HWSW Informatikai Kerekasztal: A Tudományról általában - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A Tudományról általában Hogyan működik? Mi számít annak? Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 23. 18:12

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 18:26

ennek felek nagyon csunya vege lesz. a wikipedia ezt irja a prezentizmusrol.

tehat azt allitod, hogy newton torvenyei i.sz. 30-ban nem voltak helyesek, alkalmazhatoak? ezek alapjan felvetheto-e hogy a newton torvenyek ervenyessege mondjuk a jovo evi szulinapomra mexunik?  :Đ

:respect:  :up:  :respect:
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#202 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 19:34

Idézet: cx.core - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 17:39

Tessek megnezni a disambiguation-t is!

de hadd kerdezzem meg toled azt, hogy pusztan azert mert a ptolemaioszi vilaglatas nem szamolt vele, a newtoni tetelek es az a fajta inercia amely newton elso ket tetelebol kovetkezik, fennalt-e, objektive akkor? ugyanazon fizikai torvenyszerusegek alapjan sutott-e a nap ptolemaioszra is mint ram, ma?
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#203 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 20:32

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 17:26

ennek felek nagyon csunya vege lesz. a wikipedia ezt irja a prezentizmusrol.
nem gondolod, hogy eleg csunya dolog igy vitazni? ha jol latom pont 2 jelentes van felsorolva. es nem pont az a masik (mellesleg az elso), amirol en beszelek? http://en.wikipedia.org/wiki/Presentism_%2...cal_analysis%29

Idézet

tehat azt allitod, hogy newton torvenyei i.sz. 30-ban nem voltak helyesek, alkalmazhatoak? ezek alapjan felvetheto-e hogy a newton torvenyek ervenyessege mondjuk a jovo evi szulinapomra mexunik? :Đ
a kerdes nagyon tetszik! felettebb vicces. :D a torvenyek ugyanis pont 100 eve szuntek meg igaznak lenni (bizonyos Newton bacsi), es Jakuza, aki boszen UP-ozik neked majd elmagyarazza, hogy ebbol kovetkezoleg meg newton idejeben sem lehettek igazak! :) (a napsutest meg vegkepp nem kene idekeverni, mert a newtoni vilagkepben szepen ki is szamoltak, hogy ha szen egne ott, akkor milyen idos a vilag... meg hogy ugyanazon torvenyek alapjan sutott-e!!??!!)

mindazonaltal a kerdes megsem ez. ilyenekrol en ugyanis nem beszeltem, es nem is kivanok. amirol szo volt, az az, hogy vajon hvuk tapasztalati vilagkepe hova vezethet. mivel van egy igen jol ismert es vizsgalt korszak (a gorog tudomany), ami hasonlo alapokra epult ezt eleg jol lathatjuk. en errol beszeltem, es az ebbol az alapbol keletkezo kovetkezmenyekrol. es arra hivtam fel a figyelmed, hogy ezt nem vizsgalhatod a jelen tudasoddal (ez lenne prezentizmus), csakis olyan tudassal, ami abbol a vilagkepbol (tapasztalati valosag) kovetkezik.

na, kezd mar tisztulni?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#204 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 21:40

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 17:40

akkor fogalmazd meg, magyarazd meg, hogy mit akartal mondani. aszontad a kvark nincs is, mert nem lehet latni, meg kulonbenis lehet olyan modellt csinalni amiben nincs kavrk. a bolygo=(fold) meg van mert lehet latni meg lehet rajta setalni is.

Mi a fenének magyaráznám? Leírtam már egyszer. Most különben sem velem vitatkoztok, ez a vita engem nem hoz lázba, így csak finoman jeleztem, hogy amit ketten összehoztatok az nem igaz.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#205 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 21:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 21:32

nem gondolod, hogy eleg csunya dolog igy vitazni? ha jol latom pont 2 jelentes van felsorolva. es nem pont az a masik (mellesleg az elso), amirol en beszelek? http://en.wikipedia.org/wiki/Presentism_%2...cal_analysis%29

Welcome to the club! :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#206 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 22:43

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 21:40

Mi a fenének magyaráznám? Leírtam már egyszer. Most különben sem velem vitatkoztok, ez a vita engem nem hoz lázba, így csak finoman jeleztem, hogy amit ketten összehoztatok az nem igaz.

