HWSW Informatikai Kerekasztal: Felcserélődő partíciók - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Felcserélődő partíciók XP újratelepítés

#1 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 06. 24. 13:06

Hello!

XP-t telepítek és lenne egy elég sürgős és láma kérdésem:
A rendszervinyó 80gb-os. Ezen van két partíció, az egyik volt a rendszeré (10gb) a C: a másik a további adatoké (70) a D:
Most az XP telepítő a korábbi D:-t írja C:-nek és ahová a rendszernek kellene kerülnie azt írja D:-nek. Hogyan tudnám visszaállítani, hogy a D: az D:maradjon és a rendszer a C:-re kerüljön?

Kösz.: begbie

#2 Felhasználó inaktív   20Joe20 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:09

Idézet: begbie - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:06

Hello!

XP-t telepítek és lenne egy elég sürgős és láma kérdésem:
A rendszervinyó 80gb-os. Ezen van két partíció, az egyik volt a rendszeré (10gb) a C: a másik a további adatoké (70) a D:
Most az XP telepítő a korábbi D:-t írja C:-nek és ahová a rendszernek kellene kerülnie azt írja D:-nek. Hogyan tudnám visszaállítani, hogy a D: az D:maradjon és a rendszer a C:-re kerüljön?

Kösz.: begbie

Amelyikre telapited,az lesz a c:.

#3 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:18

Idézet: 20Joe20 - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:09

Amelyikre telapited,az lesz a c:.

Szerintem nem így van, a telepítő ezt mutatja:

D: partíció2 (ide kellene kerülnie a rendszernek, ez a 10gb-os)
C: partíció1 (ez a 70gb-os)

Ha az elsőt választom, akkor a D-re kerül a windows, egyszer már elkövettem ezt a hibát, csak akkor még nem volt tele adattal a D, így újrapartícionáltam telepítés előtt... Most azonben már erre nincs lehetőség, a D-n fontos adatok vannak.

#4 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:25

Idézet: begbie - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:18

Szerintem nem így van, a telepítő ezt mutatja:

D: partíció2 (ide kellene kerülnie a rendszernek, ez a 10gb-os)
C: partíció1 (ez a 70gb-os)

Ha az elsőt választom, akkor a D-re kerül a windows, egyszer már elkövettem ezt a hibát, csak akkor még nem volt tele adattal a D, így újrapartícionáltam telepítés előtt... Most azonben már erre nincs lehetőség, a D-n fontos adatok vannak.

Szerintem is amelyikre rakod az XP-t az lesz a C. így hirtelen emlékeim közt aVista telepítés ugrik be amit az XP alatti G meghajtóra raktam és feltelepítve a Vista-t C: megajtóként jelenik meg, visszalépve XP alá megint G lesz. Tehát a Windows úgy változtatja a betűjelét ahogy akarja.
A számítógépnek lelke van by BON
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01

#5 Felhasználó inaktív   20Joe20 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:27

Idézet: bon - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:25

Szerintem is amelyikre rakod az XP-t az lesz a C. így hirtelen emlékeim közt aVista telepítés ugrik be amit az XP alatti G meghajtóra raktam és feltelepítve a Vista-t C: megajtóként jelenik meg, visszalépve XP alá megint G lesz. Tehát a Windows úgy változtatja a betűjelét ahogy akarja.

Nekem ugyanez,csak en V: jelu ala telepitettem :) .

Szerintem biztos igy van,de legegyszerubb gyorsan feldobni,aztan kiderul max egy oran belul,hogy hogy is van igazabol.

#6 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:27

Telepítéskor NEM szabad törölni a rendszerpartíciót, csak formázni, mert ha törlöd, akkor automatikusan a másik kapja a C: betűjelet. Itt csak újrapartícionálás segít, de cáfoljanak meg az okosok, ha nem így van.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#7 Felhasználó inaktív   20Joe20 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:37

Idézet: VKP - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:27

Telepítéskor NEM szabad törölni a rendszerpartíciót, csak formázni, mert ha törlöd, akkor automatikusan a másik kapja a C: betűjelet. Itt csak újrapartícionálás segít, de cáfoljanak meg az okosok, ha nem így van.

2 szavazat mar van arra,hogy tok mindegy,hogy mit csinalsz,ugyis az lesz a c: alapbol,amelyikre telepitesz.

#8 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:42

Idézet: 20Joe20 - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:37

2 szavazat mar van arra,hogy tok mindegy,hogy mit csinalsz,ugyis az lesz a c: alapbol,amelyikre telepitesz.

Jó, nemsokára megmondom, de én attól tartok VKP-nek van igaza...  :(

Esetleg ha felment és mégis D: marad a rendszer nincs rá valami program( partition magic pl.  :confused:  ) amivel ezt meg lehetne oldani?

Szerkesztette: begbie 2006. 06. 24. 13:45 -kor

#9 Felhasználó inaktív   20Joe20 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 13:48

Idézet: begbie - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:42

Jó, nemsokára megmondom, de én attól tartok VKP-nek van igaza...  :(

Esetleg ha felment és mégis D: marad a rendszer nincs rá valami program( partition magic pl.  :confused:  ) amivel ezt meg lehetne oldani?

Ha mar fent van,akkor szerintem nem...tul sok a hivatkozas.

Egyebeknt most ugy nez ki,hogy egy 10GBs particion van a win,es azt akarod formazni,es ra a friss?

#10 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 14:26

Idézet: 20Joe20 - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:48

Ha mar fent van,akkor szerintem nem...tul sok a hivatkozas.

Egyebeknt most ugy nez ki,hogy egy 10GBs particion van a win,es azt akarod formazni,es ra a friss?

Igen, ezt szerettem volna....
Kipróbáltam, D: lett a rendszerpartíció...  :(
Úgy néz ki marad az adatmentés és az újraparticionálás....  :(

#11 Felhasználó inaktív   20Joe20 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 14:36

Idézet: begbie - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 15:26

Tehat most c:-n van egy rendszered,cd-rol bootolva azt d:-nek latja,es miutan raboksz,es formatalod,felteszed is d: marad?
Elegge erthetetlen szamomra.

#12 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 15:22

Idézet: 20Joe20 - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 15:36

Tehat most c:-n van egy rendszered,cd-rol bootolva azt d:-nek latja,es miutan raboksz,es formatalod,felteszed is d: marad?
Elegge erthetetlen szamomra.

pedig ez van... a C:-n volt a rendszer, a telepítő viszont a másik partíciót nevezte el C:-nek és a korábbi 10 gb-osat D:-nek...

#13 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 15:46

ilyen nagy baj hogy c vagy d a neve a rendszer particionak? :think: mert ha sikeresen a 10 gigasra raktad az uj rendszert ahol az elozo is volt akkor nemtom tenyleg ilyen nagy problema ez.. persze megertelek nekem is vannak kisebb nagyobb finnyasagaim a windowsal kapcsolatosan es enis addig nem nyugszom amig meg nem oldom de ez valahol megis csak jelentektelen..

persze most ezt csak megjegyeztem. szived joga ahogy neked tetszik, akarod.. :)
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#14 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 15:48

Idézet: des - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 16:46

ilyen nagy baj hogy c vagy d a neve a rendszer particionak? :think: mert ha sikeresen a 10 gigasra raktad az uj rendszert ahol az elozo is volt akkor nemtom tenyleg ilyen nagy problema ez.. persze megertelek nekem is vannak kisebb nagyobb finnyasagaim a windowsal kapcsolatosan es enis addig nem nyugszom amig meg nem oldom de ez valahol megis csak jelentektelen..

persze most ezt csak megjegyeztem. szived joga ahogy neked tetszik, akarod.. :)

Hát.. nem tudom mennyire baj... mindenesetre idegesítő. Ráadásul minden program ugye a C-re akar települni, és nem tudom nem okoz-e még további problémákat... :confused:
Szóval asszem addig nem fogok nyugodni míg a C-ből újra C nem lesz :)

#15 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 15:52

Idézet: begbie - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 14:26

Az se rossz. :) Gondolkodás helyett.

Az aktív partíció lesz a rendszerpartíció.  Ha előzőleg töröltél, főleg, ha az XP-vel töröltél, akkor automatikusan a másik, megmaradó partíció lett aktívnak jelölve. Vagyis valamilyen programmal - tetszés szerint, akár az FDISK-kel - aktív jelölésűvé kéne tenni a neked kedves partíciót.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#16 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 17:57

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 16:52

Az se rossz. :) Gondolkodás helyett.

Az aktív partíció lesz a rendszerpartíció.  Ha előzőleg töröltél, főleg, ha az XP-vel töröltél, akkor automatikusan a másik, megmaradó partíció lett aktívnak jelölve. Vagyis valamilyen programmal - tetszés szerint, akár az FDISK-kel - aktív jelölésűvé kéne tenni a neked kedves partíciót.

Elmondanád ezt hogy kell? Nekem fogalmam sincs és nem akarok tovább feleslegesen próbálkozni.
Jobb gombra a jelenlegi partíción nem ajánlja fel a partíció aktívvá tételét. Gondolom azért, mert most is aktív, hiszen ezen van a rendszer... Nekem csak az a bajom, hogy D: a betűjele...

Szerkesztette: begbie 2006. 06. 24. 18:02 -kor

#17 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 18:15

amugy az ne legyen gond hogy a programok a "c" re akarnak telepulni mert ez igy ebben a formaban nem teljesen igaz. a normalis installok (mert vannak olyanok is sajnos amikben meg allitani se lehet es csak a c-re akar) a "%SystemDrive%" es hasonlo Environment -eket nezik amikben alapban benne van mi hol van. tehat pl "%SystemDrive%/Program Files" minden szamitogepen a Program Files mappaba mutat. legyen a windowsodnak a,b,c,d,e, akarmilyen meghajto jele...

(%SystemRoot% , %Temp% , stb)

Szerkesztette: des 2006. 06. 24. 18:18 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#18 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 20:26

Idézet: begbie - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 18:57

Elmondanád ezt hogy kell? Nekem fogalmam sincs és nem akarok tovább feleslegesen próbálkozni.
Jobb gombra a jelenlegi partíción nem ajánlja fel a partíció aktívvá tételét. Gondolom azért, mert most is aktív, hiszen ezen van a rendszer... Nekem csak az a bajom, hogy D: a betűjele...

Rendszerpartíció (ahol a Windows könyvtár van) és a boot (vagyis aktív) partíció (ahol az ntldr, boot.ini van) nem szükségszerűen ugyanaz.

Ellenőrzésképpen megnézheted, hogy nálad jelenleg hol van az ntldr, mert annak az aktív partíción kell lennie.

A telepítő az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak, kivéve ha egy meglévő rendszerre telepítesz (javítótelepítés). Utóbbi esetben a telepítő a registryben már tárolt, régi betűjeleket veszi át.

Tehát ilyenkor formázni kell a telepítővel, majd újraindítani, így az aktív partíció fogja kapni a C: betűjelet.

Idézet

Ráadásul minden program ugye a C-re akar települni, és nem tudom nem okoz-e még további problémákat...

Ilyenkor a telepítők általában eleve úgy dobják fel az ablakot, hogy D:\Program Files stb., és ebből semmi gond nem lesz később sem. Más kérdés, hogy nagyon egyszerű olyan rendszert telepíteni, ahol a C: rendesen a helyén van (vastag betűvel kiemelve).

#19 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 20:36

Nekem csak az a bajom, hogy D: a betűjele...

Egy lehetőség még volna, mégpedig a registryben:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

A C: és D: betűjeleket felcseréled. Ennek módja:

C: átnevez: X:
D: átnevez: C:
X: átnevez: D:

Újraindítás.

De ezt a trükköt leginkább csak közvetlenül telepítés után lehet megcsinálni, mert később már igen rosszul tűri a Windows a rendszermeghajtó átnevezését.

#20 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 24. 21:27

Ha most van működő windows-od, ott Start-->Futtatás-->diskmgmt.msc-->OK
Jobb katt a 10GB-os partícióra-->Partíció megjelölése aktívként. Ha ez szürke, akkor az az aktív partíció, ilyenkor nemtudom, mi van. Ha nincs működő windows-od, akkor egy másik gépen csinálsz egy boot floppy-t, arról indítasz, beírod fdisk, majd engedélyezed, amit kérdez, aztán kiválasztod az aktív partíció beállítását, majd beírod azt a számot, amelyik partíciót aktívvá akarod tenni(ez elvileg az 1 lesz).
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó