Idézet: A.J. Crowley - Dátum: 2013. 05. 09. 11:25
...Ha ragaszkodnak a könyvhöz, akkor nem véres akciófilm lesz, mint a Starship Troopers, inkább lélektani dráma talán, némi CGI-vel.
Remélem nem teszik, mármint a ragaszkodást.
Egyszerűen számomra érthetetlen az a "hájp" ami e könyv körül van.
Hozzáteszem, felnőtt fejjel olvastam napjainkban (tehát nincsenek gyermekkori nosztalgikus élményeim), de így egy hidegháborús utalásaiban elavult (amit valószínűleg a szerző is érzett, mert 1991-ben megjelent egy javított ("update") kiadás, éppen még elviselhető mértékben didaktikus gyermekregénynek tűnt - annak minden problematikájával (a főhősért izgulunk, de nem világos, hogy mi az, ami miatt ő képes valamire, amire a nagyobbak/felnőttek nem).
Lehet, hogy az 1985-ben megjelent könyv alapötletét adó 1977-es novella anno izgalmas volt, de mára már elszállt felette az idő.
Enyhe
u.i.1: hasonló (kisebbségi) véleményért már láttam hogy az illető retardált jelzőt kapott...
u.i.2.: a probléma onnan fakad, hogy valójában A holtak szószólója c. regényhez készült (szerintem kínban...) előzmény regény, melyben a szerző megalapozza az Ender-ciklus főszereplőjének motivációját.
Megjegyzem A holtak szószólója kb. 3000 évvel a Végjáték után játszódik...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...