HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés V. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1851 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:18

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 24., szerda - 19:10

na, kicsit gondolkodtam, hogy a kovetkezo hozzaszolast melyik topicba is rakjam, de vegul dontesemben a megapixel mania gyozott! :D

szoval szintet leptem, az elert szam kozel 30.. ;)

.
.
.

Nem érdektelenek a képek, hanem idő kell a megemésztéséhez. Én is foglalkozom a gondolattal, hogy szerzek valami filmes vázat (gyakorlatilag egy pici is elég, egy EOS-33V) és egy jó szkennert. Ez lehetne egy Minolta Scan Elite 5400 például. Mindenképpen használt cucc lenne, mert újonnan brutálisan drága sajnos.

A film nagyon macerás, régen filmen fotóztam. De máshogy érzékel, mint a szenzor, az esti képeknél ez külön öröm lehet. A szkennelés is érdekel, szóval nagy figyelemmel vizsgáltam a képeket. Én mondjuk itt TFT-n nézem, ami csal, de kicsit furcsának tűnik a színe. Gondolom, hogy a fehéregyensúlyt nem állítottad el a filmen, de a szkennelésnél nem volt belőve valami. Túl kék minden, a kék ég valahogy dominál, a mészkő is bekékült, valahogy a színek telítettsége lecsökkent.

Én azt olvastam az Index szkennelős témájában, hogy nagyon fontos a szkennelés előtti kalibráció. Be kell lőni a monitort, a szkennert és esetleg a printert is. Utána lehet csak megkezdeni a műveletet. És a legfontosabb második lépés a szkennelés előtti beállítások elvégzése, a képhez a legjobb színeket beállítani a szkenneren. Ekkor ugyanis még a nagy színmélységű (mondjuk 48 bit vagy amit a szkenner tud) adatokat nem konvertáltad át 16 bitre, tehát jobb eredményt kapsz, mintha a már "lebutított" képen próbálnál színkorrekciót végrehajtani.

Nagyon fontos a kép megtisztítása is, a por és karc okozta hibák elkerülése. Ha a szkenner tud infrás megoldással segíteni, akkor azt használni kell. Ezért sajnos sietni kell, gyakorlatilag előhívás után egyből neki kell esni szkennelni, akkor még nem sérül annyira a negatív/dia.

A szkennelés egyébként a legnehezebb művelet, sok a buktató. Ha a szkenner engedi, akkor lehet multipass kiolvasással is próbálkozni, az általam kiszemelt berendezés talán 64 menetben is tud operálni. Ilyenkor a sötét tónusú részek igen jó kiolvasási eredményt kaphatnak. Több részlet lejön a képről. Nem tudom, hogy ez mennyire csalás, de mindenképpen érdekel.

Az egész filmes dologban az a leginkább csábító, hogy egy EOS 5D (1Ds) árának töredékéért kapok egy FF vázat, ami ráadásul fekete-fehér is lehet. Lesz normális mélységélesség, lesz világos kereső (még az EOS-33 esetén is) és lesz nagyon komoly felbontás. És sokat lehet vele tanulni. Ez érdekel igazán.

A képekről pedig:

Alapvetően tetszenek, talán egy egész picit nem a harmadban van a torony. Az égbol felhős, ez pozitívum, az üres ég unalmas lenne. Az állványzat "feldobja" a témát, de egy kicsit túlságosan zsúfolt is tőle a kép. Mivel nem vagyok egy jó kritikus, ezért én többet nem is írok. A színeket próbáld valahogy élővé tenni, most sok a kék benne. És még csak a pici képeket néztem, a nagyokat nem. A felbontás impresszív, itt már az optika összes hibája előjön.

Üdv!
.
.
.

#1852 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:29

2x ment el :omg:

Szerkesztette: donphobos 2007. 01. 25. 13:30 -kor

.
.
.

#1853 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:37

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 12:36

pedig este készült :)

Elhiszem, de a világos háttér megtévesztő.