én semmit nem hoztam össze. ott tartok, hogy le akarod dugni a torkomon, hogy kvark márpedig nincs. bogdan meg azt akarja ledugni a torkomon, hogy nincsenek bolygók :Đ

#207 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 22:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 20:32

a kerdes nagyon tetszik! felettebb vicces. :D a torvenyek ugyanis pont 100 eve szuntek meg igaznak lenni (bizonyos Newton bacsi), es Jakuza, aki boszen UP-ozik neked majd elmagyarazza, hogy ebbol kovetkezoleg meg newton idejeben sem lehettek igazak! :)

én erről nem értesültem. arról igen, hogy extrém nagy sebességek esetén a pontosságuk csökken. ez pontosan olyan dolog, minthogy extrém kis hőmérsékeletek esetén a folyadék-dinamika esetén figyelembe kell már venni a kvantummechanika hatásait (szuperfolyékonyság)

(a napsutest meg vegkepp nem kene idekeverni, mert a newtoni vilagkepben szepen ki is szamoltak, hogy ha szen egne ott, akkor milyen idos a vilag...
ebben én semmi problémát nem látok, ki lehet ilyen dolgokat számolni, a számolási késséget mindekéép fejleszti.

meg hogy ugyanazon torvenyek alapjan sutott-e!!??!!)
Nos?

mindazonaltal a kerdes megsem ez. ilyenekrol en ugyanis nem beszeltem, es nem is kivanok. amirol szo volt, az az, hogy vajon hvuk tapasztalati vilagkepe hova vezethet. mivel van egy igen jol ismert es vizsgalt korszak (a gorog tudomany), ami hasonlo alapokra epult ezt eleg jol lathatjuk. en errol beszeltem, es az ebbol az alapbol keletkezo kovetkezmenyekrol. es arra hivtam fel a figyelmed, hogy ezt nem vizsgalhatod a jelen tudasoddal (ez lenne prezentizmus), csakis olyan tudassal, ami abbol a vilagkepbol (tapasztalati valosag) kovetkezik.
na, kezd mar tisztulni?
kedves bogdan. csak a jelnelbeni tudasommal tudom vizsgálni, mert a jovőbeni meg nem áll rendelkezésemre. a legszörnyűbb az az egészben, hogy abból a korból származó tudással sem tudom vizsgálni, mert azon kor tudása, eszményei és ideái kizárólagosan a jelenkorban megélhető és tapasztalható reflexiókon át áll rendelkezésre. ha rendelkezésemre állna a múlt és a jővő vegytisztán, akkor plauzibilis, hogy én lenneék Isten. Ez utobbi esetben nem kéne vizsgálódnom, mert mindent tudnék, lévén, hogy én csináltam az egészet. Mindazonáltal tudjuk, hogy a megfigyelés és kísérlet ill. a komparativitás mint vizsgálati eszköz jó, pontosabban jobb, mint pusztán a spekulatív alapú. pusztán agyalással, tapasztalatok nélkül is meg lehet járni magasságokat, de el lehet olyan blőd mélységekre is jutni, hogy kérem, márpediglen a nyúl nem képes megelőzni a többméteres hendikeppel rendelkező teknősbékát a futóversenyen :Đ

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 23. 23:16 -kor

#208 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 23:13

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 23:43

én semmit nem hoztam össze. ott tartok, hogy le akarod dugni a torkomon, hogy kvark márpedig nincs. bogdan meg azt akarja ledugni a torkomon, hogy nincsenek bolygók :Đ

Először is nem azt mondtam, hogy nincs kvark, hanem azt, hogy nem biztos, hogy van. A modellünkben szerepel, de ettől még lehet, hogy a valóságban nem létezik.

Másodszor pedig azt soha nem mondtam, amit te adtál a számba, azaz, hogy mindent elvetnék, ami túlmutat a szubjektív tapasztalaton. Ez még abból az állításból sem következne, hogy nincsennek kvarkok (már ha mondtam volna ilyet, de nem).

#209 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 23:25

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 23:13

Először is nem azt mondtam, hogy nincs kvark, hanem azt, hogy nem biztos, hogy van. A modellünkben szerepel, de ettől még lehet, hogy a valóságban nem létezik.

Rive mondott valamit a pragmatikus helyességről. a kvark mint elméleti kondtrukció létezik és ehhez jól definált eljárással több méréssorozta eredményeként fizikai valóságot tudtunk kapcsolni. A jelen világlátásunk ezek után nem teszi lehetővé a kvark létének sem a tagadását, sem pedig az 'egzisztenciáli lebegtetést'. A kvark a mi megismerési és megértési szintünkön létezik.

Fel lehet építeni pusztán filozófiai alapon egy olyan világképet amiben nem léteznek a számok, a megfigyelhetőség és a mérhetőség. ez nagyon szép, csak haszontalan.

