HWSW Informatikai Kerekasztal: NAS szerver - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

NAS szerver ki mit tud róla

#1321 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 03. 07. 21:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Jcage - Dátum: 2012. 03. 07. 20:31

Vettél volna egy ilyet: kicsi synology
Plusz két hdd és maradt volna egy csomó időd játszani a gyerekekkel... :)

Ilyen ár fele alatt talál itt embert, aki összerakja a Microservert, oszt akkor jómunkás is jól jár, meg gyerekezn is lehet :-)
Make love not Wor.

#1322 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 07. 21:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 07. 20:12

Microserver jó, mert kompakt és olcsó. Most járok kb. 150 ezernél. (szük 50 a vas, 2x30 a két HDD, meg most 40 a Win, SSD, ODD)

Winem volt mennyiségiben, akkor még a vinyókat is olcsón vettem, kb. 107ezerben van a cucc. Nekem a 2 vinyó kevés, no meg mentés is kell, blábláblá. Azért valami Linuxot még kipróbálhatott volna rajta :-)

Úbazmeg, akkor összesen 200k felett. Csak zasszony meg ne neszelje.
Make love not Wor.

#1323 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 03. 07. 23:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Jcage - Dátum: 2012. 03. 07. 20:31

Vettél volna egy ilyet: kicsi synology
Plusz két hdd és maradt volna egy csomó időd játszani a gyerekekkel... :)

Tudom, hogy microserver így meg úgy, de otthon szerintem az ember nem akar ezzel basza***kodni, hanem csak bekapcsol, 10 perc alatt telepít és használ. Mármint aki nem akkora penge ebben, mint a Jahno, vagy a Leslie... :D

Bocs, hogy belevau, de hasonló igényeim voltak nekem is otthonra, de nem ért annyit az egész, hogy 8 óra meló után még otthon is ilyenekkel töltsem az időt. Az ilyen felhasználóknak jön jól a hasonló termék, mint amit linkeltem.

J

Ezzel lenne 120 ezerből 2x2 TB. Ennél még a Microserver is jobb, 200 ezerért 4x2 TB...
De ezeknél még a 2x2 TB WD MyBook Live is jobb lett volna, az tényleg csak "bedug és megy" még HDD-t sem kell bele faragni...

Valóban vagy azt kellett volna tennem, hogy megkérek innen valakit okosba, hogy telepítse. Vagy szopolok vele. Azt hittem, kevesebbet fogok. Mondjuk a szopásnak egy része abból fakad, hogy hibás a vas. Az pedig megeshet bárkivel/bármivel...

#1324 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 07. 23:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 07. 21:39

Winem volt mennyiségiben, akkor még a vinyókat is olcsón vettem, kb. 107ezerben van a cucc. Nekem a 2 vinyó kevés, no meg mentés is kell, blábláblá. Azért valami Linuxot még kipróbálhatott volna rajta :-)

Úbazmeg, akkor összesen 200k felett. Csak zasszony meg ne neszelje.

Winem nincs mennyiségiben és abban sem vagyok biztos, hogy Te adhatnál el nekem. Viszont csak 16k volt, nem az dobta meg. Hanem az, hogy
- á, akkor legyen még 4 GB RAM, +5k
- á, akkor legyen még bele SSD, hogy gyors legyen, +13k
- á, akkor legyen benne DVD, mert akkor könnyebb telepíteni, +9k
- kábelek, billentyűzet (már nincs itthon billentyűzetem!), kb +5k
- meg a Win +16k
Ez már 48k pluszban, olyan dolgok, ami neked, jó eséllyel van kéznél.
Ja, meg drágák a vinyók az árvíz miatt, én is csak lestem...

Asszony nem olvas hwsw-t. Viszont letettem elé a tervet, hogy "ez a ház, karácsonyra készen lesz". Két kérdése volt: Lesz négy gyerekszoba? Van rá keret? Igen, igen, drágám! :) :D

#1325 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 07. 23:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 07. 23:47

Ezzel lenne 120 ezerből 2x2 TB. Ennél még a Microserver is jobb, 200 ezerért 4x2 TB...
De ezeknél még a 2x2 TB WD MyBook Live is jobb lett volna, az tényleg csak "bedug és megy" még HDD-t sem kell bele faragni...

Aztán akkor 2 külön helyen van a cumód és egyszerre csak egy száll el. Mentés kell, nincs mese.
Make love not Wor.

