HWSW Informatikai Kerekasztal: NAS szerver - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

NAS szerver ki mit tud róla

#1121 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 02. 17. 17:03

Freenas review
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#1122 Felhasználó inaktív   djkoxi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 02. 17. 17:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 17. 16:39

Ja, ezt meg lehet, szerintem így is értettük, bár ezen nem fogsz archiválni, egyszerűbb utána lanról megírni azt a DVD-t.

Köszönöm a gyors választ!

Nem írni szeretnék DVD-t hanem a meglevő DVD lemezeket felmásolni a nasban levő hdd-re. De igaz, azt is lehet lanon majd. Nem Bp.-i vagyok, azért lenne jobb a nehézségeket telefonon intézni.

#1123 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 10:10

Üzenet megtekintéseIdézet: djkoxi - Dátum: 2012. 02. 17. 16:33

Üdvözletem a fórumnak!

NAS vásárlás előtt állok, és és azt szeretném kérdezni, lenne-e valaki, aki installálna nekem ( természetesen megfelő díjazásért ) egy N40L-t, hogy kb annyit tudjon mint egy synology ds212j. Próbáltam Jahno-nak privátot küldeni, de nem sikerült.
Csak NAS-ra szeretném használni, lenne benne egy dvd-rom amivel archiválnám meglévő dvd gyűjteményemet. Egy popcorn c-200-al néznék róla filmeket, laptopokról és egy asztali gépről is hozzáférés kell majd.
Semmi levelezés, RAID sem kell, külső netes elérés sem fontos. Ha könnyen megoldható, talán nyomtatószerverként is használnánk.

Ha valaki ír nekem privit telszámmal, akkor felhívom, mert szóban jobban el tudnám mondani mit szeretnék.

Köszönettel és tisztelettel : László

http://blog.xorp.hu/...-es-nexentastor
Szerintem barmelyik pistike osszekalapalja ez alapjan :)

En a fenti leirast nem probaltam - nekem jelenleg egy desktop gepben levo ZFS tomb ketyeg Freenas-on.
Azonban a nexentara nem sokan panaszkodnak...

#1124 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 10:21

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 17. 17:03

ne viccelodjunk mar 5 eves tesztekkel...

http://www.vladan.fr...-it-for-a-spin/
http://www.vladan.fr...b-introduction/ (Freenas 7.2/Freenas8/Openfiler tesztkkel)

Szerkesztette: FőDudu 2012. 02. 18. 10:21 -kor

#1125 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 10:35

Sziasztok!

Nézegettem a dolgokat. A Synology 712-es valami 4500 kredit szállítással, cserébe 35W 2 diszkkel menetben és 20W alvóban. Hangra csendesnek írják, de nota bene hogy ez 2 diszkkel csendes. 19.2 dB(A) a gyári adat.

A Qnap 419P+ 4100 körül indul, 4 diszkkel 36W menetben és 16W alvóban. Ez is csendes alapból, intenzív lemezművelet esetén meg lemeztől függően idegesítő. Ebben 1.6 GHz-es proci van. A Qnap 419P II szinte teljesen ugyanez, de 2 GHz a proci és ezért marginálisan több a fogyasztás. A Qnap mélyen hallgat a zajszintről.

Sebességben érdemes idevenni a Synology DS411+II egységet is. Ez is "elég csendes egy 4-diszkeshez képest" a leírás szerint. Mivel ez már D510-es Atom, ezért van kraft és 4 diszkkel megzabál 40W-ot is. Bealudva 21W-on csipeget. 22.5 dB(A) a gyári adat.

Ha a 712+ mellé odarakja az ember a DX510-est akkor lesz még egy 30 dB(A) zaj plusz a diszkek, ami nappaliban már overkill alighanem. Az csak úgy működik, ha el van dugva az egész miskulancia, különben szerverszobát csinál az ember a lakásból. Szóval ezt el kell helyezni valahova. És ahogy olvasom a leírást nagyon figyelni kell a beindításra. Ha éjszakára le akarom rakni alvóba a cuccot akkor viszont ez lehet, hogy macerás. Ezt még nyomozom. A DX510 magában is még 4k kredit felett van, tehát az már szignifikáns befektetés, az szinte csak akkor éri meg, ha eleve tele is akarja rakni az ember.

Mivel én mirrorral indítanék, ezért nekem a DX510 akkor érné meg, ha kevés lesz a 3-4 tera és hirtelen fel akarok lépni 7x3 vagy 7x4 terára. Ezt még át kell gondolni.
Ha 4-diszkessel indítok, akkor szintén mirror az elején, tehát 3 vagy 4 tera elérhető tárhely lenne. Ha pedig kifogy és bővíteni kell akkor csak a diszkek bővítésével kapok 4x3 vagy 4x4 terát.

