HWSW Informatikai Kerekasztal: A Tudományról általában - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A Tudományról általában Hogyan működik? Mi számít annak? Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 24. 19:37

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 19:26

Tessék utánanézni! Mivel most én mondtam először ezt a felszólítást, ezért neked kell megtenned. Igyekezlek megelőzni, mert úgy láttam te is ezt szoktad tenni. :D
Ja vagy úúúgy.. :D

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 19:26

Nem paradoxonok, nem földieprek, hanem ellentmondások.

a paradoxonról...
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#222 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 20:07

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 12:32

ezek a paradoxonok egytől egyig feloldhatóak, csupáncsak a határérték foglamával kell alaposan tisztába lenned.

kedveskem (hogy Szokratesz szavaval eljek), amiket felsoroltam azok egytol egyig pont oyanok, hogy pont kikerulik ezt a problemat. ugy tunik nem nagyon figyelmesen olvasod, amit irtam..

es eme beirast d n.r miatt irtam, hogy o majd szamonkerhesse rajtam, en meg azt, hogy miert nincs itt eppen. :D
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#223 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 21:07

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 20:37

Tudom mi a paradoxon. De a newtoni és a relativitáselmélet alapú világkép között ellentmondás van. Természetesen ez az ellentmondás elsősorban csak határesetben észrevehető, de azért ezek alól vannak kivételek. A GPS nem működne, ha a newtoni világképre alapózódnának, mert pontatlanok lennének. Sőt, még a specrel sem elég pontos, muszáj esetükben az áltrelt használni.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#224 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 21:24

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 21:07

Tudom mi a paradoxon. De a newtoni és a relativitáselmélet alapú világkép között ellentmondás van.

nincs. tartalmazás van. az einstein-i világkép tartalmazza a newtonit :D valamit mondtam asszem nemis oly rég a határérétk fogalmáról. nem oknélkül mondok ám ilyeneket :D

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 21:07

A GPS nem működne, ha a newtoni világképre alapózódnának, mert pontatlanok lennének. Sőt, még a specrel sem elég pontos, muszáj esetükben az áltrelt használni.
nemrég olvastam egy paper-t, hogy pont a GPS rendszer az, ami kimutatja az einsteini rel néhány problémáját. a fixáció az éterelmélet egyfajta felhasználásán át lehetséges. GSP and relativity

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 24. 21:45 -kor

#225 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 22:48

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 22:24

nincs. tartalmazás van. az einstein-i világkép tartalmazza a newtonit :D valamit mondtam asszem nemis oly rég a határérétk fogalmáról. nem oknélkül mondok ám ilyeneket :D

Nem, a világkép teljesen más. Az egyikben a tér és az idő abszolút, a másikban nem. Egyszerűen más alapokon nyugszik a kettő és teljesen más a szemléletük.

Persze a számítások kis sebességnél és kis gravitációnál közel azonos eredményt mutatnak. De ebben semmi meglepő nincs, tudtuk eddig is, hogy földi környezetünkben a newtoni mechanika jól leírja a világot. Viszont az alapok teljesen mások. Ha majd meghaladják a relativitáselméletet, akkor a számítások nagyon hasonló eredményt fognak mutatni a relativitáselméletével, kivétel annak érvényességi körének határa környékén, de ettől még az új elmélet - hasonlóan a newtoni vs. einsteini mechanika esetéhez - más alapokon fog nyugodni és teljesen más filozófiája lesz.

Idézet

nemrég olvastam egy paper-t, hogy pont a GPS rendszer az, ami kimutatja az einsteini rel néhány problémáját. a fixáció az éterelmélet egyfajta felhasználásán át lehetséges. GSP and relativity

Első blikkre ez egy erősen crackpot oldal.

