HWSW Informatikai Kerekasztal: Net megosztás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (119 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Net megosztás Mielőtt kérdezel, nézz be...

#521 Felhasználó inaktív   Karcsio 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 27. 07:52

Hello.

Nem értek nagyon a hálózatokhoz, mert még sosem csináltam. Van egy Ethernet hub nevű eszközöm, amivel nem tudom meg lehet-e osztani a netet?
Egyáltalán mi a különbség a router és a hub közt?

Válaszokat köszönöm.

#522 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 27. 08:45

Idézet: Karcsio - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 8:52

Hello.

Nem értek nagyon a hálózatokhoz, mert még sosem csináltam. Van egy Ethernet hub nevű eszközöm, amivel nem tudom meg lehet-e osztani a netet?
Egyáltalán mi a különbség a router és a hub közt?

Válaszokat köszönöm.

A kiemelt hálózatos témákat olvasd végig.
De röviden a lényeg: router internetmegosztásra való. Hub meg hálózatban összekötni a gépeket, de ma már inkább switch-t használunk mivel sokkal fejlettebb eszköz és otthoni kategóriások már nagyon olcsóak.
Vegyél egy routert, az kell neked.

Szerkesztette: Fresi 2006. 04. 27. 08:46 -kor

#523 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 18:20

Lenne egy kerdesem...van egy routerem, amin keresztul 2 gep kapcsolodik a netre. Eddig semmi gond. Azonban miert nem mukszik a filemegosztas???? Ha megosztok 1 konyvtarat, akkor nem talalja meg a masik gepet. Mindket gepen ugyanazt adtam meg munkacsoportnak, mindket gepen ugyanazok a felhasznalonevek, tipusok...stb. Ezt az uzit kapom:

Mit felejtettem el, vagy mit csinalok rosszul??

Kép

#524 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 19:01

probáld azt, hogy a címsorba direkt beirod ezt:
\\gep-ip-cim
ahol a gep-ip-cim a másik gép ip címe
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#525 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 19:23

Idézet: charlie - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 19:01

probáld azt, hogy a címsorba direkt beirod ezt:
\\gep-ip-cim
ahol a gep-ip-cim a másik gép ip címe

Ha a futtatas mezobe irtam be, akkor ezt irta ki:

"A hálózati elérési út nem található"

Ha a címsorba, akkor pedig ezt:

"A Windows nem találja a következőt"\\192.168.2.2" Ellenőrizze a helyesírást és próbálja meg újra....stb. "

A routernel a DHCP ki van kapcsolva, s en adtam meg 2db IP cimet a 2 gepnek. 192.168.2.2 es 2.3.....a Routere 192.168.2.1

#526 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 21:08

Tűzfal?  :think:

#527 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 22:02

Idézet: Fresi - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 21:08

Tűzfal?  :think:

A Routeren semmit sem allitottam, az XP-e ki van kapcsolva, a Nortonet nem neztem. De gondolom, hogy az megkerdezne, ugyanis amikor a cimsorba beirtam, akkor is rakerdezett...termeszetesen engedelyeztem. 2 Routerrel is probaltam...egyik SMC, masik U.S. Robotics.

#528 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 07:49

pingelni tudod a másik gépet és a routert?
kábel jó? net megy?

#529 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 07. 08:57

Nem értem miért nem működik rendesen, ha az egyik integrált marwell chipnek PHY támogatása van, tudnia kell a patch kábel két gép közötti összeköttetést, nem? Másik gépnek nincs PHY (talán? msi nforce4 platinum sli).

Valaki írta is, hogy crosslinken nem garantálható az 1gbites sávszélesség. Az egyik boltban lehet kapni a cat5e 10m crosslink utp kábel, akkor ez melyik sávszélességet szolgálhat?

Tegnap éjjel próbálkoztam a 10m-es patch cat5e utp kábellel a két gép között, csak néhány másodperce tudtam megnézni a másik gépben lévő megosztását, azóta kussol és hülyül. :( Természetesen a tálcán lévő háló ikon mutatta az 1gbit elérését.

