HWSW Informatikai Kerekasztal: A Tudományról általában - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A Tudományról általában Hogyan működik? Mi számít annak? Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 14. 14:47

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 15:27

Latom meg mindig nem erted.
Attol, hogy valaki azt mondta, hogy lapos a fold attol, meg nem volt igaz az allitas, igy aztan maga a tudomany is valotlant allitott.
Tehat lenyegtelen mi a tudomany jelen allasa, maga az igazsag ami szamit, nem az hogy mit allitunk jelenleg, az mas kerdes, hogy mi lehet ezt sose tudjuk meg.
De itt van egy teljesen mai kerdes, nehogy azzal vedekezz, hogy akkor meg nem volt modern tudomany..
Kiszamolhatod, hogy a nap hany millio ev mulva egeti el hidrogenkeszletet, ha tevedsz 20 millio evet a tudomany jelen allasa szerint akkor nem igaz az allitasod szinten, tehat valotlant allitasz.
Vagy ez nem eleg tudomanyos kerdes ?
De teszem fel a kutyas temahoz visszaterve, ha bebizonyitjak 20 ev mulva egy kutyaval, hogy van oontudata esetleg valamilyenkeszulekkel kommunikalni lehet vele, akkor mit allitanal ?
Hogy abban az 5 evvel ezelotti helyzetben az allitas igaz volt, hogy a kutyanak nincs ontudata  ?
Tehat a tudomany tevedett.
Hidd el a valosag a lenyeg, nem a mai helyzet.

Így van, tévedek, ha a Nap más idő alatt használja el végülis a hidrogénkészletét. Valóban. És? Senki nem mondta, hogy a tudomány tévedhetetlen.

Viszont ráadásul a valóság mint olyan a legtöbb esetben ki sem derül. A Föld lapossága nem jó példa: ez ugyanis igazából nem elmélet, hanem megfigyelési tény. Hasonló igaz a Napra is. A modellek közötti különbsététel nem ilyen egyszerű, azok jóságát gyakran nem egyszerű eldönteni. Az meg, hogy a sok modell közül melyik abszolút igazság igazából értelmetlen kérdés.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#42 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 14:52

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 15:27

Amugy erre valaszolnal kerekperec ?

A tudomany allasa hatarozza meg a tezis vagy allitas helyesseget?

Az adott pillanatban igen. Ha később lehet ellenőrizni az állítást, akkor esetleg később módosulhat az igazságtartalma, de az sajnos csak később vizsgálható, nem pedig akkor.

De ez régi filozófiai probléma amit feszegetünk: van-e objektív valóság. Lehet érveket mindkét állítás mellet sorakoztatni, de a 20. században inkább az lett az elfogadott, hogy nincs. De ez filozófiai és nem természettudományos kérdés.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#43 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 15:22

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 15:52

Az adott pillanatban igen. Ha később lehet ellenőrizni az állítást, akkor esetleg később módosulhat az igazságtartalma, de az sajnos csak később vizsgálható, nem pedig akkor.

De ez régi filozófiai probléma amit feszegetünk: van-e objektív valóság. Lehet érveket mindkét állítás mellet sorakoztatni, de a 20. században inkább az lett az elfogadott, hogy nincs. De ez filozófiai és nem természettudományos kérdés.

Hat ez nem igaz. Az adott pillanatban sem igaz az allitas, hogy ha tevedsz.
Az hogy mas adatokat kapsz meg egy szamitas soran mar hibanak minosul, tehat az adott pillanatban is a valosagtol tavoli adatot kapsz.
Nem a tudomany allasa hatarozza meg egy allitas helyesseget, hanem maga az igazsag.
Ugy elfogadtam volna ha azzal vedekezel, hogy a tudomany allasa hatarozza meg akkor az allitas helyesseget, ha mar olyan stadiumba kerult a tudomany, hogy teljesen megtudja hatarozni az allitas helyesseget.

De kerdem en, ahol az emberi agyat nem ismerik, sot a mukodesi elvet is csak tudomanyos homaly fedi, raadasul 50eves a tudomany ami ezzel foglalkozik behatoan, az megtudja hatarozni egy kutya agyanak felepiteset es mukodesi elveit ?
En azt mondom nem, tehat ezert kell ilyenkor ugy megfogalmazni, hogy a mai ismereteknek megfeleloen ugy velem nem rendelkezhet ontudattal.
Bar szerintem ez eleg razos tema,szvsz mert az osszes elolenynek van ontudata, amely barmilyen kicsit is erez.De ez pusztan elvi kerdes, hiszen az is kerdese, hogy mit veszunk szigoru elvek szerint ontudatnak.
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#44 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 15:43

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 16:22

Az hogy mas adatokat kapsz meg egy szamitas soran mar hibanak minosul, tehat az adott pillanatban is a valosagtol tavoli adatot kapsz.
Nem a tudomany allasa hatarozza meg egy allitas helyesseget, hanem maga az igazsag.
Ugy elfogadtam volna ha azzal vedekezel, hogy a tudomany allasa hatarozza meg akkor az allitas helyesseget, ha mar olyan stadiumba kerult a tudomany, hogy teljesen megtudja hatarozni az allitas helyesseget.

Nem hibáról beszélek, hanem arról, hogy van egy modelled és az alapján teszel egy kijelentést. A modelt helyesen használod, tehát nem követsz el számolási hibát.

Mi van akkor, ha az igazság nem derül ki? Mondjuk például van egy olyan kis készülékem, ami valamilyen modell alapján fényerőt mér. És kirakom az éjszakába a sűrű erdőbe és megszámoltatom vele, hogy hány foszforeszkáló bogár repült el arra (illetve pontosabban azt, hogy hányszor repült el arra bogár). Reggel ellenörzöm és látom, hogy 23. Hogyan tudodm utólag eldönteni, hogy mi volt az igazság? Sehogy. Az a 23 marad már az idők végezetéig (persze csak addig, ameddig ez az infó fenmarad) az igazság.

Jó, persze itt a tudománynak csak annyi szerepe volt, hogy tudományos elven működött a mérőkészülékem. De a lényege az, hogy ha maximum csak a jövőben tudom ellenőrizni az állítást, akkor ott abban a pillantban el kell fogadnom igaznak.

Persze mondhatom azt, hogy a GPS-nek nem kellene működnie, mert mi van, ha rossz az általános relativitás elmélete (persze igazából tudjuk, hogy "rossz", mivel garantáltan nem a végső elmélet, garantáltan "hibás")? De működik, így azt mondjuk, hogy ugyan nem tudjuk mi az igazság, de elfogadjuk a relativitás elméletét, mert jó jóslatokat ad a világra. A tudósok megalkodtak. A szemetek. Kicsinálták Kennyt. :D

#45 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 15:53

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 16:43

Nem hibáról beszélek, hanem arról, hogy van egy modelled és az alapján teszel egy kijelentést. A modelt helyesen használod, tehát nem követsz el számolási hibát.

Mi van akkor, ha az igazság nem derül ki? Mondjuk például van egy olyan kis készülékem, ami valamilyen modell alapján fényerőt mér. És kirakom az éjszakába a sűrű erdőbe és megszámoltatom vele, hogy hány foszforeszkáló bogár repült el arra (illetve pontosabban azt, hogy hányszor repült el arra bogár). Reggel ellenörzöm és látom, hogy 23. Hogyan tudodm utólag eldönteni, hogy mi volt az igazság? Sehogy. Az a 23 marad már az idők végezetéig (persze csak addig, ameddig ez az infó fenmarad) az igazság.

Jó, persze itt a tudománynak csak annyi szerepe volt, hogy tudományos elven működött a mérőkészülékem. De a lényege az, hogy ha maximum csak a jövőben tudom ellenőrizni az állítást, akkor ott abban a pillantban el kell fogadnom igaznak.

Persze mondhatom azt, hogy a GPS-nek nem kellene működnie, mert mi van, ha rossz az általános relativitás elmélete (persze igazából tudjuk, hogy "rossz", mivel garantáltan nem a végső elmélet, garantáltan "hibás")? De működik, így azt mondjuk, hogy ugyan nem tudjuk mi az igazság, de elfogadjuk a relativitás elméletét, mert jó jóslatokat ad a világra. A tudósok megalkodtak. A szemetek. Kicsinálták Kennyt. :D

Juj mar nagyon elakarsz a valosagtol rugaszkodni.
Arrol van szo hogy maga a teny valos e ami alapjan a tudomany eldonti a vegeredmenyt.
Eleg e megfelelo a tudas ami alapjan valamilyen vegiteletet hoz a adott tudomany.
Jo pelda volt a nap hidrogen keszletenek elegetese.
Az eredmeny mikor fog bekovetkezni a lenyeg.
Perszer csak akkor derul ki az igazsag ha eljon az a ido, vagy pont vagy eredmeny amit meghataroz a tudomany.
Amugy a bogarakra terve jelold meg egy vegytintaval vagy laserrel a bogarakat, es akkor megtudod valoban hany szallt el a keszuleked elott ismetlodes nelkul. :p
Ja, amugy azert az osszehuzodo univerzummal Einstein jo nagy bakot lott. :p

Szerkesztette: Jakuza 2006. 06. 14. 15:54 -kor

My name is penis.

#46 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 15:57

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 13:46

Na, én nem értek a témához, de egy megjegyzést máris tennék.

:omg:  alacsonyan szallnak mai itten a bolcseszek, ugy latom...  :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#47 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 15:59

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 16:22

Egy tudományos elmélet helyességét nem az határozza meg, hogy később cáfolható-e, hanem az, hogy mennyire használható előrejelzéseket nyújt az adott helyzetben, illetve hogy mennyire használható alapot ad későbbi bővítéseknek.

A ma ismert jelenségek alapján mondhatjuk, hogy a Newtoni mechanika filozófiai értelemben "nem igaz", ettől még pl. az alkalmazásával épített hidak nem dőlnek össze. :) Arról nem is szólva, hogy pl. a Newtoni mechanika formalizálása közben Hamilton által kifejlesztett matematikai konstrukciók fontos szerepet játszanak pl. a kvantummechanikában. :)

A "Valóság" szemszögéből minden tudományos elmélet "hamis", a tapasztalat azt mutatja ugyanis, hogy a régi emléletek az újonnan felfedezett jelenségekre többnyire nem működnek; meg kell őket "javítani". Olyan is van, hogy kortárs elméletek a "Valóság" homlokegyenest eltérő szemléleteire épülnek, tehát a klasszikus filozófiai "Valóság" fogalma szerint csak az egyik lehet "Igaz" közülük, a gyakorlatban azonban remekül megférnek egymás mellett, kiegészítik egymást. Sőt, olyan is van, hogy a "Valóság" mikéntjének eltérő szemléleteiből építhető csak használható elmélet.

#48 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:10

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 12:17

Ebben a mondatban mi nem igaz? És miért írtam általában butaságot?

"...a modern tudomány ugyanis Newton korában alapózódott meg, akkor fogadták el a tudományos módszertan ismérveit."

Szerintem egy egész kicsit visszavehetnél az arcodból. És tök mindegy igazad van-e vagy (bár szerintem nincs), ez nem azon múlik. A nagy arc akkor is visszatetszést vált ki, ha neked van igazad.

tevedes. az okori gorogokre datalodik vissza a predikatum kalkulus, az axiomarendszer es az, hogy az allitasokat bizonyitani kell.

#49 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:16

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 12:37

Bogdan.
Magyarazd el nekem a mai tudomany allasa mellett, hogy Isten letezik e?
Hiszen a vilagban mai napig azt allitjak hogy igenis letezik. Persze ez inkabb filozofiai vagy vallastudomanyi ervekkel tamasztjak ala.

"I refuse to prove that I exist," says God, "for proof denies faith, and without faith I am nothing."
"But," says Man, "the Babel fish is a dead giveaway isn't it?  It proves that You exist, and so therefore, You don't. Q.E.D."
"Oh dear," says God, "I hadn't thought of that," and promptly vanishes in a puff of logic.
"Oh, that was easy," says Man, and for an encore goes on to prove that black is white and gets himself killed on the next zebra crossing.

#50 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:21

2ezer éve találták föl istent, de mivolt elötte 5 millio évig?
haggyatok má ezekkel a hülyeségekkel, kár ilyenröl vitázni is
M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#51 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:25

Idézet: vers - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 16:21

de mivolt elötte 5 millio évig?

volt valami?

#52 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:27

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 17:10

tevedes. az okori gorogokre datalodik vissza a predikatum kalkulus, az axiomarendszer es az, hogy az allitasokat bizonyitani kell.

