Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. márc. 30., hétfő - 18:52
Üdv!
A napokban befektettem egy wifi routerbe, hogy az majd jól tartja az árát az ínséges időkben. Egy darabig szép is minden, de bonyodalmak támadtak.
A felállás a következő: Ájn kompjuter, ájn men, na nem az egy másik sztori.

Egy gép, benne egy hálókártya és egy wifi adapter, továbbá még egy wifi router és egy vezeték alkotják a nem túl komplex rendszert. Tehát egyetlen gép csatlakozik a routerhez, egyszer vezetékkel, egyszer vezeték nélkül, ezzel idáig nincs is baj.
Viszont a router beállításainál a wifis rész alatt a mac címek engedélyezése és tiltása időnként fogja magát és elmászik. Konkrétan beállítom az egyetlen wifi adapter mac címét egyetlen engedélyezett címként és jó, működik, de csak egy ideig. Aztán egyszercsak (kikapcs, bekapcs, alvás, egyéb) az engedélyezett címek listájából kitörlődik a wifi adapter címe, és így másnap reggel már nem működik, lehet megint begépelni. Sőt egészen pontosan, habár rejtélyes módon a sima hálókártyám mac címe kerül a helyére, mint engedélyezett mac cím, ami alapvetően nem lenne baj, de teljesen feleslegesen van ott, másrészt felülírja az én beállításaimat. Namármost ez így nem jó. Biztos van valami triviális oka, amiért ezt csinálja, de nem tudtam rájönni, ha esetleg valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
Szerk.: A lényeget kihagytam:
Router: Linksys wrt160n
Adapter: Linksys wusb600n
Bonyolodik a helyzet. Ma már egy órája nem jön össze a wifi kapcsolat. A Mac lista most is felülíródik, és általában, akkor a mikor csatlakozni próbálok vezeték nélkül. Bele írtam kamu ip címeket is, és azok is törlődnek, nem csak a wifi adapteré, tehát lényegében kitörlődik az egész lista és a sima hálókártyám mac címe kerül a helyére, akármi is volt előtte ott.
Most ki is kapcsoltam ezt a részt teljesen, mást egyáltalán nem állítottam. És mégsem csatlakozik. Illetve látszólag csatlakozik, de azt írja ki, hogy:
Nem azonosított hálózat
Hozzáférés: Csak helyi. (Néha: korlátozott kapcsolat)
Nemértem miért.
Tehát most épp nem is működik.
Szerk.: Ühüm, nem is csak felülírja a listát, hanem vissza is kapcsolja, hogy csak azokat az ip-ket engedje, amik a listában vannak, ami még mindig az az egy, ami pont nem kell. Csodás. Na átolvasok minden chechboxot. Persze még mindig nem működik, akkor sem, ha épp ki van kapcsolva a szűrés, mondjuk egy idő után úgyis visszakapcsolódik.
Szerk.: Nem tudom lehet-e az upnp-nek ehhez köze, mindenesetre kikapcsoltam azt is.
Szerk.: Na végre sikerült csatlakozni, csupán újra kellett indítani a rendszert. Akkor ezt a hibát ideiglenesen a Windows-ra fogom. De a mac lista manipulálás valószínűleg még elő fog jönni. Majd holnap kiderül. Folytatása következik...
Mindenesetre a mac címeimet, meg a random generált sokbetűs wifi jelszót már fejből tudom.
Szerkesztette: Ndrew 2009. 03. 31. 10:45 -kor