Azért fordulok szaktanácsadóhoz, hogy egyáltalán működik-e rendesen az 1gbites crosslink megoldás, ha cat5e crosslinket alkalmazném? Ha számít a 4 pár, akkor legfeljebb 100mbites lesz? Akkor switch hubot kell vásárolnom? Ez most nem értem, mert még nem találkoztam vagy próbálkoztam, jelenleg az átkozott boltok nem elérhetőek vagyis zárva tartanak... :omg:

Utóirat: jelenleg köcsög BNC-cel használom... :D

Szerkesztette: bolic system 2006. 05. 07. 08:59 -kor

Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#530 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 10:30

próbáld ki, hogy 100mbitre állítod a kapcsolat sebességét (eszközkezelőben a hálókártya tulajdonságainál lehet) és,hogy megy e úgy

(amugy az alaplapi gigabites vezérlőktöl nem kell sokat várni gigabiten...)

#531 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 13:08

Idézet: charlie - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 7:49

pingelni tudod a másik gépet és a routert?
kábel jó? net megy?

Kabel jo...mindketton tokeletesen megy a net, a Routert mindket geprol meg tudom pingelni (tokeletesen megy) , viszont egyik gep sem latja a masik IP-jet, DE a sajat IP-jukre sem kapnak valaszt :( Ami meg fura, hogy ha DynDNS-t beregelek, s arra a gepre felrakok pl. egy SecureFTP-t, akkor viszont ra tudok kapcsolodni :confused:

#532 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 15:36

akkor ott vmi windowsos beállítás van elcseszve...
VAGY a win tüzfal engedélyezve van (vagy vmi más rejtett tüzfall)

A wines varázslót futtasd le, hogyha biztos nincs tüzfall

#533 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 16:57

Idézet: charlie - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 15:36

akkor ott vmi windowsos beállítás van elcseszve...
VAGY a win tüzfal engedélyezve van (vagy vmi más rejtett tüzfall)

A wines varázslót futtasd le, hogyha biztos nincs tüzfall

Melyik varazslora gondoltal?
Csak mert miutan Win-t installaltam, akkor csak bemegyek a router setupjaba, s ott beallitom a kapcsolatot, s onnan mar megy is mindket gepen a net. Vagyis csak egyszer kellett ezt beallitani a routerben, mert el van mentve (vagyis Win telepitesekor csak megadom a halokartyanak az IP cimet, atjarot...stb).
Igazabol ezert is nem ertem, hogy milyen varazslot kellene lefuttatnom, ha mindket gepen megy a net.

Szerkesztette: foxyr 2006. 05. 07. 16:58 -kor

#534 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 17:12

Idézet: foxyr - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 17:57

Igazabol ezert is nem ertem, hogy milyen varazslot kellene lefuttatnom, ha mindket gepen megy a net.

Ha csak netet akarsz mindkét gépen, akkor tényleg ne futass varázslót. Viszont, ha megosztást is akarsz, akkor varázsolj.
Otthoni vagy kisebb munkahelyi hálózat beállítása varázsló...

#535 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 19:14

Sikerult megoldani...a Norton tuzfal volt...eloszor az egesz Nortont kikapcsoltam, s lepingeltem a 2 gepet, s lattak egymast. Ezutan mar csak jobban bele kellett neznem a Norton beallitasaiba, s azota megy. Köszönöm mindenkinek a segitseget, otletet. :respect:

#536 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 07. 21:16

Idézet: charlie - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 11:30

próbáld ki, hogy 100mbitre állítod a kapcsolat sebességét (eszközkezelőben a hálókártya tulajdonságainál lehet) és,hogy megy e úgy

(amugy az alaplapi gigabites vezérlőktöl nem kell sokat várni gigabiten...)

Na felfedeztem, hogy miért nem megy. Bibi volt a gyárilag beállított szoftver. :D Átállítottam végre a driveren és működik rendesen, szépen felmegy 50 mb/s átviteli sebességig, mindkét csatlakozón látszik a zöld színű és ez gigabitet mutat. Na most újabb gondom van, hogy a gépemben néhány óra múlva narancssárga színűre váltotta át észrevétlenül és 100mbites lett, a másik gépben még mindig zöld színű 1gbitet mutat. Akkor a gépemben lanchip kifáradt?

Amikor tökéletesen működik, patch és crossover kábellel is kísérleteztem, hibátlanok voltak. Most miért esett vissza 100mbit-re, sürgősen kérem a válaszot. Hogy menjek-e a boltba az 1gbites PCI hálókártyáért, köszönöm...

#537 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 22:18

Szerintem a CAT5 nem jó "gigabitre". Legalábbis nem garantált AZ a sebesség.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#538 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 05:20

Idézet: Warrior - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 23:18

Szerintem a CAT5 nem jó "gigabitre". Legalábbis nem garantált AZ a sebesség.

Mindkettő kábel CAT5e-s! :mad:

#539 Felhasználó inaktív   olvesz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 08. 14:47

Idézet: VKP - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 17:26

Szeretném segíteni a fórumozó életét azzal, hogy pár mondatban leírom a netmegosztás lényegét, próbálom alapszinten elmagyarázni a lehetséges megoldásokat.

Napjainkban már nagyon sok helyen elérhető szélessávú internet, valamint egyre nagyobb az igény arra, hogy egy háztartásban ne csak egy gépen lehessen használni egyszerre.

Nézzük sorban a lehetőségeket.

Van egy bejövő kapcsolatunk, ez általában ADSL, kábelnet, wireless, modem
Nem térnék ki részletesen a működésükre, a lényeg általában annyi, hogy TCP/IP protokollon működnek (legalábbis mi ezt látjuk) és 1 db IP címünk van. Erre kell nekünk megoldást találni, hogy hogyan tudjuk ezt az 1 kapcsolatot több gépen használni.

Általában két lehetőségünk van:

- a meglévő gépünkkel osztjuk meg a netet
- másik gépet, vagy routert használunk

Nézzük az elsőt:

Van egy gépünk, ami kapja a netet hálókártyán/modemen/wireless hálókártyán keresztül. Ebbe a gépbe rakunk még egy hálókártyát, IP címnek adjunk 192.168.0.1-et 255.255.255.0-ás maszkkal. (Vezérlőpult - Hálózat Kapcsolatok - Helyi kapcsolat - Tulajdonságok - TCP/IP)
(Természetesen más IP tartomány is használható)
A bejövő kapcsolatot meg kell osztanunk, a kapcsolat tulajdonságainál keress olyat, hogy internet kapcsolat megosztása.
Ebbe a hálókártyába dugott keresztkábellel tudunk további gépet csatlakoztatni, vagy pedig switchen keresztül több gépet. A gép(ek) IP címe 192.168.0.x (1-et kivéve). A maszk szintén 255.255.255.0
Átjárónak 192.168.0.1-et adjunk, DNS-nek szintén, ha nem megy akkor a szolgáltatótól kapott DNS-t.

Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy a megosztó gépnek mindig mennie kell ahhoz, hogy a többi gép tudjon netezni

Mit tegyünk, hogy ez ne így legyen?

Router + x gép

Rengeteg router kapható, elég széles skálán mozog a tudásuk és az áruk is.
Alapvetően kétféle router kapható, ami tud wirelesst és ami nem.

