Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 15., csütörtök - 0:09
Hozzászólásom áthoztam ide a "Mi lesz veled PC" topicból.
Nem egy dolgot állítottál, hanem több mindent. Például azt is, hogy az F16-nak van öntudata. Ezután adtál egy definicíót is, de ezt a definíciót nyilván máshogy értetted, hiszen szerinted egy vadászgépnek is van öntudata.
Adtam egy definíciót és mutattam egy határesetet arra nézvést, hogy roppant egyszerű dolog is lehet az öntudat, nem kell misztifikálni. persze nagyon mély filozófiai vitákba lehet keveredni. ah az ember a mérce, és te erre felé akarsz elmozdulni, akkor semminemű AI sem fér bele az intelligencia témakörébe.
Nem az a lényeg, hogy hibás-e vagy sem, hanem az, hogy mást jelent számodra, mint számomra. Maga az öntudat. És így a te definíciód noha nem hülyeség (hiszen valóban nagyon-nagyon kivonatos és leegyszerűsített definícója az öntudat általában elfogadott definíciójának), viszont az értelmezéssel gondok vannak. Más tárgynak is öntudatot adsz, mint ami a köznapi (és tudományosan elfogadott) definícióból következik.
Igen te arról beszélsz, hogy mit jelent számodra, és kimondva-kimondatlanul, a saját elképzelésedet tartod az úgynevezett "tudományos definiíciónak". ez utóbbit rengetegszer felemlegetted, lebegtetted, de egyetlen egyszer sem adtad meg. plaese claridy
A linked azonban nem támasztja alá az állításodat. Meg is mutatom, hogy miért (bár már beírtam), idézet az általad hozott linkról (egyenesen az első sorából):... A te definíciód és a fenti definíció nyilvánvalóan nem azonos innentől kezdve.
hamár nyelvészkedünk akkor ugye értjük a 'such as' fogalmát?

a felsorolás az öntudat megnyilvánulásait példázza. én ezen megnyilvánulások között kitüntetett szerepet adtam az 'én - nem én' megkülönböztetés képességének. ezzel érdemben nem vitatkoztál, rámutatni arra nem mutattál rá, hogy az öntudat legfontosabb összetevője valóban ez-e vagy sem, hanem azon lovagolsz, hogy word by word nem azt mondtam, ami a linken írva vanik. persze, a definíciót neked kellett volna megadnod, mert te hivatkoztál a 'tudományos definícióra' - persze ez részedről elmaradt, volt helyette terelés és továbbra is van parttalan kekeckedés.
Hát valóban, itt véletlenül nem rólad és nem a te egódról volt szó.
valóban nem az enyémről, hanem a tiédről, ami ebben a játszmában újfenn vesztésre áll
Ez sem nyert. Beégtél az F16-al, legalábbis az általad hozott forrás, nem hogy nem támasztotta alá, de még egyenesen következett belőle, hogy nincs is igazad.
ennek tudományos igényű megmutatása újfennt elmerad, van helyette teátrális vagdalkozás. Igen tudom, nincs leírva az oldalon betű szerint, hogy F16
most nem a definícióról beszélek.
igen és ez a baj. egyfolytában mársól beszélsz és egyfolytában adós vagy a definícióval
Egyszerűen máshol húzza meg az öntudat határát. Ha gondolod kifejtem részletesebben is, hogy ez alatt mit értek, bár már elég sokat írtam erről fentebb.
talán a sok arcoskodás helyett ezt kellett volna megtenned, de mivel egyre kevésbé sikerül, kevés reményt fűzök hozzá.