Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 20:45
már 5 hozzászólással vezetnek a Nikonosok! tessék aktívnak lenni, mert így nem leszünk kiemelt téma, ha mindenki csak punnyad
Akkor nincs mese, vissza kell venni a vezetést
Wyco: jók a képeid (bár csak a bestof-ot néztem végig, azok tetszettek) Mit is vittél magaddal nagylátónak?
Nemrég két új szerzeménnyel gyarapodott a fotóscuccom, egy monopoddal, és egy vakuval. A monopodon nem sokat törtem a fejem, egy manfrotto 681B, meg egy 234RC fej kombinációt választottam. Elégedett vagyok vele, amire kell, arra megfelel (nem nekem kell tartanom a gép súlyát, meg azért valamennyit stabilizál is, bár ezen még biztos van mit fejlődnöm. Egyelőre annyi biztos, hogy a 320mm-t (200*1,6) 1/200-al mindig sikerült tűélesre hozni, de olyan 1/125-től már elfogadhatóan éles képeket készítek vele időnként). A fej jó, egy irányban dönthető, de saen high tech arca swiss-es quick release cuccai után ez minden, csak nem quick... Mondjuk azért rossznak sem mondanám, de nem ugyanaz a kategória, az biztos.
A vaku viszont hosszabb küzdés volt, de aztán végülis a 430EX mellett döntöttem. A végére sikerült annyira leegyszerűsítenem a kérdést, hogy a több, mint dupla árért kb ezeket a pluszokat kaptam volna, ha az 580EX-et választom:
- kicsit erősebb
- tud master is lenni (ami ugye nem nagy előny, amíg csak egy vakum van)
- stroboszkóp üzemmód (amit amúgy elvileg tud ám ez is, de csak slave módban

)
- kihúzható fehér lapka (amit egy fehér kartonlap és egy befőttes gumival fogok helyettesíteni)
Arra már csak vásárlás után jöttem rá, hogy ezen felül még tényleges előny lett volna a tekerős vezérlés is (a vaku hátulján a 430-on félkör alakú +/- gombok vannak, az 580-on meg tekerő). Namost ezek a gombok jók, mert nem könnyű véletlenül benyomni őket, viszont cserébe szándékosan se könnyű... Nincs extra nagy kezem, vagy vaskos ujjaim, de ezeket a gombokat csak körömmel tudom lenyomni. Végülis nem akkora nagy gond, korrekciót a vázról is tudok állítani sokkal barátságosabb módon, mást meg egyelőre nem akartam még állítani (mint pl. manuálisan a villanás erejét, vagy szögét beállítani, meg ilyeneket). Mindenesetre a lehetőség adott, csak nem annyira kényelmes.
Ami viszont óriási plusz, hogy sokkal jobb kidolgozású, mint amire számítottam. Nagyon masszív, kicsi, és tényleg frankón össze van rakva.
Ja, és a lényeg: tuti jó képeket lehet vele csinálni