HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik III.

#181 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:58

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:15

oldalsó fogó pánt engem is érdekelne, hogy magyarba hol lehet kapni, nm nagyon láttam eddig sehol :(

Erre gondolsz? "Hand Strap E1"
Kép

awp: br. 5 270 Ft
http://www.awp.hu/termek.php?i=890

digifenykep: br. 5 400 Ft
http://www.digifenykep.hu/index.php?link=s...03&topic_id=306

exc: br. 5 952 Ft
http://www.exc.hu/pr...&cat=517&page=1

optiform: br. 5 600 Ft
http://www.optiform.hu/arak/canon.xls

erva: br. 5 604 Ft
http://www.erva.hu/a....php?manf_id=14
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#182 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 22:08

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 15:33

Azt már kinyomoztam, hogy a BG-ED3 kell a gépemhez,...
Ez tényleg ilyen drága kütyü? Azt hittem, hogy olcsóbb.
...
Hol érdemes még ilyet nézni?

Tényleg drága, de ez mindegyik markolatra elmondható. :(
Itthon: Tripontnál br. 43e Ft, és rendelésre szerzik be. Erva-nál 47e, Fotomarket-nél 42e.
Németeknél és Ausztriában is 150€ körüli áron van. Mostani árfolyamon utalás+szállítással együtt sztem nem éri meg kintről rendelni.
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#183 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 22:23

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:20

Alkalomadtán megkeresnéd azt a fotomozaikot ? :)

A fujinont olcsón vásároltam valahonnét, de bevallom már a házát le is operáltam (a lencsetagok masszívan össze vannak illesztve a házon belül), hogy könnyítsek az 50-es AF motorjának megnövekedett terhén.

A gomb egy nokia 6230i középső gombja.

szerencsetek van, nem kevertem el az ujsagot! ;) (bar aki fujicon objektiveket barmol szet.. :( :D)

Idézet

Canon EOS es Nikon bajonettes forditogyuruk 52, 55 es 58mm-es szuromenettel rektrofokuszos makrozashoz. 6000Ft + 332 posta. 34/577-500. szepgyorgy_AT_axelero.hu

de a nagykorut "vegi" fotosboltban is arulnak 52-eset, azt tudom. (ferenc korut es mester utca kozott kulso oldal.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#184 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 22:55

de ez csak fordító gyűrű nem? tehát egyik felén a bajonett van, másik felén szűrőmenet.

RiCS-nek nem ilyen kell. olyan kell, aminek mindkét felén szűrőmenet van. szerintem legegyszerűbb esztergáltatni egy ilyet...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#185 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 23:05

na ezt nem egeszen ertem, hogy mi az ertelme! en ugy tudtam es gondoltam, hogy az ilyen forditva feltett objektiv az egyik legjobb ilyen feladatra. vagy ket objektivvel jobb nagyitast el lehet erni??

amugy a pasas nem kizart, hogy esztergal, mert 4 hirdetese van sorban, amibol harom ilyen kategoria. a masik ketto step-up step-dovn gyuruk es 42-> barmi adapterek. szoval en megkeresnem, ha ez a vagyatok!

en amugy forditogyurure vagyom. csak mindig dragallom erte a penzt.. :)
a forum ma:

#186 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 04:04

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:35

Engem is érdekelne egy ilyen cuccos 55mm-ben. :)
RiCS, mennyit kellett cropolnod a képből? Nekem 75-300 + fordított 18-55 esetén a képnek kb a fele marad, a többi kívül fekete. Fordítva (vázon a kitobi, előtte a fordított 75-300) meg sem mertem próbálni.

A kép vágatlan, a szélén látszik mennyit vinyettál.

#187 Felhasználó inaktív   lenshood 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 07. 08:02

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 20:43

hát, azt a full-frame dolgot nem erőltetném egy ilyen obival. Wizard csinált 1.3x-es vázon képet, érdekes volt az is... :)

full-frame gépen még a legjobb obik is gyengélkednek, oda leginkább jó minőségű fixek vagy űberzúmok kellenek. legalábbis imho.

üdv!

Üdv!