Párat még alszom rá alighanem.
Jó szempontokat írtok egyébként.

#1126 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 10:55

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 02. 18. 10:21

ne viccelodjunk mar 5 eves tesztekkel...

http://www.vladan.fr...-it-for-a-spin/
http://www.vladan.fr...b-introduction/ (Freenas 7.2/Freenas8/Openfiler tesztkkel)

Jogos, olvasom is. Köszönöm a linket.

#1127 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 11:02

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 18. 10:55

Jogos, olvasom is. Köszönöm a linket.

Jotanacs: ha kesz NAS-t veszel, akkor torekedj a minnel nagyobb memoriara.
Mindegyik kessel egy kicsit - ilyenkor a tobb memoria jol jon.

A fentebb linkelt Nexentastornal is az a 'trukk', hogy az SSD-re kessel es igy sokkal gyorsabbnak tunik - az SSD meg mindig lehet gyorsabb mint egy 4 lemezes tomb.

#1128 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 11:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 17. 13:03

Ráadásul ha Microservernél a vas döglik meg, akkor vinyók működnek, feléleszthetők másban, másképp, vagy szituáció kérdése. Ilyen egyben NASnál ezek elég kérdéses dolgok szoktak lenni.

Csak morfondírozom itt. Ha mondjuk Microserver, akkor az tud Raid 0 és Raid1 kötetet. Ha szeretnék Raid5 (automatikus tárgyeset, hehe), akkor kell egy SATA Raid kártya bele, de akkor ugyanott vagyok ahol a part szakad. Ha megmurdal a Raid kártya akkor megint "tíf in der sájsze" leszek sajnos.

Olvasom Fődudu linkjét is. A saját építésű NAS Freenas disztróval izgalmas. Ha egy ilyet úgy építenék, akkor passzív táp lenne benne, és valami nagyon durványosan lassú és csendes venti. Viszont akkor a rendszer felrakása és beállítása elég homlokráncolós. Ismerve saját képességeimet ez nagyon rázós lenne.

#1129 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 11:11

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 02. 18. 11:02

Jotanacs: ha kesz NAS-t veszel, akkor torekedj a minnel nagyobb memoriara.
Mindegyik kessel egy kicsit - ilyenkor a tobb memoria jol jon.

A fentebb linkelt Nexentastornal is az a 'trukk', hogy az SSD-re kessel es igy sokkal gyorsabbnak tunik - az SSD meg mindig lehet gyorsabb mint egy 4 lemezes tomb.

Ha van egy giga benne, akkor az már jónak tűnik, nem? Ez az épített NAS esetén szimpatikus, hogy mehet bele simán akár 8 giga is. Mondjuk ha lokálisan dolgozom és csak a kész videók mennek fel a NAS-ra akkor talán nem akkora hendikepp az 1 giga sem. Kis fájlok esetén biztos nagyot dob a több kess.

#1130 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 12:03

Újabb okos kérdés. Asus AT5NM10TI alaplapon van 4 db SATA port. De nem egyben, hanem kék és fekete.

Idézet

Built-in Controller : *1
2 x SATA 3Gb/s port(s), blue
JMicron® JMB362 controller :
2 x SATA 3Gb/s port(s), black

Ez akkor egyben 4 diszket nem hajt meg, ugye? Kell mellé valami PCI-E SATA kártya is gondolom. Jól gondolom?

#1131 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 02. 18. 12:39

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 18. 12:03

Újabb okos kérdés. Asus AT5NM10TI alaplapon van 4 db SATA port. De nem egyben, hanem kék és fekete.

Ez akkor egyben 4 diszket nem hajt meg, ugye? Kell mellé valami PCI-E SATA kártya is gondolom. Jól gondolom?

Szoftveres raidben amúgy is jobban hiszek.
Make love not Wor.

#1132 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 13:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 18. 12:39

Szoftveres raidben amúgy is jobban hiszek.

Ez most borzalmasan amatőr kérdés lesz, de szoftveres raid amikor Raid kártyán lógnak a vinyók? Tehát mondjuk az alaplapon van egy 4-diszkes Raid kártya?

#1133 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 13:55

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 18. 13:35

Ez most borzalmasan amatőr kérdés lesz, de szoftveres raid amikor Raid kártyán lógnak a vinyók? Tehát mondjuk az alaplapon van egy 4-diszkes Raid kártya?

