Elküldve: 2010. 02. 04. 13:09
Sziasztok,
Nekiálltam bedigitalizálni az otthoni régi Video8 felvételeket, és szeretnék kérni egy kis segítséget!
Felvettem az anyagot 768×576-os felbontásban egy tömörített veszteségmentes codec-el.
Az első kérdésem az lenne, hogy hogyan tudok ebből a felbontásból DVD-nek megfelelő 720×576-os felbontást csinálni úgy, hogy ne vesszen el a képből semmi.
A 768×576-os felbontás 4:3 arányú, a 720×576 pedig 5:4 arányú. Ha az 768×576-ot átméretezem az arányok megtartásával, akkor 720×540 lesz, 36 sorral kevesebb, mint a DVD szabvány azaz a kép alján és tetején egy-egy fekete csík látszódik.
Abban esetben viszont, ha én az elkészült felvételt egy hagyományos 4:3 arányú TV-n nézem vissza, akkor ez egy torzított kép lesz, mert a fekete csíkok nélküli kép volt a 4:3 arányú (Remélem érthető az agyalásom).
Érdemes-e foglalkozni ezzel az egésszel, vagy csak simán méretezzem át a képet 768×576-ból 720×576-ba (ami így kicsit torzul), majd az elkészült DVD visszajátszásakor úgyis a rendes képet kapom vissza 4:3 arányban?
A másik kérdésem bedigizett film zajszűrésével kapcsolatos. Használjam a VirtualDub NRS zajszűrést és átméretezést, vagy az MPEG2 kódoláshoz használt TMPGEnc XPress-re bízzam ezeket, mert abban is találtam zajszűrést, hang normalizálást, átméretezést, stb?
A TMPGEnc milyen minőségben csinálja meg ezeket a VirtualDub-hoz képest? Van valakinek ezzel tapasztalata?
Üdv!
"A Trabant útfekvése kitűnő, gyorsulása kifogástalan. Ez azonban ne csábítson könnyelműségre."