HWSW Informatikai Kerekasztal: Lakásfelújítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés" Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 10. 18:33

Idézet: Fanatic - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 18:09

Járdára elmegy a sóderes megoldás.  Te gyöngyösi vagy, ugye? Lapvibrátor eléggé célgép, így gyakran még a szakiknak sincs, ők is gépkölcsönzőből veszik ki. Szerintem biztos van egy ekkora városban gépkölcsönző. Ált. egy 20-40k a kaució és 4-6k/nap. Normálisabb kölcsönzőnél van fél nap is.
Szerintem a henger nem túl jó megoldás.

Ezen a lapon a második cég elméletileg foglalkozik kölcsönzéssel.

Szegélykövet raksz mellé, vagy kibetonozod a szélét?
Egyébként a kitűzés a lényeg, utánna már csak tölteni, tömöríteni vízmértékkel lehúzni és lerakni kell.  Vágni kőroppantóval tudod (megint kölcsönzős buli)  vagy sarokcsiszoló+gyémántos kővágó tárcsával, ebből nem árt a nagyobbik kétkezes változat. A kicsi sem rossz, de akkor kétszer kell vágni, két oldalról.

Nem vagyok gyöngyösi, de nem lakok messze tőle. ;) Elkondolkodom a dolgon.
A szegélykő vagy kibetonozás még kérdéses.A szegélykő stabilabbnak tűnik.
Vágás ügyében a sarokcsiszolós megoldás lesz szerintem a befutó, de még elválik.
Köszi a tippeket. :respect:
A hugom Gyöngyösön dolgozik egy kivitelező cégnél.Talán náluk lesz béka vagy vibrátor...
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#402 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 23:24

Idézet: carcass - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 11:54

Egyelőre nem tudom, mivel tudnám hatékonyan tömöríteni, mert se béka se lapvibrátor nincs még a környéken se.Arra gondoltam, hogy van egy frankó tömör acél henger, amivel anno a gyepet tömörítettem - megvan vagy 80 kilo és úgy 50 centi széles.Talán azzal.

Döngölő : felkarvastagságú, 1.2-1.5m-es (attól függ, milyen magas vagy) kb egyenes fatörzs, egyik oldalára 20x20as fa deszka rászegez, aztán lehet tömöckölni  :D
Ciciman is on borda

#403 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 07:15

Idézet: fram - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 23:24

Döngölő : felkarvastagságú, 1.2-1.5m-es (attól függ, milyen magas vagy) kb egyenes fatörzs, egyik oldalára 20x20as fa deszka rászegez, aztán lehet tömöckölni  :D

De azért a vibrinek nyomába sem ér. :)
Nekem mákom van, a szomszéd utcában lakik egy csóka, akitől tudok bérelni mindenfélét. Amikor szigeteltem a pinyót, akkor 5k volt az ugribugri döngölő. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#404 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 07:22

Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 8:15

De azért a vibrinek nyomába sem ér. :)
Nekem mákom van, a szomszéd utcában lakik egy csóka, akitől tudok bérelni mindenfélét. Amikor szigeteltem a pinyót, akkor 5k volt az ugribugri döngölő. :)

Lassabb és 10 centinként kell tömöríteni, de ugyanolyan jól meg lehet csinálni.
Ciciman is on borda

#405 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 07:42

Idézet: fram - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 0:24

A hengeren gondolkoztam, több rétegben kellene teríteni alatta a kavicsot és akkor talán alaposabb lenne a dolog.
A magassággal nincs gond (187) inkább az, hogy nem olyan kellemes ezzel a módszerrel "tömöckölni". :D
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

Bravo

#406 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 07:49

Idézet: carcass - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 8:42

A hengeren gondolkoztam, több rétegben kellene teríteni alatta a kavicsot és akkor talán alaposabb lenne a dolog.
---
A magassággal nincs gond (187) inkább az, hogy nem olyan kellemes ezzel a módszerrel "tömöckölni". :D

hengert felejsd el
---
alkarra gyúrás is megvan egyből  :D
Ciciman is on borda

#407 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 08:04

Idézet: fram - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 8:49

alkarra gyúrás is megvan egyből  :D

ez is egy szempont :D

Bravo

#408 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 08:17

Idézet: carcass - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 8:42

A henger szerintem még így sem jó. Hiába 80 kg, de eloszlik, mert nagyobb felületen fekszik fel mint mondjuk egy kerék.  Másrészt a te dolgod, de én azt vallom, hogy egszer kell megcsinálni, de akkor jól. :)

