Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan II.
Elküldve: 2010. 02. 27. 13:30
Egy ideje boldogan használom a Canopus ADVC-1394 kártyámat, most azonban (főleg a 4GB ram kezelése miatt) a 32 bites XP-ről váltottam 64 bites Win 7-re. Bár a Windows alapból felismeri, mégsem hajlandó semmilyen szoftver kezelni a kártyát. Ha jól sejtem a problémát az okozza, hogy a Controller nem kompatibilis az OP rendszerrel, viszont ebből sehol sem találtam újabb verziót. Próbáltam infót keresni, de csak angolul találtam. Ha jól értettem sajnos ez a kártya csak 32 bites XP-ig használható, az újabb rendszereket nem támogatja.
Kérdéseim a következők lennének:
Létezik-e valami megoldás (esetleg egy alternatív controll panel) ehhez a kártyához, hogy használni tudjam Win 7 alatt?
Ha esetleg nem lenne más megoldás, csak a csere, akkor jól értelmezem-e, hogy az ADVC55 használatához nincs szükség semmilyen köztes szoftverre, tehát a szokásos programok (pl.: WinDV, esetleg Vegas) bármilyen OP rendszeren képesek használni?
A segítséget előre is köszönöm.
Elküldve: 2010. 02. 27. 15:55
Idézet: tamy - Dátum: 2010. febr. 27., szombat - 13:30
ADVCV55ben pont ez a jó, hogy platform és szoftverfüggetlen, egy sima 1394-es eszközt mutat a gép felé.
Elküldve: 2010. 02. 27. 16:03
Idézet: Jahno - Dátum: 2010. febr. 27., szombat - 14:55
A gép ezt is úgy látja, mutatja is minden szoftver (meg természetesen az eszközkezelő is), de mégsem tudom használni. A képet pixelesnek, szaggatottnak mutatja, és a felvétel is ilyen lesz. Továbbá a bemenet típusát sem tudom így állítani, hogy ntsc, vagy pal legyen. Szerintem egyébként pont ez a probléma vele.
Elküldve: 2010. 03. 02. 04:13
Idézet: tamy - Dátum: 2010. febr. 27., szombat - 16:03
Mert kártya és driver kell neki. Én babrálnám egy csöppet. Ellenben az ADVC55 az külső 1394 device, remélhetően szabványos. eltéve, ha van egy működő bemeneted

Elküldve: 2010. 03. 02. 17:11
Idézet: Jahno - Dátum: 2010. márc. 2., kedd - 3:13

Babrálnám én, ha tudnám mivel. Ha nem feltétlen szükséges nem akarom lecserélni, elég sokat buknék rajta (és még az sem biztos, hogy az jobban működne Win 7 alatt). Bármivel próbálom már az előnézeti kép is iszonyú pixeles, szétesik az egész. Amikor Vegasban próbáltam belőni csupa NTSC-s értéket állított be rá alapból. Átállítottam ugyan PAL-ra, de szerintem csak látszólag sikerült. Szerintem a baj az, hogy a hozzá adott Controll progi nem fut Win 7-en, újabb verzió meg nincs (tudtommal). Azzal minden tulajdonságát be lehetett lőni a kártyának, nem tudom erre melyik progi képes még. Ha esetleg valakinek lenne tapasztalata, hogy Win 7 alatt melyik progi képes kezelni a Canopus kártyákat egyéb köztes alkalmazás nélkül, az megoszthatná velem is.
Elküldve: 2010. 03. 02. 17:20
Idézet: tamy - Dátum: 2010. márc. 2., kedd - 18:11
Nem tudom, ilyenkor mennyire alkalmas, de a MS-tól ingyen letölthető az XP Mode, szokták ajánlani.
Vagy épp ma írták itt:
https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=6186225
Elküldve: 2010. 03. 02. 19:14
Idézet: Signal - Dátum: 2010. márc. 2., kedd - 16:20
Kipróbáltam a virtuális XP-t, ott fordított a helyzet: már a kártyát sem látja az eszközkezelő, pedig a valódi XP, és a 7 is látja. Ettől független ott is feltelepítettem a kártya controllerét, de mivel nem látja a kártyát indítás után csak egy hibaüzenetet ad. Egyébként érdekes, hogy a progi simán felmegy Win 7-re is, csak elindulni nem hajlandó sehogy sem. Korábban próbáltam úgy is, hogy XP kompatibilis módban futtatás, igaz ez nekem még soha semmilyen változást nem eredményezett. Szerintem más progi kéne rá.

