HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows XP kérdések V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows XP kérdések V.

#321 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 29. 10:32

Idézet: forever68 - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 10:09

A helyzet az hogy az ide-s vinyót csak akkor látta ha ide1-re és masterra raktam, de akkor arról is bootolt mivel volt rajta egy windows. Tehát semilyen más felállásban nem látta hiába jumpereltem, tettem ide2-re stb...
A boot szektorban valóban ki lehetett választani hogy a satáról bootoljon be is állítottam rá, de amint beraktam az ide lemzezt a gépbe rögtön arról bootolt.
Kipróbáltam egy másik gépben leformáztam az ide lemezről a "C"-t tehát hogy ne tudjon arról bootolni, miután beraktam ugyanez a problémám volt csak akkor látta a gép ha ide1 és master volt, illetve csak látta volna de mivel nem volt rajta vindóz kiírta hogy állítsak be másik boot szektort mert innen nem megy neki a dolog, de hiába volt kijelölve bootolásra a sata, nem indult ról, csak akkor ha ide2-re kötöttem de akkor meg nem látta.
Az alaplapom kézikönyve megvan de nemigazán tudom bemásolni mivel nincs itthon szkennerem.
Remélem érthetően írtam... :rolleyes:

Az alaplapod CMOS (BIOS) beállításai között nincs olyan, hogy "boot sequence"? Ebben kell beállítani, hogy a BOOT sorrend az HDD0, HDD1, HDD2, CDROM, SCSI, USB storage, FDD, stb.  Értelemszerű, hogy ha a SATA-ról szeretnél boot-olni akkor azt a HDDx-et teszed első boot device-nak mely a SATA (vagy ha van SATA a listában akkor azt). Ha pld. CD-ről szeretnél boot-olni akkor első boot device-nak a CDROM-ot teszed be.
A PC-k a boot sorrendnél meghatározottak szerint indítanak.

Mi az alaplapod típusa?

#322 Felhasználó inaktív   forever68 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 29. 11:22

hali fenntebb írtam hogy asus p4p800s az alaplap, és tudom hogy ki lehet illetve ki kell és ki is jelöltem honnan bootoljon a gép!
De mint fenntebb is írtamm hiába jelölöm ki a first boot device-hez a sata vinyót, ha bedugom ide1-re és masterre a régit akkor attól függetlenül hogy mi van elsődleges bootszektornak kijelölve, az ide-ről akar bootolni, ezt mondjuk nem is értem miért, hát ez van...

#323 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 11:34

A helyzet az......

Na megnéztem az alaplapod kézikönyvét és a 2-31 oldalon a 2.6.1 fejezetben van a BOOT Device Priority. Na itt kell az 1st Boot device-hoz beállítani azt a merevlemezt amiről először szeretnél boot-olni. Viszont itt csak a gépben lévő és felismert eszközök vannak azaz ha kiveszed az mezei IDE merevmezt akkor az már nem fog szerepelni a listában lés a sorrend értelemszerűen átrendeződik. Ha beteszed az IDE-t akkor meg úgyszintén átrendeződik a sorrend. Ezekből egyenesen következik, hogy ha boot sorrendet szeretnél változtatni akkor mindig ebben a menüpontban kell megadnod azt az eszközt amiről induljon a gép.
Fontos tudnod viszont azt hogy a 2nd és a 3rd boot device menüpontban beállított eszközökről csak és kizárólag akkor fog indulni a gép ha az 1st boot device-nál beállított eszközön nincs boot-olható op. rendszer ergo a boot sorrend megváltoztatásához csak az 1st boot device menüben kell állítani.

Szóval CMOS-ba be és a BOOT főmenü alatt található 1st Boot device az ahol megadod, hogy melyik eszközről induljon a PC-d (persze értelemszerű, hogy csak berakott és felismert eszköz jelenik itt meg)

Remélem érthetően fogalmaztam  :)

#324 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 11:36

Idézet: forever68 - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 12:22

hali fenntebb írtam hogy asus p4p800s az alaplap, és tudom hogy ki lehet illetve ki kell és ki is jelöltem honnan bootoljon a gép!
De mint fenntebb is írtamm hiába jelölöm ki a first boot device-hez a sata vinyót, ha bedugom ide1-re és masterre a régit akkor attól függetlenül hogy mi van elsődleges bootszektornak kijelölve, az ide-ről akar bootolni, ezt mondjuk nem is értem miért, hát ez van...