Szegély:  a térbeton-szegélykővel az a baj, h drága. Nálunk a helyi tüzépen 1000 ft/m. Egy 20 m hosszú járdánál kell belőle 40 m, ha mindkét oldalra teszel. Na itt szokott mindenki elájulni, hogy 1m2-re való szegélykő közel ugyannyi, mint a viakolor.

Ezért -öszvérmegoldásként- sokan a betonozást választják.  Ezt lehet elöre (mélyités, zsaluzás, hogy  zsalu teteje megegyezzen a tervezett járdaszintel, majd betonnal kiöntés, ha meghúzott zsalu le, és vizes simítóval óvatos átsimítás. Egy 5 cm szélesre célszerű csinálni. Maximalisták még egy szál vasat is bele szoktak tenni, vagy az éleket finoman legömbölyíteni  :D

A másik módszer, hogy amikor lerakod a viakolort, az után betonozod ki a szegélyt. 6-os viakolornál azt is meg lehet csinálni, hogy csak az alsó 3-4 cm-t betonozod ki híg cementesebb betonnal,majd ha megkötött gyeptéglát raksz szorosan a járda mellé, a betonozás fölé. 

Remélem érthető. Elmondani nehezebb, mint megcsinálni. :)
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#409 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 08:23

Idézet: Fanatic - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 9:17

Mi gyephézagos követ tettünk a szélére. 10 cm magas, megfogja a 6 centis díszburkolatot és a sódert is.

természetesen a gyephézagos alatt is van sóder

Szerkesztette: fram 2007. 04. 11. 08:24 -kor

Ciciman is on borda

#410 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 08:41

Idézet: Fanatic - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 9:17

A henger szerintem még így sem jó. Hiába 80 kg, de eloszlik, mert nagyobb felületen fekszik fel mint mondjuk egy kerék.  Másrészt a te dolgod, de én azt vallom, hogy egszer kell megcsinálni, de akkor jól. :)

Szegély:  a térbeton-szegélykővel az a baj, h drága. Nálunk a helyi tüzépen 1000 ft/m. Egy 20 m hosszú járdánál kell belőle 40 m, ha mindkét oldalra teszel. Na itt szokott mindenki elájulni, hogy 1m2-re való szegélykő közel ugyannyi, mint a viakolor.

Ezért -öszvérmegoldásként- sokan a betonozást választják.  Ezt lehet elöre (mélyités, zsaluzás, hogy  zsalu teteje megegyezzen a tervezett járdaszintel, majd betonnal kiöntés, ha meghúzott zsalu le, és vizes simítóval óvatos átsimítás. Egy 5 cm szélesre célszerű csinálni. Maximalisták még egy szál vasat is bele szoktak tenni, vagy az éleket finoman legömbölyíteni  :D

A másik módszer, hogy amikor lerakod a viakolort, az után betonozod ki a szegélyt. 6-os viakolornál azt is meg lehet csinálni, hogy csak az alsó 3-4 cm-t betonozod ki híg cementesebb betonnal,majd ha megkötött gyeptéglát raksz szorosan a járda mellé, a betonozás fölé. 

Hát komolyan gondolkodóba ejtettetek henger ügyben.
Tök érthető a dolog amit írtál.Szegélykövet nem akartam venni, valami egyedi technikát akarok majd kipróbálni.
A gyeptéglás ötlet se rossz.

