Mivel a kis csipás szemekkel elkövetett kora reggeli makrójátékomat ilyen érdeklődés övezi összecsapok nektek egy nyúlfarknyi összefoglalót a projektről.
Szóval, kora reggel rákönyököltem a lupénak használt ötvenes manuális fujinon fixre és eszembe jutott hogy netes barangolásaim közben páran használnak ilyet makró célokra. Mivel a makro fotózgatás már régóta foglalkoztatott, ám az építkezés és család mellett egy darabig nem lesz lehetőségem egy drága makró obi beszerzésére, így fogtam és a 20d-n levő szintén ötvenes EF fix elé tartottam a fujinont és csináltam egy képet a telefonomról.
A telefonos képet gondolom ismeritek, így rátérnék a hogyanra.
Hozzávalók:
Fujinon 50 f1.9 öreg fix optika, de hasonló fókusztávú bármilyen obi jó lehet. Ha nagyobb a lencsetagok átmérője az kifejezetten előny, mert azzal talán elkerülhető az ennél a kombinációnál jelentkező vinyettálás. Továbbá kellhet egy fényképezőgép, objektívvel, vagy adaptergyűrűvel amire a fujinon felerősíthető, vagy elé fogható. A képen a fujinon szét van szedve, hogy a rögzítés után a házának súlya ne terhelje az 50-es Canon EF fix af mechanikáját és motorját.
A fujinont az EF elé fordítva tartva, 430 ex-el a plafonra villantva sikerült első próbálkozásként a következő képet elkészítenem:
A következő feladat a tárgy megfelelő megvilágítása (Hogy minél szűkebb rekesszel tudjunk fotózni, a durván szűk éles tartomány növelésének céljából), a meglevő eszközök használatával és a lehető legkevesebb anyagi ráfordítással. Mivel a vaku feje dönthető, de előre csak 90 fokban így a megfelelő megvilágításhoz egy erősen fényvisszaverő anyagú primitív bouncert készítettem magamnak filléres ráfordítással. Anyaga lágy polietilén, és kb 10% fehér pigmentet és némi csillámot tartalmaz, hogy az útra festett csíkokhoz hasonlóan a lehető legtöbb fényt verje vissza. A vakura való kímélő rögzítés érdekében egyszerű, fiókból előkotort befőttes gumit használtam, valamint egy puffancsos zacsit húztam a vakura a minimális karcolásokat is elkerülendő. Az erősen fedett, csillámló fehér szín bevált, a vakut a plafonra szegezve és a tükörre villantva pár másodperces vakságot sikerült szereznem. A későbbi tesztek során kiderült, hogy megfelelően szórja is a fényt, így feladatát sokezer forintos, a kereskedelemben kapható társaihoz hasonlóan kiválóan ellátja, bár kivitele kevésbé professzionális.
A fehér lapocska, lágy etilénből
Igényes rögzítés a vakun
Bár, rossz témát választottam, mert a fujinon háza hengeres és nem sík, de azt hiszem az éles tartomány jelentősen megnőtt, a záridő viszont gond nélkül kitartható kézből, a vaku a bouncerrel kellemesen szórt, mégis erős megvilágítást ad.
A következő lépcső egy használaton kívüli 52-es polár és a fujinon összeházasítása lesz, de lehet rááldozok pár forintot egy 52-es szűrőkeretre.
A dolog előnye, hogy akár interneten, akár börzén olcsón beszerezhető egy megfelelő makróelőtétként használható optika, amelynek még csak működőképesnek sem kell lennie, elég ha a lencséi épek. A bouncer szintén helyettesíthető egy akármilyen jó fényvisszaverő képességekkel rendelkező lappal, pl egy ív fényes fotópapírral. Ha ennek a kettőnek megoldott a rögzítése, már mehetünk is témára vadászni.