Kifejtenéd, hogy mire értetted, hogy a ff-es gépeken még a legjobb obik is gyengélkednek? Most készülök egy nagyobb fotós cuccot vásárolni: 5D+Canon EF 24-70L+Canon EF 70-200 IS USM

#188 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 08:16

Idézet: lenshood - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 9:02

Üdv!

Kifejtenéd, hogy mire értetted, hogy a ff-es gépeken még a legjobb obik is gyengélkednek? Most készülök egy nagyobb fotós cuccot vásárolni: 5D+Canon EF 24-70L+Canon EF 70-200 IS USM

Nézd meg pl a 17-40-nel készült hivatalos 5D-s tesztképet, elég kiábrándító...

#189 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 08:30

Idézet: lenshood - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 8:02

Üdv!

Pontosan arra gondoltam, mint Saen is említette. A gyári tesztképen az EF 17-40 olyan puruttya széleket produkált a FF vázon, hogy csak pislogtam. Ennyit számít, hogy a Canon nem igazán tud rendes nagylátót csinálni. Van a csillagászati árú 14mm-es csodájuk, ami egész jó, aztán kábé 24mm-nél villantanak megint (bár a szélek elkentek ott is) az f1.4-es obijukkal (megint csillagászati áron), aztán az igazi "nagylátó" nagyágyú a 35mm f1.4, persze csillagászati áron. Van az f2-es is, ami optikailag kitűnő, de azért a nagylátó 28 mm alatt kezdődik igazából.

Aztán vannak az zoom lencsék, az EF 17-40 és a 16-35. Az első is nagyon drága, de legalább 17mm-re optimalizálták. A második orbitálisan drága, a szélei még rosszabbak, és ráadásul 35mm-re optimalizált. Tehát lehet válogatni :)

Mondjuk hozzá kell tenni, hogy elég komoly minőségbeli eltérések vannak egy típuson belül. Egy cimbora vett használtan 17-40-et, ami briliáns képet ad f4-en is, alig romlanak le a szélek. De ki lehet fogni olyat is, ami után megdől a hite az embernek a Canon minőségbiztosítási rendszerében.

A fentiek leginkább az ultra-wide lencsékre vonatkoztak. Ha Te 24-70 és 70-200 lencsékben gondolkodol, akkor jobb helyzetben vagy. Az első egy űber-zoom, egyes tesztekben megközelítette a 50-es fix képminőségét, ami nagy szó. Ezzel tehát valószínűleg jól jársz. Ez a lencse nem kifejezetten crop factor gépekre készült, az átfogása elég kicsi, így minden amellett szól, hogy csúcs képminőséget kapj. A tele 70-200 pedig legendás képminőséget nyújt, ez is bombabiztos obi.

Arra viszont fel kell készülnöd, hogy ha 24 mm alatt akarsz nagylátni, akkor a Canon lencséket esetleg hanyagolni kell majd. Tehát kiterjedt tesztolvasásnak nézel elébe 24 mm alatti lencsék kiválasztásánál.

A lényeg: a két obival (24-70 + 70-200) nem nagyon tudsz mellényúlni, vagyis megnyugodhatsz --> jó választás. A nagylátó témánál pedig sokat kell majd tanakodnod, ha jó széleket szeretnél a csoda FF szenzorral.

Üdv!
.
.
.

#190 Felhasználó inaktív   lenshood 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 07. 08:51

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 8:30

Pontosan arra gondoltam, mint Saen is említette. A gyári tesztképen az EF 17-40 olyan puruttya széleket produkált a FF vázon, hogy csak pislogtam. Ennyit számít, hogy a Canon nem igazán tud rendes nagylátót csinálni. Van a csillagászati árú 14mm-es csodájuk, ami egész jó, aztán kábé 24mm-nél villantanak megint (bár a szélek elkentek ott is) az f1.4-es obijukkal (megint csillagászati áron), aztán az igazi "nagylátó" nagyágyú a 35mm f1.4, persze csillagászati áron. Van az f2-es is, ami optikailag kitűnő, de azért a nagylátó 28 mm alatt kezdődik igazából.

Aztán vannak az zoom lencsék, az EF 17-40 és a 16-35. Az első is nagyon drága, de legalább 17mm-re optimalizálták. A második orbitálisan drága, a szélei még rosszabbak, és ráadásul 35mm-re optimalizált. Tehát lehet válogatni :)

Mondjuk hozzá kell tenni, hogy elég komoly minőségbeli eltérések vannak egy típuson belül. Egy cimbora vett használtan 17-40-et, ami briliáns képet ad f4-en is, alig romlanak le a szélek. De ki lehet fogni olyat is, ami után megdől a hite az embernek a Canon minőségbiztosítási rendszerében.

A fentiek leginkább az ultra-wide lencsékre vonatkoztak. Ha Te 24-70 és 70-200 lencsékben gondolkodol, akkor jobb helyzetben vagy. Az első egy űber-zoom, egyes tesztekben megközelítette a 50-es fix képminőségét, ami nagy szó. Ezzel tehát valószínűleg jól jársz. Ez a lencse nem kifejezetten crop factor gépekre készült, az átfogása elég kicsi, így minden amellett szól, hogy csúcs képminőséget kapj. A tele 70-200 pedig legendás képminőséget nyújt, ez is bombabiztos obi.

Arra viszont fel kell készülnöd, hogy ha 24 mm alatt akarsz nagylátni, akkor a Canon lencséket esetleg hanyagolni kell majd. Tehát kiterjedt tesztolvasásnak nézel elébe 24 mm alatti lencsék kiválasztásánál.

A lényeg: a két obival (24-70 + 70-200) nem nagyon tudsz mellényúlni, vagyis megnyugodhatsz --> jó választás. A nagylátó témánál pedig sokat kell majd tanakodnod, ha jó széleket szeretnél a csoda FF szenzorral.

Üdv!

Köszi a gyors választ. Ebben az egyben nem voltam biztos. A full frame-es érzékelő és az L-es obik együttes munkájáról nem sok mindent hallani a világban, de ezt betudtam annak, hogy a Canonnal ami (közel) tökéletesen jól működik ezen tartományokban, arról nincs mit mondani, jó és kész. Remélem, hogy nem lesz gond velük.

Üdv!

#191 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:05

a problema igazabol elmeleti jellegu. a filmnek ugyanis mindegy, hogy milyen szogben esik ra a feny, a feketedese csak a feny mennyisegetol fugg. ezert a filmes idokben nem is volt gond az objektivekkel (elmeleti szinten.) amikor jottek a digitalisok, akkor viszont "kiderult", hogy a szenzornak viszont mar nagyon nem mindegy, hogy hogy esik ra a feny. minel jobban elter a merolegestol, annal kevesebb feny erkezik be, es egyeb gondok is fellepnek.

a teleknel nincs nagy gond, mert ott a feny kozel merolegesen esik ugy is. a gond a nagylatoknal kezdodik, ott egyre jobban szogbe "latszik" a szenzor. de ugye ez a szelek fele hatvanyozottan jon elo. tehat a croppolo vazak, amik a tartomany kozepet hasznaljak sokkal kevesbe erzekenyekerre a problemara. igy az az objektiv, ami full frame-es ugyan, filmen es croppolt vazon jol teljesit konnyeden tud csapnivalo lenni egy full frame szenzoron. azaz nem a Canon objektivekkel van igazabol a gond -- szerintem --, hanem elmeleti a problema.

a masik megoldas mellesleg a 4/3-ados rendszer!! ott az objektiv definicio szerint meroleges sugarakat kell kibocsasson (van valami szep neve is, csak nem jut eszembe), igy ez a jelenseg joval kevesbe problema.
a forum ma:

#192 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:35

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 0:05

na ezt nem egeszen ertem, hogy mi az ertelme! en ugy tudtam es gondoltam, hogy az ilyen forditva feltett objektiv az egyik legjobb ilyen feladatra. vagy ket objektivvel jobb nagyitast el lehet erni??

fent van 1 objektiv normálisan, és vele szembefordítva 1 másik
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#193 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:47

Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 10:35

fent van 1 objektiv normálisan, és vele szembefordítva 1 másik

Tulajdonképpen a másik objektív a makró feltét, és mivel korrigált objektívről van szó jobb eredményt ad mind egy sima makró lencse. Arról nem is beszélve hogy egy 50mm-es optika 20 dioptriás!

#194 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 11:48

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 22:58

Erre gondolsz? "Hand Strap E1"
Kép

awp: br. 5 270 Ft
http://www.awp.hu/termek.php?i=890

digifenykep: br. 5 400 Ft
http://www.digifenykep.hu/index.php?link=s...03&topic_id=306

exc: br. 5 952 Ft
http://www.exc.hu/pr...&cat=517&page=1

optiform: br. 5 600 Ft
http://www.optiform.hu/arak/canon.xls

erva: br. 5 604 Ft
http://www.erva.hu/a....php?manf_id=14

igen, köszönöm

#195 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 12:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 23:05

en amugy forditogyurure vagyom. csak mindig dragallom erte a penzt.. :)

Játszani elég, ha a gép elé fogod az objektívet, az élességállítást meg a tárgytáv növelésével-csökkentésével variálod.

Szvsz a két obis megoldás azért is kellemesebb mert Canon bajonettnél tudod így tudod állítani a blendét és marad AF is, bár ez utóbbinak nincs olyan hatalmas jelentősége. Ha rögzíteni tudnám az obit az már maga lenne a kánaán. A vakura meg azthiszem fabrikálok magamnak egy túlméteretes derítőlapot amivel a gép elé tudom csapni a fényt, ha már a műanyagiparban dolgozom...  :cool:

...

Gondolatot tett követte, derítőlap kész. :) Elég jól elkeni a kis kompakt ixusom vakujának fényét szerteszét, ami nem is meglepő, mert 10% fehér pigmentet meg 0.5% csillámot raktam bele, de asszem a következőnél kb ötszörennyit teszek bele az utóbbiból. Már csak a rögzítést kell megoldanom valahogy a vakura.

#196 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 12:24

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 13:06

Játszani elég, ha a gép elé fogod az objektívet, az élességállítást meg a tárgytáv növelésével-csökkentésével variálod.

Próbálkozom itt egy 28-80-as zoomot a 105-ös makró elé fogva, félelmetes... 80mm-nél a fókusz kb. 0mm-nél van :eek: persze töksötét, mert mindent beárnyékol... de 50mm-nél már barátságosabb, és a nagyítás szemre jóval túllépi a makró 1:1-es értékét.
Kezd engem is érdekelni egy pofonegyszerű fordítógyűrű. Főleg, hogy mindkét ojjektív 58mm-es, tehát semmi bonyodalom nincs. Kéne, mert ez nagyon szép meg jó így, de exponálni, azt nem lehet így, minden szanaszét kenődne, mire enyi üvegen keresztül és ilyen nagyítással összeszedné a szükséges fényt...
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#197 Felhasználó inaktív   fzr1000 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 12:24

Képet tudnál közölni a fényterelőről??Mert engem is érdekelne a dolog!!

Előre is köszi!!

#198 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 18:06

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 12:06

ha már a műanyagiparban dolgozom...  :cool: [...] ami nem is meglepő, mert 10% fehér pigmentet meg 0.5% csillámot raktam bele, de asszem a következőnél kb ötszörennyit teszek bele az utóbbiból.

hat igy eleg konnyu!! ;)

Nikonnnal egyebkent nincs gond a blendevel, az beugrik ha tekerik. igy nekem teljesen jo a forditott objektiv. es valahogy az az erzesem, hogy az azert kisse jobb optikai megoldas, bar ezek szerint kisebb nagyitast er el az ember, ami elott meg mindig ertetlenul allok. de ha mondjatok, akkor bizonyara igy van.
a forum ma:

#199 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 20:20

Mivel a kis csipás szemekkel elkövetett kora reggeli makrójátékomat ilyen érdeklődés övezi összecsapok nektek egy nyúlfarknyi összefoglalót a projektről. :)

Szóval, kora reggel rákönyököltem a lupénak használt ötvenes manuális fujinon fixre és eszembe jutott hogy netes barangolásaim közben páran használnak ilyet makró célokra. Mivel a makro fotózgatás már régóta foglalkoztatott, ám az építkezés és család mellett egy darabig nem lesz lehetőségem egy drága makró obi beszerzésére, így fogtam és a 20d-n levő szintén ötvenes EF fix elé tartottam a fujinont és csináltam egy képet a telefonomról.

A telefonos képet gondolom ismeritek, így rátérnék a hogyanra.

Hozzávalók:

Kép

Fujinon 50 f1.9 öreg fix optika, de hasonló fókusztávú bármilyen obi jó lehet. Ha nagyobb a lencsetagok átmérője az kifejezetten előny, mert azzal talán elkerülhető az ennél a kombinációnál jelentkező vinyettálás. Továbbá kellhet egy fényképezőgép, objektívvel, vagy adaptergyűrűvel amire a fujinon felerősíthető, vagy elé fogható. A képen a fujinon szét van szedve, hogy a rögzítés után a házának súlya ne terhelje az 50-es Canon EF fix af mechanikáját és motorját.

Kép

A fujinont az EF elé fordítva tartva, 430 ex-el a plafonra villantva sikerült első próbálkozásként a következő képet elkészítenem:

Kép

A következő feladat a tárgy megfelelő megvilágítása (Hogy minél szűkebb rekesszel tudjunk fotózni, a durván szűk éles tartomány növelésének céljából), a meglevő eszközök használatával és a lehető legkevesebb anyagi ráfordítással. Mivel a vaku feje dönthető, de előre csak 90 fokban így a megfelelő megvilágításhoz egy erősen fényvisszaverő anyagú primitív bouncert készítettem magamnak filléres ráfordítással. Anyaga lágy polietilén, és kb 10% fehér pigmentet és némi csillámot tartalmaz, hogy az útra festett csíkokhoz hasonlóan a lehető legtöbb fényt verje vissza. A vakura való kímélő rögzítés érdekében egyszerű, fiókból előkotort befőttes gumit használtam, valamint egy puffancsos zacsit húztam a vakura a minimális karcolásokat is elkerülendő. Az erősen fedett, csillámló fehér szín bevált, a vakut a plafonra szegezve és a tükörre villantva pár másodperces vakságot sikerült szereznem. A későbbi tesztek során kiderült, hogy megfelelően szórja is a fényt, így feladatát sokezer forintos, a kereskedelemben kapható társaihoz hasonlóan kiválóan ellátja, bár kivitele kevésbé professzionális.  :cool:

Kép

A fehér lapocska, lágy etilénből

Kép

Igényes rögzítés a vakun  :cool:

Bár, rossz témát választottam, mert a fujinon háza hengeres és nem sík, de azt hiszem az éles tartomány jelentősen megnőtt, a záridő viszont gond nélkül kitartható kézből, a vaku a bouncerrel kellemesen szórt, mégis erős megvilágítást ad.

Kép

A következő lépcső egy használaton kívüli 52-es polár és a fujinon összeházasítása lesz, de lehet rááldozok pár forintot egy 52-es szűrőkeretre.  :cool:

A dolog előnye, hogy akár interneten, akár börzén olcsón beszerezhető egy megfelelő makróelőtétként használható optika, amelynek még csak működőképesnek sem kell lennie, elég ha a lencséi épek. A bouncer szintén helyettesíthető egy akármilyen jó fényvisszaverő képességekkel rendelkező lappal, pl egy ív fényes fotópapírral. Ha ennek a kettőnek megoldott a rögzítése, már mehetünk is témára vadászni.

#200 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 07. 20:38

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 21:20

Mivel a kis csipás szemekkel elkövetett kora reggeli makrójátékomat ilyen érdeklődés övezi összecsapok nektek egy nyúlfarknyi összefoglalót a projektről. :)

:respect:
Jó összefoglalás és az obiról készült utolsó kép nagyon meggyőző. Kicsit keményebb PEből is tudsz gyártani derítőlapot? Azt hiszem lenne pár vevő pár kivitelre... Tudom, Győr, de minden megoldható.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.