#1326 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 07. 23:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 07. 23:51

Asszony nem olvas hwsw-t. Viszont letettem elé a tervet, hogy "ez a ház, karácsonyra készen lesz". Két kérdése volt: Lesz négy gyerekszoba? Van rá keret? Igen, igen, drágám! :) :D

Jahh, akkor meg ne is sírjon a szád, vehettél volna Qnapot, vagy akkor már EMC-t, egyéb rendeset. Mondjuk a +RAMot nem értem, egyelőre én sem nagyon akarom beletenni, meg pl. az SSD-t sem értettem már rég. Többiről nem nyilatkozom, nyilván USB-s CD meg bill van idehaza dögivel, bár a 2. vasnál már azt is lusta voltam előszedni, bedugtam a pen driveot, aztán telepedjen bátran. Sógornak pld. Win7et tettem fel rá, mert miért ne. Bonyolult vagy.
Make love not Wor.

#1327 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 07. 23:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 07. 23:53

Aztán akkor 2 külön helyen van a cumód és egyszerre csak egy száll el. Mentés kell, nincs mese.

A nem annyira fontos dolgok (filmek, sorozatok) lesznek ezen.
A fontos dolgok (zenék, fotók, videók) pedig ezen ÉS két db külső HDD-n. Összesen 3 példányban...

Amúgy az egészben csak az dühít, hogy pont egy olyan időszakban szoptam ezzel, hogy az elmúlt három éjjel fél2, fél2, 3 óra volt, mikor aludni mentem. És tegnap beszéltük a főnökkel, hogy "lassan vége a láblógatás időszakának", mert kezd beindulni a piac... :omg:

#1328 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 07:56

Filmeket én sem mentem. Csak fotókat, meg ebúkokat, film az kell a halálnak. :) A mentenivalót meg havonta letolom egy külső terás hdd-re, oszt csókolom. Az is csak egy ilyen izé, amibe bele kell dugni a vinyót, oszt utána megy vissza a műanyag tokba, és a fiókba.

Szerk: amikor én próbáltam a freenas 7.1-et, akkor megnéztem egy jútúb vidiót, párhuzamosan csináltam, raiddel együtt megvoltam fél óra alatt vele. És abszolút nem tartom magam it zseninek. :)

Szerkesztette: leslie 2012. 03. 08. 07:58 -kor

Az nevet utoljára, aki először üt.

#1329 Felhasználó inaktív   Jcage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 09:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 07. 23:47

Valóban vagy azt kellett volna tennem, hogy megkérek innen valakit okosba, hogy telepítse. Vagy szopolok vele. Azt hittem, kevesebbet fogok. Mondjuk a szopásnak egy része abból fakad, hogy hibás a vas. Az pedig megeshet bárkivel/bármivel...

Nem téríteni akarok. Plusz abból a keretből gazdálkodtam, amit írtál. De tudod, nekem teljesen mindegy, hogy mások mire költik az idejük/pénzük... :)

J
"A kritikus olyan, mint a nőgyógyász: ott keresi a problémát, ahol más az élvezetet..."

#1330 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 10:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Jcage - Dátum: 2012. 03. 08. 09:17

Nem téríteni akarok. Plusz abból a keretből gazdálkodtam, amit írtál. De tudod, nekem teljesen mindegy, hogy mások mire költik az idejük/pénzük... :)

J

Ha ezzel a kerettel számolunk (200k), akkor azért a Synology nem azonos.
A HP-val benne ebben a keretben:
- SDD az oprendszernek, hogy jó gyors legyen,
- 4x2 TB HDD
- ODD a telepítéshez (bár ez sem szükséges).

A Synologyban a szűk keresztmetszetet ott érzem, hogy 2x2 TB a plafon és én most 2 db TB-s MyBookról akarok költözni, szóval a 4 fiók miatt esett a válasz a HP-ra Synologic-ból inkább ez kellene. Igaz, 4x30k-t rádobva (4x2 TB), 210k-ra jön ki, nem sokkal többre, mint a mostani konfig... :(

#1331 Felhasználó inaktív   Jcage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 11:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 08. 10:31

Ha ezzel a kerettel számolunk (200k), akkor azért a Synology nem azonos.
A HP-val benne ebben a keretben:
- SDD az oprendszernek, hogy jó gyors legyen,
- 4x2 TB HDD
- ODD a telepítéshez (bár ez sem szükséges).

A Synologyban a szűk keresztmetszetet ott érzem, hogy 2x2 TB a plafon és én most 2 db TB-s MyBookról akarok költözni, szóval a 4 fiók miatt esett a válasz a HP-ra Synologic-ból inkább ez kellene. Igaz, 4x30k-t rádobva (4x2 TB), 210k-ra jön ki, nem sokkal többre, mint a mostani konfig... :(

Igen, valami ilyesmire akartam célozni. :)
Plusz kis türelemmel ki lehet fogni nagyon jó vételeket használtan, mert ezeknek is elég nagy az értékcsökkenésük. Én pl 1/3 áron vettem a 110j-t, amin még volt 1,5 év garancia.
Biztonsági mentés meg úgyis kell mindig, mert az ilyen RAID-ekben, meg home cuccokban sosem lehet teljesen megbízni. :D

J
"A kritikus olyan, mint a nőgyógyász: ott keresi a problémát, ahol más az élvezetet..."

#1332 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 11:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Jcage - Dátum: 2012. 03. 08. 11:15

Biztonsági mentés meg úgyis kell mindig, mert az ilyen RAID-ekben, meg home cuccokban sosem lehet teljesen megbízni. :D

Ebben az külön csodás, mikor csinálsz mirrort, mondván egyik vinyó megdöglik, akkor van másik. Ekkor viszont nem indul el az eszköz, kefélheted a maradékot is.
Make love not Wor.

#1333 Felhasználó inaktív   Jcage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 11:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 08. 11:41

Ebben az külön csodás, mikor csinálsz mirrort, mondván egyik vinyó megdöglik, akkor van másik. Ekkor viszont nem indul el az eszköz, kefélheted a maradékot is.

Vagy amikor a controller úgy hal meg, hogy viszi battery-t is, meg a RAID6-os tömböt is...

Lehet, hogy paranoiás vagyok, de ezért mentek minden fontosat 4 különböző helyre, ami 3 fizikai lokáción található. :D

#1334 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 16:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 07. 23:51

- á, akkor legyen még 4 GB RAM, +5k

Legyen, de minek? Nekem NAS+HTPC funkciót tol 2x1 gigával...

Idézet

- á, akkor legyen még bele SSD, hogy gyors legyen, +13k

boot (onnan, hogy a bootloader elkezdi a vinyókat tekerni) van vagy 20 sec, programindítás meg 1. Na jó, torrent kliensbe be van zúzva pártíz giga, az lehet van 5 is...

Idézet

- á, akkor legyen benne DVD, mert akkor könnyebb telepíteni, +9k

Ember, kisker bruttó 5k alatt veszel írót, de bontóban párszázért vágnak utánad olvasót, és telepítésre bárkitől kölcsönkérsz pár napra, pláne hogy szinte senki se használ ma már DVD (tudom, Attila igen, rajta kívül értettem)

Idézet

- kábelek, billentyűzet (már nincs itthon billentyűzetem!), kb +5k

legolcsóbb billentyűzet kisker bruttó 2k, kábelt el se nagyon tudok képzelni, plusz ugye kölcsönbe, stb...

Idézet

- meg a Win +16k

ja, meg a win

Idézet

Ez már 48k pluszban, olyan dolgok, ami neked, jó eséllyel van kéznél.

OK, de ezt a 48k-t (win árát nem számolva is 32k) te hoztad össze magadnak, én egy üres lakásban is max. 10ből megúsztam volna, és annyiért már mindenből újat vettem volna a legközelebbi kiskerben...

Idézet

Ja, meg drágák a vinyók az árvíz miatt, én is csak lestem...

Ja, az most ilyen, synology-ba se olcsóbb...

#1335 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 17:03

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2012. 03. 08. 16:17

Legyen, de minek? Nekem NAS+HTPC funkciót tol 2x1 gigával...

boot (onnan, hogy a bootloader elkezdi a vinyókat tekerni) van vagy 20 sec, programindítás meg 1. Na jó, torrent kliensbe be van zúzva pártíz giga, az lehet van 5 is...

Ember, kisker bruttó 5k alatt veszel írót, de bontóban párszázért vágnak utánad olvasót, és telepítésre bárkitől kölcsönkérsz pár napra, pláne hogy szinte senki se használ ma már DVD (tudom, Attila igen, rajta kívül értettem)

legolcsóbb billentyűzet kisker bruttó 2k, kábelt el se nagyon tudok képzelni, plusz ugye kölcsönbe, stb...

ja, meg a win

OK, de ezt a 48k-t (win árát nem számolva is 32k) te hoztad össze magadnak, én egy üres lakásban is max. 10ből megúsztam volna, és annyiért már mindenből újat vettem volna a legközelebbi kiskerben...

Ja, az most ilyen, synology-ba se olcsóbb...

Kölcsönkérni nem nagyon tudok, mert az ismerősi körömben mindenkinek laptopja van. Egy embernek van DVD-je, de az meg még nem SATA-s...
Mindegy, lehet tovább oltani, ma kivertem a huppot, hogy mi az, hogy 36 hónap másnapi helyszíni garanciával adják a cuccot, az is van a garancialevélen, erre azt akarják, hogy vigyen be a boltba. Nagy nehezen eljutottunk oda, hogy holnap reggel kijön a bolt és elviszi. Gondolom, majd kotlanak rajta 2-3 hetet... :(

#1336 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 18:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 08. 17:03

Kölcsönkérni nem nagyon tudok, mert az ismerősi körömben mindenkinek laptopja van. Egy embernek van DVD-je, de az meg még nem SATA-s...
Mindegy, lehet tovább oltani, ma kivertem a huppot, hogy mi az, hogy 36 hónap másnapi helyszíni garanciával adják a cuccot, az is van a garancialevélen, erre azt akarják, hogy vigyen be a boltba. Nagy nehezen eljutottunk oda, hogy holnap reggel kijön a bolt és elviszi. Gondolom, majd kotlanak rajta 2-3 hetet... :(

Ú, ez elég szomorú kezdés a kütyüvel, remélem a következő példány hibátlanul fog futni. Drukkolok!
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#1337 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 08. 18:49

Megjött a NAS és a router, be is linkeltem egy képet a dlágaszágokhoz. Ma este nekiesek a routernek, aztán majd hétvégén talán a NAS-nak is. Ha a routert be tudom konfigurálni akkor már sínen vagyok, mint a költő, utána már "csak" be kell konfigurálni a NAS-t. Remélem nem lesz műszaki hiba, hanem azt a bizonyos plágenpléjt sikerül megvalósítani.

#1338 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 09. 18:20

Nem volt egyszerű, de most már gigabites LAN-on vagyok. A mini CD-t az iMac olvasója nem komálta, ezért letöltöttem a "varázslót". Aztán nem sikerült neki validálni a beállításokat és ezért nem engedélyezte a netet. Rövidebb kábellel is megpróbáltam és egyből ment. Következő lépés a NAS beindítása lesz.

A térerő jobb lett asszony dolgozószobájában, a 3 antenna ezek szerint segít. Teljesen azonos pozícióban van a router.

Szerkesztette: enpera 2012. 03. 09. 18:21 -kor

#1339 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 10. 17:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 08. 17:03

Ha itt körbekérdezel, akkor pesti összefutással simán tudtam volna egyet adni, ráadásul boltban is majdnem féláron kapható, mint amennyiért vetted...

Idézet

Mindegy, lehet tovább oltani,

Nem oltani akartalak, de azt se szeretném, hogy ha valaki erre olvasgat akkor azt higyje, hogy a 40k-s microserver-re még rá _kell_ költeni másik 48k-t (a vinyókon kívül), hogy működjön. Csak ennyit szerettem volna egyértelművé tenni.

Idézet

ma kivertem a huppot, hogy mi az, hogy 36 hónap másnapi helyszíni garanciával adják a cuccot, az is van a garancialevélen, erre azt akarják, hogy vigyen be a boltba. Nagy nehezen eljutottunk oda, hogy holnap reggel kijön a bolt és elviszi. Gondolom, majd kotlanak rajta 2-3 hetet... :(

Próbálták elspórolni, úgy voltak vele, hogy a papír sokat, de jól csináltad :)
Remélem a következő már jól fog működni :)

Szerkesztette: xclusiv 2012. 03. 10. 17:58 -kor

#1340 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 11. 20:31

Működik a NAS. Becsavartam a vinyókat, beindítottam. A wizarddal csináltam a 2 db vinyóból egy Raid 1 tömböt Ext 4 alatt. Utána konfiguráltam felhasználót, aztán már lehetett is rá másolni. Majd be kell konfigurálni, hogy az iTunes onnan szipkázza a zenéket, aztán asszony notiját is be kell lőnöm, hogy lássa a megosztásokat. És legyen backup.

Végeztem tudományos mérést is, a telefonnal mértem zajt (tudom, nem pontos). 35 dB körül mért úgy, hogy a NAS előtt tartottam kábé 5 cm távolságban. Halk szobában hallható, de nem zavaró. Picit hangosabb talán az iMacnél, de csak hangyányit. A vinyók sem darálnak túl hangosan, lágyabb hangjuk van inkább mint karcos. Majd még tesztelem a kütyüt, most még csak ismerkedünk. Így igazából azt sem tudom mondani, hogy javaslom-e másnak. Az ára húzós, zsebből fizetve ez már fájdalmas. Cégre véve nem olyan húzós szerencsére.

Egyelőre tetszik. A Microserver nekem túl magas lett volna, ez az ikonos beállítás még felfogható számomra.

Téma megosztása:

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.