HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows XP kérdések V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows XP kérdések V.

#951 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 25. 08:59

Sziasztok...!

Tegnap megkértek, hogy telepítsek újra egy Windows XP -t. A gépben két merevlemez van, egy nagyobb, amely két partícióra van osztva, és egy jóval kisebb, amely egyben maradt. Minden partíció NTFS fájlrendszerre van formázva. A rendszer a nagyobb merevlemez első partíciójára volt telepítve (C:), a szintén azon a merevlemezen lévő partíció kapta a D: meghajtójelet, végül a másik, különálló merevlemezen lévő volt az E:

Újratelepítésnél úgy gondoltam, megfelelő, ha letörlöm a rendszerpartíciót (minden adat mentve lett róla a többire), majd újralétrehozom. Utólag belátva, erre nem lett volna szükség, és buktam is vele:
A partíció törlésekor az addigi D: meghajtóból rögtön C: meghajtó lett, az újonnan létrehozott partíciót pedig mindeképpen az E: meghatójellel ruházza fel.
Így telepítéskor (mert én továbbra is a kisebb, új partícióra szeretném telepíteni a rendszert) az újraindítás után a hiányzó NTLDR miatt megszakad a folyamat.

A kérdésem az lenne, hogy a Windows XP milyen szisztéma alapján osztja ki a betűjeleket a meghajtókhoz, és ezen hogyan lehet változtatni, akár a telepítőből, a helyreállító konzolból, vagy egy Live CD -s Linux által (mivel azon van teljes funkcionalítású fdisk)...? A FIXBOOT és FIXMBR parancsot próbáltam, egyik sem hozott sikert.

Köszönöm a válaszokat.  :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#952 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 09:31

Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 8:59

Sziasztok...!

Tegnap megkértek, hogy telepítsek újra egy Windows XP -t. A gépben két merevlemez van, egy nagyobb, amely két partícióra van osztva, és egy jóval kisebb, amely egyben maradt. Minden partíció NTFS fájlrendszerre van formázva. A rendszer a nagyobb merevlemez első partíciójára volt telepítve (C:), a szintén azon a merevlemezen lévő partíció kapta a D: meghajtójelet, végül a másik, különálló merevlemezen lévő volt az E:

Újratelepítésnél úgy gondoltam, megfelelő, ha letörlöm a rendszerpartíciót (minden adat mentve lett róla a többire), majd újralétrehozom. Utólag belátva, erre nem lett volna szükség, és buktam is vele:
A partíció törlésekor az addigi D: meghajtóból rögtön C: meghajtó lett, az újonnan létrehozott partíciót pedig mindeképpen az E: meghatójellel ruházza fel.
Így telepítéskor (mert én továbbra is a kisebb, új partícióra szeretném telepíteni a rendszert) az újraindítás után a hiányzó NTLDR miatt megszakad a folyamat.

A kérdésem az lenne, hogy a Windows XP milyen szisztéma alapján osztja ki a betűjeleket a meghajtókhoz, és ezen hogyan lehet változtatni, akár a telepítőből, a helyreállító konzolból, vagy egy Live CD -s Linux által (mivel azon van teljes funkcionalítású fdisk)...? A FIXBOOT és FIXMBR parancsot próbáltam, egyik sem hozott sikert.

Köszönöm a válaszokat.  :)

Ha törölsz aktív partíciót, az utána rögtön következőt teszi aktívvá  a telepítőlemez, ezért aztán az lesz a C:

FDISK-kel tedd aktívvá az üres - törölt - partíciót, és oda fog települni C: -re.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#953 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 09:35

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 10:31

Ha törölsz aktív partíciót, az utána rögtön következőt teszi aktívvá  a telepítőlemez, ezért aztán az lesz a C:

FDISK-kel tedd aktívvá az üres - törölt - partíciót, és oda fog települni C: -re.

Erre gondoltam én is, a Linuxos fdisk -kel kilistáztam a partíciókat, a következők szerepelnek:
hda1, hda2, hda5.

