Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan?
Elküldve: 2007. 08. 09. 12:36
a visszafizetés pedig tényleg nem tartózás és kamat, hanem jövedelemfüggő. az első két évben minimálbér után kell (hogy melyik év minimálbére, azt most fejből nem vágom, de talán a korábbiak), majd ezt követően a két évvel korábbi jövedelem után, így is kedvezve nekünk, nyilván azt feltételezve, hogy idővel egyre többet, nem pedig kevesebbet fizetünk. persze ha az ember jó pénzügyi helyzetbe kerül, akkor talán érdemes felgyorsítani a visszafizetést.
ez kétféleképpen lehetséges. a diákhitel törelsztésére két számlaszám van. az egyik a szokásos törlesztési, ide ha nagyobb összegeket utalsz, akkor gyorsabban törelszted. viszont akár 100 ezer forintot is visszafizethettél így egy hónapban, a következőben akkor is teljesíteni kell a minimumot. a másik az előtörlesztési számla, ahova biztonsági tartalékként előre feltölthetsz összeget, nem tőketörlesztésben, hanem időben haladva előre, vagyis ha feltöltesz 6 havi minimum összeget, akkor esetlegs pénzügyi nehézségek miatt ha 6 hónapig nem utalsz, akkor sincs gond, az fedezi.
Elküldve: 2007. 10. 29. 03:52
Mindenkinek nagy a szája DE a döntéshozók akik most olyan drágák hogy be kívánják vezetni ezt a csodálatos FER-t elfelejtik, hogy a saját felsőoktatásuk ingyenes volt.
A másik: sokan dobálóznak itt a melóval. Nem azért a húsz fillérért,de ha valaki dolgozik egyetem mellett az kitermel jó esetben havi szinten 50 küvecset. Ebből ugye teszem azt élni kell. Ha pl vidéki az illető kollégium ne adj Isten albérlet költség. A többi sallangot mint kaja vagy jegyzetek már nem is említem. Nem tudom ki hogy gazdálkodik, de aki családi támogatás nélkül képes tartani egy normális átlagot (normálisabb egyetemen normálisabb müszaki karon legalább 3 fölött) a munka mellett tehát dupla jövedelem forrása van annak tapsolok.
A diákhitel meg megint egy gerinctelen suttyóság. Az állam csodálatosan leveszi a kamatokból a sápot ami szintén hozzájuk folyik be. Fejemet rá hogy sokan akik eddig úgy gondolták nem fognak élni a diákhitel lehetőségével, pusztán a tandíj megléte miatt kénytelenek lesznek azt felvenni, akik pedig eddig is rászorultak volna azok vagy dolgoznak vagy kaparnak a suliban, hogy valami épkézláb ösztöndíjra tegyenek szert.
Egyébként csak egy kis tapasztalat:
Miskolc gépészkar mérnök-infó szak 3.2-es majd 3.6-os átlagra bőven 20 alatt fizetnek, pedig náluk ezeket az átlagokat nem ingyen osztogatják azért. A legolcsóbb koli is 6-7e körül mozog emlékeim szerint. A kaja a jegyzetek és egyéb költségeket nem is említem ismételten. Kérdem én akkor a diák döntse el, hogy jól képzett szeretne lenni, vagy szeretne egy kettes diplomát de nem akar éhenhalni?
Komolyan gusztustalan ez az egész és igazándiból nem is tudom igazán leírni mindazt amit gondolok erről az eljárásról.
A sok pöffeszkedő öntelt semmitevő politikus széttárja a saját hibái után a karját majd fogja és ráveri a népre. Köszi..
Én eldöntöttem, hogyha MSC-n fizettetik velem a FER-t szépen felveszem a diákhitelt kiperkálom belőle, aztán diploma után úgysem maradok itthon, keressenek meg.
Mocskos banda...
szerk: tankörtársam szekszárdi (alsó hangon ország másik vége) mégsem kapott kolit. így éljen meg valaki
Napközben tanul amennyire tud éjjel 6-8 órát az egyetemi szórakozóhelyen dolgozik poharazóként. Nem egy ilyen embert ismerek. Így legyen valakiből kiváló szakember. Gratulálok!
Szerkesztette: Xero 2007. 10. 29. 03:56 -kor
Elküldve: 2007. 10. 29. 10:15
Idézet: Xero - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 3:52
Mocskos banda...
Remélem, fizettetik veled. De nem a FER-t, hanem a teljes tandíjat.
Elküldve: 2007. 10. 29. 10:34
Samott
Elküldve: 2007. 10. 29. 12:28
Elküldve: 2007. 10. 29. 12:43
Idézet: special - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 12:28
Legyél szíves nem ebben a stílusban folytatni.
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:13
Idézet: special - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 13:28
Keresd meg a gyógyszered, mert jó messzire gurult el. A fiatal hol éli fel az ország jövőjét? A fiatal az ország jövője! Ma Magyarországon a kis, keskeny középréteget folyamatosan és tudatosan verik szét. A fiatalságnak nulla kilátása van, nulla támogatással. És aki azt hiszi, hogy a tandíj, bocs, tanulmányi hozzájárulás azért van, mert az egyetemnek így kell plusz pénzt biztosítani, az bekajálta a propagandát, de rendesen.
Persze, lehet menni takarítani, vagy Tescoba nyolcórázni. Csak azt felejtik el sokan, hogy nem egy féle szak van, hanem rengeteg. Egyiken ilyen a tanulás és a morál, másikon meg olyan. Persze ki lehet mindenkit zavarni, az orvostan hallgatót is, hogy kubikoljon a Tescoban, aztán meg lehet csodálkozni az orvosi szakértelmen.
Jó lenne, ha mindenki túl tudna látni saját kis burkán, amiben aszalódik, és észrevenné, hogy mi van a világban.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:19
Idézet: Daihelyon - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 14:13
Frankó. Akkor kezdheted magadnál.
Ui: Persze tök felesleges belemenni az ingyenes (vagyis más fizeti ki helyetted) vs. fizetős oktatás kérdésébe, mert aki azt vitatja még ma is, hogy fizetős legyen, vagy ne, az olyan szociológiai/társadalompolitikai és makrogazdasági 1x1-eket nem tudott abszolválni eddig, amelyeket ezután sem lesz képes. A fizetés hogyanjáról már lehet konstruktív vitát folytatni. Ahogyan szintén nyilvánvaló az oktatási rendszer diszfunkcionalitása és alacsony hatékonysága, ami szorosan összefügg az "ingyenességével" és a jövőnek titulált hallgatóság magatartásával. Mindezekből következik az egyenlőtlenségeket növelő pazarlás közpénzeken, ami rontja az ország hosszútávú versenyképességét -- itt van a jövő, érzed, ugye. A rossz oktatás a legnagyobb luxus. Eme tömör bejegyzéssel már elég infót adtam ahhoz, hogy elindulj a helyes okfejtés felé.
Szerkesztette: special 2007. 10. 29. 13:35 -kor
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:23
Idézet: special - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 12:59
Mint házigazda.
Értem, hogy sérti a büszkeséged, amiért a régi "uradalmadon" immár téged utasítanak rendre, de ez van.
Szerk.: apróság.
Szerkesztette: Carmaged 2007. 10. 29. 13:24 -kor
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:27
Samott
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:28
Idézet: Samott - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 13:27
Samott
Nem a mondandójával; a stílussal van bajom. A mondandóval kb. egyetértek.
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:29
Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 13:28
Tudom, nem is miattad szoltam hozza.
Samott
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:32
Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 14:23
Értem, hogy sérti a büszkeséged, amiért a régi "uradalmadon" immár téged utasítanak rendre, de ez van.
Szerk.: apróság.
Nem a büszkeségemet sérti, hanem irritál ez a túlrendszabályozás, ahol kínosan PC kell fogalmazni, mert csúnyán néznek az emberre. Másrészt pedig megjegyezném, mivel már néhány helyről hallottam vissza a valóság feje tetejére állítását: én léptem ki egy szimpla moderátori státuszból, mert nem értettem egyet a moderatúra magatartásával.
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:38
Idézet: special - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 14:19
Ui: Persze tök felesleges belemenni az ingyenes (vagyis más fizeti ki helyetted) vs. fizetős oktatás kérdésébe, mert aki azt vitatja még ma is, hogy fizetős legyen, vagy ne, az olyan szociológiai/társadalompolitikai és makrogazdasági 1x1-eket nem tudott abszolválni eddig, amelyeket ezután sem lesz képes. A fizetés hogyanjáról már lehet konstruktív vitát folytatni. Ahogyan szintén nyilvánvaló az oktatási rendszer diszfunkcionalitása és alacsony hatékonysága. Mindezekből következik az egyenlőtlenségeket növelő pazarlás közpénzeken, ami rontja az ország hosszútávú versenyképességét. Eme tömör bejegyzéssel már elég infót adtam ahhoz, hogy elindulj a helyes okfejtés felé.
Akár hiszed akár nem értem, de szerinted ha szar az egész és minden viszi a pénzt, akkor ott kell kezdeni, hogy még több pénzt szednek be? Ma Magyarországon azt a cél megfogalmazást látom, hogy hiány van, szar van, nahát, akkor szedjünk még többet be, aztán jó lesz. Átgondolatlan reform rendszerek, bevezetések. Amint van egy stabil középréteg én leszek az első, aki ott fog vonulni, hogy legyen tandíj, normális(!) megvalósítással. Az egyenlőtlenségek kialakulását a társadalmon belül, meg most az átgondolatlan "tandíj" fogja mégjobban növelni a többi kapkodó "reform" intézkedéssel karöltve.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."
Elküldve: 2007. 10. 29. 13:53
Idézet: special - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 13:32
Meg is beszéltük.
Elküldve: 2007. 10. 29. 14:16
Idézet: Daihelyon - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 13:38
Az egy dolog, hogy a legtöbb megvalósítás a pénz beszedésére bizony kifogásolható, de azért szerintem mindenki egyetérthet abban, hogy muszáj pénzt beszedni egy szolgáltatásért, a semmiből nem lesz jobb. Szóval itt a hogyanról érdemesebb talán vitatkozni, mint a miértről. Én is lehúztam pár évet főiskolán, még az "ingyenesben", és higgyétek el szörnyű a hozzáállás. Tanulni senki nem akar, tisztelet a kivételnek. Meleg is van az iskolában, ingyen is van(volt), diákhitelből meg lehet bulizni. 300-ból elvégzik 50-en (sokat mondtam), de minek? Műszaki informatika szakon, utolsó évben kell sokaknak megtanítani. hogy hogyan igazodjunk ki egy GUI-n, meg mi az az IF a programban. Persze erre nem megoldás önmagában, hogy szedjünk pénzt, de talán kicsit szorgalmasabbak lesznek. Itt a legtöbbeknek egyetlen gondjuk, hogy kevesebből lehet bulizni. És most itt az átlagra gondolok, nem azokra akik valóban nehéz anyagi körülmények mellett szeretnének tanulni, és tényleg tanulni szeretnének.
:::HWSW World Community-Team©::: :::Windows Licencek::: :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.
Elküldve: 2007. 10. 30. 00:20
Idézet: special - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 12:28
csöppet demagóg dolog ez szpesől olvtárs főleg a valós számokat nézve. azok úgy néznek ki, hogy 1 tanév, vagyis 2 szemeszter képzési költsége kb 1.2 millió per fő. a költségtérítéses rendszerben ugye ennek a felét/harmadát ha beszedik. a FEH nagyjából komolytalan mértékben járul hozzá a költségekhez, mondjuk kemény max 20%-ban.
Mint mondottam már többször is - a szisztéma nemtesz semmit, mint bevezeti a cenzust - tömören és velősen az (új)arisztrokrácia nem óhajt a plebsszel versenyezni az elit(eb) munkaerő pozikért...
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2007. 10. 30. 00:32
Idézet: Samott - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 13:27
Samott
számodra is adnék egy példát. nézzük a BKV/MÁV jegy esetét. mIndkettő nagyon drága, olyannyira nagyon hogy egy átlagos 1500 ccm-es verdába 3 embert ültetve mindkét tömegközlekedési üzletág viteldíja magas. namost felmerül a kérdés, hogyha ilyen hihetelen drága, akkor mért olyan prosztó a minősége? Nos azért, mert a hihetelen drága viteldíj a valós, bekerülési költségeknek csak kb 15-20%-át fedezi.
Nos oda szeretbék kilyukadni - hogy amíg a tandíj mértéke nem korrelál jelentősen a képzés költségével, addíg nam kapok minőséget a pénzemért, pontosan úgy, mint a BKV esetében. Lehet a felsőökításért pénzt szedni - majd. De először alakuljon át, pazaroljon kevesebbet és legyen minőségibb. A World top100 egyetemben legyen legalább 1 magyar - mertmég ha jól emléxem a top200-ban sincs. ésha a diák látja a minőséget, akkor szívesebben a zsebébe is nyúl...
Szerkesztette: SFIJ 2007. 10. 30. 00:38 -kor
What do stars do? They shine.(Yvaine)

Súgó
A téma zárva.