HWSW Informatikai Kerekasztal: NAS szerver - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

NAS szerver ki mit tud róla

#1341 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 03. 12. 20:30

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2012. 03. 10. 17:57

Ha itt körbekérdezel, akkor pesti összefutással simán tudtam volna egyet adni, ráadásul boltban is majdnem féláron kapható, mint amennyiért vetted...

Nem oltani akartalak, de azt se szeretném, hogy ha valaki erre olvasgat akkor azt higyje, hogy a 40k-s microserver-re még rá _kell_ költeni másik 48k-t (a vinyókon kívül), hogy működjön. Csak ennyit szerettem volna egyértelművé tenni.

Próbálták elspórolni, úgy voltak vele, hogy a papír sokat, de jól csináltad :)
Remélem a következő már jól fog működni :)

Hívott a muki a boltból, hogy náluk gond nélkül megy a Microserver egy LCD monitorral, holnap hozza vissza... :(
Lehetséges, hogy LCD-vel megy, CRT-vel meg nem? :think: Ez olyan sci-fi nekem...

Amúgy most lehet, hogy kihúztam a gyufát a sorsnál, mert az EliteBook 2540-esem is befordult, ma adtam le javítani. SSD-t kivettem belőle, hogy egy külső SATA drive-ba bedugom és lementem róla a cuccot. Tudtátok, hogy az 1,8"-os SSD-n nem SATA, hanem microSATA csatlakozó van? Én most tudtam meg... :mad:

#1342 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 12. 20:31

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 03. 11. 20:31

Működik a NAS. Becsavartam a vinyókat, beindítottam. A wizarddal csináltam a 2 db vinyóból egy Raid 1 tömböt Ext 4 alatt. Utána konfiguráltam felhasználót, aztán már lehetett is rá másolni. Majd be kell konfigurálni, hogy az iTunes onnan szipkázza a zenéket, aztán asszony notiját is be kell lőnöm, hogy lássa a megosztásokat. És legyen backup.

Végeztem tudományos mérést is, a telefonnal mértem zajt (tudom, nem pontos). 35 dB körül mért úgy, hogy a NAS előtt tartottam kábé 5 cm távolságban. Halk szobában hallható, de nem zavaró. Picit hangosabb talán az iMacnél, de csak hangyányit. A vinyók sem darálnak túl hangosan, lágyabb hangjuk van inkább mint karcos. Majd még tesztelem a kütyüt, most még csak ismerkedünk. Így igazából azt sem tudom mondani, hogy javaslom-e másnak. Az ára húzós, zsebből fizetve ez már fájdalmas. Cégre véve nem olyan húzós szerencsére.

Egyelőre tetszik. A Microserver nekem túl magas lett volna, ez az ikonos beállítás még felfogható számomra.

Az mit jelent, ha nem vagyok indiszkrét? :think:

#1343 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 12. 21:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 12. 20:31

Az mit jelent, ha nem vagyok indiszkrét? :think:

Forintra átszámolva 165k HUF a NAS. A vinyók pedig darabonként 52k HUF körül voltak. A router nem volt drága. Mivel a munkahelyen keresztül vettem, ezért olyan 1/3 körül került inkább, úgy már nem tragikus.

Amikor a ZFS-láz a legjobban égett bennem, akkor konfiguráltam kábé hasonló árban jóval erősebb összerakott NAS-t, de akkor a FreeNAS-os szívást nagyon megszenvedtem volna. Zéró hozzáértéssel kár is belevágnom. Egyelőre nem bántam meg a kész NAS-t, szerintem elég sokáig tart (vagy be sem következik), hogy beleütközzek a korlátaiba. Kapacitásban persze ki lehet meríteni kellő szorgalommal, de tudásban elég potens a csomag.