A wireless előnye, hogy szabadon mozoghatsz a klienssel (pl.notebook, PDA, stb.), hátránya, hogy sokkal lassabb, érzékeny a környezet zajaira, valamint a biztonsága is elmarad a fix kábeles megoldásoktól.
A routerek általában úgy működnek, hogy a bejövő kapcsolatot (WAN, Wide Area Network) Széles területre kiterjedő hálózat) osztja meg a LAN-ra ((Local Area Network) Helyi hálózat). Ezt általában egyszerű címfordítással(NAT) oldják meg, de léteznek olyan routerek is amik képesek routolni is (Itt jegyezném meg, hogy minden „netmegosztó” cuccot a router kategóriába sorolnak, még akkor is ha az csak NAT-ot tud).
Természetesen ezek az eszközök általában ennél jóval többet tudnak, de erről majd később, most nézzük a használatot.
Fogjuk a routerünket és a WAN oldali csatlakozóba dugjuk be a modemből érkező kábelt (ez általában keresztkábel). A LAN oldalra jönnek a számítógépek. Általában egy router 4-8 LAN csatlakozóval rendelkezik, de ez bővíthető, ha az egyikbe dugott keresztkábellel egy switchez csatlakoztatjuk. Ha minden kábelt összedugtunk, akkor kapcsoljuk be a routert és a gépet. Általában alapbeállítás szokott lenni, hogy a router automatikusan ad IP címet a rácsatlakoztatott gépeknek, ehhez azonban a számítógépen automatikusra kell állítani az IP cím kérést (Vezérlőpult - Hálózat Kapcsolatok - Helyi kapcsolat - Tulajdonságok - TCP/IP).
Ekkor meg tudjuk nézni parancssorba gépelt ipconfig /all paranccsal, hogy mi az IP címünk, mi az átjáró, mi az alhálózati maszk és mi a DNS.
Ez így néz ki:
Kép
Általában az átjáró a router IP címe, ezt írjuk be egy böngészőbe.
Valószínűleg kérni fog user/pass-t, ez általában admin/admin, vagy admin/12345, ezt megtudhatjuk a routerhez adott ismertetőből.
E legtöbb router tartalmaz varázslót, amivel egyszerűen beállíthatjuk. Ha mégsem, akkor általában dinamikus IP címet és PPoE protokollt használ a legtöbb szolgáltató, ennek adatait a szerződésen találhatjuk. Két dolgot emelnék ki, ha a LAN oldal automatikusan kap IP-t (DHCP), akkor írjuk be a szolgáltatótól kapott DNS-t mert e nélkül nem fog működni, a másik, hogy változtassuk meg az alapértelmezett jelszót.
Ha van wireless a routerben akkor annyival egészül még ki, hogy be kell írnunk egy azonosítót (SSID), meg kiválasztani, hogy hanyas csatornán menjen. Érdemes beállítani titkosítást, illetve azt, hogy csak a mi eszközünket engedje kapcsolódni. Ezt a fizikai cím (MAC Adress) alapján tehetjük meg.
A routerek különböző tudással rendelkeznek, vannak olyanok, amikre különböző un. firmware-ek tölthetőek fel, így mi magunk dönthetjük el, hogy mit tudjanak.

Server +x gép

Lehetőségünk van arra is, hogy egy számítógépet használunk fel arra, hogy megosszuk a netet. Általában „egyfloppys” gépet szoktak használni erre a célra, de lehet merevlemezzel felszerelt gép is. Általában kis teljesítményű gép is elég (PI). Általában különböző Linux oprendszereket szoktak erre a célra alkalmazni.
Ezt a témát nem nagyon boncolgatnám tovább, mert megtették már mások: http://freesco.webmedia.hu/index.php

Wireless net megosztása:

Ha wireless kártya van a gépünkben, akkor ugyanúgy osztjuk meg mintha vezetékes hálókártya lenne. Ha routerral szeretnénk megosztani, akkor sajnos le kell cserélni a kártyát egy bridge+router párosra, vagy olyan routerra ami tud wireless kliens lenni.

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy vannak szolgáltatók, amik a hálózati eszköz MAC címével azonosítják a felhasználót. Általában a legtöbb routerben van  MAC Clone funkció, ami a kiválasztott gép MAC címét mutatja, vagy olyan is szokott lenni, hogy saját magunk írhatjuk be a MAC címet. Chellosók a Chello oldalán tudnak új MAC címet regisztrálni.

Természetesen ez az írás nem lehet teljes, szivesen fogadok visszajelzéseket, ha tudok segítek és kérek mindenkit, hogy építő jelleggel próbáljon hozzászólni e topichoz.

Kösz

helo vettem egy DANA routert be kötöttem a netet 3 gép felé elosztottam tökéletesen mükszik az FTP szolgáltatás is tökéletes a három gép tud egymással komunikálni tehát a belsö hálozat lakáson belül tökéletes de a problémám hogy a külsö hálozatott nem látja mig csak egy gépen volt net a külsö megosztott hálozatok látszod tak de most nem kérlek segits ugy látom hogy te értesz hozzá kezdö vagyok ugy hogy minimális szak szo nélkül légy szives segits a problémámon ha tudsz.....elöre is köszönöm a válaszod......

#540 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 15:17

Idézet: bolic system - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 6:20

Mindkettő kábel CAT5e-s! :mad:

CAT5 valóban nem jó gigabitre, de a CAT5e képes gigabitet kiszolgálni.

Téma megosztása:

• (119 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.