HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan II. Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 26. 10:32

Idézet: ion - Dátum: 2007. nov. 26., hétfő - 10:16

Van egy Canopus ADVC 55 digitalizalom, es szerettem volna laptopra kotni, de a lampaja sem vilagit, ha radugom a 4-6-os firewire kabellel.
A kabel lehet az oka vagy a laptop firewire portja (ami egyebkent digikameraval mukodik)?

Ha nem használsz hozzá külső 5V-os tápegységet akkor 6 pólusú firewire kábel kell mert ebben az esetben az 5V a firewire kábelen jön az ADVC-hez. A 4-6 pólusú kábel nem jó mert a 4-es vég nem tartalmaz tápfeszültséget azaz csak a 6-6 kábel jó ilyenkor vagy külső 5V-os tápegység és akkor jó a 4-6 kábel is

#442 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 11:35

ok, köszönöm.

Szerkesztette: ion 2007. 11. 26. 11:35 -kor

#443 Felhasználó inaktív   qqcs 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 02. 14:24

Szeretnek minden x-edik kepkockat lementeni sok kicsi avi file-bol.
Regebben valaki ajanlott egy megoldast Virtualdubbal, de sajnos nem talalom.
Valamit a frame rateket kellet allitani meg mentes image sequence vol a megoldas de nem jon ossze:o(
Ha megvan hogy kell egy filebol ezt megcsinalni akkor jo lenne kitalalni hogy batchelni hogy lehetne mert tobb szaz klippem van amivel ezt meg kene csinalni vagy valami egyszeru avi osszefuzo is megoldas lehet.
koszi elore is

#444 Felhasználó inaktív   hidavid 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 18. 16:22

Helló

TV-ből veszek fel tunerrel, hangnál melyiket jobb használni, MP3 192kbps vagy AC3 192kbps? Melyiknek jobb a minősége?

Bocsi, ha nem igazán ide való a kérdés. :think:

#445 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 19. 10:34

Idézet: hidavid - Dátum: 2007. dec. 18., kedd - 16:22

Helló

TV-ből veszek fel tunerrel, hangnál melyiket jobb használni, MP3 192kbps vagy AC3 192kbps? Melyiknek jobb a minősége?

Bocsi, ha nem igazán ide való a kérdés. :think:

Attól függ, hogy mi lesz a végeredmény. Ha szabványos DVD-VIDEO akkor AC3 mert az MP3 nem mehet kísérőhangnak.

#446 Felhasználó inaktív   hidavid 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 19. 13:35

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. dec. 19., szerda - 10:34

Attól függ, hogy mi lesz a végeredmény. Ha szabványos DVD-VIDEO akkor AC3 mert az MP3 nem mehet kísérőhangnak.

A végeredmény: Divx videó számítógépen való nézéshez. Akkor most melyik a jobb? :confused:

#447 Felhasználó inaktív   Heuro 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 01:56

A következő hozzászólásra reagálok:
wpepi Létrehozva: 2007. szept. 3., hétfő - 15:16 

Jó néhány órája olvasgatom a hozzászólásokat (természetesen az elejétől kezdve), és most jutottam ide, ehhez.
Nekem is sok gondot okoz időnként a VHS kazetták megfelelő digitalizálása.
Sok, nagyon jó hozzászólást olvastam (ezért nem is kellett kérdeznem), de ez a fenti fedi tökéletesen a valóságot.

Mindenkinek ajánlom olvasásra, aki ilyesmivel foglalkozik.
Én egy "célhardverrel" rendelkezem csak: Dazzle DVC170, de ez messze nem professzionális, bár meglepően jó eredményt produkál, ha a beállítást sikerül eltalálni  :)

#448 Felhasználó inaktív   Breakbeat 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 25. 22:04

Sziasztok!

Tudtok ajánlani valami jó alternatív webcam progit? Előre is kösz! ;)

#449 Felhasználó inaktív   Prometheus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 18:40

Sziasztok!

Már rég csináltam,kijöttem a gyakorlatból.
Egy Leadtek tunerrel digitalizálom a 3órás vhs müsort.
Tömörítetetlen aviba mentem el jó sok gigát fog felemészteni, tudom.
De utáni milyien módszerrel,programmal tudom DVD-re kiíratni?
Probáltam már a TotalVideóConverter progit,de nem akarja az igazságot:
ha jó minőségben akarom akkor közli,hogy nem megfelelő a bitrate, vagy a felbontásom.
Míg ha sima, gyengébb minőségben akarom akkor a 700 megás aviból csinál 30megás mpeget ami borzalmas minőségű....
Tudna valaki egy jól bevállt módszert megosztani velem?

Köszönöm előre is!

#450 Felhasználó inaktív   szoeke 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 02. 12:39

Adott egy .mkv fájl, ami HD műsort tartalmaz, 3 audio sávval. 8,8 Gb, így nem fér rá egy DL dvd-re. Ha ki tudnám venni belőle a 2 db audio sávot - ami nem magyar - akkor valószínűleg elférne egy DL dvd-re az egész.
A problémám az, hogy nem tudom hogyan csináljam :( A VirtulaDubMod-al próbálkoztam először, de mindenféle frame hibát ír ki, be sem töltődik. A netről letöltöttem egy mkv converter programot, de itt sajnos nem lehet beállítani melyik hangsávot akarom használni.
A film tartalmaz feliratot is - a filmben, nem külön .srt fájlban - ezt is el kellene távolítani, bár ez csak a kisebbik probléma, mert lejátszáskor le tudom tiltani.
A végeredmény mkv, vagy avi kellene hogy legyen minőségromlás nélkül.

Tudtok ebben segíteni? Esetleg más topikot ajánlani, ahol segítséget kaphatok?

Előre is köszönöm!

#451 Felhasználó inaktív   szoeke 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 02. 12:47

Idézet: Prometheus - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 18:40

Sziasztok!

Már rég csináltam,kijöttem a gyakorlatból.
Egy Leadtek tunerrel digitalizálom a 3órás vhs müsort.
Tömörítetetlen aviba mentem el jó sok gigát fog felemészteni, tudom.
De utáni milyien módszerrel,programmal tudom DVD-re kiíratni?
Probáltam már a TotalVideóConverter progit,de nem akarja az igazságot:
ha jó minőségben akarom akkor közli,hogy nem megfelelő a bitrate, vagy a felbontásom.
Míg ha sima, gyengébb minőségben akarom akkor a 700 megás aviból csinál 30megás mpeget ami borzalmas minőségű....

Köszönöm előre is!

A Nero Recode korrektül megcsinálja mindenféle állítgatás nélkül. </br>
A Nero 7-től felfelé mindegyik pack tartalmazza (lehet hogy a korábbiak is, azt nem tudom).

#452 Felhasználó inaktív   ColdMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 02. 13:54

Idézet: szoeke - Dátum: 2008. jan. 2., szerda - 12:39

Adott egy .mkv fájl, ami HD műsort tartalmaz, 3 audio sávval. 8,8 Gb, így nem fér rá egy DL dvd-re. Ha ki tudnám venni belőle a 2 db audio sávot - ami nem magyar - akkor valószínűleg elférne egy DL dvd-re az egész.
A problémám az, hogy nem tudom hogyan csináljam :( A VirtulaDubMod-al próbálkoztam először, de mindenféle frame hibát ír ki, be sem töltődik. A netről letöltöttem egy mkv converter programot, de itt sajnos nem lehet beállítani melyik hangsávot akarom használni.
A film tartalmaz feliratot is - a filmben, nem külön .srt fájlban - ezt is el kellene távolítani, bár ez csak a kisebbik probléma, mert lejátszáskor le tudom tiltani.
A végeredmény mkv, vagy avi kellene hogy legyen minőségromlás nélkül.

Tudtok ebben segíteni? Esetleg más topikot ajánlani, ahol segítséget kaphatok?

Előre is köszönöm!

MKVToolnix valószínűleg segíteni fog

#453 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 02. 14:47

Idézet: Prometheus - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 18:40

Én így szoktam dvd-re előkészíteni a digitalizált VHS anyagot:

1. Capture - VirtualDub, Huffyuv video compression, 720x576x25, PCM audio

2. VirtualDub filter - Deinterlace/Unfold fields side-by-side, Chroma Noise Reduction, Temporal Smoother, Deinterlace/Fold side-by-side fields together - Video compression Huffyuv

3. MPEG encoding with Cinema Craft Encoder - MPEG-2 for DVD, Multipass VBR, Pass 3, V/C 30, Avg bitrate: 4000, Min bitrate 3000, Max bitrate 7000, Audio MPEG-1 stereo, 192 bitrate

4. Audio-Video sincronization - MPEG Video Wizard DVD

5. DVD authoring - DVD-Lab Pro

#454 Felhasználó inaktív   szoeke 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 02. 17:35

Köszönöm a segítséget!
Ma megint tanultam valamit!

#455 Felhasználó inaktív   immi77 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 08. 09:13

Feladatot kaptam, amelyhez a segítségeteket szeretném kérni.
Adott egy VHS kamera: Panasonic NV-RX67
Delikvens erről szeretné a felvett videóit számítógépre vinni, majd ott azokat szerkeszteni, és a végén gondolom valamilyen digitális formában (feltételezem DVD) tárolni, és mindezt kis költségvetéssel. Egyedül a számítógép, illetve a kamera adott.

A számítógép lényeges adatai:

MSI G31M alaplap
Intel Dual Core E2140
1GB Kingmax Mars DDR2-800
ASUS DVD-író

Milyen eszközt javasoltok, amivel mindezt meg lehet tenni (a hardver része fehér folt számomra, a capture, encode, alapvető DVD-authoring az talán menni fog.)

Segítségeteket előre is köszönöm!
.: The day the whole world went away. :.

#456 Felhasználó inaktív   Bendegoose 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 14. 10:44

Hola me brotha!

tudna nekem segíteni vlki külsős tunnert szeretnék vásárolni,
mik a jó márkák?

#457 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 01. 17. 09:50

Sziasztok!

Költségkímélő videodigitalizálási megoldást keresek.

Adott sok műsoros videokazetta, amelyek tartalmát DVD-re ki kellene írni, mert a kazetták régiek, sokszor lejátszottak.

Egy jó minőségű videolejátszó áll rendelkezésre, emellett új, vagy legfeljebb 2 éves konfigurációk.

Szóval valami normális, de nem drága VIVO-s VGA-ra van szükség. (Vagy valami olcsó, de megbízható, korrekt képminőséget nyújtó digitalizáló kártyára, ha belefér a pénzkeretbe.)

Emellett szükség van egy jó ingyenes szoftverre is, ami a digitalizálást végzi. Lehet jogtiszta, új szoftver is, amennyiben van olyan, ami nem kerül százezer forintokba, hanem jóval olcsóbb.

Az egészre pár tízezer forint van szánva.

Mit tudtok ajánlani?

A másik kérdésem, hogy egy ilyen kb. 2 órás videokazetta anyag "direktbe" bedigizve mennyi helyet foglal? Ráfér egy DVD-re, vagy előtte tömöríteni is kell?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: Piftuka
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#458 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 17. 10:34

Idézet: Piftuka - Dátum: 2008. jan. 17., csütörtök - 9:50

Sziasztok!

Költségkímélő videodigitalizálási megoldást keresek.

Adott sok műsoros videokazetta, amelyek tartalmát DVD-re ki kellene írni, mert a kazetták régiek, sokszor lejátszottak.

Egy jó minőségű videolejátszó áll rendelkezésre, emellett új, vagy legfeljebb 2 éves konfigurációk.

Szóval valami normális, de nem drága VIVO-s VGA-ra van szükség. (Vagy valami olcsó, de megbízható, korrekt képminőséget nyújtó digitalizáló kártyára, ha belefér a pénzkeretbe.)

Emellett szükség van egy jó ingyenes szoftverre is, ami a digitalizálást végzi. Lehet jogtiszta, új szoftver is, amennyiben van olyan, ami nem kerül százezer forintokba, hanem jóval olcsóbb.

Az egészre pár tízezer forint van szánva.

Mit tudtok ajánlani?

A másik kérdésem, hogy egy ilyen kb. 2 órás videokazetta anyag "direktbe" bedigizve mennyi helyet foglal? Ráfér egy DVD-re, vagy előtte tömöríteni is kell?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: Piftuka

VIVO-s VGA meg egyéb mezei kártya felejtős ezekre mivel az instabil VHS szinkronnal és az egyéb a VHS-re jellemző tranzienssel nem tud mit kezdeni és a végeredmény rosszabb lesz mint az ami a szalagon van ráadásul a kép-hang szinkronba tartással is meg fog gyűlni a bajod.
A VHS digitalizálása nem olcsó mulatság. Ha mindenképpen PC-n szeretnéd akkor kb. 40.000Ft és 130.000Ft közötti beruházásra számíts.
Ha visszaolvasol ill. megkeresed a VHS digitalizálásával foglalkozó topicot ott én is és mások is részletesen kifejtettük, hogy ez miért nem egyszerű feladat.
A legjobban azzal jársz ha veszel egy asztali DVD felvevőt.

Idézet

Az utófeldolgozás miatt (pld. zajszűrés) általában MJPEG vagy DV formátumban szokás rögzíteni.
Az MJPEG 3:1 arányú tömörítés esetén kb. 7MB/sec helyet foglal. A DV 3.6MB/sec helyet igényel. Tehát 120 perc esetén MJPEG-ben kb. 50GB, DV esetében kb. 26GB hely kell csak a rögzítéshez. Ehhez jönnek még a renderelésekhez szükséges helyek ami ennek akár a többszöröse is lehet.
DVD-re írás előtt természetesen ebből MPEG2-t kell készíteni (tömöríteni) ami már azt jelnenti, hogy a végeredmény 4.5Mbps VBR átlag bitrátával és 128Kbps vagy 256Kbps Dolby Digital (AC3) kísérőhanggal számolva egy 4.7-es egyrétegű DVD-re kifér 120 perc. De ha nem félprofesszionális capture eszközzel készíted a digitalizálást akkor az MPEG2 bitrátát nem javasolt 5-6Mbps alá vinni mert akkor a nem megfelelő forrás miatt a tömörítés minősége csapnivaló lesz (ez azt jelenti, hogy ilyen esetben 80-90 percnél hosszabbat nem javasolt kiírni). De ha +RDL azaz kétrétegű lemezre írod akkor 5-6Mbps bitrátával kiírhatsz 120 percet is.

