Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 15., csütörtök - 1:32
Adtam egy definíciót és mutattam egy határesetet arra nézvést, hogy roppant egyszerű dolog is lehet az öntudat, nem kell misztifikálni. persze nagyon mély filozófiai vitákba lehet keveredni. ah az ember a mérce, és te erre felé akarsz elmozdulni, akkor semminemű AI sem fér bele az intelligencia témakörébe.
Igen te arról beszélsz, hogy mit jelent számodra, és kimondva-kimondatlanul, a saját elképzelésedet tartod az úgynevezett "tudományos definiíciónak". ez utóbbit rengetegszer felemlegetted, lebegtetted, de egyetlen egyszer sem adtad meg. plaese claridy

Sajnos nincs igazad. A tudomány szerint (vagyis esetünkben speciálisan a Wikipedia szerint) a te általad még beférni látszó ellenség-barát észlelő gép (F16) nem rendelkezik öntudattal. Persez már ezt is írtam régebben, ugyanígy utalva az általad hozott cikre, de sajnos valamiért nem válaszoltál rá.
Idézet
or instance, to what extent are non-human animals conscious? At what point in fetal development does consciousness begin? Can machines ever achieve conscious states? These issues are of great interest to those concerned with the ethical treatment of other beings, be they animals, fetuses, or, in the future, machines.
Ebből szerintem az derül ki, ogy jelenleg a gépek nem rendelkeznek öntudattal.
Idézet
hamár nyelvészkedünk akkor ugye értjük a 'such as' fogalmát?

a felsorolás az öntudat megnyilvánulásait példázza. én ezen megnyilvánulások között kitüntetett szerepet adtam az 'én - nem én' megkülönböztetés képességének. ezzel érdemben nem vitatkoztál, rámutatni arra nem mutattál rá, hogy az öntudat legfontosabb összetevője valóban ez-e vagy sem, hanem azon lovagolsz, hogy word by word nem azt mondtam, ami a linken írva vanik. persze, a definíciót neked kellett volna megadnod, mert te hivatkoztál a 'tudományos definícióra' - persze ez részedről elmaradt, volt helyette terelés és továbbra is van parttalan kekeckedés.
NEm, teljesen triviális, hogy az öntudat egyik fontos része az én - nem én kérdés eldöntése. Ezzel nem vitatkoztam. De azzal igen, hogy ez olyan szinten lenne, mint ahogy te azt elképzeled. Az általad hozott ellenség-barát példára például nagyon egyszerű gépeket lehet építeni. Dióda villogjon egy kis autó tetején valamilyen x vagy y frekvenciával. Két autó akkor barát, ha ugyanolyan frekivel villog és akkor ellenség, ha más frekivel. Nagyon-nagyon egyszerű áramkör építhető, amivel eldönthető, hogy a szembejövő másik autó ugyanakkora frekvenciával villog-e mint én vagy másmilyennel. Ezt a néhány tranzisztort, ellenállást és kapcitást, meg diódát tartalmazó áramkört azonban mégsem nevezném öntudattal rendelkezőnek. Ez az amit feszegettem: önmagában ez a definíció így pont ezért nem jó. De persze igazad van abban, hogy az én - nem én felismerés fontos, de nem úgy, ahogy azt te a példáid alapján megmutattad.
Idézet
ennek tudományos igényű megmutatása újfennt elmerad, van helyette teátrális vagdalkozás. Igen tudom, nincs leírva az oldalon betű szerint, hogy F16

Nem, nem vagdalkozás van, hanem idéztem a cikkből. Amire magasról szartál.
Nem, az van leírva, hogy a gépeknek - így az F16-nak - nincs öntudata. Mellesleg annak alátámasztására, hogy egy gépnek van öntudata, nem nekem kellene tudományos igényű megmutatást hoznom, hanem neked. Te állítottál valamit, ráadásul valami olyasmit, ami fnoman szólva is meglepő, így nálad van a bizonyítás sora.
Idézet
igen és ez a baj. egyfolytában mársól beszélsz és egyfolytában adós vagy a definícióval

Te baromi bátor és egyenes ember vagy. Tudtam mikor beírtam, hogy a mondatból kiemeled ezt a néhány szót és alaposan csúsztatsz majd egy jóízűt, ahogy szoktál. Idemásolom a mondatot:
Idézet
És végül nem a cikk jól láthatóan nem osztozik az öntudatról alkotott elképzelésedről, mievl egészen mást tart öntudatnak, mint te (most nem a definícióról beszélek).
Ugye így mindjárt nem olyan vicces a megjegyzésed? De adok esélyt: légyszi másold ide, hogy a cikk mely része támasztja alá azt, hogy a gépeknek (valamely létező gépnek) lenne öntudata. Ezenközben foglalkozz az általam idézett résszel, amiből következik, hogy jelenleg nincs öntudata a gépeknek. E fölött elegánsan elsiklottál ugyanis.
Idézet
talán a sok arcoskodás helyett ezt kellett volna megtenned, de mivel egyre kevésbé sikerül, kevés reményt fűzök hozzá.
Én arcoskodom? Mikor te emelsz ki 2-3 szót egy mondatból és válaszolsz általad viccesnek gondolt bunkóságokat?
Röviden azért nem ért egyet a cikk veled, mert veled ellentétben nem tartja öntudattal rendelkezőnek a jelenlegi gépeket. Hosszabban nem fejtem ki, mert untatsz. Először ezt cáfold meg, aztán jön a többi.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor