Canon DSLR topik III.
Elküldve: 2006. 06. 01. 17:00
Elküldve: 2006. 06. 01. 19:55
350D utódról a véleményem:
- marad a 7 pontos AF
- spot
- 2,5"-es LCD
- "Picture Style" (5D/30D mintájára Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful, Monochrome, User 1-2-3)
- RGB histogram nem hiszem
- az ISO-t talán megjelenítik a keresőben
- Flash X-Sync: 1/200 sec marad
- a használók visszajelzései miatt akár lehetne méretesebb is az új váz (de akkor ki venné meg hozzá BG-xy 87-ik verziójú gripet?)
Szóval nem lesz érdemes váltani 300D/350D-ről úgy, ahogy szerintem a 20D/30D váltás sem éri meg.
Szerkesztette: eszpe 2006. 06. 01. 20:07 -kor
Elküldve: 2006. 06. 01. 20:16
Idézet: eszpe - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 18:55
Régen sokat nyáladztam rajta itt magamban, hogy ehhe ehhe, az én vázam tudja a spotmérést, a 300/350D meg neeeeeem
Miután a legújabb manuális obijaimmal nem mér fényt a gépem, ezért a spotmérést pl feláldoznám ezért
Elküldve: 2006. 06. 01. 20:37
A kivitelkor kitöltendő vámárunyilatkozat pedig egypéldányos, előfordult olyan, hogy a vámost nem húzta ki az üresen maradt sorokat, így akár 5 obit, meg 3 vázat is lehetett volna hozni, csak kint rá kellett volna írni őket a papírra...
Van még pár lehetőség, amivel sztem félelemmentesen lehet hazahozni cuccokat, csak kicsit gondolkozni kell...
Elküldve: 2006. 06. 01. 20:38
Még semmi konkrétat és megbízhatót nem tudni a 350d utódjáról, ugyi ? Mert akkor lehet megvárom annak a megjelenését és inkább a mostani pénzmagból vásárolok egy obit ami addig a szekrényben fog állni.
Elküldve: 2006. 06. 01. 20:46
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2006. 06. 01. 21:54
Nemrég szó volt arról, hogy miért jobb a Canon mount a Nikonnál. Nem itt olvastad?
Idézet
Szerkesztette: eszpe 2006. 06. 01. 21:56 -kor
Elküldve: 2006. 06. 01. 22:26
Elküldve: 2006. 06. 01. 23:28
Idézet: Gyalogkakukk - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 21:37
Van még pár lehetőség, amivel sztem félelemmentesen lehet hazahozni cuccokat, csak kicsit gondolkozni kell...
lehet hogy marad üres rublika, de az aljára beírja hogy hány tétel van felsorolva...
én kivittem a 300D-t. papírra ráírtam: "Canon EOS Digital"
hazafele jött az 1D, egy 1-est beírtam a Digital szó elé, és a végére odaírtam a gép sorszámát
így alapvetően nyugodtan jöttem, csak egy 350D és egy Bigma volt amiről nem volt papírom
Elküldve: 2006. 06. 02. 08:11
Idézet: eszpe - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 18:55
350D utódról a véleményem:
- marad a 7 pontos AF
- spot
- 2,5"-es LCD
- "Picture Style" (5D/30D mintájára Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful, Monochrome, User 1-2-3)
- RGB histogram nem hiszem
- az ISO-t talán megjelenítik a keresőben
- Flash X-Sync: 1/200 sec marad
- a használók visszajelzései miatt akár lehetne méretesebb is az új váz (de akkor ki venné meg hozzá BG-xy 87-ik verziójú gripet?)
Szóval nem lesz érdemes váltani 300D/350D-ről úgy, ahogy szerintem a 20D/30D váltás sem éri meg.
Én a 30D fogását irigylem és az ISO skálázhatóságát + a jobb AF. Ha ezekeből valamennyit átraknak a 350D utódjába akkor érdemes azt venni picit drágábban, persze a 350D-ről nem lesz érdemes váltani rá akkor sem...
Elküldve: 2006. 06. 02. 08:28
itt mar reg arrol van szo, hogy mindezeket mar a belepo kategoriaba is berakhatnak (egyedul talan a sorozatloves sebesseget nem, az mechanikus), csak hat akkor nem lehetne "ugyanazt" a gepet 200e, 400e, es 1m-ert arulni. az ara ugyanis nem az eloallitasi koltsegektol, hanem a fejlesztestol fugg, azt meg ilyen fura arazassal lehet csak behozni. (igy van ez mar reg minden muszaki dolognal, es plane az elektronikai iparban.)
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 06. 02. 08:47
Elküldve: 2006. 06. 02. 09:52
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 7:28
itt mar reg arrol van szo, hogy mindezeket mar a belepo kategoriaba is berakhatnak (egyedul talan a sorozatloves sebesseget nem, az mechanikus), csak hat akkor nem lehetne "ugyanazt" a gepet 200e, 400e, es 1m-ert arulni. az ara ugyanis nem az eloallitasi koltsegektol, hanem a fejlesztestol fugg, azt meg ilyen fura arazassal lehet csak behozni. (igy van ez mar reg minden muszaki dolognal, es plane az elektronikai iparban.)
Erre azt mondom, hogy ott a fejlődés...(pl. 300D->350D)
Az utódok mindig kicsit többet tudnak, és az alsóbb kategóriába lehet átcsöpögtetni belőle.
Pl. a 20D-n nem volt skálázható az ISO, csak feljebb (magasabb kategóriában) és mégis, a 30D-be már lehet...
Elküldve: 2006. 06. 02. 09:53
Idézet: hamond - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 7:47
Remélem én is megúszom...
Elküldve: 2006. 06. 02. 15:36
Idézet: eszpe - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 20:54
Nemrég szó volt arról, hogy miért jobb a Canon mount a Nikonnál. Nem itt olvastad?
Csípem az ilyen "hate" weboldalakat. Azt meg, hogy "best selling camera ever", az utóbbi időben 4-5 gépre legalább kikiáltották a szagemberek
Szerintem kár ilyen vitákba belemenni, melyik a jobb csatlakozó. Megmondom én: amelyik felmegy a gépedre
Elküldve: 2006. 06. 02. 15:43
Idézet: eszpe - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 22:54
thx, de nem, ezt még nem láttam
Elküldve: 2006. 06. 02. 18:21
persze a masik oldalt nem nagyon emlegette, hogy nem darabolja szet a hasznaltpiacot, es gyakorlatilag nem tudok ugy nikkort venni, hogy az ne lenne jo barmelyik gephez, amim van vagy lesz. szemben ezzel a ott canon a 2-3 fajta bajonettjevel. ez nem technikai elony, de nekem fontos.
szoval jo ez az oldal, mert igen, pont ezt kerdeztem, hasznos is volt. de nem tobb.
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 06. 02. 20:57
Megint sikerült feldolgozni egy képadagot, most a 24 mm került sorra a nagy összehasonlításban. Ezzel egyébként sikerült is a végére érni a témának, végignéztem a közös fókusztávokat.
Megint úgy kell nézni a képeket, hogy felülről lefelé:
- Tokina 12-24 Canon RAW-konverterrel feldolgozva
- Tokina 12-24 Pixmantec Rawshooter Essentials 2006-al feldolgozva (kiszedi "magától" a kromatikus aberrációt)
- Sigma 15-30 ugyanazon a fókusztávon és blendén

Tehát elsőre jöjjön (egy szó, ami fölött több pötty van, ahágy betűből áll) az f4-es blende, Lánchíd. Itt látható a kép. Itt most jól állította az élességet a Sigma, tehát értékelhető a minta. Sajnos elmarad élességben még mindig.
Maradunk még mindig f4-en, de most 4 Seasons Hotel homlokzat látható. Itt is jobb a Tokina, a szélek és a közepe is sokkal élesebb, pedig wide open vagyunk, teljesen nyitott az írisz (mindjárt jönnek a goauldok is
Ugrás a legjobb rekeszre, f11-en nézelődünk innentől. Lánchíd az első kép. Itt már nagyon feljön a Sigma, de nézzétek meg a madarat a bal képen. Nem az igazi sajnos, megint jobb a Tokina. 4 Seasons Hotel homlokzat, még mindig f11 és 24 mm. Itt igen kicsi a különbség, nézzétek a tetőt és a kövek éleit. Vagy a kis szobrocskákat, azokon látható némi különbség. Itt is jobban bejön a Tokina képe, nincs mit csinálni. Nem sok a különbség, de baj is lenne, ha itt nagy lenne a differencia.
Szóval akkor eredményt hirdetek. Jobban tetszik a Tokina, mert:
- tág blendével szebben teljesít
- lerekeszelve kicsit jobb
- nem akar annyira becsillanni
- mehet rá előre UV-szűrő kisebb macerával
- praktikusabb AF/MF kapcsolás, nagylátónál fontos
- nem szinezi a képet
- olcsóbb (nem akármilyen szempont)
De a fenti szempontok közül leginkább a képminőség döntött. A fényképezésnél ez a leginkább döntő. Még megpróbálom igen alaposan összevetni a Zenitar képével és eldönteni, hogy indokolt-e a bevásárlás, aztán majd jön a döntés. Egy dolog már eldőlt: a Sigma vs Tokina mérkőzésből az utóbbi került ki győztesen.
Köszönöm mindenkinek a hozzájárulást a próbához, remélem, hogy majd másnak is segít a kis tesztecske.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2006. 06. 03. 06:53
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 18:21
Ugyanakkor ott van az a tény is hogy a canon nagyobb átmérőjű bajonettjébe a konverter és vele együtt a rendszeridegen optika is besüllyeszthető így több a lehetőség az ilyen cuccok használatára és a megfelelő konverter elkészítésére. (Pl m42 konverter lencse nélkül készíthető úgy hogy marad végtelen fókusz mert a lencse vége és a filmsík távolsága tartható canon bajonettel, de pl a nikon optikák is illeszthetőek igy, plusz ugye az amatőr vázakkal is van fénymérés, egy olcsó ef emulátorral pedig AF segítség. A fricska az egészben hogy pont a canon FD amihez speckó, lencsés adapter szükséges).
Nekem nagyon szimpatikus egyébként a Nikon rendszer is és az lenne az a rendszer aminek a vételén vagy arra való cserén esetleg elgondolkoznék, mert a D200 nagyon szimpatikus számomra és aránylag megfizethető áron elérhető hozzá az a fókusztávtartomány amit előszeretettel használok.
Mindenesetre, most hogy a Minolta rendszert átveszi a sony, a pentaxot meg a samsung azt hiszem érdekes csatákra készülhetünk főleg a belépő szintű dslr-ek árháborújának terén. Izgatottan várom.
Elküldve: 2006. 06. 03. 07:42

Súgó
A téma zárva.