Nem tévedés, mert ez ugyan igaz a matematikára, de a természettudományokra nem (a matematikát általában nem sorolják a tt-k közé). A természettudományokban a Galileitől Newtonig vezető időszakban kristályosodott ki a tudományos módszertan, ami azóta csak relatíve kis mértékben változott.

#53 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:30

Jakuza: definiálnád nekem, mit jelent az a kifejezés, hogy 'igazság'?

Csak mert az utóbbi két oldalt olvasgatva folyton belefutok ebbe Nálad...

PS. különben ma munkaszüneti nap volt és csak én nem vettem volna ezt észre?? Vagy hogy a frászba volt Nektek ennyi időtök?? Kib*szott irigy vagyok.... :D :D :D

#54 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:32

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 15:30

PS. különben ma munkaszüneti nap volt és csak én nem vettem volna ezt észre?? Vagy hogy a frászba volt Nektek ennyi időtök?? Kib*szott irigy vagyok.... :D :D :D

ma szofosás van , én se értem ,lehet amiatt van mert tagnap a hwsw forum  olmlásban volt
M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#55 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:33

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 17:30

Én ezt úgy csinálom, hgoy ilyenkor nem dolgozom. Nehéz egyszerre gépelni a fórumra és közben még programozni is. És mivel a fróumba írásnak magasabb prioritása van, így a munka hátrább kerül a queue-ban. :D

#56 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:34

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 16:27

A természettudományokban a Galileitől Newtonig vezető időszakban kristályosodott ki a tudományos módszertan, ami azóta csak relatíve kis mértékben változott.

tevedes. erre az idoszakra a dinamika es a kinematika "kodifikacioja eseik". csak ugy megjegyzeskent, a newtoni egyenletek (diffegyenlet) alapjaul szolgalo analizis helyessege es modszertena es a haterertek elmelet, jo 200 evvel kesobb, eredendoen cauchy munkassaganak gyumolcsekent all elo. igen, newton ugy hasznal egy matematikai apparatus-t, amirol ugy saccra erezte, hogy rendjen van, de a differencial-szamitas alapveto tetelei nem keszulnek el. csak megjegyzekent, a statika teljesse valasa joval kesobbre datalodik mint newton munkassaga es a mai napig rohadt nagy gondban vagyunk a porgettyukkel es a tobbtest-problemaval :)

#57 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:38

Idézet: vers - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 17:21

2ezer éve találták föl istent, de mivolt elötte 5 millio évig?
haggyatok má ezekkel a hülyeségekkel, kár ilyenröl vitázni is

Nem is akarunk ezen vitatkozni, csak azert vetettem fel, hogy ravilagitsam Bogdant arra, hogy amit allitanak, az nem feltetlenul helyes is.
My name is penis.

#58 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:38

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 17:27

Nem tévedés, mert ez ugyan igaz a matematikára, de a természettudományokra nem (a matematikát általában nem sorolják a tt-k közé). A természettudományokban a Galileitől Newtonig vezető időszakban kristályosodott ki a tudományos módszertan, ami azóta csak relatíve kis mértékben változott.

Szerintem hvuk arra céloz, hogy a tudományos módszertanban valóban volt egy olyan fordulat (nevezetesen a kísérlet fontosságának hangsúlyozása), amit szokás Gallilei és Newton nevéhez kötni.

(bár szerintem érdemesebb lenne a Royal Society-hez kötni, és ha mindenáron név kellene, akkor az Boyle lenne)

#59 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:40

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 16:38

Szerintem hvuk arra céloz, hogy a tudományos módszertanban valóban volt egy olyan fordulat (nevezetesen a kísérlet fontosságának hangsúlyozása), amit szokás Gallilei és Newton nevéhez kötni.

(bár szerintem érdemesebb lenne a Royal Society-hez kötni, és ha mindenáron név kellene, akkor az Boyle lenne)

a kemia eredendoen a kiserleten alapul, es az meg tobbezer eves...

#60 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:42

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 17:30

Hogy Webstert idezzek:

Alkalmazkodas tenyhez, vagy valosaghoz;
pontos osszhang azzal ami van, volt, vagy lesz

Es ne irigykedj. :p
My name is penis.

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.