HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek V.

#2061 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 12. 11. 01:42

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. dec. 10., vasárnap - 22:23

Ahol azt mondják, hogy makro 5cm, ott én nem olvasok tovább.

Így.

#2062 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 11. 01:47

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 1:42

Így.

Definiálnád kérlek, mit jelent az, hogy "makró 5cm"?

#2063 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 12. 11. 01:50

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 2:42

Így.

Attól kérdezd aki írta.

#2064 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 01:58

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 1:50

Attól kérdezd aki írta.

Éppen ezért kérdezem tőled.

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 10., vasárnap - 21:18

Makró 5 cm 

#2065 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 02:45

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 1:42

Így.

de könyörgöm...hogy kapcsolódik ide..Elsőre is el tudtam olvasni, nagy vonalakban értem a kapcsolatokat is, de ez hogy jött ide? Egy pana gép adatlapja és egy sigma objektiv adatlapja???
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2066 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 12. 11. 08:09

Örülök, hogy nem nekem kellett megkérdezni, hogy melyik három gondolati lépésben jutottunk el a hozzá nem értésre alapozó marketingfogástól egy Sigma objektív két adatáig (no meg a fordítógyűrűig).
Azért, ottokar, ha meglepnél azzal, hogy konkrétan elmondod hogy mi a panaszod a válaszomra, akkor érdemben tudnék/tudnánk reagálni. Nem hiszem, hogy egy 6-72mm gyújtótávolságú lencse közelpontját akarod összehasonlítani egy 70mm-esével.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2067 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 12. 11. 10:07

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 10., vasárnap - 22:18

Makró 5 cm 
Szűrőméret nem helyezhető rá szűrő 
Kereső nincs 
LCD 2,0" 

Legalább vehetnétek a fáradságot hogy a műszaki adatait megnéznétek néhány gépnek. A fenti egy Panasonic gép lapjáról való.

Itt arról volt szó hogy nincs keresője a gépnek, a monitor meg nem kereső.

#2068 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 10:30

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 10:07

Később pedig arról, hogy mit is jelent az a bizonyos "makró 5cm".  Szóval mit is?

#2069 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 14:04

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 10:07

vááá.... Ha az asztalon van, akkor monitor, ha a 90°-al "-" irányba forgatott egyenlő szárú, esetenként lekerekített csúcsú háromszög gombot (gyk.: play-visszanézés-gomb) az ellenkező állásba teszed (gyk.:megnyomod 1x, vagy átkapcsolod, stb.), akkor monitor, de, ha azon látod azt, amit az objektív vetít az érzékelőre (gyk: ccd, cmos, stb.), akkor szerinted mi a fene, ha nem kereső?? Az EVF, tök ugyan az, csak nem eltartod a géped, hanem a szemedre szorítod. Ha a hátsó LCD/TFT egy monitor, akkor az is (EVF) az. Amennyiben kereső, úgy az is az (LCD/TFT). Egy DSLR gépen a hátsó kijelző 99,999%-ig csak a monitor szerepét tölti be (0,001% az olympus próbálkozása). Ott elválik a kereső és a monitor, de egy pana gépen, főleg, amit te ajánlottál....
Most beszúrhatod az összes adatlapot, kapcsolatba hozhatod az legszarabb kompakt vakuját egy 600/F4-es objektív közelpontjával és leképezésével, de szerintem felesleges....
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2070 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 14:14

ugyvan. persze a kettot meg kell kulonboztetni funkcionalitas, felbontas (az EVF-e a tobb fura modon!), es az energiafelhasznalas szempontjabol.

ja, egy atnezeti kompakt kereso egyertelmuen kereso ottokar, megsem mondanad, hogy eljen, van rajta!! talan a funkciok oldalarol kene megkozeliteni, es akkor ertheto lenne, hogy mit is szeretnel.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2071 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 16:25

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. dec. 8., péntek - 12:04

pontosan.

cserebe kapsz egy nagysagrendekkel jobb, fenyerosebb, konnyebb es sokszor olcsobb objektivet.

azert vicces dolgot irsz! el nem birtam kepzelni, hogy valaki szamara az objektiv csak es kizarolag a zoom-ot jelenti. no sebaj, ezt is megtanulhattuk! valtozik a vilag.

Tudom, hogy ez már régi, de most olvastam vissza... Ha valaki komolyan tud olcsóbb fix telét mint a jobb minőségű telezoomok akkor mutassa meg nekem is, mert én pont ezen gondolkodtam ma, hogy miért nem létezik ilyen :) 200-500ig ér :)

#2072 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 16:35

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. dec. 8., péntek - 13:52

" kirándulok-beszélgetek-várostnézek-akármi, akkor zoom. Mint itt legtöbben. Ez az amatőrfotós stílus."

Attól azért még nem lesz valaki amatőr, hogy sétálgat és zoomot használ. Pl profik által nagyon kedvelt objektív a 17-35 nikonból, szocio és egyéb társadalomábrázolások nagy része készül ezzel. Jó canonos példa pl a 70-200 amivel rengetegen portréznak. A profi attól profi, hogy a fotózásból él, tehát azzal kell dolgoznia amivel megéri...

#2073 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 17:25

egyfelol nem a profival allitottam szemben, masfelol meg veletlenul sem pejorativ ertelemben hasznaltam az amator kifejezest!

es vegul nem a zoom-on volt volt a hangsuly, hanem az egesz komplexen, egyutt ertelmezendo! a zoom nem az allitas alapja, hanem a _kovetkezmenye_ volt! az amatorsegnek volt a kovetkezmenye. ezek utan mar csak azt a logikai alapelvet ajanlom a figyelmedbe, miszerint ha A->B, akkor nem feltetlenul B->A! (csakis ^B->^A.)

olcsobb telet? egy tukros tele 300, 500, 1000 mm-ben par tizezer forint!!

de nezzunk konkretabb osszehasonlitast. Nikon lencsek, adorama. a 70-210/80-200 f2.8 fix, profi zoom 800-1600USD (a VR-tol fuggoen). a Nikon 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR 1200 USD (kerdes, ez mennyire profi!), a 200-400/f4 5000 USD.

a hasonlo tartomanyban levo fixek: 135/2 - 1100USD, 180/f2.8 -- 760USD, 300/f4 -- 1100USD.

ha jol latom rendre fenyerosebbek vagy olcsobbak. persze vannak dragabbak is, de azok joval fenyerosebbek! es persze ha third party gyartonal nezed (mondjuk Sigma), akkor ott olcsobb zoom-ot talalsz, viszont nincs fix. es egy Sigma Zoom kontra Nikkor fix azert erdekes osszevetes.. ;) sot, ha mar kiterjesztjuk ide az osszehasonlitast, akkor erdemes bevenni a hasznalt Nikkor fixeket, amik ha nem tudnak AF-et, akkor eleg olcsoak is tudnak lenni. ha az embernek nincs AF-re szuksege, akkor nagyon jo megoldas, es ketsegbevonhatatlanul a legjobb kepminoseg (amit mas megoldasok tulszarnyalni nem, legfeljebb megkozeliteni-elerni tudnak.)

megfelel a valaszom?

Szerkesztette: bogdan 2006. 12. 11. 17:29 -kor

a forum ma:

#2074 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 18:00

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 17:25

egyfelol nem a profival allitottam szemben, masfelol meg veletlenul sem pejorativ ertelemben hasznaltam az amator kifejezest!

es vegul nem a zoom-on volt volt a hangsuly, hanem az egesz komplexen, egyutt ertelmezendo! a zoom nem az allitas alapja, hanem a _kovetkezmenye_ volt! az amatorsegnek volt a kovetkezmenye. ezek utan mar csak azt a logikai alapelvet ajanlom a figyelmedbe, miszerint ha A->B, akkor nem feltetlenul B->A! (csakis ^B->^A.)

olcsobb telet? egy tukros tele 300, 500, 1000 mm-ben par tizezer forint!!

de nezzunk konkretabb osszehasonlitast. Nikon lencsek, adorama. a 70-210/80-200 f2.8 fix, profi zoom 800-1600USD (a VR-tol fuggoen). a Nikon 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR 1200 USD (kerdes, ez mennyire profi!), a 200-400/f4 5000 USD.

a hasonlo tartomanyban levo fixek: 135/2 - 1100USD, 180/f2.8 -- 760USD, 300/f4 -- 1100USD.

ha jol latom rendre fenyerosebbek vagy olcsobbak. persze vannak dragabbak is, de azok joval fenyerosebbek! es persze ha third party gyartonal nezed (mondjuk Sigma), akkor ott olcsobb zoom-ot talalsz, viszont nincs fix. es egy Sigma Zoom kontra Nikkor fix azert erdekes osszevetes.. ;) sot, ha mar kiterjesztjuk ide az osszehasonlitast, akkor erdemes bevenni a hasznalt Nikkor fixeket, amik ha nem tudnak AF-et, akkor eleg olcsoak is tudnak lenni. ha az embernek nincs AF-re szuksege, akkor nagyon jo megoldas, es ketsegbevonhatatlanul a legjobb kepminoseg (amit mas megoldasok tulszarnyalni nem, legfeljebb megkozeliteni-elerni tudnak.)

megfelel a valaszom?

Asszem az első válaszodat Gazdi helyett írtad :) de amúgy értem mire gondolsz...

Az olcsó telékről: a tükrös természetesen nem jöhet szóba, bár biztos, hogy abból is létezik elfogadható minőségű. A 300/f4 az tényleg nem rossz, magamtól nem jutott eszembe, viszont így is hiányolom a fixeknek azt a kategóriáját, ami képminőségben többet nyújt, fényerőben viszont átlagos, ha ettől lényegesen olcsóbb lesz, nekem megfelelne. (a "zoomkorszak" előtt voltak ilyenek) A régi nem af-es nikkorokról meg az a véleményém hogy attól függ mennyire régiek.. mert attól, hogy valami igazi békebeli vas-üveg felépítésű, attól még gyakran rosszabb minőségű mint a mai jobb közepes optikák. Pl nem hiszem hogy egy Zeiss tessar 50/2.8 jobb képminőséget produkálna, mint az olcsó nikkor 50/1.8-am. Hiszek a technikai fejlődésben.. ebbe nyilván akinek csak kedve van bele fog kötni, de úgy tűnik erről szól ez a fórum.  :)

#2075 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 12. 11. 18:38

"nem hiszem hogy egy Zeiss tessar 50/2.8 jobb képminőséget produkálna, mint az olcsó nikkor 50/1.8-am."

Akkor szerinted mitől volt híres ez az optika? Igaz hogy filmeshez készítették, mert eleve nem is volt más. A legkiegyensúlyozottabb optika volt a múlt században

#2076 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 18:40

nos a fenyeroben atlagos, de minosegben jobb sajnos azt hiszem a Nikonnal nem kaphato. a Canonnal mar inkabb.

es ha az 50+ eves Zeiss-el nem is erdemes hasonlitani, de a 20-30 eves manualis Nikkorokkal mar mindenkeppen. hatarozottan allitom, hogy azok igencsak jok! emlitetted az 50/1.8-ast. ilyenem van nekem is. multkor meglepodve tapasztaltam, hogy egy d200-ason mennyivel jobb a 105/2.5-os regi objektiv. (igaz az utobbi hiresen jol sikerult!)

es azt hiszem a belekotessel kapcsolatban kisse tulzol. inkabb segito szandeku javitas, helyreigazitas. legalabbis joreszt. :)
a forum ma:

#2077 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 18:54

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 18:38

"nem hiszem hogy egy Zeiss tessar 50/2.8 jobb képminőséget produkálna, mint az olcsó nikkor 50/1.8-am."

Akkor szerinted mitől volt híres ez az optika? Igaz hogy filmeshez készítették, mert eleve nem is volt más. A legkiegyensúlyozottabb optika volt a múlt században

Hát ez az, hogy a múlt században... ami akkor a csúcstechnikát képviselte, az most nem emelkedik ki az átlagból.

#2078 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 18:59

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 18:40

nos a fenyeroben atlagos, de minosegben jobb sajnos azt hiszem a Nikonnal nem kaphato. a Canonnal mar inkabb.

es ha az 50+ eves Zeiss-el nem is erdemes hasonlitani, de a 20-30 eves manualis Nikkorokkal mar mindenkeppen. hatarozottan allitom, hogy azok igencsak jok! emlitetted az 50/1.8-ast. ilyenem van nekem is. multkor meglepodve tapasztaltam, hogy egy d200-ason mennyivel jobb a 105/2.5-os regi objektiv. (igaz az utobbi hiresen jol sikerult!)

es azt hiszem a belekotessel kapcsolatban kisse tulzol. inkabb segito szandeku javitas, helyreigazitas. legalabbis joreszt. :)

Pont ezt mondtam, attól függ mennyire régiekről van szó.. pl minden tiszteletem a 10-30éves csúcs nikkoroké amik közül pár darab szinte változatlan formában van gyártásban ma is. Ilyen régiek ha jól tudom a 105, a 60, és a 85 is amik természetesen a legjobbak :)

#2079 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 12. 11. 19:37

Idézet: Mirko - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 19:54

Hát ez az, hogy a múlt században... ami akkor a csúcstechnikát képviselte, az most nem emelkedik ki az átlagból.

Ez az ami nem igaz. A technikai fejlődés nem azt jelenti hogy ami új az mindíg jobb. Meg kell vizsgálni mit tud, és ha jobb akkor jobb. De rámondani hogy a múlt századi kiváló termék ma sehol sincs az nem igaz. nem tudom hallottál e a Pentina fényképezőgépről, micsoda véletlen Tessar 2,8 volt az alapobija. A háza egy finommechanikai csoda volt, és minő véletlen még ma is az. Ma se tudtak mechanikára még csak megközelítően se olyant csinálni, hát még jobbat,A legtöbbje még ma is kifogástalanul működik. Olyan barbárságot csinálni pld mint a műanyag tükörcsap az a csúcstechnika? Az én Pentaxom pld akkorát rúg, hol van ez a Pentina tükörfelcsapódásától? Ég és föld. De van olyan érzésem hogy nemcsak az én gépemnek ilyen durva a mechanikája. A könyve is írja hacsak lehet csapassuk fel a tükröt a berázás elkerülésére.

Szerkesztette: ottokar 2006. 12. 11. 19:52 -kor

#2080 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 11. 19:54

hogy a busba jott ide a tukorcsap vesszoparipad? beszelt barki tukorcsaprol? resze a tukorcsap barmelyik optikanak??

masfelol ilyet allitani, hogy ma sem tudnak megkozelitoleg sem olyat csinalni. nem eros allitas ez igy? hogy a busba mered le? es megint: mi koze ennek az objektivekhez??

raadasul ugy beszelsz a regi dolgokrol, hogy nem nagyon veszel tudomast a modern fejlesztesekrol, amik azert nagyban befolyasoljak a kepminoseget. szamitogepes tervezes?? (ok, egy alapoptikanal nem feltetlenul szamit, de egy nagytelenel vagy egy nagylatonal!!) ujabb, tobb retegu feluletkezelesek (hanyszoros reteg is volt azon a Tessaron?) -- es ne mond azt, hogy ez nem szamit! ujabb fejlesztesu uvegek, mint pl. a Canon DO lencsei? nem tulzas 50+ eves fejleszteseket ezekkel szembeallitani?? (a felreolvasasokrol nem is beszelve: a "nem emelkedik ki az atlagbol" szerinted ugyanaz, mint a "ma sehol nincs"??)

Mirko: a 60-as Makro, az azert ujabb. a 105-osbol is a 2.5-os a regi, ma 2.0-asat es 1.8-asat arulnak. a 85-osbol az 1.8-as (ha minden igaz) a regi, az 1.4-es, netan a PC 85/2.8-as azert uj fejlesztes. ;) szoval a kep joval osszetettebb, mint ahogy leirod. es pont ezert elszomorito ottokar hozzaallasa, mert o, szemben veled, elviekben profi kene, hogy legyen ezekben, megsem bir felulemelkedni egy szemellenzos allasponton, es belatni, hogy a vilag bonyolult es osszetett. :)

Szerkesztette: bogdan 2006. 12. 11. 19:56 -kor

a forum ma:

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106