Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés"
Elküldve: 2007. 04. 12. 07:16
Elküldve: 2007. 04. 12. 07:35
Idézet: Yoisten - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 21:39
Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha minden jól megy, akkor maradhatnak a falak, meg a pince. A két toldásból a kisebb biztos, hogy kuka. A nagyobbat pedig mekkmester csinálta, így alapja sincs, süllyed (elnyíródott a villanyvezeték), reped. Laikusként azt mondom ez is kakukk.
Ami kelleni fog: tervezés, visszabontás (ehhez engedélyek nyilván), hőszigetelés, ajtó-ablak csere ofkorsz, full fűtés, zsírúj tető későbbi tetőtér "beépítés" lehetőségével, meg az apró (berendezések, bútorok, stb
Elsőként azonban azt kéne biztosra eldönteni, hogy van-e értelme megtartani a fő részeket belőle. Ha nincs, akkor viszont el kell adni, mert zsírúj házra nullából (no meg a régi full bontására) nincs keret.
Azt sem tudom, hogy milyen szagemberrel kezdjem a dolgot. Tehát ki tud valamit mondani szakmailag a falakról, pincéről, stb. Statikus, építészmérnök, építőmérnök?
A második kérdés ezután, hogy adjam ki valakinek generálba, vagy próbáljam meg én összeszedni az embereket.
A harmadik pedig az, hogyan csekkoljam majd a munkálatokat? Érteni nem értek hozzá, tehát annyi haszon van a jelenlétemmel, hogy látom ha a töküket vakarják és csak a fél szememet lopják ki.
Néztünk hasonló házat, de mi végülis nem vettük meg. Az egy vegyes (kő/vályog) építésű ház volt, min. 4-5 toldási/átépítési ciklussal, utolsó tíz-tizenöt évben elhanyagolva... Nálunk az volt a baj, hogy már maga a megvétel kimerítette volna a lehetőségeinket, a ház meg öt éven belül kért volna 4-5 millát, csak az alapvető állagmegőrzésre.
Szakvéleményhez/átnézéshez mindenképpen olyan építészt keress, aki csinált már hasonló átfogó munkát: azaz régi lakóépület teljes felújítását. Elképesztő sok bibi beugrik ilyenkor.
Az alap hiánya nálam eléggé eldöntené a dolgot a toldásokat illetően. További (számomra fontos) tényezők:
#1.: Pince állapota. Ha boltíves, terméskövekből vagy (közelítőleg)ép téglákból, és a boltív nincs szétcsúszva, akkor OK.
A fentebb említett ház alatt is volt egy pince, kétarasz víz állt benne. A boltozat viszont méter hosszúra faragott hasábkövekből, egy kés se ment volna közéjük.
Egy másik megtekintett háznál a pince száraz, a boltozat téglából - és a boltív közepén a pince hosszában(!) végig kétujjnyi repedés, a belőle kibugyogó gyökerekkel. Méterenként aládúcolva. Csak a pince rendberántása lett volna milla fölött.
#2.: Vízszigetelés. A régi épületek egy részénél ezt afféle luxusnak tartották, azt hiszem... Van ahol ettől függetlenül a talaj és a ház környékének állapota miatt száraz a fal, de ha még szigetelést is akarsz, akkor erre mindenképpen nagyon figyelni kell. Ha eleve vizes a fal, és nem sikerül egyértelműen (sőt: !!!!) azonosítani a vizesedés forrását valami kiküszöbölhető külső körülményben, akkor dózerolni valószínűleg olcsóbb lesz. Pláne egy kőépületnél.
A fentebb elsőként említett épületnél a tető nagyrésze szét volt rohadva, méterenként volt egy vízbeszivárgás. A csatorna hibája miatt az egyik toldás alja kapta a fél tető vizét, ráadásul egy alkalmatlanul kivitelezett betonozás megemelte az egyik falban a vízszintet. Külön vízszigetelés ugyan nem volt, de ezek mind kiküszöbölhető hibák, és a magas talajvízszint (a pincét említettem) ellenére az épület a felsoroltaktól eltekintve száraz volt.
Csakhát ezek kiküszöbölése 2-3 millát vitt volna el kapásból.