#1854 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 15:27

a szinek azok szinte biztos, hogy a Kodak VS sajatossagai. (a tultelitett keket, es az eg kekesen derito sajatossagat is szinte biztos, hogy ez hozta ki. ennek valoszinuleg semmi koze a gephez magahoz, ez az alapanyag sajatja..) a tobbire kicsit kesobb, ha raerek. raadasul szemre is ugyanugy latszik, tehat nem a scanner rakta bele.

(latom legkozelebb mar egy velvia 50-essel fogok kiserletezni, mert azt legalabb ismerem, igy bele tudom komponalni a kepbe a hatasat. es a szemcsezettsege is 2 fokkal jobb kene, hogy legyen, mint ez a tulszaturalt.. aminek egyebkent nekem tetszik a kepe, ra is jottem, hogy miert: majdnem monokrom, es ez azokat nagyon kedvelem. de ez csak a szubjektivum megnyilvanulasa itt.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1855 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 16:20

Rossz az, aki rosszra gondol, avagy minden csak nézőpont kérdése

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1856 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 25. 16:29

A zászlótartó nem rossz, szép kontrasztos és erősen alulszaturált, épp ahogy szeretem.
"Rossz az aki rosszra gondol" témában nekem is van képem egy felfelé mutató hüvelykujjról. A kompozíció ugyanúgy hiányzik itt is. :)
Kép
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1857 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 00:30

Mai kis séta egy eredménye.
Csak egy kis (10-es) shadow contrast van rajta (plusz 30 saturation és 20 sharpness), hogy ne túlozzam el a jelenséget.
Kis érdekesség, hogy pont a közgáz épületét világítja be :)

Kép

Gyönyörű képeket lehet csinálni a Rawshooter shadow és highlight csúszkáival, a baj csak az, hogy ettől már inkább lesz digit. illusztráció a kép, mintsem fénykép :/
shadow kontraszt: 100
highlight kontraszt: -100

Kép

Szerkesztette: zomgwtf 2007. 01. 26. 00:50 -kor

#1858 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 12:35

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 0:30

Mai kis séta egy eredménye.
Csak egy kis (10-es) shadow contrast van rajta (plusz 30 saturation és 20 sharpness), hogy ne túlozzam el a jelenséget.
Kis érdekesség, hogy pont a közgáz épületét világítja be :)

Gyönyörű képeket lehet csinálni a Rawshooter shadow és highlight csúszkáival, a baj csak az, hogy ettől már inkább lesz digit. illusztráció a kép, mintsem fénykép :/
shadow kontraszt: 100
highlight kontraszt: -100

Érdekesnek érdekes, de kevéssé gyönyörű.. Én jobban kedvelem az olyan képeket amik úgy ötletesek, hogy közben ábrázolnak is valamit, lehetőleg jó minőségben. Tehát nem szívesen nézegetek olyanokat aminek egyáltalán nincs témája. Ebből a szempontból a penorámát is kevésnek érzem, ha különlegesnek érezted a megvilágítást,  akkor azt szerencsésebb lett volna valamihez felhasználni, nem pedig önálló témaként mert úgy nem állja meg a helyét. Persze mint minden értékelés, ez is szubjektív...

Szerkesztette: Mirko 2007. 01. 26. 12:36 -kor

#1859 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 12:40

Idézet: Mirko - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 12:35

Persze mint minden értékelés, ez is szubjektív...

Elfogadom, ez is egy vélemény.
Én mindenesetre úgy vagyok vele, hogy van, amikor az égbolt olyan gyönyörű, hogy totálisan nem érdekel, mi van alatta. Odarak alá vmit, fákat, épületet stb., de abszolúte nem érdekel, mert nem az a szép, tök felesleges oda. Még kontrasztnak sem kell.