Elküldve: 2010. 03. 02. 19:15
Idézet: tamy - Dátum: 2010. márc. 2., kedd - 19:14

Ezt már kérdezni akartam, hogy ugye nem a saját proggijával kísérletezel, hanem valami szabványossal?
Elküldve: 2010. 03. 03. 18:20
Idézet: Jahno - Dátum: 2010. márc. 2., kedd - 18:15
Mit értesz szabványoson? Eddig ezt használtam + WinDV-t. De próbáltam Vegas-al, és VirtualDub-bal is. Most szedek le még egy-két progit, esetleg tudsz javasolni valamit, amivel érdemes lehet kipróbálnom?
Elküldve: 2010. 03. 03. 18:58
Szerkesztette: Mumia 2010. 03. 03. 18:59 -kor
Elküldve: 2010. 03. 03. 22:42
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. márc. 3., szerda - 17:58
Tapasztalatok:
DScaler 4.1.19: indításnál Windows átvált egyszerű szín összetevőkre (nem túl jó előjel, de különösebben nem érdekelne), ha kiválasztom a kártyát a progi azonnal megfagy.
Iuvcr 4.17.0.408: látszólag működik, bár előnézeti kép nincs, és digizés közben sem látszik semmi nyoma, hogy csinálna bármit is (az idő múlásán kívül). Végeredmény: az 1 perces felvétel mindössze néhány 10 kB lett.
Találtam olyant, hogy "AVID Xpress Pro". A Canopus honlapján olvastam, nem ismerem, de holnap kipróbálom, bár a végeredményt illetően pesszimista vagyok

Elküldve: 2010. 03. 04. 19:09
Elküldve: 2010. 03. 12. 16:08
Nem egy túl komoly hardverrel, de nekiláttam a családi videók bedigitalizálásának.
A capture-höz a témaindítóban is ajánlott Huffyuv 2.1.1-es codec-et használtam, majd bedigizett anyagból kétféle anyagot gyártottam.
Csináltam egy DivX-el kódolt verziót, és egy MPEG2-eset a DVD-s verzióhoz.
A problémám ott van, hogy amikor az MPEG2-es anyagot kiírom DVD-re DVD Videó formátumban, akkor az asztali DVD lejátszóval lejátszva a TV-n oldal irányú mosgásoknál ronda vibrálás van vízszintes csíkonként a képernyőn.
Nem az interlace csíkózódást látom, mert ez annál sokkal "vastagabb" és elvileg a TV-n azt nem is kellene lássam. Ha számítógépen nézem meg az MPEG2-es anyagot, akkor jó a kép, de mintha eltűnt volna az interlaced csíkózódás, ami a nyers avi-ban még benne volt.
A kódolást TMPEGEnc-el csináltam, az MPEG2-es kódolásnál úgy volt beállítva, hogy ne csináljon deinterlace-t, DivX-nél pedig úgy, hogy csináljon.
Kicsit kisérleteztem, hogy mi lehet a baj, és ha a DivX-es file-t alakítom át MPEG2-vé, majd az kiírom DVD-re és TV-n visszanézve jó a videó, nem látom a csíkozódást.
Találkozott-e már valaki ilyennel, és mit csinálok rosszúl, hogy ilyen lesz az MPEG2-es anyag?
Üdv!
Elküldve: 2011. 02. 07. 13:44
Egy előadás anyagát felvettük videóra. A gond az, hogy a teremben ahol az előadás volt ment egy nagy switch is, aminek nagyon idegesítő a hangja a felvételen.
Arra gondoltam, keresnék a felvételen olyan részt ahol csönd van, csak a switch-et hallani, és ezt a részt "kivonnám" az felvételből végig a hangsávból. Így talán ki lehet szűrni a switch idegesítő hangját a felvételből.
Mit gondoltok erről, működhet a dolog? Meg tudom én ezt valahogy csinálni? Ha igen milyen programmal?
A file-ok .MTS kiterjesztésűek, amiket VLC player-rel bírok lejátszani.
Sajnos videoszerkesztéssel még nem foglalkoztam, bocsi , ha nagyon amatőr a kérdés.
Előre is köszi.
Elküldve: 2011. 06. 26. 08:59
Léteznek olyan lehetőleg ingyenes programok amikkel meg tudom vágni, össze tudom fűzni, és a HD lejátszók számára értelmes formátumra(pl mkv) tudom konvertálni újrakódolás nélkül a HD .ts-t?
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S
Elküldve: 2011. 08. 07. 20:07
Bedöglött a régi vinyóm, és vettem egy új 500-ast, most van bőven helyem, igy hát elővettem a minidv kamerámat, és elkezdtem felmásolni a felvett anyagokat.
A problémám csak az, hogy mivel tömöritsem be DVD5-be az eredeti anyagot? Lévén a vinyóm tönkrement, a tömöritő progik is odavesztek, és már nem emlékszek mit használtam erre a célra.
Van 3-4 felvételem, amin gyors mozgás van (többek közt prológ rally és gyorsulásos felvételek), ezeket szeretném úgy tömöriteni, hogy a mozgás ne darabosodjon.
Kipróbáltam a néró dvd iróját, van benne efféle kódoló rész, de szaggatott kicsit és interlacedes csikozást is látni a gyors kameramozgásoknál.
Egy normális szoftvert keresek, légyszives segítsetek mi felel meg az igényeimnek.
köszönöm!
Elküldve: 2011. 08. 07. 20:33
Idézet: topeti - Dátum: 2011. 08. 07. 21:07
köszönöm!
Otthonra én Pinnacle Studiós vagyok, tejesen jó, ha kell, akkor kisebb effekt, menü, felirat dologra is használható.
Elküldve: 2011. 10. 02. 20:03
Egy kis segítséget kérnék. Digitalizálnék persze, amihez valami használható kártya kéne szoftverrel. Leginkább a régi vhs felvételeket digizném, vágnám, stb.
Jelenleg adott egy PixelView PlayTV Pro (PV-BT878P+) /Conexant 878P chipes/ karesz a hozzávaló gyári szoftverrel.
1. számú gépbe berakom, pentium3, win98. A videóról a kompozit bemenetén táplálom, a hang a hangkártya line-in bemenetén. Adja is a műsort hibátlanul, hang is van, bár mivel az külön forrásből van, akkor is hallik, ha a tv capture program el sincs indítva. Capture beállításoknál belövök mindent: hang forrása, video forrása, kép formátum, mérete, fps 25 lenne deinterlaceddel, de akármit írok be mindig visszaáll 30-ra. A kapott avi ennek megfelelően is 30-as képváltásos. Ráadásul a hangot sem rögzíti, hiába van beállítva a line-in, ami egyébként szól is.
2. számú gépbe rakom be: P4-3Ghz, winXP. Program, driver ugyanaz (persze xp-hez való), de mintha a capture beállításoknál kicsit más lenne, bár nem tettem hiteles összehasonlítást. Mindenesetre a hang bemenet beállítását nem találom. A kép méret valamiért 720x576 a 768-as helyett, illetve függ, milyen PAL formátumot állítok be, jellemzően PAL-B vagy PAL-BG van. Arra már nem emléxem, hogy a P3-ban mekkora méretet engedett, de valószínű ugyanez, mert az arány 1,3333333.... volt ott is a legnagyobb felbontáson (ennél csak kisebbekre lehet állítani). Az fps-t viszont szabadon oda lehet állítani, ahova akarom és el is tárolja. Tehát 25-re állítom deinterlace mellett. Source továbbra is a kompozit. Veszi az adást gond nélkül, hang is van ugyanúgy a line-in-en (de ez továbbra se függ a tv kártyától). A felvételre kattintva megszűnik létezni a kompozit adás és helyette a hangyák háborúja rádiózaj kerül kivetítőre és felvételre is. Ahogy megálljt nyomok visszaadja a kompozit jelet rendesen.
Egyszerűen nem értem a jelenséget és idegisít is nemkicsit. Emelett szeretném az antenna bemeneten is élvezni a tv-t, de valahogy nem sikerült kideríteni, hol kell tuningolni a programban, illetve hiába léptetem végig a csatornákat, csak zaj van. Hab a tortán lenne, ha FM rádió is bejönne és még felvenni is tudnám, de ebbe nagyon bele se fogtam. Igaz, arra sincs ábrám, hogy melyik csatlakozó melyik funkcióhoz van. Antenna bemenetből 2 van, gondolom egyik lehet a rádió, másik a tv, de melyik-melyik azt nem tom, és RCA dugósak, kellett neki forrasztanom egy koax csatis átalakítót. A tv adás egyébként szoba antennás lenne, a sima tv készülék fogja rendesen. Hang bemenete is van, elvileg a középső jack aljzat - esetleg azon keresztül rögzülne a hang is? Az s-video és kompo bemenmet meg egyértelmű, az működik is.
Ahogy elnéztem, a legtöbb hauppauge, pinacle tv kártyán is egyöntetűen conexant csipek vannak, mégha más típus is. Melyiket lenne érdemes figyelni, megvenni? Illetve milyen szoftverrel körítve? Olvastam Múmia nyitóbeszédét - még emésztem -, illetve majd vissza-vissza olvasgatok a rengetegben, ha lesz időm, de addig is megköszönöm az épkézláb ötleteket!
Elküldve: 2011. 10. 08. 09:02
Idézet: Jahno - Dátum: 2011. 08. 07. 21:33
Eddig Canopust használtam, van jó leirás az egyik fórumtárs készitette mit hogy kell beállitani rajta,
az alapján régebben jó videókat készitett, de sosem voltam elégedett a sebességével, mert több mint 2 órába
telik mire elkészít egy lemeznyi anyagot. Múlt héten ismét kipróbáltam a szoftvert, de megbolondult,
el van csúszva a kép és a hang, pedig ugyanúgy állitottam be a szoftvert ahogy szoktam.
Pinnacle Studiot nem bonyolult használni? valami jó leirást tudnál linkelni róla?
köszi