Szerkesztette: Rive 2007. 04. 12. 08:28 -kor
Elküldve: 2007. 04. 12. 12:46
Idézet: begbie - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 11:43
Szóval: most épülő lakásom nappalija 21m2, belmagassága 2,70m. A falak 30-as POROTHERM-ből vannak+5cm dryvit. Van rajta egy 240x240-es nyílás, hőszigetelő üvegezéssel. A lehűlő falfelület 12,96m2, ebben van a nyílás is, a másik három fal nem homlokzati.
A gépész terveken 2 db 50cm(széles)x90cm(magas) Dunaferr lemezradiátor szerepel, egyenként 1197W teljesítménnyel. Ezek szerintem egyrészt nem a legszebbek, másrészt nincsenek is túl jó helyen.
Két kérdésem van:
1. Van-e itt esetleg gépész, aki meg tudná mondani, hogy mennyi egy ekkora szoba fűtési teljesítményigénye? (én kicsit sokallom a 2400W-ot).
2. Tudnátok-e ajánlani valami esztétikus, jó fűtési teljesítménnyel bíró radiátort, amivel kiválthatnám a két kissebbet egy nagyobbra, de szebbre?
kösz.: begbie
Irtad, hogy új a lakás, akkor az épület határoló elemeinek hőátbocsátási tényezőjének meg kell felelni a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletnek. Azokkal az értékekkel számítva, télen kint -15C, bent 21C-t feltételezve a szoba hővesztesége 925W. A körülötte lévő helyiségek fűtöttnek feltételezve. Igy első ránézésre soknak tűnik a 2 radiátor, persze ismerni kellene a pontos épületszerkezetet.
szerk: ha fölötted és alattad is lakás van ahol 21C-ot feltételezünk akkor 440W a hőveszteség.
Szerkesztette: Pikkolo 2007. 04. 12. 12:55 -kor
Elküldve: 2007. 04. 12. 15:18
Idézet: Pikkolo - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 13:46
szerk: ha fölötted és alattad is lakás van ahol 21C-ot feltételezünk akkor 440W a hőveszteség.
Arról viszont nem ír, hogy mennyi a homlokzatokon megjelenő vasbeton erkélylemezek összes alapterülete, hogy ilyen van e az ő lakásában és ha van, akkor az alsó és felső lakásnak is nyilván van.
Elég ha azt nem hőszigetelik be rendesen, általában nem szokták, szinte csak ilyet láttam eddig - és fog még begbie is, hiszen szintén szakmabeli - ebben az esetben pedig az szabályos hűtőbordaként jelentkezik, vagyis a belső padló illetve mennyezetben lévő hőmennyiséget "szívja ki" a szerkezetből.
Ilyen helyeken nem ritka a páralecsapódás, penészedés.Ennek folyományaként allergia stb.
Szép dolog a modern építészet, de ezekről nem sok szó esik.
A rendelet a társasházak esetében nem engedélyezi az egyszerűsített számítást.Az pedig, hogy mekkora a radiátor mérete, az nem csak attól függ, hogy mekkora a homlokzati felület.Nem mellékesen a hőtechnikai ellenőrző program figyelembe veszi, hogy a hőtermelő berendezés hol kerül elhelyezésre, a vezetékek fűtött vagy fűtetlen téren kerseztül haladnak, a vízfűtés egycsöves vagy kétcsöves fűtés, a rendszernek mennyi a vesztesége, számít az előremenő és visszatérő víz hőfoka, van e másodlagos fűtés (tartalékfűtés), fontos a kazán hatásfoka, teljesítménytényező a fűtőanyag esetében, a használati melegvizet milyen módon biztosítjuk, stb...
Szóval ez nem egy szimpla összehasonlítás.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA
Bravo
Elküldve: 2007. 04. 12. 16:52
Idézet: carcass - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 16:18
Szóval ez nem egy szimpla összehasonlítás.
Akkor szted mennyi a reális hőveszteség?
Elküldve: 2007. 04. 12. 17:43
Idézet: Pikkolo - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 17:52
Pont arra próbáltam utalni, hogy a szimpla összehasonlítás csak nagyon közelítő értéket adhat, de van egy rakás adat amit figyelembe kell venni.Ha begbie ezeket megmondja (vagy legalább a nagy részét), akkor lehet közelítő adatot mondani.