A teljes szöveg az előző hozzászólásomban olvasható

"Na itt kell az 1st Boot device-hoz beállítani azt a merevlemezt amiről először szeretnél boot-olni. Viszont itt csak a gépben lévő és felismert eszközök vannak azaz ha kiveszed az mezei IDE merevmezt akkor az már nem fog szerepelni a listában lés a sorrend értelemszerűen átrendeződik. Ha beteszed az IDE-t akkor meg úgyszintén átrendeződik a sorrend. Ezekből egyenesen következik, hogy ha boot sorrendet szeretnél változtatni akkor mindig ebben a menüpontban kell megadnod azt az eszközt amiről induljon a gép."

Szóval ha kiveszed az IDE-t akkor a gép elfelejti és hiába teszed vissza akkor is az IDE lesz az első hiszen az alaplapon mindig az IDE eszközök vannak előbb és utána jön a SATA. Ezért miután beraktad az IDE-t akkor bemész a CMOS-ba és átállítod, hogy a SATA legyen az első boot. Ennyi az egész.

Szerkesztette: wpepi 2006. 06. 29. 11:40 -kor

#325 Felhasználó inaktív   forever68 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 13:27

Teljesen igazad van én is így gondolom,DE! mikor a first boot devicere beállítom a satás lemezt akkor ha elndítom a gépet , a sajátgépben nem látja az ide vinyót, ez volt a gondom, bárhova kötöttem , előszőr természetesen ide2 secondary-ra csatlakoztattm, de nem látta a gép, innen indult a probléma.
Mindegy ha egy év múlva újrarakom a gépet, majd többet tökölök vele, de az is lehet hogy a vistánál már máshogy fog működni a telepítés.

#326 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 13:35

Idézet: forever68 - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 14:27

Teljesen igazad van én is így gondolom,DE! mikor a first boot devicere beállítom a satás lemezt akkor ha elndítom a gépet , a sajátgépben nem látja az ide vinyót, ez volt a gondom, bárhova kötöttem , előszőr természetesen ide2 secondary-ra csatlakoztattm, de nem látta a gép, innen indult a probléma.
Mindegy ha egy év múlva újrarakom a gépet, majd többet tökölök vele, de az is lehet hogy a vistánál már máshogy fog működni a telepítés.

Biztos vagyok benne, hogy jumper probléma lesz. Nem csak az IDE HDD-t kell beállítani hanem az optikai eszközöket is azaz ha a másodlagos vezérlőre kötöd akkor a CD íród jumper beállítását és IDE (pontosabban PATA) merevlemezed jumper beállítását egymáshoz képest helyesen kell beállítani. Akkor van felismerési gond ha nem jól van beállítva. De vannak esetek amikor bizonyos optikai eszköz nem megy együtt bizonyos merevlemezekkel. Ebben az esetben egy vezérlőre kell tenni mind a két optikai eszközt (DVD és CD) és a merevlemezt önállóan kell berakni azaz azon a kábelen amire a merevlemez csatlakozik más ne legyen dugva (ebben az esetben master-re legyen állítva a jumper a merevlemezen).

Szóval nézd meg annak az optikai eszköznek is a jumper beállítását ami egy kábelen van az IDE merevlemezeddel. Az egyiknek master módban a másiknak slave módban kell lennie (ATA66/100/133 azaz 80 eres kábel esetén az sem mindegy, hogy a kábel melyik csatlakozóján van a master eszköz). És ellenőrizd, hogy a BIOS felismerte e rendesen a merevlemezt azaz ott van e a CD mellett.

Szerkesztette: wpepi 2006. 06. 29. 13:41 -kor

#327 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 13:48

Az alaplapom kézikönyve megvan de nemigazán tudom bemásolni mivel nincs itthon szkennerem.

Ezek a mai fiatalok. Nehéz lett volna begépelni azt az 1 oldalt?
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#328 Felhasználó inaktív   forever68 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 14:29

:) Ezek a mai fiatalok:) nem véletlen a nickem:)
Ja és a jumpert mindenféle beállításban próbáltam, mastren és slave-en.
Egyébként valószínű hogy valami jumper és biosban állítgatási hiba, tehát biztos lehet hogy meg lehetett volna oldani valahogy, csak én nem jöttem rá két napi kötözgetés után és végül úgy döntöttem hogy hagyom úgy ahogy van:)
Majd talán legközelebb:)
De köszi a kitartó fáradozást :)

#329 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 17:03

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 7:36

A kérdésem már szinte költői:

Na, azért ennyire nem költői...  :D
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#330 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 17:56

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 8:36

Az Outlookban miért nem lehet olyan egyszerűen címtárat és beállításokat exportálni mint az expressben? Ez csak engem idegesít???

Csak. Nem. :D
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#331 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 19:08

Miért van az, hogyha fut valami, ami jelentős processzorterhelést okoz, és közben elindítom a felvételezést a tv-ből, akkor a felvétel akadozik? A nagy terhelést okozó progi prioritását levettem minimumra, a felvevőt pedig valós idejűre állítottam, mégis. A vinyó is győzné a felvételt. Egyszerűen nem értem. Bármi mást csinálok, észre sem venni, hogy a proci a háttérben 100%-on fut, csak itt(természetesen levett prioritás mellett).

#332 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 19:29

Valószínű, az a baj, hogy hiába van magas prioritáson a felvevő programja, ha egyszer a PCI buszon kell átpasszírozni a képeket és a másik program is használja azt, vagy az azt kezelő eszközt (chipset)...

#333 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 21:59

Idézet: brd - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 17:56

Csak. Nem. :D

A hozzászólást a picipuha kámpeni szponzorálta... (applause tábla kivillann  :D  )

#334 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 22:47

Idézet: brd - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 1:00

:rolleyes: Sorry, valójában nem olvastam el, mert el kellett szaladnom, csak úgy gyorsba' beírtam, hátha tudsz vele valamit kezdeni. :)

Nah, azért thx.  :) De azt hiszem, feladom.

Az Explorer munkaablakának testreszabásáról csak annyit találtam, hogy hogyan lehet HTML oldalt vagy Flash animációt betenni a helyére.  :(

http://www.text-read...rbar/index.html

Viszont érdemes megnézni jobban ezt az oldalt (http://www.text-reader.com/), vannak még rajta hasznos dolgok. :up:

#335 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 23:22

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 22:59

A hozzászólást a picipuha kámpeni szponzorálta... (applause tábla kivillann  :D  )

Akkor lefordítom. :p
Csak, mert őket nem az érdekli, hogy te milyen kényelmesen tudod használni, hanem az, hogy mennyien vásárolják meg.
Nem, engem is bosszant.

#336 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 29. 23:34

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 22:59

Ezért kell Thunderbirdet használni. :D

jó, tudom, ez offtopic, de nem tudtam kihagyni :D

Idézet

Csak, mert őket nem az érdekli, hogy te milyen kényelmesen tudod használni, hanem az, hogy mennyien vásárolják meg.

Pedig ennyi pénzért lehetne felhasználóbarátabb is... :think:

#337 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 30. 08:22

Idézet: Suricated - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 23:34

Ezért kell Thunderbirdet használni. :D

jó, tudom, ez offtopic, de nem tudtam kihagyni :D

Ha valaki, hát én pártolom az alternatív főleg free programokat. Jó is a Thunderbird, de nincsen benne szervező, nem működik együtt az exchange-el...

#338 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 30. 09:16

...meg PDA-val sem tud szinkronizálni. Sajnos megfelelő alternatíva nincsen, legalábbis a számomra.

#339 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 30. 11:26

Sziasztok !

WinXP Prof SP2 alatt Raid1 hogy működik ? Milyet érdemes használni ? Raid-es a vezérlő, ilyen alaplapi "csoda"  .. Van WinXP alatt is softraid dolog, mint linux esetében, vagy csak hardware ?

Telepíteni hogyan kell egy ilyen rendszert ? Gondolom, raid-es lemez még a kék telepítőnél be (F6 asszem) és akkor ott kialakítom a raid-es tömböt (=LVM????) :think:

Vki le tudná nekem írni nagyon röviden ? Pár sorban. Raid1 (mirroring) kellene. És akár hardveres (BIOS), akár WinXP-s szoftveres (LVM?) verziót választom, melyik a biztonságosabb, hogy nem fagy le a rendszer hiba esetén  ? :think:

thx
Om mani peme hung.

#340 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 30. 12:05

A hardveres RAID tömböt a vezérlő biosában(ez lehet, hogy az alaplapi bioson belül van) tudod létrehozni. Create RAID Array, vagy valami ilyesmit keress. Aztán telepítésnél ha nem ismeri fel a vezérlőt, akkor be a lemezt, hogy feltegye a drivert hozzá, és onnan ugyanúgy megy a telepítés, mintha 1 vinyóra menne.
Szerintem a hardveres megoldás biztonságosabb.

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.