Idézet: Daihelyon - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 3:04
Mit nem lehet érteni azon, amit írtam? Talán leköpködöm a kanadai példát vagy mi a fene?
Mi nem hallottunk még demokráciáról, az hogy Kanadában és kukutyin falván hogy működik teljesen irreleváns, mert ez itt Magyarország, és mint írtam, a közlekedési morál az nem ok, hanem okozat, mely mélyen gyökeredzik. (Kb olyan Kanadával elő hozakodni, mint hogy hozzunk nyugat-európai árakat mert az jó, persze fizetés marad a régiben. Olaszországban egy zsemle 5 euró, miért nem vezetjük be itt is?)
Egyik dolog a szabályok, másik a tanult és örökölt viselkedés minta. Hülye példa: az őserdőből is hozhatunk egy emberként, elvihetjük a patináns étterembe, aztán szörnyülködhetünk, hogy nem ismeri ki magát. Ugyan ez van Magyarországon. Lehet hozni a német vezetési morált (én is láttam a minap az egyik német dokuban, hogy milyen szigoruak a büntetések, és hogyan ellenőriznek), de nem hasonlítható össze soha a magyarral. Ha össze akarja valaki hasonlítani, akkor a gyökerekig kell lemenni, hogy honnan is indul ki bizonyos magatartási forma. Például, ha már hwsw-n vagyunk, akkor gondolom nem kell bemutatni senkinek sem, hogy az emberek többsége eredeti programról alig hall, a gép összeszereléssel kapcsolatos dolgok meg meg van töltve a PÁF, és ez a viselkedési minta a gyerekekre is átragad.
Mit kéne tenni? Az emberek nehezen változnak felnőtt korban, valahogy a gyerekekre kell hatni, és a következő generációt kell nyugati értékrendekre alapozva tanítani. Persze, ma is próbálkoznak vele, már mint próbálkoznának, de a liberalizmus jegyében olyan elfajult dolgok vannak az iskolákban, hogy öröm, ha a gyerek nyolcadik végére írni-olvasni tud, ha már tízig elszámol akár zseni is lehet (aki azt hiszi viccelek, téved). Olyan gyorsan, olyan jogokat kaptak az emberek, diákok, stb, amit nem lett volna szabad, ugyan is nem készült fel rá a társadalom. Így egy kifacsart, tönk szélén egyensúlyozó ország van most körölöttünk.
A büntetéssel kapcsolatban: azt mondani, mert valaki gyorsan vezet már is gyilkos, olyan, mint ha minden késben benne lenne az, hogy vele ölni fognak, de mint tudjuk több kés van forgalomban, mint amennyivel rabolnak/ölnek, így autóvezetésben a következőt javasolnám:
-büntető pontok/büntetések szigorítása övre, telefon használatra
-15%-os sebesség túllépés esetén azonnali jogosítvány bevonás, végleg, ha kell valakinek a jogsi, akkor szerezze meg újra, az elejétől kezdve, ezen túl pénzbírság elrendelése
emellé azért nem ártana, ha nem felejtenének kint táblákat, és nem lenne ésszerűtlen sebesség korlátozás (mai napig nem értem miért kell a teljes Hortobágyi szakaszon 60-nal menni).
Egyrészt nem a Te postodra válaszoltam, ezért nem értem, miért a Te postod megértését hiányolod.
Másrészt pedig talán Te voltál az egyetlen, akivel úgy-ahogy egyetértettem.
Neeem, rosszul mondod. Olaszországból az 5 €-s zsömi nem jó példa, mert az drágább, mint nálunk. Itt csak olyan példákat lehet kiragadni, amikért lehet acsarkodni, hogy az jár nekünk, amúgy jogilag!!! A vele járó kötelezettségekről szó ne essen!!!
A német példa már jó. Nem érdekes, hogy milyen megkötések vannak. Nekünk csak az számít, hogy náluk lehet akár 200-zal is menni az autópályán, szabályosan. A többi (ezzel összefüggő szabály) ki a fszt érdekel???
A gyerekek nyugati értékrendre nevelése azon múlik, hogy tudunk-e olyan példát mutatni nekik, amit leutánozhatnak. Mert hiába mondod neki, hogy mit hogyan kell csinálni, ha Tőled - a szülejétől - az ellenkezőjét látja. Sajnos. (Nem a levegőbe beszélek, van egy 12 és és 6 éves srácom).
A liberalizmus jegyében a szabadság helyett kialakult szabadosságban maximálisan egyetértek Veled.
A baj a gyorshajtásnál, hogy a törvényi háttér nincs megoldva, lassan 3 éve (ha nem több), - a liberalizmus jegyében - nem vagyunk kötelesek családtagjainkra terhelő vallomást tenni, nosza, TUTI, hogy ő vezette a gyorshajtó járművet, nem mi.
Elvégre a jogok azért vannak, hogy vissza lehessen velük élni, nem???
Addig, ameddig a jogszabályok megkerülésére mindig gondosan előkészített kiskapu van eleve 'betervezve' a jogszabályalkotók által, akkor miért várjuk el az önkéntes jogkövetést az állampolgároktól?
Majd ha a korrupció megszűnt a rendőrségnél (nem a mezítlábas zsaru szintjén, sokkal magasabbra gondolok), akkor esetleg lehet szó változásról, valamikor a távoli jövőben.
Ameddig az úrvezetők nem hajlandók európai emberekhez méltóan viselkedni, addig felemás elvárni a rendőröktől az európai hozzáállást, azt hiszem.