HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták II. Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#341 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 09. 09. 17:12

"Materialistáknál a pénz, a szex, az élvezetek, az erő, a hatalom, a hírnév, az élet, a halál, a világegyetem"

Na sikerült összekutyulni! Olyan dolgokat a materialistáknak tulajdonítani ami még köszönőviszonyban sincs velük, pld hatalom. A materializmus anyagi világszemléletet jelent. Tudod anyag nélkül nincs élet és ez nem hit kérdése. Vagy nem is összekutyulás ez hanem szándékos, tudatos ferdítés?

#342 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 09. 09. 17:20

Alig egy órája néztem végig az Atlantis felbocsátását, és mivel a pályára állásig közvetítették láthattam a csodálatos kék bolygót és egy szó tolult elő minduntalan, az elme. Ha valamire büszkék lehetünk hát ez az. Tényeket az ész kihagyásával lehet tagadni, de minek.

#343 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 09. 23:03

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. szept. 9., szombat - 18:12

Na sikerült összekutyulni! Olyan dolgokat a materialistáknak tulajdonítani ami még köszönőviszonyban sincs velük, pld hatalom. A materializmus anyagi világszemléletet jelent. Tudod anyag nélkül nincs élet és ez nem hit kérdése. Vagy nem is összekutyulás ez hanem szándékos, tudatos ferdítés?

Minden ember materialista egy bizonyos szintig, a vallás csak erre épül rá, néha csak ennek eszközeként.
Szóval ez egy általános, valamennyire minden emberre vonatkozó keret is.

Ha lehet, ne menjünk el ebbe az irányba. Esetleg a mondanivalómra reakció?
Wherever you go, go with all your heart.

#344 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 09. 10. 07:40

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. szept. 9., szombat - 17:12

"Materialistáknál a pénz, a szex, az élvezetek, az erő, a hatalom, a hírnév, az élet, a halál, a világegyetem"

azt azért ne felejtsük el, hogy a sokat dicsőített evolúció is csak elmélet! ez csak hsz-eddel kapcsolatba jutott eszembe... elgondolkoztam ezen tegnap.
én rákontrázok: sztem. meg az anyag halott szellem nélkül, gondolok itt az emberre is, ebben...

#345 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 07:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. szept. 9., szombat - 17:20

Alig egy órája néztem végig az Atlantis felbocsátását, és mivel a pályára állásig közvetítették láthattam a csodálatos kék bolygót és egy szó tolult elő minduntalan, az elme. Ha valamire büszkék lehetünk hát ez az. Tényeket az ész kihagyásával lehet tagadni, de minek.

emlékszel: volt a házméretű számítógép >>> hatvanas évek eleje, hirtelen megjelentek a csippek, és minden összement. >>> ez hatvanas évek vége. Azóta meg még nagyobb a fejlődés. Nem hinném, hogy a mai ember okosabb lenne, mint pl. 2000 évvel ezelőtt... Nem beszélve arról, hogy ha evolúcióban fejlődtünk ki, akkor miért nem fejlődünk tovább?

#346 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 08:09

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 8:44

emlékszel: volt a házméretű számítógép >>> hatvanas évek eleje, hirtelen megjelentek a csippek, és minden összement. >>> ez hatvanas évek vége. Azóta meg még nagyobb a fejlődés. Nem hinném, hogy a mai ember okosabb lenne, mint pl. 2000 évvel ezelőtt... Nem beszélve arról, hogy ha evolúcióban fejlődtünk ki, akkor miért nem fejlődünk tovább?

Huh... Az evolúció nem napok alatt zajlik le. Másrészt nem egy hirtelen bekövetkező minőségi változás, hanem egy folyamat. Másrészt mi is változunk, még néhány ezer év alatt is.

Pl.: Nagyon sok embernek a bölcsességfoga egyszerűen nem fér el az álkapcsában.  Amikor huszonegynéhány évesen elkezd kinőni, akkor jön a fúrás, faragás, vésés et cetera. Aki szerencsésebb annak pl. ki sem nő egyáltalán. Ez a folyamat szintén az evolúció számlájára írható. Egyszerűen nincs szükségünk erős és nagy álkapocsra és sok fogra, amikor a táplálékunk feldolgozott és könnyen rágható.  Vond ki ebből a folyamatból a civilizációt és a modern orvoslást. Szerinted milyen eséllyel indulna harcba a táplálék megszerzéséért egy olyan huszonéves egyed, akinek kínzó fájdalmai és gyulladásai vannak?

Vagy.

Hallottál, pl. a darwin-pintyekről?
Az evolúció csak annak elmélet és mesebeszéd, aki nem találkozik magával a folyamattal és az eredményével nap, mint nap...
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#347 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 09. 10. 08:16

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 8:40

azt azért ne felejtsük el, hogy a sokat dicsőített evolúció is csak elmélet! ez csak hsz-eddel kapcsolatba jutott eszembe... elgondolkoztam ezen tegnap.
én rákontrázok: sztem. meg az anyag halott szellem nélkül, gondolok itt az emberre is, ebben...

Minden elmélet. Az egyszeregy is elmélet, az anyagmegmaradás, energia megmaradás is. Csak éppen vannak ezerszer bebizonyosodott dolgok. És az a butaság mikor ilyen bebizonyosodott dolgokat kezdenek el tagadni. Most a fizikával történik ez pld. Ami meg a szellemet illeti a vallások nem azonosak vele, csak ezrelékes része az összes szellemiségnek.

#348 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 09. 10. 08:46

"Az evolúció csak annak elmélet és mesebeszéd, aki nem találkozik magával a folyamattal és az eredményével nap, mint nap..."

Persze ehhez megfigyelőképesség is kell meg ismeretek. A feltétlen hit meg ezt gátolja, a vakhitről nem is beszélve. Úgy nem lehet ismereteket gyűjteni hogy " a Bibliában minden le van írva".

#349 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 09:19

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 9:16

És az a butaság mikor ilyen bebizonyosodott dolgokat kezdenek el tagadni. Most a fizikával történik ez pld.

:offtopic: Bocs, hogy beleszólok, de itt mire gondolsz?

#350 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 09. 10. 09:47

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 10:19

:offtopic: Bocs, hogy beleszólok, de itt mire gondolsz?

Egyre többen tagadják a fizika legalapvetőbb tételeit pedig évekig tanulták iskolában. Mellesleg amerikában meg a Darwini tételek tagadása terjed már iskolai szinten.

#351 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 10:28

Azért a technikai fejlődést meg az evolúciót ne mossuk már össze. Az evolúció alapvetően véletlenszerűen működik, és _minden_ köztes termékének "működőképesnek" kell lennie. Így azért jóval nagyobb időskálán működik, mint rongyos 2000 év. Az, hogy a társadalmi prioritások ennél rövidebb idő alatt változnak, jól tetten érhető például az "ideális" testalkat változásában mind a nőknél, mind a férfiaknál: milói vénusz vs. mai manökenek például. Ez is egyfajta evolúció.

:offtopic:
Egyre inkább kíváncsi vagyok, hogy miből szerezted a diplomádat...

#352 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 10:36

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 8:40

Mit értesz szellem alatt? Az OK, hogy egy emberi bonyolultságú neurális hálóban lezajló folyamatok nagy részét még nem értjük, de egy kellően összetett rendszernek miért ne lehetne velejárója a tudat minden metafizikai megfontolás nélkül?

#353 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 09. 10. 10:49

Idézet: gxa - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 11:28

Azért a technikai fejlődést meg az evolúciót ne mossuk már össze. Az evolúció alapvetően véletlenszerűen működik, és _minden_ köztes termékének "működőképesnek" kell lennie. Így azért jóval nagyobb időskálán működik, mint rongyos 2000 év. Az, hogy a társadalmi prioritások ennél rövidebb idő alatt változnak, jól tetten érhető például az "ideális" testalkat változásában mind a nőknél, mind a férfiaknál: milói vénusz vs. mai manökenek például. Ez is egyfajta evolúció.

Az evolució kiválasztódás nem kiválasztás, szelektálódás de nem szelektálás. A manöken és a Rubens által ideálisnak megfestett nőideál rossz példa. Pld a verebek étkezési változása erősen szignifikáns. Csőre szerint magevő volt és most már azt eszik ami a csőrébe kerül. Egyre több a keskenycsőrű veréb mert rovarfogáshoz az kedvezőbb. És ez a változás kevesebb mint 50 év alatt játszódott le.

#354 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 11:00

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 11:49

Az evolució kiválasztódás nem kiválasztás, szelektálódás de nem szelektálás. A manöken és a Rubens által ideálisnak megfestett nőideál rossz példa. Pld a verebek étkezési változása erősen szignifikáns. Csőre szerint magevő volt és most már azt eszik ami a csőrébe kerül. Egyre több a keskenycsőrű veréb mert rovarfogáshoz az kedvezőbb. És ez a változás kevesebb mint 50 év alatt játszódott le.

Erre a példával arra akartam rávilágítani, hogy az emberek is változnak ilyen időskálán, persze itt más okból. Amit írtál, az valóban jobb példa a klasszikus értelemben vett evolúcióra.

#355 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 12:38

Akkor egyértelműen a kreacionizmus híve (is) vagy? Mert az evolúcióra olyan bizonyítékaink vannak, amelyeket hamisnak nevezni ugyanaz, mint alapjaiban megkérdőjelezni a legfontosabb tudományok, többek között a biológia és fizika (el)ismert eredményeit, félredobni a földrajzon át egészen a génkutatásig, orvostudományig minden egyéb tudományos eredményt, akkor is, ha azokat elméleti és gyakorlati eredmények sokasága igazolja. Nekem vannak - mélyen - hívő ismerőseim, de egyik sem kérdőjelezné meg a tudományt ilyen vak módon. Ez a fundamentalista hozzállás a sajátod? Mert ha a HGY egy modern, felvilágosult gyülekezetnek hirdeti magát, akkor ez a hozzállás némileg ellentmondana ennek.

Miért jó, ha megpróbálja egy vallás, egy egyház (most nem konkréta a HGY-re gondolok kizárólag) elsorvasztani az emberek agyát? Vagy eleve csak olyanokat fogadnak be, akik erre fogékonyak? Nem hiszem, hogy nincs a soraik között természettudós, fizikus, biológus, orvos. Nekik mi a véleményük erről?

#356 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 12:39

Idézet: gxa - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 11:28

Hát erre én is...

#357 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 13:11

Németh Sándor szerint a művészetet, szórakoztatást olyanok találták ki ("a görögök és a rómaiak"), akik nem ismerték Istent, mert akkor nem lett volna szükség ezekre a dolgokra. Vidám vasárnap :Đ.

#358 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 09. 10. 13:14

Az evolúció távlataiban 1-2 ezer éc az kb. egy szempillantás. Ennyi idő alatt nagyon kevés dolog fejlődik ki. Az ember szellemi fejlődése pedig amióta gondolkodni képes, nem evolúciófüggő többé.
Fejlődés van, változás van a mai napig, de ezek az apró jelek kevésbé határozzák meg mindennapjainkat. A legtöbbjét észre sem veszed. A kétezer éves ember tese számos apró eltérést mutat a mai emberhez képest, melyek mind evolúciós fejezetek, de az evolúció, mint egyedfejlődési paradigma, nem más, mint alkalmazkodás egy környező környezethez és természetes kiválasztódás. Az utóbbiban az ember elég nagymértékben függetlenné vált a környezettől.
vagy a HGY ezt nem így látja?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#359 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 09. 10. 13:46

Idézet: PPeter - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 14:11

Németh Sándor szerint a művészetet, szórakoztatást olyanok találták ki ("a görögök és a rómaiak"), akik nem ismerték Istent, mert akkor nem lett volna szükség ezekre a dolgokra. Vidám vasárnap :Đ.

Hát Zeusz meg Jupiter mi volt NS szerint? Mán általános oskolában lehetett arról hallani. NS hova járt? Amiket ő tart az inkább szomorú vasárnap.

#360 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 10. 16:13

Idézet: PPeter - Dátum: 2006. szept. 10., vasárnap - 13:11

A Németh Sándorozást meg a HGY-zést végleg be kellene már fejezni.
:mad:

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.