Matematikai alapon lehet olyan világképet is alkotni, ahol az okozat megelőzi az okot. az ilyen világot nem-kauzálisnak nevezzük.

Az összes ilyen konsturkciónak van egy közös jellemzője. haszontalan.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 23. 23:26 -kor

#210 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 23:42

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 0:25

Rive mondott valamit a pragmatikus helyességről. a kvark mint elméleti kondtrukció létezik és ehhez jól definált eljárással több méréssorozta eredményeként fizikai valóságot tudtunk kapcsolni. A jelen világlátásunk ezek után nem teszi lehetővé a kvark létének sem a tagadását, sem pedig az 'egzisztenciáli lebegtetést'. A kvark a mi megismerési és megértési szintünkön létezik.

Rive egész pontosan ezt mondta:

Idézet: Rive @ 2006. jún. 21. - Dátum: szerda - 8:30

Idézet: hvuk @ 2006. jún. 20. - Dátum: kedd - 21:07

DE az is lehet, hogy a kvarkok helyett más okok állnak a dolog mögött, olyan más objektumok, amik erre a fajta vizsgálatra így viselkednek.

Ez stimmel. A legbrutálisabb példa erre a klasszikus mechanikában található. Adott ugye az általánosan ismert Newton-féle mechanikai megközelítés. Aztán az egyik csókának nem tetszett, mer' nehéz volt vele egyensúlyi helyzeteket számolni. Ha jól emlékszem. Szóval kidolgozott egy alternatív megoldást, ebből lett a D'Alambert-féle mechanika. Egy másiknak nem tetszett az 'erő' fogalma, ha jól emlékszem, ebből lett a Laplace-féle mechanika. Egy harmadiknak nem tetszett az 'idő' fogalma, ebből lett a Hamilton-féle mechanika.

Mindegyik leírás matematikailag ekvialens. Mindegyik 'jó'. Mindegyik teljesen más alapokra épül.

Szóval az, hogy 'kvark', elég képlékeny dolog. A jelenleg érvényesnek elfogadott modellben bizonyos jelenségek magyarázatát erre alapozzuk. De csak ennyi.

Idézet

Matematikai alapon lehet olyan világképet is alkotni, ahol az okozat megelőzi az okot. az ilyen világot nem-kauzálisnak nevezzük.

Az összes ilyen konsturkciónak van egy közös jellemzője. haszontalan.

Nem, ez nem a klauzalitásról vagy annak hiányáról szól, hanem arról, hogy van egy fekete dobozunk, amibe ha kvarkokat képzelünk, akkor helyes működést kapunk. De lehet, hogy vannak más objektumok, amiket a kvarkok helyett ugyanoda képzelve szintén helyes dolgot kapunk. Ez már előfordult más esetekben, én példának a relativitás elméletet írtam, Rive meg a klasszikus mechanikát hozta.

Mondok egy példát. Van egy fekete dobozunk. Ebből kijön egy fogaskerék, amiről meg tudsz hajtani gépeket. De csak ezt tudod tanulmányozni, a belsejébe nem tudsz belenézni. Annyit tudsz, hogy valamiféle erőforrás van benne és ki tudsz venni 4000-es fordulaton 200 lóerőt (már a nyomatékgörbét sem tudod megmérni, most a példa kedvéért). Vajon mit tippelhetünk, milyen erőforrás van benne?

Szerkesztette: hvuk 2006. 06. 23. 23:47 -kor

#211 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 00:31

[quote name='hvuk' date='2006. jún. 23., péntek - 23:42']Rive egész pontosan ezt mondta:

Ez stimmel. A legbrutálisabb példa erre a klasszikus mechanikában található. Adott ugye az általánosan ismert Newton-féle mechanikai megközelítés. Aztán az egyik csókának nem tetszett, mer' nehéz volt vele egyensúlyi helyzeteket számolni. Ha jól emlékszem. Szóval kidolgozott egy alternatív megoldást, ebből lett a D'Alambert-féle mechanika. Egy másiknak nem tetszett az 'erő' fogalma, ha jól emlékszem, ebből lett a Laplace-féle mechanika. Egy harmadiknak nem tetszett az 'idő' fogalma, ebből lett a Hamilton-féle mechanika.[/quote] Természetesen én Rive-nek a helyességgel kapcsolatos post-jára gondoltam:
[quote name='Rive']Huh. Meg se próbálom felvenni az aktuális fonalat, inkább csak mellécsomózom, ami eszembe jut.

Természetesen nem. És mégis.

A (természet)tudomány végső próbája mindig a jóslat összevetése a megfigyelés eredményével. Ilyen módon tehát a megfigyelés dönt. Ám praktikus okokból bizonyos megfigyelésekből illetve ésszerűsítésekből megszületett egy elég kiterjedt tudásállomány, amit szokás a 'tudomány jelenlegi állásának' hívni, és aminek alapján igen jó eredményességgel korlátozni lehet a feltétlenül elvégzendő megfigyelések számát.

Ennek megfelelően amikor Egely mester megest előáll valami marhasággal, akkor ezen tudásállomány alapján hajtják el a búsba, illetve felkérik, hogy lesz szíves nem csak papíron 'bizonyítani'.

Igen, ez egyfajta önálló autoritás, ami nem esik egybe a tényleges próbával. Mégis, függetlenül ettől, több dolog is ezen autoritás elismerése és a fenntartása mellett szól.
Egyik, hogy igen nagy sikerrel jósolja a kísérletek eredményességét. A másik, hogy könnyen felülírható, csak el kell végezni a szükséges megfigyeléseket. A harmadik, hogy így bizony olcsóbb és hatékonyabb...

És már ott is vagyunk, hogy a 'tudományt', mint kultúrális jelenséget nem igazán lehet a jelenkor világából kiragadva, önállóan vizsgálni: komoly, meghatározó kapcsolatokkal ágyazódik bele a technikai/műszaki és a pénzügyi világba. Ennek megfelelően a tudományos 'helyes' fogalma sem vizsgálható abszolutumként. Max. ha filozofálni akar az amber.

Az is meghatározza. A vonatkozó háttér a 'falszifikálhatóság' címszó alatt megtalálható. A jelen álláspont annyiban túllépett ezen, hogy a falszifikálhatóság még egyébb tényezők alapvető megléte mellett sem elégéges, hanem csupán szükséges feltétele egy állítás tudományos voltának. Ha egyáltalán nem falszifikálható, akkor tuti nem tudományos.

A nagy, végső fogalmakkal - igaz, helyes - kapcsolatos kavarást ma a gyakorlatban nagyon egyszerűen megkerülik. Egy tudományos elméletnek, modellnek ma természetes tartozéka mindazon területek kijelölése, amin belül az adott modell érvényes, vagy legalábbis próbál az lenni. Azaz pl. a klasszikus mechanika érvényességi köre nagyjából a fénysebességnél sokkal lassabban mozgó testek, illetve csillagászati távolságoknál, tömegeknél kisebb kaliberű dolgok. A jelen elfogadott álláspont alapján a klasszikus mechanika ezen érvényességi körön belül ma is tökéletesen helyes, annak ellenére, hogy ma már ismerünk általánosabb elméleteket is.

Ennek a megközelítésnek érdekes következménye, hogy rehabilitálta a 'testek nyugalomra törekszenek' elvét is. Ez pl. egy guruló szekér, mint 'érvényességi kör' esetén kétségkívül igaz ma is :D A régiek ez alapján nem annyira a megfigyelésben, hanem a túl széles körű általánosításban tévedtek :)

Fontos pontja a modern természettudománynak ez a 'téves általánosítás'. Amennyiben születik egy jó ötlet, akkor meg kell húzni, illetve ellenőrizni kell azon területeket, amiken belül helyes. Ez még olyan elméletek esetén is létfontosságú, amiket ma nagyon 'erősnek' fogad el a tudomány. Konkrétan ennek köszönhető mindaz a hatalmas kísérletmennyiség, amit látszólag értelmetlen elvégezni, hiszen csupán nagyon pontosan a várakozásokat igazolják.
Itt a sikert kifejezetten az jelenti, hogy egy-egy területen sikerül valamivel élesebb kontúrt adni az adott elmélet érvényességi körének.

Ennek megfelelően a két, egymást látszólag kizáró fizikai elmélet - ált. rel. és kvantummechanika - között is rendeződik a viszony. Egyszerűen nem fedik át egymát az érvényességi körök, nem merül fel valódi versenyhelyzet vagy kizáró ellentét közöttük. Csupán arról van szó, hogy ha lenne közös metszete az érvényességi köröknek, akkor azon belül kizárnák egymást.