Szerkesztette: hvuk 2006. 06. 24. 22:49 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#226 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 03:57

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 22:48

Nem, a világkép teljesen más. Az egyikben a tér és az idő abszolút, a másikban nem. Egyszerűen más alapokon nyugszik a kettő és teljesen más a szemléletük.
mondom hogy mélyebben értened kéne a határérték fogalmát :D

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 22:48

Első blikkre ez egy erősen crackpot oldal.
igen. egy olyan emberkének, aki még az ebben a dokomentumban fellelhető nem túlzottan bonyolult matematikai appárátussal sem tud már megbírkozni, annak csak a blikkjei maradnak :D

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 25. 03:57 -kor

#227 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 07:37

Na régóta szerettem volna kiegészítést fűzni a pragmatikus igazságelmélethez, csak sok volt a munkám, de úgy látom, most már nagyon itt az ideje!
Szóval a pragmatikus igazságelmélettel az a helyzet, hogy elég nehéz következetesen megmaradni a határai között.
Ugyanis egy tudományos elmélettől nem csak azt várjuk el, hogy minél pontosabb előrejelzéseket tehessünk vele, hanem azt is, hogy a segítségével valamiképpen jobban megérthessük a világot.

Namost a fenti kiindulópontot folytatva sszólnék néhány szót SFIJ barátunkhoz! :)
Egyrészt beleesel abba a (szinte szavakkal kifejezhetetlen súlyosságú! :) ) csapdába, hogy egy elmétet azonosítasz a matematikai apparátusával.
Ebből jönek olyasfajta (már megbocsáss :) ) "blődségek", mint hogy "az einstein-i világkép tartalmazza a newtonit " Annyit mondhatunk, hogy "normális" körülmények között a két elmélet nagyon közeli eredményeket ad, sőt, ha nagyon akarod, a matematikai apparátusok viszonyában (egyfelől newtoni és spec.rel, másfelől newtoni és ált.rel.) között tudsz operálni valamiféleképpen a határérték fogalmával is. De innen eljutni a fenti állításig ("az einstein-i világkép tartalmazza a newtonit ") viszont csupán azt jelent, hogy annyit értettél meg ezekből az elméletekből, mint (egy klasszikust idézve! :D ) amennyit a fazék érez a benne fővő húsleves ízéből! :)

#228 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 07:38

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 22:07

A GPS nem működne, ha a newtoni világképre alapózódnának, mert pontatlanok lennének. Sőt, még a specrel sem elég pontos, muszáj esetükben az áltrelt használni.

GPShez miért kell relativitáselméletet használni, ráadásul az általános relativitáselméletet?
Tényleg érdekelne, mert egyrészt erről még nem olvastam a GPS kapcsán, és így hirtelen elég különösnek is találom.

#229 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 09:55

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 4:57

mondom hogy mélyebben értened kéne a határérték fogalmát :D

ÉRtem a határérték fogalmát. Tudom, hogy miről beszélsz és mire gondolsz.

Viszont a két elmélet teljesen más fogalmakra és elvekre épül. Ezen semmiféle határérték nem segít.

Idézet

igen. egy olyan emberkének, aki még az ebben a dokomentumban fellelhető nem túlzottan bonyolult matematikai appárátussal sem tud már megbírkozni, annak csak a blikkjei maradnak :D

Nem arról van szó, hogy nem értem miről beszél, hanem arról, hogy a crackpotban megtalálni a hibát nagyon nehéz. Igyekeznek úgy írni, hogy ne lehessen észrevenni. Sajnos nincs elég tudásom ahhoz, hogy felfedezzem, hogy hol rontotta el az illető.

#230 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 09:58

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 8:38

GPShez miért kell relativitáselméletet használni, ráadásul az általános relativitáselméletet?
Tényleg érdekelne, mert egyrészt erről még nem olvastam a GPS kapcsán, és így hirtelen elég különösnek is találom.

A GPS azért működhet, mert nagyon pontos órák vannak a műholdakon. Viszont ezek az órák másképp járnak egyrészt amiatt, mert a Földhöz képest mozog a műhold (ezen hatás kiszámításához elég a specrel), másrészt azért, mert kisebb gravitációjú helyen van (ezen hatáshoz kell az áltrel).