#459 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 01. 17. 14:41

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. jan. 17., csütörtök - 10:34

VIVO-s VGA meg egyéb mezei kártya felejtős ezekre mivel az instabil VHS szinkronnal és az egyéb a VHS-re jellemző tranzienssel nem tud mit kezdeni és a végeredmény rosszabb lesz mint az ami a szalagon van ráadásul a kép-hang szinkronba tartással is meg fog gyűlni a bajod.
is.

Ez nem gondoltam volna. Anno nekem egy ATI Radeon VIVO (72000-as chipset) videokártyám volt, s emlékeim szerint azzal egészen jó minőségben tudtam a házi videofelvételt a lejátszóról bedigitalizálni. (Igaz, talán az egyetlen otthoni használata készült 3D kártya volt a mai napig, amelyiken külön digitalizáló chip volt.)

Idézet

A VHS digitalizálása nem olcsó mulatság. Ha mindenképpen PC-n szeretnéd akkor kb. 40.000Ft és 130.000Ft közötti beruházásra számíts.

Ha a dolog "40.000 forinthoz közeli végét" fogjuk meg, az még rendben is van szerintem.

Idézet

Ha visszaolvasol ill. megkeresed a VHS digitalizálásával foglalkozó topicot ott én is és mások is részletesen kifejtettük, hogy ez miért nem egyszerű feladat.

Olyan témát nem találtam, ezért tettem fel itt a kérdésemet (azt hiszem, jó helyen). Megköszönöm, ha adsz egy linket a témához!

Idézet

A legjobban azzal jársz ha veszel egy asztali DVD felvevőt.

S akkor egy olyan készüléket direktbe kell összekötni (mondjuk RCA kábelekkel) a videomagnóval, s valós időben írja DVD-re a kazetta anyagát?

Lehet, hogy tényleg ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Mennyibe kerül egy ilyen szerkezet, s milyet érdemes venni?

Idézet

Az utófeldolgozás miatt (pld. zajszűrés) általában MJPEG vagy DV formátumban szokás rögzíteni.
[..

Köszönöm, ezek is hasznos info-k!

De semmi extrára nincsen szükség. A lényeg, hogy a videokazettán található filmanyag kép és hangminősége legalább olyan legyen DVD-n is, mint a kazetta esetében.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#460 Felhasználó inaktív   ColdMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 18. 10:51

A profiktól előre is elnézést kérek!  :)

Én így csinálom (a két képben minden fontos info-t megtalálsz).

Kép

Kép

A fenti beállításokkal egy 20 perces anyag 2-2,5 GB körüli méretet ad (nem emlékszem pontosan).
Ezt VirtualDUB (MOD) használatával tömörítem XviD-be, de_csak_a_képet!
(ilyenkor tudod többek között átméretezni, croppolni, szűrni, stb.)

Amikor készen van, leszedem róla a hangot.
Audacity-vel normalizálom, zajszűröm.
BeLight használatával tömörítem (általában 192 kbps CBR MP3 formátumba).
VirtualDUB MOD-al rakom vissza a kész hangsávot a videora.

A képen szereplő tunerkártyát használom, és egy stereo Panasonic VCR-t.
A hangot (a képtől eltéröen) 48000 Hz-el rögzítem. Ez még a próbálkozásaim alatt készült kép, azért van 44100 Hz rajta.

A tunerkártyát itt vettem a bolhán, 5-6 ezer Ft-ért.
Ennyi volt az össz befektetésem.

Egy filmsorozat részeit digitalizálom így, 40-45 részt csináltam meg eddig.
Valószínűleg csak szerencsém van, de eddig nem volt problémám (hang csúszás, stb...)
10-12 éves ronggyá nézett szalagokról ennyit tudok kihozni vele:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Sok sikert a továbbiakhoz.  ;)

szerk:
Ha lenne keret asztali felvevőre, valószínűleg én is azzal csinálnám, de ez már egy másik történet.  :)

Szerkesztette: ColdMan 2008. 01. 18. 10:57 -kor

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.