Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 19:06
Nikonnnal egyebkent nincs gond a blendevel, az beugrik ha tekerik. igy nekem teljesen jo a forditott objektiv. es valahogy az az erzesem, hogy az azert kisse jobb optikai megoldas, bar ezek szerint kisebb nagyitast er el az ember, ami elott meg mindig ertetlenul allok. de ha mondjatok, akkor bizonyara igy van.
Fordított objektívvel 24mm-es fókusztávnál és 12mm közgyűrűvel kb 5mm széles tárgy vízszintesen kitölti az APS-C méretű érzékelőt, ami azért elég jó (; Hogy ez hogy viszonyul a szembefordított objektívekkel elérhető nagyításhoz, azt nem tudom... De igazából az elérhető nagyításnál sokkal jobban érdekel a fényerőveszteség és az adott nagyításhoz tartozó tárgytávolság. Fordított 24mm/2.8 + 12mm közgyűrű esetén is már eléggé kellett küzdeni, h a fókuszt megtaláljam, és annyira kicsi a távolság az objektív hátulja és a téma között, h meglehetősen nehéz bevilágítani, ellenben annál könnyebb beárnyékolni (;
bogdan:
Minden Nikon objektívnek egyból beugrik a blendéje amikor tekerik, akkor is, ha nincs is fényképezőgépen, vagy csak bizonyos (régi) változatoké? 24-70 f/2.8-at szoktam fordítgatni, ami elég nehéz, ráadásul rövidebb fókusztávok felé hosszabbodik, hogy a súlypontja még előrébb kerüljön, aztán elég gyakran kell bazmegelni... (; Gondoltam beszerzek vmi használt 24-35-50 körüli fixet, de a blende beugratása problémás. Canon EF drága, FD-nél van vmi pöcök amit nyomni kell a blendeugrasztáshoz, a többit meg nem ismerem...