Amiről elfelejtkeztem, de bosszantó belátni: a vinyók kapacitása formázatlanul érvényes. Formázva jóval kevesebb. Nekem most 3 tera helyett "csak" 2.7 tera van, egy komplett számtekterem hibádzik. De nem panaszkodom, mert az a pofátlansággal lenne határos :)
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#1344 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 13. 12:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 12. 20:30

Hívott a muki a boltból, hogy náluk gond nélkül megy a Microserver egy LCD monitorral, holnap hozza vissza... :(
Lehetséges, hogy LCD-vel megy, CRT-vel meg nem? :think: Ez olyan sci-fi nekem...

Nekem is, bár én csak TFT-vel próbáltam. Jut eszembe: Pesten tudok kölcsönadni monitort ha kell (én nem használom).

Idézet

Amúgy most lehet, hogy kihúztam a gyufát a sorsnál, mert az EliteBook 2540-esem is befordult, ma adtam le javítani. SSD-t kivettem belőle, hogy egy külső SATA drive-ba bedugom és lementem róla a cuccot. Tudtátok, hogy az 1,8"-os SSD-n nem SATA, hanem microSATA csatlakozó van? Én most tudtam meg... :mad:

Kéne hívni egy javasasszonyt, hogy vegye le a rontást a cuccaidról...

#1345 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 13. 16:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 12. 20:30

Itt a szervíz szobában egy 17-es crt-n tesztelek. Hamarabb bejön a kép, mint az lcd-n, néhány biosnál ez nem rosz dolog. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1346 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 14. 09:44

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2012. 03. 13. 16:28

Itt a szervíz szobában egy 17-es crt-n tesztelek. Hamarabb bejön a kép, mint az lcd-n, néhány biosnál ez nem rosz dolog. :)

Kiderült, mi a hiba.
Ha nem megfelelő pozícióban van bedugva a VGA, akkor nem érintkezik.
Kb. kontakt hiba, de annál jobb, mert ha jól dugom be, akkor fixen jó... :omg:
Amúgy a cég jó fej volt, mert közölték, hogy a HP nem is értékesít 36 hónapos helyszíni garanciát ilyen olcsó cuccokra (ezt ti tudjátok, hogy igaz-e), de mivel a kollégája (főnök jött ki) elrontotta, ezért a HP-s garancia levelet kicserélték, a boltit viszont nem! Szóval él a 36 hónapos garancia és ki is jönnek, csak nem a HP, hanem a bolt! Szerintem ez korrekt!

Amúgy újabb oltani való ok: vettem Win 2011 Servert, hiszen az csak 16k volt. Meg 32 GB-os SSD-t, hogy arra tegyem fel. Kicsi neki, 64 GB alatt hekkelve sem megy fel, de 200+ kellene neki. Legalábbis eddig jutottam az ügy felgöngyölítésében a fórumok alapján... :mad:

Marad az, hogy vettem egy szoftvert és megy fel a warezolt Win7...

#1347 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 14. 09:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 14. 09:44

Kiderült, mi a hiba.
Ha nem megfelelő pozícióban van bedugva a VGA, akkor nem érintkezik.
Kb. kontakt hiba, de annál jobb, mert ha jól dugom be, akkor fixen jó... :omg:
Amúgy a cég jó fej volt, mert közölték, hogy a HP nem is értékesít 36 hónapos helyszíni garanciát ilyen olcsó cuccokra (ezt ti tudjátok, hogy igaz-e), de mivel a kollégája (főnök jött ki) elrontotta, ezért a HP-s garancia levelet kicserélték, a boltit viszont nem! Szóval él a 36 hónapos garancia és ki is jönnek, csak nem a HP, hanem a bolt! Szerintem ez korrekt!

Alapban 1 év szerviz gari van erre a dobozra. Külön vehető hozzá 3év helyszíni gari, de ez annyiba kerül mint maga a doboz.

#1348 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 14. 11:32

Üzenet megtekintéseIdézet: pgyafi - Dátum: 2012. 03. 14. 09:58

Alapban 1 év szerviz gari van erre a dobozra. Külön vehető hozzá 3év helyszíni gari, de ez annyiba kerül mint maga a doboz.

Aha. Szóval akkor lehetett volna venni, de nem vettem. Azaz de, mert a bolt elszúrta! :)

#1349 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 08:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 14. 09:44

Amúgy újabb oltani való ok: vettem Win 2011 Servert, hiszen az csak 16k volt. Meg 32 GB-os SSD-t, hogy arra tegyem fel. Kicsi neki, 64 GB alatt hekkelve sem megy fel, de 200+ kellene neki. Legalábbis eddig jutottam az ügy felgöngyölítésében a fórumok alapján... :mad:

Tedd fel egy winyóra, imageld le, és töltsd vissza az imaget az ssd-re. Akkor majd elindul.

#1350 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 09:27

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2012. 03. 15. 08:08

Tedd fel egy winyóra, imageld le, és töltsd vissza az imaget az ssd-re. Akkor majd elindul.

Ez már megint olyan dolog, amihez ész is kell! ;)
Szóval maradt a Win7. Felment, beléptem, működik. Lehet, hogy pénzbe kerül, de sokkal jobban jártam volna, ha ezzel kezdem...
Azóta már megy a távoli asztal is, mennek fel a tartalmak, minden OK.

Már csak a szerver és a router közötti kábelt kellene kicserélnem és akkor menne gigabittel is, nem csak 100 megával... :omg:

(a fiókban van a Cat6-os kábel :omg::D)

#1351 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 03. 15. 10:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 14. 11:32

Aha. Szóval akkor lehetett volna venni, de nem vettem. Azaz de, mert a bolt elszúrta! :)

Azt HPnálkell regisztrálni, szriaszám alapján. A bolt meg hiába jön ki, max. elvinni tudja a dobozt, helyszínen tápot/alaplapot biztos nem cserél.
Make love not Wor.

#1352 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 10:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 15. 10:22

Azt HPnálkell regisztrálni, szriaszám alapján. A bolt meg hiába jön ki, max. elvinni tudja a dobozt, helyszínen tápot/alaplapot biztos nem cserél.

Igen, ezt tudja tenni. Lehet, hogy ez szívatásnak tűnik, de nekem azért fontos, mert 10-18 óra között van nyitva a szervíz és akkor én dolgozom, nem tudom elvinni...

#1353 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 17:49

Teszteltem végre a kütyüt. CAT5E kábelek vannak, 10 méteres kábelek. A router az ajánlott TP-Link WR1043ND. 5400/min fordulatú Hitachi vinyók vannak Raid1 konfigurációban. Nagyobb fájlokat másoltam fel, hogy kialakuljon stabilan mérhető sebesség. 50 és 51 megabyte/s sebességgel ment a másolás a számítógépről a NAS-ra. A számítógépben a leglassabb 5400/min fordulatú vinyó van, az tényleg lassú.

Ez a sebesség biztos nem világbajnok, de már használható. Nem akadályozza az embert, teljesen jó. Mondhatni elégedett vagyok :)

#1354 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 18:38

Kis küzdelem árán most már látom a mobilról a NAS-on levő zenéket. Van egy kis applikáció hozzá, amivel fotókat nézegethet az ember és zenét is lehet hallgatni. Most nyomozom, hogy miként lehet a videókat lejátszani. A Top Gearnek mennie kell, nincs más megoldás :)

#1355 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 19:53

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 03. 15. 18:38

Kis küzdelem árán most már látom a mobilról a NAS-on levő zenéket. Van egy kis applikáció hozzá, amivel fotókat nézegethet az ember és zenét is lehet hallgatni. Most nyomozom, hogy miként lehet a videókat lejátszani. A Top Gearnek mennie kell, nincs más megoldás :)

Ugy latszik vagy neked van szerencsed, vagy en vagyok peches...
Elkezdtem feltolni a cuccokat, ment is szepen. Aztan valtottam es a masik HDD-t kezdtem el tolteni.
Kattog, mint az istennyila, jo esellyel az is szar...
Kezd nagyon telelenni a tokom, hogy nem lehet bemenni a boltba, megvenni a cuccokat es hasznalni...

#1356 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 03. 15. 19:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 15. 19:53

Kezd nagyon telelenni a tokom, hogy nem lehet bemenni a boltba, megvenni a cuccokat es hasznalni...

Dehogynem, csak bonyolítottad. Mellé lehet a vinyó is szar, azt meg kell formázni és lesni. Igaz az is elromolhat. Én frissítéssel együtt pár óra alatt kész voltam 2 HP kockával, mellette meg sör és pipu, szombatba belefér, hol itt a gond?
Make love not Wor.

#1357 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 20:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 15. 19:55

Dehogynem, csak bonyolítottad. Mellé lehet a vinyó is szar, azt meg kell formázni és lesni. Igaz az is elromolhat. Én frissítéssel együtt pár óra alatt kész voltam 2 HP kockával, mellette meg sör és pipu, szombatba belefér, hol itt a gond?

:(
Letöltöttem a egy progit, innen, az egyik diszkre azt mondja, hogy 100%, a másikra, hogy 89%... Utóbbira eddig kb. 9 GB írás történt...
Asszem az ünnep után megy vissza a boltba... Még jó, hogy jövő héten 12 órázni fogok, pont kellett egy ilyen... :(

#1358 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 15. 20:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 15. 19:53

Ugy latszik vagy neked van szerencsed, vagy en vagyok peches...
Elkezdtem feltolni a cuccokat, ment is szepen. Aztan valtottam es a masik HDD-t kezdtem el tolteni.
Kattog, mint az istennyila, jo esellyel az is szar...

Ó, szomorúan hallom. Valahogy nálad valóban összegyűlt minden olyan hiba ami csak lehetséges és még pár másik is. Remélem sikerül a végére járnod, ha már ennyi időt és energiát raktál bele.

Nekem eddig valóban plug and play volt a dolog. Amikor a routerbe kellett belemenni és portot forwardolni, akkor már úgy éreztem magamat, mintha magát a Mátrixot törtem volna fel. Csak a zöld betűk hiányoztak szinte. Az is biztos, hogy még csak alap dolgok vannak beállítva, szerintem még hetekig el tudok ámulni az újabb és újabb beállítási lehetőségeken. Eddig csak pár alap share lett beállítva és jogosultságok szétosztva közöttem és asszony között. Jobb, ha bizonyos megosztásokra csak read only van neki, nehogy beletöröljön a zenékbe. Arra gondolni sem mernék, ha tudná írni a Top Gear megosztást, nem kedveli Jeremy Clarksont, így még a végén letörölné az egészet :)

Nekem is volt egy kis félsz, hogy ha megmurdalt vinyót kapok akkor lehet küldözgetni, de eddig mennek. Van smart figyelő a kütyüben, ami tudom, hogy halottnak csók, de valami minimális indikációt ad. Lehet bekonfigurálni ismétlődő ellenőrzést is, amolyan checkdisk. Majd azt is megnézem.

#1359 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 16. 08:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 15. 19:55

Max 2 óra alatt kéesz vagyok rajta egy fullos beállított debian installal, xen hypervisorral, iptables-samba, meg amit akarsz. Szóval, kb ja. :)

#1360 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 16. 08:26

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 03. 15. 20:16

Jobb, ha bizonyos megosztásokra csak read only van neki, nehogy beletöröljön a zenékbe. Arra gondolni sem mernék, ha tudná írni a Top Gear megosztást, nem kedveli Jeremy Clarksont, így még a végén letörölné az egészet :)

Itthon én is így vagyok, torrent megosztása read-only. :) Majd törlök ssh-n, ha kell. Kedvenc bud spencer-terence hill pakkjaimat nehogymá letörölje. Csípi a szemét, h nonstop szedik tőlem. :)

Téma megosztása:

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.