A hda1 -re azt mondja rá, hogy extended, illetve a mérete megegyezik a hda5 -el, amely az újonnan létrehozott partíció (szerintem). Próbáltam a hda1 -re, illetve a hda5 -re boot flag -et tenni, de a betűjelek nem változtak.
Még a végén Linux alól fogom megpartícionálni.  :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#954 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 12:35

Az extended azt jelenti, hogy kiterjesztett partíciót hoztál létre. Erre utal a hda5 jelenléte, mert az meg a kiterjesztett partícióban levő első logikai meghajtó jelzése. A hda2 kellene, hogy legyen most a nagyobb partíció, és az primary kellene, hogy legyen. (Ellenőrizd le, de így kellene lennie).
Csináld azt, hogy letörlöd a legelső partíciót, és elsődleges (primary) partíciót hozol létre, majd azt aktívvál is állítod. Újraindítás után már az kell, hogy legyen a c: a windows telepítőben.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#955 Felhasználó inaktív   J@seF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 13:53

Hivatalos Xp kéne az üzletembe, csak nem tudom, hogy a home vagy a pro változatot kell-e megvenni.
Valaki tudna segíteni?  :think:
Előre is köszi.

#956 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 14:41

Idézet: J@seF - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 14:53

Hivatalos Xp kéne az üzletembe, csak nem tudom, hogy a home vagy a pro változatot kell-e megvenni.
Valaki tudna segíteni?  :think:
Előre is köszi.

A Home olcsóbb a Prof drágább. Hálózatban használni fogsz több gépet? Amennyiben nem elég a Home változat is, ami OEM-el, azaz géppel együtt 30000 FT körüli összeg.
"Légy szerény mint én..."

#957 Felhasználó inaktív   J@seF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 14:47

Idézet: zoli62 - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 15:41

A Home olcsóbb a Prof drágább. Hálózatban használni fogsz több gépet? Amennyiben nem elég a Home változat is, ami OEM-el, azaz géppel együtt 30000 FT körüli összeg.

Hálózat nem lesz egyenlőre, köszi az infót.  :respect:

#958 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 14:55

Idézet: potyo - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 13:35

Az extended azt jelenti, hogy kiterjesztett partíciót hoztál létre. Erre utal a hda5 jelenléte, mert az meg a kiterjesztett partícióban levő első logikai meghajtó jelzése. A hda2 kellene, hogy legyen most a nagyobb partíció, és az primary kellene, hogy legyen. (Ellenőrizd le, de így kellene lennie).
Csináld azt, hogy letörlöd a legelső partíciót, és elsődleges (primary) partíciót hozol létre, majd azt aktívvál is állítod. Újraindítás után már az kell, hogy legyen a c: a windows telepítőben.

Köszönöm, ez a jó válasz. Igazából megvan még a dos -os időkbők a primary, extended, és logical partíció, csak még érdemben nem volt időm foglalkozni vele.

Már csak egy kérdésem van: Hogyan lehetetne ezt adott helyzetben az XP telepítőjéből, vagy a recovery consol -ból elvégezni?

Idézet

[link]

#959 Felhasználó inaktív   timortin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 15:10

Skacok,

Mi a leghivatalosabb, legjobb módja egy telepített XP-s (32-bit & 64-bit) serial numberek megnézésének illetve megváltoztatásának? (A registry-ből tudom, hogy kiolvasható, de gondolom nem elég ott manuálisan átírni, hogy a WGA is azt tudja).

A neten találtam vonatkozó csili-vili progit (show* meg change* XPkey), de egyrészt vírusos volt, másrészt nekem legális módszer kéne. Hogyan csinálja a Microsoft azon ügyfeleinél akik nála fehérítik ki vásárlással az XP-jüket a WGA 'áldásos' tevékenysége révén?

Nekem legális XP-m van, de szeretnék ilyen nem általam készített nlite-os meg unattande-s xp-installokat kipróbálni, amik ugye nem kérnek serial numbert installkor és persze saját XP-kulccsal szeretném őket használni értelemszerűen, nem hackelt WGA-kkal.