#1860 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 12:51

Kép

Ki találja ki, miket ábrázol a kép? :)
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1861 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 13:11

Lehet abba kellene hagynom a fotózást, mert megint leugatták a fejem a szar koncertfotóim miatt...
:rolleyes:

#1862 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 13:12

Idézet

Kép

Ki találja ki, miket ábrázol a kép? :)

Valami gyémántvágott jeggyűrű ?

Gábor, ha úgy döntenél hogy felhagysz a fotózással és Dunának mégy, a nagylátót meg az ötdét a markolattal szívesen fogadom, szóval említs meg a végrendeletedben.  :cool:

Szerkesztette: RiCS 2007. 01. 26. 13:15 -kor

#1863 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 13:22

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 12:40

Én mindenesetre úgy vagyok vele, hogy van, amikor az égbolt olyan gyönyörű, hogy totálisan nem érdekel, mi van alatta. Odarak alá vmit, fákat, épületet stb., de abszolúte nem érdekel, mert nem az a szép, tök felesleges oda. Még kontrasztnak sem kell.

Az előteret azért szokták belevenni a képbe, hogy egyértelműsítse a nézőben, hogy a szinek természetesek és nem pedig a photoshop műve. Galen Rowell volt így a pályája elején, rengeteg képet csinált szép égi jelenségekről és miután ő olyan helyekre is elment ahová nagyon kevesen, így meglepőek és nagyon ritkák voltak a képei és sokan megvádolták, hogy manipuláltak. Erre találta ki, hogy akkor beleveszi az előteret is és annak a szine, illetve a kettő közötti különbség jól mutatja majd, hogy a megörökített látvány tényleg a természet műve. Így szerzett magának hitelt és lett világhírű.

#1864 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 13:27

Pontosan ezért mondtam, hogy az én képem már nem igazán mondható fényképnek, mert jócskán kellett állítani a kontrasztokon, hogy ez jöjjön ki ;)

#1865 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 13:38

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 13:12

Valami gyémántvágott jeggyűrű ?

Nem nyert. :) Amúgy ki tudja megmondani, hogy ez milyen leképezésnek felel meg? A képen látható bütykök kb. 1mm szélesek, és mind a négy kép full méretű, tehát nem crop. Hogy kell ebből leképezést számolni?
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1866 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 14:00

naakkor..

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:25

Életlenség én azt tudom amit töllem szoktak minimum kérni : a képem 1:1 pl 3504 x 2336 itt full éles legyen (az amit élesnek akartam hagyni),és ha rákattintanak még egy zommal akkro is , és a következőnél már lehet benne életlenség.
ez szep es jo, csak van vele 3 bibim.. 1) sajnos meg nem mutattal ekkora kepet vagy croppot, igy csak tippelni tudok, mirol beszelsz.. ;) ugye a 3+1 keped amit linkeltel nem volt ekkora. 2) ezt a belezoomolas dolgot nem ertem. komolyan. ha belezoomolsz, akkor nem a kep elesseget, hanem a kepnezo programod interpolacios kepesseget nezed. szoval ennek en nem nagyon latom ertelmet. 3) szep dolog az 1:1 de egy szerencsetlen dianal ezt hogy ertelmezzuk?? hany dpi-be scanneled? kene valami formatum fuggetlen  meghatarozas: en erre mondtam, hogy adott meretre kinagyitvam vagy hasonlo.

Idézet

De én a tiedet 1000*1063-ba nézem és ott nincs éles tartalom ,az igaz hogy a hátsó rész élesebb , de az is életlen.
eletlen a hatso? ezt nem ertem. meg a full felbontasban (lasd crop) is jonnek elo reszletek a fal strukturajaban... a kesobb belinkelt 24x36-os kocsog reszletet is eletlennek mondanad? (fontos kerdes, hogy megvalaszold!)

persze valoban nem optimalisan eles (nem a hatteren, hanem az eloteren kene, hogy legyen az elesseg), de mivel a cel a minden eles melysegelesseg volt, a coc-be szerintem mindegyik sik belefer. nem gondolod?

persze ez meg csak az elso szines tekercs (majd linkelek ff-et is, ha nagygitottam nehanyat), es inkabb a fenymeressel vannak bajaim. no meg a paralaxis hibaval: azert az bekavar egy picit a tokeletes kepkivagasnak, azt meg tanulni kell!

Idézet

Ps (piszok/vágás...): Amiket én feltettem képeket ps-t nem láttak( mind nyers kép )
azert ezzel vigyazzunk egy kicsit! eloszor ugyebar a geped mar a szenzoron zajcsokkent. ebbol lesz a raw. utana amikor a rawt konvertalod, akkor ismet van zajcsokkentes, gamma korrekcio. most ezzel hogy kene osszemerni a diat? esetleg kivetitem neked (ahhoz meg kene diavetito, mert csak leicam van..), de akkor hogy beszelunk itt rola a forumon?

vagasrol meg: ne mond mar, hogy teged hagy befolyasolni az alapanyag adott aranya??!!?? vagni marpedig kell. (idezzek hozzaertot?) persze nem 4 oldalrol, hanem 1-2-rol. de amig az egyik oldalhoz nem nyult az ember, addig tokeletesen komponaltnak szamit a kep. aki meg kijelenti, hogy nem vag, az... na hogy is mondjam.. mondjuk tanulhatna meg egy picit.. ;)

Idézet

szerintem te is próbáld a kép készítés előtt a fejedben megvágni a képet és csak utána expo , ne kelljen még utána semmi vágás, ha ezt már tökéjre tudod fejleszteni ( sok idő , én is tanuló fázisában vagyok )-sok-sok év, hogy rutinból jöjjön- , akkor leszel igazán boldog, hogy a nyers képed is tökéletes.
nagyon kedves toled, hogy probalsz ilyen tanacsokat adni. de mond, ezt ez alapjan a 3 kep alapjan irod (amelyikbol az egyiket kifogasolod vagas szempontjabol), vagy esetleg a tobbi, az elmult egy ev soran belinkelt kepemet is megnezted?

amit meg tudok erositeni, az a "ok-sok év, hogy rutinból jöjjön" kijelentesed! ;)
a forum ma:

#1867 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 14:01

bbence: lekepzest addig nem lehet mondani, amig nem mondod meg, mekkora a szenzor meret, amire lekepezted! ;) a lekepzesi arany a valos meret es a szenzoron megjeleno meret aranya.
a forum ma:

#1868 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 14:06

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 14:11

Mondjuk én ahogy látom ez ilyen nyugott koncert, egy időben nekem szinte csak rock-punk bulikat kellett fotóznom és ott én azokat teljesen máshogy ábrázoltam , inkább szépen bemozdítottam amikor bepörögtek :). Tehát itt a művészibb irányzat ami nérvadó lehet, amit követtél is helyesen szerintem , bár ez saját vélemény kicsit túl művészi is lett, inkább már ez színházhoz illene, bár amit a hatvani gyerek berakott az meg borzasztó :D. Ez szerintem elvan találva: http://imgfrm.index...._0002429406.jpg, mondjuk több szín is lehetne rajta, de háát ha így világították be akkor nincs mit tenni
Jó bort szeretem ,meg a jó nőt, együtt mindent ütnek ...

#1869 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 14:09

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 14:01

bbence: lekepzest addig nem lehet mondani, amig nem mondod meg, mekkora a szenzor meret, amire lekepezted! ;) a lekepzesi arany a valos meret es a szenzoron megjeleno meret aranya.

Nikon DSLR CCD - 23.7 x 15.6 mm. Akkor ha kb. 8mm széles a valós méret és a szenzor 23.7mm széles, akkor a leképezési arány kb. 3x-os?

#1870 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 26. 14:34

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 13:11

Szinte mindegy, hogy canon.Eos vagy Nikon_os az ember...
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.