Nos, örülök, hogy van valaki aki érdeklődik a téma iránt, én elég régóta foglalkozom professzionális VHS archiválással és főleg külföldi fórumokon szoktam erről a témáról beszélgetni.
Elég sok hardvert teszteltem már munkám során, leírnám saját tapasztalataimat:
Alapvető VHS szalag problémák és megoldásaik:
- Szélek, függőleges vonalak hullámzása: időalap hiba, Line TBC kell a kijavításhoz, létezik több generációs időalap hiba is, ezeket már nem igazán vagy csak kis mértékben lehet javítani, a többszöri kazettamásolás okozza
- A kép teteje elhajlik: időalap hiba, Line TBC kell a kijavításához
- Fel-le ugrál a kép: időalap hiba, Full Frame TBC vagy Frame Synchronizer kell a kijavításához
- Vízszintes fehér vagy fekete random csíkok: fejhiba vagy dropout-os a szalag (kezd leválni a mágneses réteg), javítása kis mértékben zajszűréssel
- Lila vagy zöld villogás a kép tetején: gyenge a jel a szalagon, javítani csak croppolással lehet szoftveresen vagy egy teljesen új fejjel/videóval meg kell próbálni lejátszani
- Kép alján zajcsík: ez nem hiba (fejzaj), nem kell vele foglalkozni, az overscan úgyis eltakarja
Line TBC-t tartalmazó eszközök:
- JVC, Panasonic S-VHS videói, jobb típusok: JVC HR-S7600, HR-S9600, HR-S9800, Panasonic NV-HS860, NV-HS960, NV-HS1000
- Canopus ADVC-300
- Asztali írók: JVC összes modell, Pioneer összes modell, Panasonic a legtöbb HDD-s modell
- Sony Digital8, miniDV kamerák S-video bemenettel, JVC, Canon miniDV kamerák egyes típusai
Full Frame TBC-k:
- Datavideo TBC-1000
- AvTool AVT-8710
Frame Synchronizer: JVC HR-S9xxx széria, Panasonic DMR-ES10 asztali író (és csak ez), a line TBC-nél említett kamerák
A digitalizálás megkezdéséhez először is kell egy jó állapotban lévő S-VHS videó, beépített TBC-vel és zajszűrővel, de nem árt ha 2 különböző modell is van (én is egy JVC-t és egy Panát használok, más más szalaghoz).
Ha lehet az S-Video kimenetet használjuk, jó minőségű kábellel
Alapesetben nem kell már más, csak egy jó asztali író, ezekről kicsit bővebben:
-Először is nagyon fontos a jó minőségű mpeg tömörítő chip, ezekben az élen jár az LSI (JVC összes modellje), a Renesas (Pioneer és az újabb Sony típusok x50-től felfelé), és a Sony saját fejlesztése (x10-es széria és az az előttiek)
-Amiket kerülni kell: LG, Samsung, Sony x20, x25, x27 típusok, Panasonic legtöbb típusa, egyéb noname márkák
Ha nagyon rossz a szinkronjel, akkor csak Full Frame TBC közbeiktatásával lehet elfogadható minőséget produkálni, nekem is van egy ilyen szalagom, és lehet vele szívni, pár tapasztalat:
- A Pioneer felvevők nagyon érzékenyek a rossz szinkronjelre, a régebbi típusok 520H, 720H egyszerűen fekete képkockával helyettesítik a hibás frame-t (blackout bug), ezt később kijavították, de ott sem tökéletes, mert fekete képkocka helyett az előzőt teszi be (ugyanúgy framedrop):
Íme egy példa:
http://djnice.uw.hu/framedrop2.mpg
- Sony új felvevői Pioneer klónok, ezekkel ugyanaz a helyzet mint az előbb
- JVC felvevőiben érdekesen működik ilyenkor a TBC, ami elrontja a képet
- Kamerán áteresztve a jelet látszólag jó, viszont az AGC áramköre érzékeny a rossz szinkronra és fényerőváltogatással reagál
Egy külön téma a Panasonic DMR-ES10-es felvevőben lévő képstabilizátor, a felvevő amúgy nagyon rossz minőségű mpeget csinál, de rajta áteresztve a jelet, szűrőként működik és nekem szinte csak ezzel sikerült kijavítanom a képelhajlást és a képugrálást.
Szóval kimeríthetetlen a téma
Kérdezz nyugodtan.