -kor

Joeapi

#2531 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 17:32

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 18:46

Volna egy keresem ha mar mukodik a tied. A Line 1 v 2-nel amit hasznalsz Network Jitter Level: es a
Jitter Buffer Adjustment: beallitasait leirnad. Koszi :respect:
Joeapi

#2532 Felhasználó inaktív   007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:25

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 17:32

Volna egy keresem ha mar mukodik a tied. A Line 1 v 2-nel amit hasznalsz Network Jitter Level: es a Jitter Buffer Adjustment: beallitasait leirnad.

Network Jitter Level mindkét vonalnál: medium.
Hol van Jitter Buffer Adjustment?

Amúgy még mindig rossz nálad?

#2533 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 19:39

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 17:25

Network Jitter Level mindkét vonalnál: medium.
Hol van Jitter Buffer Adjustment?

Amúgy még mindig rossz nálad?

Egy proba volt meg csak, de tervezek egy kulfoldi hivast is. Az a franya RTP packet size volt rosszul beallitva. Az alap beallitas 0,03 probaltad? En mar nem merem piszkalni. Advanced login es a Line 1, 2, ott megtalalod.
Egy Link ami cseh, de latszik, mi tobb be van karikazva a lenyeg, de ebben is az RTP 0.03. Pl. ebbol szedtem az ntp beallitasi otletet. Csak magyar szervert irtam be.
Kulfold is jo lett. :D
Csak visszhangos. Erre is kell hogy legyen valami parameter, de melyik?

Szerkesztette: Joeapi 2009. 09. 25. 20:18 -kor

Joeapi

#2534 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 20:50

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 18:39

Egy proba volt meg csak, de tervezek egy kulfoldi hivast is. Az a franya RTP packet size volt rosszul beallitva. Az alap beallitas 0,03 probaltad? En mar nem merem piszkalni. Advanced login es a Line 1, 2, ott megtalalod.
Egy Link ami cseh, de latszik, mi tobb be van karikazva a lenyeg, de ebben is az RTP 0.03. Pl. ebbol szedtem az ntp beallitasi otletet. Csak magyar szervert irtam be.
Kulfold is jo lett. :D
Csak visszhangos. Erre is kell hogy legyen valami parameter, de melyik?

More Echo Suppression: yes
Joeapi

#2535 Felhasználó inaktív   007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 21:06

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 20:50

Neked is SPA-1001 van? Mert én ilyet sem találok az enyémen.
Az RTP Packet Size-ról itt olvasható, hogy a default 0.03 inkompatibilis pl. az általad beállított G711u-val. Helyette a 0.02-t ajánlják.
Ezt is érdemes megnézni, mert a fenti linken innen vették az okosságokat.

#2536 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 08:12

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 20:06

Neked is SPA-1001 van? Mert én ilyet sem találok az enyémen.
Az RTP Packet Size-ról itt olvasható, hogy a default 0.03 inkompatibilis pl. az általad beállított G711u-val. Helyette a 0.02-t ajánlják.
Ezt is érdemes megnézni, mert a fenti linken innen vették az okosságokat.

Yes,SPA1001. Amit belinkeltem ott is lathatod a 7 oldal aljan. ;)
Nalam szinte ugyan ezt latni. RTP ezek szerint csak 0.02-vel jo ha G711-et hasznalunk. Az echo supression hatasat meg nem teszteltem, de bekapcsoltam. A visszhang messze nem olyan kritikus ,mint
a femes es szakadozott hang. A linkelt oldaladon is azt irjak hogy dadogas lep fel ha jitter level low, de viszont kicsi az echo. Akkor inkabb echo. Arra kevesen panaszkodnak. A dadogas durva hiba.
Nalunk a belso halon sokszor hasznalnak torrentet. Igy nem allithatom low-ra a jitter level-t. Kell a torrent, de kell a voip is. Ezert van a QOS max-ra huzva. Ha telefonalok akkor a torrent nem zavar.

Szerkesztette: Joeapi 2009. 09. 26. 08:32 -kor

Joeapi

#2537 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 20:52

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 19:50

Kapcsold be! Egesz jol mukodik. :cool:
Joeapi

#2538 Felhasználó inaktív   007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 27. 07:33

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. szept. 26., szombat - 20:52

Kapcsold be! Egesz jol mukodik. :cool:

Az enyémen nincs ilyen. A hardware is régebbi verzió és a firmware is.

#2539 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 27. 20:44

Idézet: 007 - Dátum: 2009. szept. 27., vasárnap - 6:33

Az enyémen nincs ilyen. A hardware is régebbi verzió és a firmware is.

Szerintem pedig menne a tied is. Az enyim 2005 nov. Hardware version:    2.0.1(24e2)
Firmware:3.1.19(SE). Ha ettol regebbi akkor ertem a tartozkodasodat, ha nem let's go. :cool:

Szerkesztette: Joeapi 2009. 09. 27. 20:46 -kor

Joeapi

#2540 Felhasználó inaktív   lordmiky 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 06. 07:59

Sziasztok!

Megvallom őszintén nem olvastam vissza, tehát, ha már volt ez a probléma, akkor sorry :)

Kistérségi szolgáltatónál dolgozom, és az ip-telefonoknál találkoztam egy érdekes hibával.

Et747-es telefont használunk, v1.02.04-es firmware-rel. Azt vettük észre, hogy ennél a szoftvernél a hívásátirányítások 70%-ban lefagyasztják a telefont, és az átkapcsolás sem jön létre. Ez minden telefonunkra igaz, kivéve 1-et.

Átnéztem a beállítások közötti különbségeket, és kicsit megdöbbentem. A "működő" telefonnál a proxy-port üresen áll, holott ennél is be van állítva a proxy-használat; egyébként pedig e nélkül az érték nélkül nem is kéne működnie (1060-5060 közötti értéket kér). És ez a telefon ezekkel a beállításokkal nemhogy működik, de gond nélkül kezeli a hívásátirányításokat is!

A többi telefonnál kinullázni ugye nem tudom, mert az értékhatárokra hivatkozva kiröhög a telefon.
A működő telefonon nem akarom beírni a helyes értéket, mert az a gyanúm, hogy ugyanúgy összeomlana egy átirányításnál, és nem tudnám visszaállítani 0-ra.

2 kérdésem lenne:

1: miért működik a proxy-0-ás telefon tökéletesen?
2: a többi miért nem kezeli az átirányításokat rendesen?

ha valamit kihagytam, vagy egyéb kérdésetek lenne ezzel kapcsolatban, ami segít megoldani a problémámat, arra igyekszem választ adni, minél hamarabb. Előre is köszönöm a segítséget: LM

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó