HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#381 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 15. 22:56

Ja, még azt elfelejtettem leírni, hogy ha elvégeznék egy magyarországi egyetemet, akkor igenis Magyarországon szeretnék letelepedni, dolgozni, és fizetni az ottani adót! Kiváncsi lennék, ha ti lennétek az én helyzetemben. Szlovákiában magyar vagyok, Magyarországon viszont se magyar, se szlovák.

#382 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 16. 00:19

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. júl. 15., vasárnap - 23:53

Mellesleg, hogy jön ide az adófizető pénze, mikor az úgy is bemegy, csak az államigazgatás dönti el hova.

A probléma az, hogy egyrészt nem megy be, másrészt akiké bemegy, azoknak is szoktak lenni bizonyos igényeik annak mértékével és felhasználásával kapcsolatban, különös tekintettel a nem feléjük irányuló részre. A hitelezőkről már nem is szólva.

#383 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 16. 05:27

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. júl. 15., vasárnap - 23:38

Ezt azért így nem akartam beírni, mert azért mégiscsak, meg hát van némi esélye annak, hogy a diplomájával itt fog később dolgozni és adót fizetni (aminek persze nem minden nézőpontból lehet örülni, de ez már más kérdés).

Esélye van. Bár, a mi révkomáromi képzésünkre járó szlovák állampolgárok közül egyet sem sikerült kifognom, aki itt akar a későbbiekben dolgozni, ellenben hazamenőt négyet is. Nyilván az én mintám nem reprezentatív.

#384 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 16. 05:28

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. júl. 16., hétfő - 1:19

A probléma az, hogy egyrészt nem megy be, másrészt akiké bemegy, azoknak is szoktak lenni bizonyos igényeik annak mértékével és felhasználásával kapcsolatban, különös tekintettel a nem feléjük irányuló részre. A hitelezőkről már nem is szólva.

Magyarul, ha én fizetem be, elvárom, hogy rám költsék. ;) Ugyanúgy, ahogy más államoktól egyáltalán nem várom el, hogy költsön rám (nyilván a minimális szint, pl. rendőri intézkedés kell, hogy meglegyen; a felsőoktatás nem minimális szint).

#385 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 16. 08:34

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. júl. 16., hétfő - 5:28

Magyarul, ha én fizetem be, elvárom, hogy rám költsék. ;) Ugyanúgy, ahogy más államoktól egyáltalán nem várom el, hogy költsön rám (nyilván a minimális szint, pl. rendőri intézkedés kell, hogy meglegyen; a felsőoktatás nem minimális szint).

Ebben egyetértek veled. Nekem meg van egy ilyen révkomáromi haverom, amilyenre te gondolsz.

#386 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 10:18

kedves cyberman30! egyfelol ertelek, hogy szeretnel megfelelo oktatasban resztvenni (kivanom szamodra a legjobbakat!), masfelol nem egeszen ertem, mi ez a megkulonboztetes Magyarorszag es mas orszagok kozott.. az miert nem zavar, hogy Hollandiaban vagy az USA-ban fizetos az oktatas? (arra nem kene referendum..? :p bocs a profan politizalasert, termeszetesen vicces megjegyzes, nem kivan valaszt!)

miert gondolod, hogy Magyarorszagon ingyenesnek kene lennie, mikozben nyugaton nem az? miert gondolod, hogy mas adonemekbol pont ezt kene tamogatni? azaz mas adokat novelni azert, hogy ezt a tomegoktatast ingyenesen lehessen fenntartani?

ja, amugy a kerdesed feltetele hibas. nem megszuntettek a felsooktatas ingyenesseget, hanem a felsooktatas jelentosen atalakult (ketszer!! tobben jarnak ma, mint kb. tiz eve), es ezt a rendszert mar nem igazan lehet ingyenesen fenntartani. persze abban igazat adok Neked, hogy amint visszacsinalnak az elitoktatast, azonnal arra a partra szavaznek, aki ennek az elere allna, csakhat ez mar 1994(!)-ben sem volt kerdes, hogy ide haladunk. akkor esetleg lehetne ingyenessegrol is beszelni, bar ki tudja. evvan. ezt kell szeretni.

