Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 23:06
Én foto riporterkét dolgozok másod állásba és a hobbim a természet fotózás(TElézés) , én nézegettem amikor vásároltam az obikat végig milyet vegyek, mire kell nekem milyen cra , miylen blanden miylen a leképzás, mennyire torzit hol smint stb.. Mint egy szép teszt

)
A 10-22 -t én is néztem problémáim : a nyagylátó szög túlságosan is torzit vagy legyen egy 15 fish eye vagy 16-35 , mivel pont a "kettő között van" , mivel ha már halszem hatást akarunk vele elérni ahoz nem jó, ha meg a széleslátó (vonalak torzítása nélkül) ahoz meg túl kicsi. Pl ha akarunk egy renderő csapatot mutatni (nem is oly rég volt ilyen:D ) oda belövöd a 10-el a képet nem jó nem oda való érezni benne azt hogy túl torz, ha meg a természetbe akarod akkor meg ismét vagy kevés fisheye - vagy sok 17. Na nekem ezek voltak a bajaim és a leképzése L-es szintű , ezzel nem értek egyet egyáltalán , nem tudom te milyen vázon nézed/ted de 20D-n nem voltam elájulva tőle, igaz a 50/1.4-től se az 50/1.8-hoz képest (mindakettőt 2.8-n lőve) , ugyan ezt 350d-n pl más a 50/2.8(1.8 esetén) még olyan életlen volt, nem volt eléggé kemény.
Tájhoz nagylátónak én ezeket használom ( ez a lényeg mit akarok éreztetni ) :
16-35
15 fisheye
Érdekes, mindez ellentmond azzal, amiket olvastam máshol.
Canon 10-22 f3.5-4.5 teszt a Luminous Landscape-en
Torzítás értékek:
- 10mm: 0.68
- 15mm: 0.12
- 22mm: -0.16
Namost én a konkrét értékekhez nem értek (bár korábbi tesztekből emlékeim szerint ezek jó értékek), de hadd idézzem az oldalt:
Idézet
Overall, exemplary performance in this measure (measure -> torzításról van szó).
Idézet
This is an extremely sharp lens, at all three tested focal lengths.
Idézet
The numbers tell a positive story, but more importantly, this lens is capable of producing some very fine results in terms of prints. I wouldn't hesitate to use the Canon 10-22mm for any professional application.
A hibák, amiket általában felhoznak:
- drága (drágább volt az elején, mint a 17-40 f4L, most már olcsóbb, 10-22 160-170ezer Ft, 17-40 200ezer Ft tudtommal)
- nincs lens hood (mi ez magyarul?) alapból a csomagban
- EF-S, azaz nem igazán használható APS-C-s vázaknál nagyobb vázakon, ill. visszafele nem kompatibilis (azaz 10D pl. nem működik)
- néhányan panaszkodtak arra, hogy nem időjárásálló (angolul weathersealed, ezt se tudom magyarul :/)
- itt-ott kicsit lágy (mint a legtöbb wide obi, a 17-40 is)
Dícsérik:
- éles
- jó színek
- kevés torzítás
- jó kontraszt
Kövezz meg, de pont azokat a dolgokat dícsérik (és sokan), ami a képre valóban hatással lesz.
Szerkesztette: zomgwtf 2007. 01. 06. 23:31 -kor