Az is lehet,sőt 99%, hogy a ház nem terv szerint épült és most lenne érdemes a programmal végigellenőrizni az összes szerkezetet.Az végigkérdezi az összes rétegrendet - így a megvalósulási adatokkal kellene dolgozni, nem az tervezettekkel.tutira más eredmény jönne ki.
Talán pont ezért van két olyan radiátor a terveken...
Bravo
Elküldve: 2007. 04. 12. 21:39
Idézet: Rive - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 7:35
Idézet
A ház az adott, tehát zsákbamacska vételi rizikó nincs.
Idézet
Az alap hiánya nálam eléggé eldöntené a dolgot a toldásokat illetően.
Most kértem két statikus emberke számát ismerős építésztől. Elvben tudnak adni szagvéleményt 50ezerrel bezárólag. Ehhez kell kicsit furkálni a falakat, meg ásni az alapnál. De legalább nem a csupasz tököm lesz a kezembe, hanem egy pecsétes fenéktörlő
A toldás megalapozatlanságát csak én tippeltem. Egyébként is hülyén lett megcsinálva, mert a pince+földszint kombó után tettek egy földszint+emelet jellegű részt, így a toldott földszint jóval lejjebb, a toldott emelet pedig jóval feljebb került, mint az eredeti szint. Van egy remek tyúklétrára hajazó "lépcső" amit használni kell felfelé. Lefelé meg még az sem. Régebben a toldott rész földszintje ki volt adva, azért nincs kapcsolat a házzal csak kívülről.
Idézet
Van boltíves rész is (fa meg szén volt/van benne) és van sima födémes is. Vizes emlékeim szerint sosem volt, de nemrég a fürdőszoba felől átázott egy részen. A padló valami döngölt izé lehet.
A pincével határozott tervem van, mert oda szeretnék hobby meg házirozi helyiséget. Meg persze IHB részt is
Idézet
A fentebb elsőként említett épületnél a tető nagyrésze szét volt rohadva, méterenként volt egy vízbeszivárgás. A csatorna hibája miatt az egyik toldás alja kapta a fél tető vizét, ráadásul egy alkalmatlanul kivitelezett betonozás megemelte az egyik falban a vízszintet. Külön vízszigetelés ugyan nem volt, de ezek mind kiküszöbölhető hibák, és a magas talajvízszint (a pincét említettem) ellenére az épület a felsoroltaktól eltekintve száraz volt.
Csakhát ezek kiküszöbölése 2-3 millát vitt volna el kapásból.
Vizesedés, penészedést sehol nem láttam. Vízszigetelésről fingom sincs. Talajvíz tudtommal jó messze van.
Két kúpcserepet lefújt a szél idén ezért kerestem egy tetőfedőt, aki megnézte. Azt mondta, hogy szerinte a tető nincs megrogyva meg bírja még sokáig. Persze aztán baszott eljönni felrakni két kúpot
Szerkesztette: Yoisten 2007. 04. 12. 21:40 -kor
Elküldve: 2007. 04. 12. 22:50
Idézet: carcass - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 18:43
Az is lehet,sőt 99%, hogy a ház nem terv szerint épült és most lenne érdemes a programmal végigellenőrizni az összes szerkezetet.Az végigkérdezi az összes rétegrendet - így a megvalósulási adatokkal kellene dolgozni, nem az tervezettekkel.tutira más eredmény jönne ki.
Talán pont ezért van két olyan radiátor a terveken...
Ha messze van a kazán attól még a hőveszteség ugyanannyi, csak ugyanazt a W-t alacsonnyabb hőmérsékletű vízzel kell biztosítani. Az a 2,2kW soknak tűnik, de lehet ismeri a kivitelezőt és tudja hogyan dolgozik
Elküldve: 2007. 04. 13. 07:28
Idézet: Yoisten - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 21:39
Ha víz nincs, és a statikusok rábólintanak, akkor megtartani
SZVSZ mindenképpen ismerős, igényes kivitelező kell, aki tudja, hogy melyik munkát kivel lehet jól megcsináltatni, illetve akivel meg lehet beszélni, hogy melyik munka (hogyan) halasztható későbbre problémák nélkül.