Szerkesztette: bogdan 2007. 07. 17. 10:19 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#387 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 10:23

Idézet: L - Dátum: 2007. júl. 15., vasárnap - 21:49

napi egy-két, max. három óra munka (gürcölés) a tandíj. kell, nemkell, tovább lehet állni.  :D

1. Milyen szak mellett gondoltad még is ezt a napi munkát?
2. Mégis a kiváncsiság kedvéért, Te mekorra órabérrel számoltál?

Szerkesztette: Daihelyon 2007. 07. 17. 10:24 -kor

Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#388 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 10:35

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 11:23

En Info + mernok tanari mellett birtam ezt a tempot... az akkori oraber mar regen nem er semmit, de akkor jo penz volt. Igaz a nyarakat is vegigdolgoztam... de tudtam finanszirozni a koltsegeimet.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#389 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 11:44

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 11:23

2. Mégis a kiváncsiság kedvéért, Te mekorra órabérrel számoltál?

2. Ha megtanulsz egy nyelvet felsőfokon (a középfokra rátolsz egy nyarat lustulás helyett), akkor 1500 pénz / 60 perc alatt nemigen keresel. Napi két órával számolva ez 60e pénz havonta.

Persze van egy olyan hátulütője, hogy csinálni kell. :)

#390 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 12:44

azt mintha elfelejtetted volna hozzatenni, hogy ehhez a 6- perc nyelvtanitashoz (mert ugye errol irsz) masik 60 percet ra kell keszulnod, ha valami erdemlegeset akarsz adni. maris napi 4 oranal tartunk! azutan vagy lesz tanitvanyod, vagy nem lesz.. tovabba az ember vagy tud nyelvet tanitani, vagy nem.. ha nem, akkor a nyelvtanitas nem jatszik, mas munkat ennyiert nem biztos, hogy talalsz..

utalok mindig ezzel jonni, de egy tanarsegedi brutto(!) oraber ezer Ft alatt van.. abbol meg ugye adozik az ember.
a forum ma:

#391 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 12:48

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 13:44

azt mintha elfelejtetted volna hozzatenni, hogy ehhez a 6- perc nyelvtanitashoz (mert ugye errol irsz) masik 60 percet ra kell keszulnod, ha valami erdemlegeset akarsz adni. maris napi 4 oranal tartunk! azutan vagy lesz tanitvanyod, vagy nem lesz.. tovabba az ember vagy tud nyelvet tanitani, vagy nem.. ha nem, akkor a nyelvtanitas nem jatszik, mas munkat ennyiert nem biztos, hogy talalsz..

utalok mindig ezzel jonni, de egy tanarsegedi brutto(!) oraber ezer Ft alatt van.. abbol meg ugye adozik az ember.

Hát, én max 5-10 percet készültem... de amikor jön egymás után 4 tanítvány, akkor kereken 0 perc, amire időd van. :) Mégis mindnek szépet javult a jegye / meglett a nyelvvizsgája.

Lényeg: nem vagyok egy nyelvguru, nagyon sokan meg tudnák csinálni azt, amit én csináltam. Illetve megkeresni ugyanazt a pénzt.

Szerkesztette: Carmaged 2007. 07. 17. 12:49 -kor

#392 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 12:53

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 10:18

kedves cyberman30! egyfelol ertelek, hogy szeretnel megfelelo oktatasban resztvenni (kivanom szamodra a legjobbakat!), masfelol nem egeszen ertem, mi ez a megkulonboztetes Magyarorszag es mas orszagok kozott.. az miert nem zavar, hogy Hollandiaban vagy az USA-ban fizetos az oktatas? (arra nem kene referendum..? :p bocs a profan politizalasert, termeszetesen vicces megjegyzes, nem kivan valaszt!)

miert gondolod, hogy Magyarorszagon ingyenesnek kene lennie, mikozben nyugaton nem az? miert gondolod, hogy mas adonemekbol pont ezt kene tamogatni? azaz mas adokat novelni azert, hogy ezt a tomegoktatast ingyenesen lehessen fenntartani?

ja, amugy a kerdesed feltetele hibas. nem megszuntettek a felsooktatas ingyenesseget, hanem a felsooktatas jelentosen atalakult (ketszer!! tobben jarnak ma, mint kb. tiz eve), es ezt a rendszert mar nem igazan lehet ingyenesen fenntartani. persze abban igazat adok Neked, hogy amint visszacsinalnak az elitoktatast, azonnal arra a partra szavaznek, aki ennek az elere allna, csakhat ez mar 1994(!)-ben sem volt kerdes, hogy ide haladunk. akkor esetleg lehetne ingyenessegrol is beszelni, bar ki tudja. evvan. ezt kell szeretni.

Helló!
Hát igen. Ez van. Az idegesít csak, hogyha egy 5 évvel korábban születek, megúszom ezt az egészet. Nem szándékom nekem a magyar adófizetők pénzét eltékozolni, pláne saját célra. Itt is valahogy mindig úgy alakul az élet, hogy mindent éppen akkor vezetnek be, mikor legkevésbé hiányozna. Na de ez nem ide tartozik. Sajnálom, hogy valakik úgy értelmezték a véleményemet, ahogy, de nem így állt szándékomban. Azt, hogy "lenne pótolni a hiányt", nem úgy gondoltam, hogy más adókat kivetni a népre, hanem már a meglévő ősszegeket átcsoportosítani. De ez persze nem mindegy, hogy honnan teszik. Ha végső soron nem lenne honnan, akkor még meg is tudnám érteni. Sokszor nézem a Házon Kívül c. műsort, és hát elképesztő, hogy pl. egy egészségügyi államtitkár nem tud válaszolni egy kétségbeesett édesapa kérdéseire, hogy gyógyítani tudhassa fogyatékos gyermekét (ilyek politikusnak?); meg a sok politikus villája, fizetése, juttatása, külföldi utak, most meg a kormányzati negyed - ide muszály a pénz? Ha nem is az oktatásba, de más téren jó hasznát vennék (szreintem legjobban az egészségügyben), miközben kórházak zárnak be, mert megvonják a támogatást. Ha ilyen szemszögből nézzük a helyzetet, akkor azt hiszem, részben megértem a tandíj bevezetését.
De azzal nem értek egyet, hogy ha megcsappan a jelentkezők száma, az feltétlenül azt fogja-e jelenteni, hogy a legjobbak részesülnek az elitképzésben. Korunkban azért nagy úr a pénz. És hát ott van a sok kis milliomos csemete, akiknek nem gond a tandíj, fő az, hogy jól elvannak. Lehet, hogy felvételin ott a tudáshiány, meg a szemeszterek végén, de sokszor (nem mindig) a pénz beszél, kutya ugat. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy gazdag nem lehet okos.
Mellesleg köszi a bíztatást! Úgy sem adom fel, addig küzdök, míg bírom, aztán majd lesz valahogy. ;)
Utólag is bocsánatot szeretnék kérni minden egyes fórumtagtól, akit előző hozzászólásaimmal esetleg megbántottam.  Bocs! :respect:

Szerkesztette: cyberman30 2007. 07. 17. 13:01 -kor

#393 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 12:55

kedvesem 2 nyelvbol tud felsofokon, van tanari diplomaja, harmadikon kozep es felso kozott. ettol meg a tanitvanyok megtalalasa igen komoly problema, keszulni nagyjabol annyit keszul, amennyit tanit (mellesleg ez minden tisztesseges tanitasnak alapfeltetele szerintem..), a fentinel tobbet ker, de az altalad megcelzott 60e koruli osszeg megszerzese igencsak kiszivta minden erejet az elozo felevben (nem tanulas, hanem felallas mellett csinalta).

szoval bizonyara van, akinek sikerul, de azert fogadjuk el, hogy nem ennyire egyszeru mindig. (tovabba ne felejtsd el, hogy van aki keptelen nyelvtanitasra, hiaba van felsofoku nyelvtudasa..)

persze lehet dolgozni egyetem mellett, de az sajnos gyakran megy a tanulas karara. vagy csak apropenz jon belole ossze.
a forum ma:

#394 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 12:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 13:55

kedvesem 2 nyelvbol tud felsofokon, van tanari diplomaja, harmadikon kozep es felso kozott. ettol meg a tanitvanyok megtalalasa igen komoly problema, keszulni nagyjabol annyit keszul, amennyit tanit (mellesleg ez minden tisztesseges tanitasnak alapfeltetele szerintem..), a fentinel tobbet ker, de az altalad megcelzott 60e koruli osszeg megszerzese igencsak kiszivta minden erejet az elozo felevben (nem tanulas, hanem felallas mellett csinalta).

szoval bizonyara van, akinek sikerul, de azert fogadjuk el, hogy nem ennyire egyszeru mindig. (tovabba ne felejtsd el, hogy van aki keptelen nyelvtanitasra, hiaba van felsofoku nyelvtudasa..)

persze lehet dolgozni egyetem mellett, de az sajnos gyakran megy a tanulas karara. vagy csak apropenz jon belole ossze.

Erre sajnos nem tudok mit mondani. Nem egy ismerősöm csinálta ugyanezt, senkinek nem volt gondja (mármint a rengeteg készüléssel). Nyilván kell egy kis affinitás is hozzá.

Persze, azt nem értem, hogy pl. egy szaknyelvi nyelvvizsgára való felkészítéshez miért is kell olyan sokat készülni... az gyakorlatilag plusz szókincs és eltérő feladatok a papíron. Meg kicsit képben kell lenni a területen. Ennyi...

#395 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 12:58

"Azt, hogy "lenne pótolni a hiányt", úgy gondoltam, hogy más adókat kivetni a népre, hanem már a meglévő ősszegeket átcsoportosítani."

de nem lehet. ha nem tunt fol boduletes hiannyal kuzd a magyar allamhaztartas.. nincs honnan. ugyhogy uj adokat kene bevezetni!

bantot nem mondtal, csak a politizalast kellett volna kerulni: ez szakmai forum, itt nem illik.
a forum ma:

#396 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 13:01

"Nyilván kell egy kis affinitás is hozzá."
gondolom megelegedett, visszajaro tanitvanyok es tanarkepes egyetemi diploma azert nem az affinitas hianyarol arulkodik..

persze lehet a kulonbseg a szintekben is. mas felsofokura(!) felkesziteni tanitvanyokat, es mas kedoket tanitani.
a forum ma:

#397 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 17. 13:09

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 14:01

"Nyilván kell egy kis affinitás is hozzá."
gondolom megelegedett, visszajaro tanitvanyok es tanarkepes egyetemi diploma azert nem az affinitas hianyarol arulkodik..

persze lehet a kulonbseg a szintekben is. mas felsofokura(!) felkesziteni tanitvanyokat, es mas kedoket tanitani.

Az affinitásos rész nem a párodra, hanem úgy általában mindenkire vonatkozik.

Persze, hogy más. Ki mondta, hogy felsőfokúra kell felkészíteni? Mindenkinek azt kell vállalni, ami az energiájába, idejébe belefér. Lehet gimist korrepetálni is.

#398 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 10:16

Azt tudja valaki, hogy ha egy ember felveszi a diákhitelt, akkor az fix kamatozásu, vagy a kamat évről-évre nő?

Tehát ha valaki felveszi 2002 ben, és az iskolát befejezi 2005 ben, akkor 2007 ben is ugyanannyit kellene visszafizetnie mint 2005 ben?
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#399 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 08. 09. 10:39

Idézet: Dextrose - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 11:16

Azt tudja valaki, hogy ha egy ember felveszi a diákhitelt, akkor az fix kamatozásu, vagy a kamat évről-évre nő?

Tehát ha valaki felveszi 2002 ben, és az iskolát befejezi 2005 ben, akkor 2007 ben is ugyanannyit kellene visszafizetnie mint 2005 ben?

nem növeszkik feltétlenül, hanem évről évre megállapítják a kamatlábat.

hogy a második kérdésedet hogyan érted, de idővel folyamatosan kamatozik, olyan nincs, hogy megáll, ők sem loptják a tőkét.

#400 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:13

Idézet: special - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 11:39

nem növeszkik feltétlenül, hanem évről évre megállapítják a kamatlábat.

hogy a második kérdésedet hogyan érted, de idővel folyamatosan kamatozik, olyan nincs, hogy megáll, ők sem loptják a tőkét.

Tehát ha jol értem, minden évben más összeget kell visszafizetni.

Ha valaki felvesz 300 ezret, akkor rá 4 évre mondjuk 350 ezret, azutáni éven 360 ezret, azutáni éven 355 ezret, mégazután lehet 400 at kell fizetni ezek szerint.

Felhívtam a diákhitel ügyfélszolgálatot. Ott azt mondták, hogy a törleszés az első két munkaévben a minimálbér alapján határozzák meg a minimálisan fizetendő törlesztőrészletet, a harmadik évtől az adóköteles jövedelmet veszik figyelembe.

Tehát a diákhitel kötelező törlesztőrészlete minimálbér és adóköteles jövedelemfüggő.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.