#960 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 15:40

Nevergone: Letörlöd azt a partíciót, amelynek a helyére szeretnéd a C:-t, majd létrehozod az új partíciót (reméljük, hogy nem extended-et alkot az intall :) ) és nem kezdesz el telepíteni, hanem újraindítod a gépet (és a telepítést is). Majd elkezdesz telepíteni az új partícióra (remélem, C:-nek fog látszódni. :) ) Ekkor az első partíció fogja a C: jelet kapni és aktív is lesz. Talán a másik partíció is megmarad aktívnak, de ebből az XP-nek nem lesz problémája.

timortin: A HKey_Local_Machine\Software\Microsoft\WindowsNT\Current Version\WPAEvents alatti oobetimer értékének megváltoztatása azt eredményezi, hogy aktiválatlan lesz a win. Ezután beírod parancssorba, hogy "msoobe /a". Ez az aktiválós "varázsló". Az aktiválás közben lehetőség van a kulcs lecserélésére (telefonos aktiválásra nyomj), az aktuálisat pedig akár az Everest is kiírja neked. Azt, hogy a hackelt WGA-t hogyan kell helyrehozni, nem itt fogjuk megbeszélni. :) Ez már ellenkezik a copyright jogokkal. ;) Az unattend-es installokban egyébként van egy szövegfile (unattend.txt), ahová be van írva a termékkulcs, azt esetleg átírhatod, bár ha szőrszálhasogató valaki, akkor mondhatja, hogy ettől még nem lett jogtiszta az a win.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#961 Felhasználó inaktív   timortin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 16:08

Idézet: brd - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 16:40

HKey_Local_Machine\Software\Microsoft\WindowsNT\Current Version\WPAEvents alatti oobetimer értékének megváltoztatása azt eredményezi, hogy aktiválatlan lesz a win. Ezután beírod parancssorba, hogy "msoobe /a".

Nagyon köszi a gyors és számomra hasznos infókat.

Az egyik problémám, hogy corporate edition-m van, azaz nincs szükség aktiválásra,ha normálisan installok. Azaz jó lenne az egészet aktiválás nélkül megúszni. Mi az az Everest? Tudom google...

Hackelt wga-t nem engedek fel installkor. Eleve csak olyan install-kittel vagyok hajlandó dolgozni, amiben nincs wga-hack. Így erről nem kell gondolkoznom a továbbiakban.

Az unattend-es txt editálásra én is gondoltam, de azt kicsrélni egy égetés elötti boot-os iso-ban, nem tűnik trivinek. Vagy mégis?

>bár ha szőrszálhasogató valaki, akkor mondhatja, hogy ettől még nem lett jogtiszta az a win.

Na ezt nem értem, hogymiért nem. Az nliteos is, bartpe is legális progik. Azaz az outputjuk is az kell legyen. Ha már installódott a windows onnantól élnek a MIcrosoftos licence-jogok, nem? A support persze más kérdés, de az nem vita tárgya...

#962 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 16:16

Idézet: timortin - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 17:08

Az unattend-es txt editálásra én is gondoltam, de azt kicsrélni egy égetés elötti boot-os iso-ban, nem tűnik trivinek. Vagy mégis?

ISO-bütykölő progikkal (pl. ISOBuster) "ki tudod csomagolni" az ISO-ban található fájlokat, majd a képfájl módosításait is tudod menteni.

Idézet

Ha már installódott a windows onnantól élnek a MIcrosoftos licence-jogok, nem?

A licenszszerződésben benne van, hogy a Microsoft engedélye nélkül nem bütykölhetsz a telepítőfájlokkal, vagy valami ilyesmi.

Szerkesztette: debaj 2006. 08. 25. 16:18 -kor

#963 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 16:43

Köszönöm a segítségeket...!  :respect: :)

Idézet

[link]

#964 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 17:23

Idézet: brd - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 16:40

Talán a másik partíció is megmarad aktívnak, de ebből az XP-nek nem lesz problémája.

Az biztos, hogy nem marad meg aktívnak, mert egy merevlemezen csak egy aktív partíció létezhet.
Viszont az gondot okozhat, hogy a megmaradó partíció elsődleges (primary) típusú, és az xp telepítő nemhinném, hogy átállítja az aktív flag-et a most létrehozandóra. Inkább be azt a linuxot, és az fdisk-el hozz létre egy primary partíciót, és állítsd rá az aktív flag-et. Ha esetleg az xp telepítő kötözködik vele, akkor rá egy formázás és kész.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#965 Felhasználó inaktív   SzaSza 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 17:28

Sziasztok! Nagyon gyors segítségre lenne szükségem. Újratelepítettem az XP-t, a végén feltettem cd-ről az Office XP-t, majd kivettem a cd-t. A lényeg, hogy ha lekapcsolom,vagy újraindítom a gépem, akkor állandóan egy hibaüzenetet dob, miszerint nincs lemez az A meghajtóban, ellenőrrizzem. S van a Mégse,Újra,Folytassa szöveg még. Ha bennehagyom a gépben az Office  cd-t, akkor nem írja ki. Mitől és hol jegyezte meg a cd-t?
Érthető a problémám?