Nem.
Van a hw raid, amikor van egy raid vezérlőd, és annak a menüjében beállítgatod, hogy a lemezek hogyan és milyen tömbökben legyenek. Itt az OS magukat a lemezeket nem is fogja látni, csak a belőlük képzett tömböt vagy tömböket, a dolgokat intézi a raid vezérlő hardveresen. Ez azért jó, mert nem terheli a CPU-t és elvileg gyors, hátránya viszont az, hogy ha elhullik a vezérlő akkor szopóágra kerülhetsz.
És van a sw raid, amikor az OS és/vagy programok funkcióját használod tömb(ök) kezelésére, itt a CPU/OS intéz mindent. Ennek hátránya, hogy minden szarral a CPU-t terheli, előnye viszont, hogy nincs vezérlő ami befoshatna. Továbbá flexibilis, nekem 2 db 2 terás vinyó úgy van összerakva, hogy 2x500 giga mirror raid a fontos adatoknak, a többi pedig stripe raid a letöltött vackoknak. Ja, és van még hely a rendszer tükrözésére is, de azt még lusta voltam összerakni...

Illetve vannak még az olcsó "raid" kártyák, amik hw raid-nek mutatják magukat, de kispórolják belőlük a hw "motort" és mindent a cpu-val intéztetnek, ezek ügyesen ötvözik fent említett két verzió összes hátrányát...

#1134 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 14:47

HW raid akkor kell ha valami atomos retket akarsz processzornak.
Nekem P8400 ketyeg 4 vinyoval (es USB-rol bootol), ZFS - mindenki boldog.
A zfs-ben az a jo, hogy a meglevo lemezeket barmilyen masik ZFS kompatibilis rendszeren lehet hasznalni.
Azaz fogod a 4 diszket, atrakod egy Xeon-os szerverbe es ugyanugy megy a tomb ott is - ergo csinaltal egy hardver fuggetlen tombot.
Nincs az a szopas, hogy 2 ev mulva kipusztul az alaplap esetleg a raid vezerlo es a vilagban sehol nem kapsz mar olyat.

Sot elvileg olyat is lehet, hogy osszekevered a lemezeket - ugy is ossze fogja rakni a tombot a rendszer.
Nekem bevalt.

Nem hulyeseg a ZFS:
hub.opensolaris.org/bin/download/Community+Group+zfs/docs/zfslast.pdf

Egy jo kis video:
https://blogs.oracle...ich_how_to_save

#1135 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 15:47

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2012. 02. 18. 13:55

Illetve vannak még az olcsó "raid" kártyák, amik hw raid-nek mutatják magukat, de kispórolják belőlük a hw "motort" és mindent a cpu-val intéztetnek, ezek ügyesen ötvözik fent említett két verzió összes hátrányát...

Mellé az occsó kártyának van egy fasza javás managerproggija, ha alaplap hullik el alatta, vagy egyéb körítés, akkor sem biztos, hogy fel tudod éleszteni, hiába van meg mindened. Mellékesen ha vinyó hibázik, vagy bad sectoros, akkor a gagyi vezérlő nem is tud róla, júzer meg aztán pláne. Szar az egész.
Make love not Wor.

#1136 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 15:49

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 02. 18. 14:47

Nem hulyeseg a ZFS:

Annyit beszélsz róla lehet a másik kockán kipróbálom, aztán rálógatok egy csomó külső vinyót. Tudja fene, ha már azt a külső sata dobozom nem tudom eladni.
Make love not Wor.

#1137 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 19:22

Számolgattam. A következő konfig kijön 4300 kreditből.

Lian Li PC-Q08B (ITX méretű ház)
Seasonic X-400FL (passzív táp)
Asus AT5NM10T alaplap procival
ST Lab A-370 raid kártya (fogalmam sincs, hogy ez jó-e vagy sem igazából)
Crucial So-DIMM memória 4 giga erejéig.

Ha a QNAP TS-419P II változatot nézem akkor ugyanannyi az ára. Ez aztán a döntetlen!

A QNAP esetén az install egyszerű. Ha a Raid kártyát nézem, akkor mind a két oldalon szopóág van a kártya megmurdalása esetén. A kis miniszerver több memóriát kaphat, valamint jóval erősebb a procija. Viszont többet is eszik.

Nagyon közel van egymáshoz a kettő. Igazából ha a barkácsolás örömét keresi az ember, akkor az az építés felé billenti. Ami elgondolkodtató az a beállítás. A 8-as FreeNAS disztróból kivettek egy csomó "otthoni" funkciót, ami majd később megjelenik pluginok gyanánt.

Idézet

The release of FreeNAS 8 includes major architectural optimizations, a django-driven user interface, and ZFS – lending us some useful features like thin provisioning, periodic snapshots, LDAP and Active Directory authorization along with the most popular platform sharing protocols.

FreeNAS 8 retains enterprise-class services while eliminating some “Home User” functionality such as iTunes/DAAP, Bit Torrent, and UPnP. These features will make it back as third-party plugins at a later date.

Read more: http://www.vladan.fr.../#ixzz1ml6zAb8U

Ez még jól is hangzik, de én pont ezeket várom el a NAS-tól a tároláson felül. Tehát muzsika, filmek, mobilról elérhető tartalom, asszony laptopját bekápolja és a többi. Biztos be lehet állítani, csak én alighanem túl nagy fába vágnám a fejszémet ezzel.

#1138 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 19:53

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 18. 19:22

Számolgattam. A következő konfig kijön 4300 kreditből.

Lian Li PC-Q08B (ITX méretű ház)
Seasonic X-400FL (passzív táp)
Asus AT5NM10T alaplap procival
ST Lab A-370 raid kártya (fogalmam sincs, hogy ez jó-e vagy sem igazából)
Crucial So-DIMM memória 4 giga erejéig.

Ha a QNAP TS-419P II változatot nézem akkor ugyanannyi az ára. Ez aztán a döntetlen!

A QNAP esetén az install egyszerű. Ha a Raid kártyát nézem, akkor mind a két oldalon szopóág van a kártya megmurdalása esetén. A kis miniszerver több memóriát kaphat, valamint jóval erősebb a procija. Viszont többet is eszik.

Nagyon közel van egymáshoz a kettő. Igazából ha a barkácsolás örömét keresi az ember, akkor az az építés felé billenti. Ami elgondolkodtató az a beállítás. A 8-as FreeNAS disztróból kivettek egy csomó "otthoni" funkciót, ami majd később megjelenik pluginok gyanánt.

Ez még jól is hangzik, de én pont ezeket várom el a NAS-tól a tároláson felül. Tehát muzsika, filmek, mobilról elérhető tartalom, asszony laptopját bekápolja és a többi. Biztos be lehet állítani, csak én alighanem túl nagy fába vágnám a fejszémet ezzel.

Raid kartya nem kell. Az csak bonyolitja es tok felesleges. ZFS eseten csak arthat.
Egy normalis proci kell es minimum 4 giga ram.

A Freenas meg Time machine backupnak is jo (Aplle hivoknek).
En az altalam mult heten linkelt hazat vennem - abban ott a 4 hotswap fiok.
Ezen kivul ugye 4x2TB meg egy kisebb meretu SSD es bootnak vagy USB vagy CF kartya.

De a mikroserver is jo - csak az nem hotswap.
A passziv tap egy szep talalmany, de legaramlas nelkul semmit nem er.
A vinyokat is huteni kell (foleg ha hotswap fiokban ulnek) - ezert a nagyon passziv dolgokra ne epits.
Lehet halk NAS-t is epiteni - de a passziv tap szerintem nem ebbe valo.

#1139 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 20:39

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 02. 18. 19:53

Raid kartya nem kell. Az csak bonyolitja es tok felesleges. ZFS eseten csak arthat.
Egy normalis proci kell es minimum 4 giga ram.

A Freenas meg Time machine backupnak is jo (Aplle hivoknek).
En az altalam mult heten linkelt hazat vennem - abban ott a 4 hotswap fiok.
Ezen kivul ugye 4x2TB meg egy kisebb meretu SSD es bootnak vagy USB vagy CF kartya.

A passziv tap egy szep talalmany, de legaramlas nelkul semmit nem er.
A vinyokat is huteni kell (foleg ha hotswap fiokban ulnek) - ezert a nagyon passziv dolgokra ne epits.
Lehet halk NAS-t is epiteni - de a passziv tap szerintem nem ebbe valo.

Néztem hagyományos ventis tápot is, az jóval olcsóbb. A házban van elöl egy nagy venti (gondolom befelé fúj), hátul-felül pedig van egy kifelé fújó is. Ez mondjuk működhet. Hotswap nem kell.

Azt mondod, hogy a linkelt Asus alaplap a 4 SATA csatival és szoftveres úton is jó adatbiztonságot ad? Engem nem feltétlenül csak a Raid5 tud boldoggá tenni, igazából az adatok biztonsága érdekelne és a lehető legjobb (értsd relatív) teljesítmény, valamint leginkább a csendes működés.

Elolvastam a ZFS doksit, tetszik.

Ha ZFS rendszert használnék, akkor nem is kell Raid kártya, hanem a 2+2 alaplapi SATA csatin keresztül megy is a varázslat? Elolvasva a ZFS doksit újra kell mérlegelnem, hogy mennyire is nehéz a Freenas telepítése és hogy megéri-e a kész NAS kényelme a sok rejtett hiba okozta kockázatot.

#1140 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 18. 21:07

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 02. 18. 19:53

Úgy rá vagytok izgulva erre a hotswapra, mint ha nem is tudom mik mennének odahaza.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.