Tegnap megkértek, hogy telepítsek újra egy Windows XP -t. A gépben két merevlemez van, egy nagyobb, amely két partícióra van osztva, és egy jóval kisebb, amely egyben maradt. Minden partíció NTFS fájlrendszerre van formázva. A rendszer a nagyobb merevlemez első partíciójára volt telepítve (C:), a szintén azon a merevlemezen lévő partíció kapta a D: meghajtójelet, végül a másik, különálló merevlemezen lévő volt az E:
Újratelepítésnél úgy gondoltam, megfelelő, ha letörlöm a rendszerpartíciót (minden adat mentve lett róla a többire), majd újralétrehozom. Utólag belátva, erre nem lett volna szükség, és buktam is vele:
A partíció törlésekor az addigi D: meghajtóból rögtön C: meghajtó lett, az újonnan létrehozott partíciót pedig mindeképpen az E: meghatójellel ruházza fel.
Így telepítéskor (mert én továbbra is a kisebb, új partícióra szeretném telepíteni a rendszert) az újraindítás után a hiányzó NTLDR miatt megszakad a folyamat.
A kérdésem az lenne, hogy a Windows XP milyen szisztéma alapján osztja ki a betűjeleket a meghajtókhoz, és ezen hogyan lehet változtatni, akár a telepítőből, a helyreállító konzolból, vagy egy Live CD -s Linux által (mivel azon van teljes funkcionalítású fdisk)...? A FIXBOOT és FIXMBR parancsot próbáltam, egyik sem hozott sikert.
Köszönöm a válaszokat.