A legenda szerint a mérnökök nem bíztak az áltrelben (a specrelben igen), ezért az első műholdat úgy lőtték fel, hogy abban utólag kikapcsolható legyen az áltrel általi módosítás. Mondanom sem kell, hogy nem kellett kikapcsolni. :D

#231 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 10:10

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 3:41

ez a pragmatizmus. ha két izé ugyanazt csinálja minden esetben akkor szeretjük rá aszondani, hogy ugyanazok :D

A Lorentz-féle éter elmélet éa a spec rel erre egy jó ellenpélda. Mindkettő ugyanazokat a jóslatokat adja a fizikai kísérletekre, viszont teljesen más alapokra épülnek. Lorentz szerint ugye például van éter, míg a spec rel szerint nincs.

Ha annó a Lorentz elmélet győzött volna és később sem fedezték volna fel a relativitás elméletet, akkor ma az éterben hinnénk. Az SRT-t anno azért fogadták el, mert nem kellett hozzá az éter.

#232 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 10:23

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 20:22

de én itt arészedről nem látok vizsgálatot, csak lebegtetést és kételkedést. valamit vitatsz, de nem teszel le mellé semmit. ez kontraproduktív

valóban nem. földieprek  :D

Nem kell veluk vitatkozni, mert nincs ertelme.
Azert nem irok mar en sem be semmit, mert hiaba is mondtam barmit.
Foleg azokutan, miszerint hvuk az allitasaimmal vitatkozott, majd miutan bogdannal is elkezdett vitatkozni, az altalam felsorolt ervekkel akarta megis bebizonyitani a bogdan allitasanak, helytelenseget.
Igaz elotte az en teziseimet siman rossz latasmodnak titulalta, csak akkor nem ertem , miert azokkal akarta megvedeni az ervrendszeret ?
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#233 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 11:14

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 11:23

Nem kell veluk vitatkozni, mert nincs ertelme.
Azert nem irok mar en sem be semmit, mert hiaba is mondtam barmit.
Foleg azokutan, miszerint hvuk az allitasaimmal vitatkozott, majd miutan bogdannal is elkezdett vitatkozni, az altalam felsorolt ervekkel akarta megis bebizonyitani a bogdan allitasanak, helytelenseget.
Igaz elotte az en teziseimet siman rossz latasmodnak titulalta, csak akkor nem ertem , miert azokkal akarta megvedeni az ervrendszeret ?

Pontosan melyik tézisedet használtam is fel?

#234 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 14:15

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 10:58

A GPS azért működhet, mert nagyon pontos órák vannak a műholdakon. Viszont ezek az órák másképp járnak egyrészt amiatt, mert a Földhöz képest mozog a műhold (ezen hatás kiszámításához elég a specrel), másrészt azért, mert kisebb gravitációjú helyen van (ezen hatáshoz kell az áltrel).

A legenda szerint a mérnökök nem bíztak az áltrelben (a specrelben igen), ezért az első műholdat úgy lőtték fel, hogy abban utólag kikapcsolható legyen az áltrel általi módosítás. Mondanom sem kell, hogy nem kellett kikapcsolni. :D

Kicsit rákerestem, mert nekem ez még mindig különös. Itt pl. kifejezetten számításokkal igazolja, hogy miért nem fontos a relativitáselmélet a GPS szempontjából:

http://www.physicsmyths.org.uk/gps.htm

Esetleg tudsz hozni ellenkező értelmű linket?

#235 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 14:34

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 15:15

Kicsit rákerestem, mert nekem ez még mindig különös. Itt pl. kifejezetten számításokkal igazolja, hogy miért nem fontos a relativitáselmélet a GPS szempontjából:

http://www.physicsmyths.org.uk/gps.htm

Esetleg tudsz hozni ellenkező értelmű linket?

Mostanában úgy látszik mindenki megtalálja a crackpot oldalakat.  :p

A gond ott van szerintem, hogy felteszi azt, hogy az órák szinkronizáltak. Hát persze, ha szinkronizáltak, akkor nincs szükség órára. De épp az óra szolgál a szinkronizációra, pontosabban arra, hogy azonosítsuk az eltéréseket az egyes műholdak idejei között.

#236 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 17:04

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 15:34

Mostanában úgy látszik mindenki megtalálja a crackpot oldalakat.  :p

A gond ott van szerintem, hogy felteszi azt, hogy az órák szinkronizáltak. Hát persze, ha szinkronizáltak, akkor nincs szükség órára. De épp az óra szolgál a szinkronizációra, pontosabban arra, hogy azonosítsuk az eltéréseket az egyes műholdak idejei között.

Hmm, mint kértem, tudsz esetleg linket küldeni erről? :)

Én _nem_ abban kételkedem, hogy fellépnek relativisztikus hatások, hanem abban, hogy ezek ne lennének elhanyagolhatóak.

Szóval egy link jól jönne... :)

PS: bár nekem az is elég, ha Bogdán megkérdezi valamelyik fizikus ismerősét. Na majd szólok neki. :)

Szerkesztette: d n . r 2006. 06. 25. 17:07 -kor

#237 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:16

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 7:37

Egyrészt beleesel abba a (szinte szavakkal kifejezhetetlen súlyosságú! :) ) csapdába, hogy egy elmétet azonosítasz a matematikai apparátusával.

én ezt vállalom. minden esetben a megfogalmazott matematikai szimolikára koncentrálok, mert a körülött efllelhető álalában latin alfabetával megírt izé szerepe és funkciója a ködösítés és az értelem megzavarása.

namost ha ettől most mégis eltekintek akkor felhívnám a figyelmet valami roppant érdekere. ezt az "abszolút tér-idő" cuccot tipikusan földhözragadt "kontinetális mandrók" eröltetik. nemisoly rég szereztem vitorláshajó-kapitányi oklevelet az adriára. Élmény volt de egy roppant hasznos dolgot tanultam meg: Ahhoz hogy meghatározd, hogy holis vagy pontosan a nyílt vizen, először - és ez a legfontosabb - azt kell tudnond, hány óra is van pontosan. nos a navigáció a tengereken többezer éve így folyik. ha nagyon vulgáris akarok lenni, aszondom, nincs is ez olyan távol eszmeiségben az einstein-i rel.ektől. ezek belseje istenigazából csak a szárazföldlakók számára volt szemantikában nagyon-nagyon új :)

#238 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:20

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 9:55

Nem arról van szó, hogy nem értem miről beszél, hanem arról, hogy a crackpotban megtalálni a hibát nagyon nehéz. Igyekeznek úgy írni, hogy ne lehessen észrevenni. Sajnos nincs elég tudásom ahhoz, hogy felfedezzem, hogy hol rontotta el az illető.

nagyon kontraproduktív az, hogy "lekcrackpot"-ozol valamit ami éppen nem kedvedre való. ami mégrosszabb az ez: "Sajnos nincs elég tudásom ahhoz, hogy felfedezzem, hogy hol rontotta el az illető". ez színtiszta vádaskodás. régebben az ilyesmit boszorkányüldözésnek hívrták. szakértelem híján érdemben hozzákonyítani nem tudsz, előítéletes pozícióból vádaskodsz.

arról nemis beszélve, hogy a "crackpot" az szinte kizárólag destruktív, vagyis lényegében olyan mint te :D Az idézett papír egyik legnagyobb sajátja, hogy aproblémára megoldást kínál

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 25. 19:22 -kor

#239 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:36

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 10:10

A Lorentz-féle éter elmélet éa a spec rel erre egy jó ellenpélda. Mindkettő ugyanazokat a jóslatokat adja a fizikai kísérletekre, viszont teljesen más alapokra épülnek. Lorentz szerint ugye például van éter, míg a spec rel szerint nincs.

Ha annó a Lorentz elmélet győzött volna és később sem fedezték volna fel a relativitás elméletet, akkor ma az éterben hinnénk. Az SRT-t anno azért fogadták el, mert nem kellett hozzá az éter.

ha belenézel a paperbe, kiderül. hogy ez az éterkérdés nem annyira biztos ám...

#240 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:39

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 14:34

Hát persze, ha szinkronizáltak, akkor nincs szükség órára.

tévedés. mint írtam, az hogy hol vagy, először azt a kérdést kell megválaszolnod, hogy hány óra van. ez a navigáció legfontosabb alapszabálya. egyébként, a GPS órái, bezony szinkronizáltak.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 25. 19:40 -kor

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14