#966 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 18:09

Idézet: SzaSza - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 18:28

Sziasztok! Nagyon gyors segítségre lenne szükségem. Újratelepítettem az XP-t, a végén feltettem cd-ről az Office XP-t, majd kivettem a cd-t. A lényeg, hogy ha lekapcsolom,vagy újraindítom a gépem, akkor állandóan egy hibaüzenetet dob, miszerint nincs lemez az A meghajtóban, ellenőrrizzem. S van a Mégse,Újra,Folytassa szöveg még. Ha bennehagyom a gépben az Office  cd-t, akkor nem írja ki. Mitől és hol jegyezte meg a cd-t?
Érthető a problémám?

Akkor is jelentkezik a hiba, ha a bekapcsoláskor nincs bent a cd, és mondjuk egyből ki is kapcsolod?
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#967 Felhasználó inaktív   SzaSza 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 18:17

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 17:09

Akkor is jelentkezik a hiba, ha a bekapcsoláskor nincs bent a cd, és mondjuk egyből ki is kapcsolod?

Igen, akkor is. Mindent megpróbáltam.  Ez nem az én gépem. Nálam is előfordul néha, de nem kikapcsolás közben félúton jön elő, hanem még futó windows alatt. Ilyenkor visszateszem a cd-t, rákattintok az újra gombra, beolvassa, s kivehetem. de itt ahogy írtam félúton leállás alatt produkálta, ami érthetetlen. Már bemárgedtem, s rakom újra az XP-t ismét.

Szerkesztette: SzaSza 2006. 08. 25. 18:44 -kor

#968 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 18:45

Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 9:59

...A kérdésem az lenne, hogy a Windows XP milyen szisztéma alapján osztja ki a betűjeleket a meghajtókhoz, és ezen hogyan lehet változtatni...

Szisztéma egyszerű: DOS és Windows telepítő egyaránt az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak.

Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 15:55

Már csak egy kérdésem van: Hogyan lehetetne ezt adott helyzetben az XP telepítőjéből, vagy a recovery consol -ból elvégezni?

Ahogyan eddig sem sikerült az XP telepítővel (sőt épp az szívat), úgy ezután sem fog. Ezért ilyenkor külső patícionáló program szükséges, lehet az Linux program is, mindegy. Természetesen formázatlan, primary és aktív partíciót kell létrehozni.

Az XP telepítő egyébként csak azért szívat, mert valójában "jót akar". Olyan laikusok miatt automatizáláták ilyen fokon, akiknek halvány fogalmuk nincs a partícionálás alapfogalmairól (primary, aktív stb.), tehát így ezekkel a dolgokkal nem kell kell foglalkozni a telepítést végző személynek.

#969 Felhasználó inaktív   eMeM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 20:58

Autómatikus frissítéssel kapcsolatban lenne némi gondom. Ha be van kapcsolva, akkor néha az svchost.exe 4-5 percre elkezdi enni a vasat. 22 mega memóriát elnyel és a procit is hajtja 95% körül folyamatosa. Ekkor semmilyen progit nem tok indítani, minden csak az svchost leállása után indul el. Még a feladatkezelő sem. A proci és memó infót is csak a samu konfigból tudom (topprocess plugin). Kipróbáltam azt, hogy nyitottam egy feladatkezelőt és vártam az svchost-ot. Amikor elkezdett tevékenykedni akkor a feladatkezelőből lelőttem. Ezt a hibaüzenetet mondta: FTTP Error: Problem while obtaining process.
Ha kikapcsolom az autómatikus frissíétést, akkor nem jelentkezik a gond.
Legfrissebb spybot/virusadatbázis megvan.
Valami ötlet? (hun sp2 pro, 5.1.2600)

#970 Felhasználó inaktív   JFS83 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 25. 21:38

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha XP alatt klasszikus start menüt használok, meg tudom-e valahogy oldani, hogy a legutóbb megnyitott dokumentumok ne listázódjanak ki! Előre is köszi!

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.