További következménye ennek a megközelítésnek az érvényességi körök, illetve ennek megfelelően az elméletek érdekes hierarchiája.
Konkrétan arra gondolok, ahogy ma az ált. rel. alapú mechanika tartalmazza visszamenőleg az egészet a görögökig. A 'minden nyugit akar' érvényes a szekerekre, alacsony mérési pontossággal. A klasszikus mechanika jól érvényes a földi körülményekre, nagy pontossággal, beleértve a szekereket is. A spec. rel. már érvényes bizonyos nem egészen földi körülményekre is, de tartalmaza a klasszikus mechanikátm is, szekerestül. Az ált rel. meg igen sok, nem kifejezetten földi területen érvényes. De a szekér esetére ez utóbbi is igazolja a görögök megfigyeléseit :)

Azaz a (természet) tudomány fejlődését nagy ugrások és átalakulások mellett az érvényesséi körök folymatos bővülése, változása is komolyan meghatározza.  Olyanyira, hogy ez egyfajta kritériumként is szerepel ma már: az új elméletek érvényességi körének nagyobbnak, vagy legalábbis másnak kell lennie, mint a meglőzőeknek. Ennek megfelelően a régi elméletek érvényességi körén belül vissza kell adniuk a régi elméletek eredményeit. Ha ez nem történik meg, akkor az új elmélet, ötlet minimum hiányos. Kiegészítésre szorul.[/quote]

[quote name='hvuk' date='2006. jún. 23., péntek - 23:42']
hanem arról, hogy van egy fekete dobozunk, amibe ha kvarkokat képzelünk, akkor helyes működést kapunk. De lehet, hogy vannak más objektumok, amiket a kvarkok helyett ugyanoda képzelve szintén helyes dolgot kapunk. Ez már előfordult más esetekben, én példának a relativitás elméletet írtam, Rive meg a klasszikus mechanikát hozta.[/quote] na figyelj, most jön a mélyvíz. Csinász egy hvuk féle részecskefizikát, amiben 'hvuk-féle nem-kavrkok' vannak és látod hogy ez jó. Erre jön valaki és kiméri, egy asszociaációs kísérlet alapján a 'hvuk-féle nem-kvark' és kvark 10^-27-n pontossággal a kísérletben azonos. :D

Miért hoztam ezt fel? Nos. A newtoni dinamikában kétféle tömeg van. Ez egyik féle tömegről az impulzustétel nyilatkozik, a másikról meg a gravitációs kölcsönhatás. Az elmélet nem teszi lehetővé, hogy kimondjuk, hogy a súlyos tömeg és a gravitáló tömeg azonos. Középsuliban állandó gondom volt ebből, hogy mérnem fér bele a buta fejembe, hogy ez a két tömeg azonos, mert az volt a fixa ideám, hogy márpedig tök más.

A dolog pikantériája, hogy
a) az elméleti azonosságg bizonyíthatatlan
b) Bizonyos Eötvös József 100 éve kiingázta, hogy a kető 10^-12 pontossággal egyezik. pontosabb mérésre azóta sem voltunk képesek.

a mérési eredmények alapján elfogadtuk, hogy a súlyos tömeg azonos a gravitáló tömeggel. Ebből jelen világunkra nézvést előnyünk származik.
:D

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 24. 00:33 -kor

#212 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 00:57

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 1:31

Természetesen én Rive-nek a helyességgel kapcsolatos post-jára gondoltam:

Lehet, hogy te erre gondoltál, de a másikban írja le, hogy "Szóval az, hogy 'kvark', elég képlékeny dolog. A jelenleg érvényesnek elfogadott modellben bizonyos jelenségek magyarázatát erre alapozzuk. De csak ennyi.".

Idézet

na figyelj, most jön a mélyvíz. Csinász egy hvuk féle részecskefizikát, amiben 'hvuk-féle nem-kavrkok' vannak és látod hogy ez jó. Erre jön valaki és kiméri, egy asszociaációs kísérlet alapján a 'hvuk-féle nem-kvark' és kvark 10^-27-n pontossággal a kísérletben azonos. :D

Ebben sok mélyvíz nincs, és nem is igaz. Mégpedig azért nem, mert egy másfajta elméletben elképzelhető, hogy a kvarkok száma is más, akkor pedig egy az egy megfeleltetés nem igaz. Mondok másik példát. Van olyan a természetben, hogy súrlódási együttható? Baromira nincs, ez csak a modell (egy mellesleg elég pontatlan modell) egyik változója. Nyilván itt nem entitásokról van szó, ennyiben a példa nem tökéletes, de megvilágítja, hogy a téma mennyire nem triviális.

Persze annyiban igaz a kijelentésed, hogy ha a módosított modell ugyanarra a kísérletre ugyanazt az eredményt fogja adni.

Idézet

Miért hoztam ezt fel? Nos. A newtoni dinamikában kétféle tömeg van. Ez egyik féle tömegről az impulzustétel nyilatkozik, a másikról meg a gravitációs kölcsönhatás. Az elmélet nem teszi lehetővé, hogy kimondjuk, hogy a súlyos tömeg és a gravitáló tömeg azonos. Középsuliban állandó gondom volt ebből, hogy mérnem fér bele a buta fejembe, hogy ez a két tömeg azonos, mert az volt a fixa ideám, hogy márpedig tök más.

A dolog pikantériája, hogy
a) az elméleti azonosságg bizonyíthatatlan
b) Bizonyos Eötvös József 100 éve kiingázta, hogy a kető 10^-12 pontossággal egyezik. pontosabb mérésre azóta sem voltunk képesek.

a mérési eredmények alapján elfogadtuk, hogy a súlyos tömeg azonos a gravitáló tömeggel. Ebből jelen világunkra nézvést előnyünk származik.
:D

Ez így van, de ez nem látom hogyan kapcsolódik ide. Mellesleg Eötvös pontosságát azóta már meghaladták. Persze ettől még nagyon nagy jelentőségű volt a kísérlete.

Ha lesz időm, akkor utánanézek az index fórumán azoknak a hozzászólásoknak, ahol erről van szó (kvarkok és más kvantummechanikai fogalmak).

Szerkesztette: hvuk 2006. 06. 24. 00:58 -kor

#213 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 02:41

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 0:57

Ebben sok mélyvíz nincs, és nem is igaz. Mégpedig azért nem, mert egy másfajta elméletben elképzelhető, hogy a kvarkok száma is más, akkor pedig egy az egy megfeleltetés nem igaz.
Nem hiszek neked. leszel szíves bemutatni a hvuk-féle nem-kvark részecskefizikát posztulátumokkal és miegyebekkel :)

Mondok másik példát. Van olyan a természetben, hogy súrlódási együttható? Baromira nincs, ez csak a modell (egy mellesleg elég pontatlan modell) egyik változója. Nyilván itt nem entitásokról van szó, ennyiben a példa nem tökéletes, de megvilágítja, hogy a téma mennyire nem triviális.
a surlódási együttható egy fenomenológikus reprezentációja egy valóban létező jelenségnek, a surlódásnak. a súrlódási együttható nem más, mint szabványosított felületek esetében mérhető érték.
ami a pontosságot illeti, nos elég komoly mechanikai rendszereket méretezünk ezzel az együtthatóval :D

De van más ilyen fenomenológikus paraméterünk is, a hőmérséklet. ha akarod ez is olyan, ami rohadtul nem létezik ám :D

Persze annyiban igaz a kijelentésed, hogy ha a módosított modell ugyanarra a kísérletre ugyanazt az eredményt fogja adni.
ez a pragmatizmus. ha két izé ugyanazt csinálja minden esetben akkor szeretjük rá aszondani, hogy ugyanazok :D

Persze ettől még nagyon nagy jelentőségű volt a kísérlete.
Kizárólag pragmatikus jelentősége van - lezárt egy filozófiai természetű vitát. nem bizonyította a kétféle tömeg azonosságát, csak annyit mondott, hogy a mindennapi életben jó közelítéssel azonosnak vehetjük őket.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 24. 02:42 -kor

#214 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 08:18

Idézet

én semmit nem hoztam össze. ott tartok, hogy le akarod dugni a torkomon, hogy kvark márpedig nincs. bogdan meg azt akarja ledugni a torkomon, hogy nincsenek bolygók
na eddig ez a megfogalmazas all a legkozelebb ahhoz, amit mondtunk. igaz jelentos modositasokkal.. szoval hvuk sem egeszen pontosan  ezt mondta (ezt mar meg is irta), es az en allitasom meg igy szolt: "a bolygok pontosan ugyanannyira/ugyanugy leteznek vagy nem leteznek, amennyira a kvarkok". (tovabba nem tagadtam hvuk kvarkok letezeserol szolo allitast.)