Bravo

#411 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 10:43

Nem éppen lakásfelújítás, hanem új lakás építés, de itt teszem fel, hátha vannak épületgépészek errefelé:)
Szóval: most épülő lakásom nappalija 21m2, belmagassága 2,70m. A falak 30-as POROTHERM-ből vannak+5cm dryvit. Van rajta egy 240x240-es nyílás, hőszigetelő üvegezéssel. A lehűlő falfelület 12,96m2, ebben van a nyílás is, a másik három fal nem homlokzati.
A gépész terveken 2 db 50cm(széles)x90cm(magas) Dunaferr lemezradiátor szerepel, egyenként 1197W teljesítménnyel. Ezek szerintem egyrészt nem a legszebbek, másrészt nincsenek is túl jó helyen.
Két kérdésem van:
1. Van-e itt esetleg gépész, aki meg tudná mondani, hogy mennyi egy ekkora szoba fűtési teljesítményigénye? (én kicsit sokallom a 2400W-ot).
2. Tudnátok-e ajánlani valami esztétikus, jó fűtési teljesítménnyel bíró radiátort, amivel kiválthatnám a két kissebbet egy nagyobbra, de szebbre?

kösz.: begbie

#412 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 12:21

Padló/fal fűtés. :) BTW a nagyobb radiból még tudsz lejjebb csavarni, de a kissebből több hőt kiszedni nehéz.

#413 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 13:22

De a nagyobb radiátor több egybefüggő helyet foglal el. :)

Én pl. nem értem azokat a családi házakat, ahol pl. van egy 23-24 m2-es szoba, és az ablak alatt végig van egy ránézésre vagy 2 méteres radiátor...

Nem tudom hogy néz ki az az 50x90-es dunaferr radi, de ne "egylapos" legyen.

#414 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 13:27

Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 12:21

Padló/fal fűtés. :)

Új lakás építésénél, ha egyáltalán kivitelezető, én is leginkább ezt javallanám. Meg egy normális méretű kazánházat.

Ahogy a trendek kinéznek, mindenképpen az alacsonyabb hőmérsékleteken üzemelő fűtési rendszerek terjedése várható. Ezek pedig leginkább a padló/falfűtéssel kombinálva működnek jól. Az átállási költség ugyanakkor horribilis, szóval jobb egyből ezzel kezdeni.

A fali készülékek helyett a nagyobb kazánházat azért merem ajánlani, mert a trendekben a hőszivattyúk, effélék is ott vannak. Ezekhez meg kell hely.

Szerkesztette: Rive 2007. 04. 11. 13:34 -kor

Elköltöztem :-)

#415 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 13:46

Idézet: Rive - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 13:27

Új lakás építésénél, ha egyáltalán kivitelezető, én is leginkább ezt javallanám. Meg egy normális méretű kazánházat.

Ahogy a trendek kinéznek, mindenképpen az alacsonyabb hőmérsékleteken üzemelő fűtési rendszerek terjedése várható. Ezek pedig leginkább a padló/falfűtéssel kombinálva működnek jól. Az átállási költség ugyanakkor horribilis, szóval jobb egyből ezzel kezdeni.

A fali készülékek helyett a nagyobb kazánházat azért merem ajánlani, mert a trendekben a hőszivattyúk, effélék is ott vannak. Ezekhez meg kell hely.

:up:  :respect: Dettó!

Ha most lenne nálunk megint fűtésrencer korszerűsítés (de már 4 éve megvolt), akkor én is csak padló/fal fűtést csinálnék. Utána, ha olyan kedvem van ($$$), akkor mehet egy hőszivattyús megoldás. Furatnék hozzá kutat, mert úgy a legtutibb...

Bár ahogy számoltam, 60 fokos vizet tudnak produkálni a hőszivattyúk, akkor nagyobb radiátorra való cserével talán még úgy is jó lehet a rendszer. De ez csak elmélet, nincs 1 (2-3) millám ilyesmire. :)

Szerkesztette: leslie 2007. 04. 11. 13:47 -kor

#416 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 13:57

Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 13:46

Bár ahogy számoltam, 60 fokos vizet tudnak produkálni a hőszivattyúk, akkor nagyobb radiátorra való cserével talán még úgy is jó lehet a rendszer. De ez csak elmélet, nincs 1 (2-3) millám ilyesmire. :)

A hőszivattyú hatékonysága a kimenő hőfokkal arányosan romlik. Ezzel természetesen arányos a megtérülési idő is. A pillanatnyi árak mellett ~ 200 m2 körül már van értelmes megtérülési ideje egy talajhő/padlófűtés rendszernek. De egy radiátorosnak... Hááááááááááát......
Elköltöztem :-)

#417 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 13:58

Idézet: Kory - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 14:22

De a nagyobb radiátor több egybefüggő helyet foglal el. :)

Én pl. nem értem azokat a családi házakat, ahol pl. van egy 23-24 m2-es szoba, és az ablak alatt végig van egy ránézésre vagy 2 méteres radiátor...

Nem tudom hogy néz ki az az 50x90-es dunaferr radi, de ne "egylapos" legyen.

Hát igen, a nagyobb radiátor nagyobb helyet foglal el, de az egész lakás 31m2, az a nappali tulajdonképpen a lakószoba is. Az a probléma, hogy a 240x240-es nyílás földig ér, tehát nem lehet ablak alá tenni a radiátort, így két kissebb van elhelyezve, amik viszont a bútorozást nehezítik meg nagyon. Ezért lenne jobb inkább csak egy helyen foglalni a falfelületből, mégha ott többet is.
Nem véletlenül van ablak alá kitalálva a radiátor... épületfizikailag és berendezhetőség szempontjából is ott van a legjobb helyen. Úgyhogy érthető az ablak alatt végigfutó radiátor.

Padló/falfűtést sajnos úgy néz ki nem lesz módomban kérni... vagy pedig nagyon megemelné a költségeket és jelenleg még ott tartok, hogy a vételárat is alig tudom kipréselni magamból...
A házban egyébként lesz kazánház lakásonkénti hőmennyiség-mérővel, nem lesz fali készülék.

#418 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 14:39

Idézet: Rive - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 13:57

A hőszivattyú hatékonysága a kimenő hőfokkal arányosan romlik. Ezzel természetesen arányos a megtérülési idő is. A pillanatnyi árak mellett ~ 200 m2 körül már van értelmes megtérülési ideje egy talajhő/padlófűtés rendszernek. De egy radiátorosnak... Hááááááááááát......

Na igen. :) Ezért van projekten a külső ablaktáblák dupla hőszigetelt üvegezésűre cserélése/10centis homlokzati hőszigetelés. :)

A 200m2 rendben lenne. :D

#419 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 14:54

Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 14:46

Utána, ha olyan kedvem van ($$$), akkor mehet egy hőszivattyús megoldás. Furatnék hozzá kutat, mert úgy a legtutibb...

És élsz addig, amíg egy ilyen munkálat egyáltalán megtérül? :D

Én köszi, maradok a kp. fűtésnél. 2-3 millióból azért el lehet fűtögetni pár évig (mondjuk úgy 15-ig).

Aztán a 15 év után pont lerohad a csodarendszer, gondolom az se örökéletű.

Szerkesztette: Kory 2007. 04. 11. 14:54 -kor

#420 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 21:39

Adott egy baromi régen épült kőház. Egy kisebb, meg egy elég nagy toldással. Gazdaságosan lakhatóvá kéne tenni; mármint a bentlakás legyen gazdaságos :)

Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha minden jól megy, akkor maradhatnak a falak, meg a pince. A két toldásból a kisebb biztos, hogy kuka. A nagyobbat pedig mekkmester csinálta, így alapja sincs, süllyed (elnyíródott a villanyvezeték), reped. Laikusként azt mondom ez is kakukk.
Ami kelleni fog: tervezés, visszabontás (ehhez engedélyek nyilván), hőszigetelés, ajtó-ablak csere ofkorsz, full fűtés, zsírúj tető későbbi tetőtér "beépítés" lehetőségével, meg az apró (berendezések, bútorok, stb :D)

Elsőként azonban azt kéne biztosra eldönteni, hogy van-e értelme megtartani a fő részeket belőle. Ha nincs, akkor viszont el kell adni, mert zsírúj házra nullából (no meg a régi full bontására) nincs keret.

Azt sem tudom, hogy milyen szagemberrel kezdjem a dolgot. Tehát ki tud valamit mondani szakmailag a falakról, pincéről, stb. Statikus, építészmérnök, építőmérnök?

A második kérdés ezután, hogy adjam ki valakinek generálba, vagy próbáljam meg én összeszedni az embereket.
A harmadik pedig az, hogyan csekkoljam majd a munkálatokat? Érteni nem értek hozzá, tehát annyi haszon van a jelenlétemmel, hogy látom ha a töküket vakarják és csak a fél szememet lopják ki.

Téma megosztása:

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.