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 22:57

én erről nem értesültem. arról igen, hogy extrém nagy sebességek esetén a pontosságuk csökken.
hat ha nem hallottal arrol, hogy az egyikben abszolut a ter es az ido mig a masikban nem, tovabba az egyikben az energia azonos a tomeggel mig a masikban nem, vagy hogy az egyikben van limitje a sebessegnek, mig a masikban nincs.... hat akkor tessek utananezni ezeknek a dolgoknak! :p egyszoval vaskosan kulonbozik a ket termeszetfilozofia! ;)

Idézet

kedves bogdan. csak a jelnelbeni tudasommal tudom vizsgálni, [...]  abból a korból származó tudással sem tudom vizsgálni, mert azon kor tudása, eszményei és ideái kizárólagosan a jelenkorban megélhető és tapasztalható reflexiókon át áll rendelkezésre
teljesen jogos. de ettol meg torekedni lehet, hogy ne essunk a prezentizmus csapdajaba, es ha igen jo okunk van feltetelezni, hogy a gorogok nem diffegyenletekkel szamoltak ki valamit, akkor mi sem ezt tesszuk, ha az o vilaglatasukat akarjuk megismerni.

Idézet

Mindazonáltal tudjuk, hogy a megfigyelés és kísérlet ill. a komparativitás mint vizsgálati eszköz jó, pontosabban jobb, mint pusztán a spekulatív alapú.
vaskos prezentizmus, raadasul korant sem biztos, hogy igaz. ha most felszolitanalak, hogy BIZONYITSD, igen nehez helyzetben lennel. (mert az, hogy ennek segitsegevel jobb gepeket tudunk epiteni mint a gorogok meg nem bizonyitas, mert egyedi esetet vet ossze egyedivel. tovabba bizonyos gondolkodok azt is elvetik, hogy ezek jobb gepek lennenek -- a "jobb" szo ugye nincs jol definialva!) de nem teszem, mert tudom, hogy remenytelen lenne szamodra! :)

Idézet

pusztán agyalással, tapasztalatok nélkül is meg lehet járni magasságokat, de el lehet olyan blőd mélységekre is jutni, hogy kérem, márpediglen a nyúl nem képes megelőzni a többméteres hendikeppel rendelkező teknősbékát a futóversenyen :Đ
kockafeju bunko. erre mast nem lehet mondani. azok a blodsegek amik megalapoztak a ter es az ido oszthatosaganak vizsgalatat, es az egesz modern tudomanyos gondolkodast, mint olyat. de ne zavarjon. :(
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#215 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 12:32

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 8:18

na eddig ez a megfogalmazas all a legkozelebb ahhoz, amit mondtunk. igaz jelentos modositasokkal.. szoval hvuk sem egeszen pontosan  ezt mondta (ezt mar meg is irta), es az en allitasom meg igy szolt: "a bolygok pontosan ugyanannyira/ugyanugy leteznek vagy nem leteznek, amennyira a kvarkok". (tovabba nem tagadtam hvuk kvarkok letezeserol szolo allitast.)
olyanok vagytok mindketten, mint mátyáshoz menő parasztlány. elisment a királyhoz meg nemis, voltis rajta ruha meg nemis. hipotetikius ideákat vesztek fel, mint megfontolásra érdemest. ami a baj ezzel, hogy eyen ideák és a módszer amit műveltek nem konstruktív. épp elenkezőleg.

hat ha nem hallottal arrol, hogy az egyikben abszolut a ter es az ido mig a masikban nem, tovabba az egyikben az energia azonos a tomeggel mig a masikban nem, vagy hogy az egyikben van limitje a sebessegnek, mig a masikban nincs.... hat akkor tessek utananezni ezeknek a dolgoknak! :p egyszoval vaskosan kulonbozik a ket termeszetfilozofia! ;)
ezek a paradoxonok egytől egyig feloldhatóak, csupáncsak a határérték foglamával kell alaposan tisztába lenned.

vaskos prezentizmus, raadasul korant sem biztos, hogy igaz. ha most felszolitanalak, hogy BIZONYITSD, igen nehez helyzetben lennel. (mert az, hogy ennek segitsegevel jobb gepeket tudunk epiteni mint a gorogok meg nem bizonyitas, mert egyedi esetet vet ossze egyedivel. tovabba bizonyos gondolkodok azt is elvetik, hogy ezek jobb gepek lennenek -- a "jobb" szo ugye nincs jol definialva!) de nem teszem, mert tudom, hogy remenytelen lenne szamodra! :)
nem szorulok arra hogy bizonyítsam. annyit tudok, hogy veled szemben, aki ezt elveti, jelentős - akár kézzel fogható és pénzben megszámítható előnyöm van - nekem ez elég. ezt úgy mondja a magyar, hogy okos enged, szamár szenved :D

kockafeju bunko. erre mast nem lehet mondani. azok a blodsegek amik megalapoztak a ter es az ido oszthatosaganak vizsgalatat, es az egesz modern tudomanyos gondolkodast, mint olyat. de ne zavarjon. :(
különösebben nem érdeklel, hogy ez tőrt döfött az entelektüel széplelkedbe. ezek a spekulatív világlátások iszonyat mennyiségű blődségre vezettek. és ami még rosszabb doktriner blődségre. embereket gyilkoltak le azért, mert ezeknek a dogmaitikus ideáknak nem hittek. ebben én semmi szépséget nem látok. Dehogy helyére tegyük ezt... "Tudod-e hogy az inkvizícó nélkül nem lenne ma modern jogi igazságtétel? Igen az inkvizíció élt először azzal az igénnyel, hogy a vádat bizonyítani kell, és ezügyben nyomozást kell folytatni. Ergo az inkvizíció egy magasztos dolog." ha ezzel kimész az utcára fennen hirdeted - mert bár az utolsó betűig igaz - seperc alatt kupán leszel vágva.

Tudod bogdan a vilag bonyolult. Az veled a baj, hogy te minden esetben csak a szépre akarsz emlékezni.

#216 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 19:13

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 3:41

Nem hiszek neked. leszel szíves bemutatni a hvuk-féle nem-kvark részecskefizikát posztulátumokkal és miegyebekkel :)

Én sem hiszek neked, így kvittek vagyunk. :D

Idézet

ez a pragmatizmus. ha két izé ugyanazt csinálja minden esetben akkor szeretjük rá aszondani, hogy ugyanazok :D

Ez ugye attól függ, hogy mit mérünk, mit tudunk mérni. Ha több mindent mérnénk, akkor már lehet, hogy nem lennének azonosak.

#217 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 19:16

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 13:32

olyanok vagytok mindketten, mint mátyáshoz menő parasztlány. elisment a királyhoz meg nemis, voltis rajta ruha meg nemis. hipotetikius ideákat vesztek fel, mint megfontolásra érdemest. ami a baj ezzel, hogy eyen ideák és a módszer amit műveltek nem konstruktív. épp elenkezőleg.

Dehogynem konstruktív! Épp hogy az! Ha egy dolgot - pl. a relativitás elméletet vagy a klasszikus mechanikát vagy a kvantummechanikát - egymással azonos végeredményű, de teljesen más fogalmakat használó elméletekkel tudjuk vizsgálni, akkor az erősen segít a megértésben és így az új dolgok és elméletek kidolgozásában. És noha Nobel-díjat ilyen alternatív, ám kompatibilis elméletekért nem szoktak adni, ennek ellenére egy-egy ilyen elmélet kidolgozását messzemenően elismerik. És hasznosítják is.

Idézet

ezek a paradoxonok egytől egyig feloldhatóak, csupáncsak a határérték foglamával kell alaposan tisztába lenned.

Ezek nem paradoxonok.

#218 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 19:19

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 19:13

Ez ugye attól függ, hogy mit mérünk, mit tudunk mérni. Ha több mindent mérnénk, akkor már lehet, hogy nem lennének azonosak.

ha sárga lennék és kerekeken gurulnék akkor én lennék a körúti villamos :D

amid eddig van az nem több, mint spekuláció. én felsoroltam ezzel szemben azokat a tudósokat akik hitelt érdemlően bizonyították a kvarkok létezését :)

#219 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 19:22

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 19:16

Dehogynem konstruktív! Épp hogy az! Ha egy dolgot - pl. a relativitás elméletet vagy a klasszikus mechanikát vagy a kvantummechanikát - egymással azonos végeredményű, de teljesen más fogalmakat használó elméletekkel tudjuk vizsgálni, akkor az erősen segít a megértésben és így az új dolgok és elméletek kidolgozásában.
de én itt arészedről nem látok vizsgálatot, csak lebegtetést és kételkedést. valamit vitatsz, de nem teszel le mellé semmit. ez kontraproduktív

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 19:16

Ezek nem paradoxonok.
valóban nem. földieprek  :D

#220 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 19:26

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 20:22

de én itt arészedről nem látok vizsgálatot, csak lebegtetést és kételkedést. valamit vitatsz, de nem teszel le mellé semmit. ez kontraproduktív

Tessék utánanézni! Mivel most én mondtam először ezt a felszólítást, ezért neked kell megtenned. Igyekezlek megelőzni, mert úgy láttam te is ezt szoktad tenni. :D

Idézet

valóban nem. földieprek  :D

Nem paradoxonok, nem földieprek, hanem ellentmondások.

Szerkesztette: hvuk 2006. 06. 24. 19:27 -kor

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.