Több gondolat nincs, minden a szándékoktól és az elérhető forrásoktól függ.
Elküldve: 2007. 04. 13. 07:47
Idézet: Pikkolo - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 23:50
Nem az számít, hogy milyen messze van a kazán.
De figyelembe kellene venni egy rakás olyan tényezőt, ami megkülönbözteti a tervezett állapotot a megvalósulttól.
Bízzuk már az épületgépészre a radiátor méretezését.
Vagy te is az vagy?
Szerkesztette: carcass 2007. 04. 13. 07:54 -kor
Bravo
Elküldve: 2007. 04. 13. 08:02
De kimehetek én is, és megnézhetem, az tuti jó lesz, nem fogsz fázni.
Tetőtéri 12nm-es szobában egyikben van 1db 60*80-as, 1db 80*80-as, a másik ugyanekkorába feltoltam egy 120*80-ast. Namost a felső 10-20 cm langyos/meleg, különben bepusztulunk a melegtől. A két szoba közötti nappaliban (20nm) van 2db 80*80-as radi, ezek gyakorlatilag el vannak zárva.
Elküldve: 2007. 04. 13. 08:18
Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 9:02
De kimehetek én is, és megnézhetem, az tuti jó lesz, nem fogsz fázni.
Tetőtéri 12nm-es szobában egyikben van 1db 60*80-as, 1db 80*80-as, a másik ugyanekkorába feltoltam egy 120*80-ast. Namost a felső 10-20 cm langyos/meleg, különben bepusztulunk a melegtől. A két szoba közötti nappaliban (20nm) van 2db 80*80-as radi, ezek gyakorlatilag el vannak zárva.
Ismerjük a módszereid.
Bravo
Elküldve: 2007. 04. 13. 09:06
Igen, azt tényleg nem írtam, van egy erkélylemez a 2,40-es nyílás előtt végig. De én nagyon remélem, hogy körbe lesz rendesen csomagolva hőszigeteléssel...
A ház egyébként még csak most épül, a határoló szerkezetek amiket írtam a terv szerintiek (30cm POROTHERM N+F +5cm dryvit).
Ja, és talán azt sem említettem, hogy körben lakások vannak, alattam viszont üzlet.
További fejlemény, hogy beszéltem az építészirodánk gépész tervezőjével, szerinte nem túlzás a 2400W, azt tanácsolta ebből inkább ne vegyek vissza...
Úgyhogy valószínűleg marad a két radiátor, csak lecserélem őket valami esztétikusabb darabokra...
De carcass: ha megmondod milyen adatok kellenek még, elmondom
Szerkesztette: begbie 2007. 04. 13. 09:09 -kor
Elküldve: 2007. 04. 13. 09:10
Idézet: Rive - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 7:28
Több gondolat nincs, minden a szándékoktól és az elérhető forrásoktól függ.
A tervezéssel biztos nem lesz baj, mert van pár ismerős, még iparművész is
Mesteremberek nevét/telefonszámát elkezdtem gyűjteni, de általában ismerősök ilyeneket írnak vissza:
Idézet
De legalább már egy kőművesem van az ajánlott kategóriában.
Elküldve: 2007. 04. 13. 09:11
Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 8:02
Hát igen, te már a tetőtérszigetelést is beméretezted, hogy ne fázz
Elküldve: 2007. 04. 13. 11:34
Idézet: carcass - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 8:47
De figyelembe kellene venni egy rakás olyan tényezőt, ami megkülönbözteti a tervezett állapotot a megvalósulttól.
Bízzuk már az épületgépészre a radiátor méretezését.
Vagy te is az vagy?
Valóban, azt irtad, hogy hol kerül elhelyezésre.
Egyébként áruld már el honnan tudná a tervező, hogy a kivitelező ténylegesen azokat építi-e be, mint ami a szerkezetes terven van? Sehonnan.
Így van.
Elküldve: 2007. 04. 13. 11:36
Idézet: begbie - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 10:06
Igen, azt tényleg nem írtam, van egy erkélylemez a 2,40-es nyílás előtt végig. De én nagyon remélem, hogy körbe lesz rendesen csomagolva hőszigeteléssel...
A ház egyébként még csak most épül, a határoló szerkezetek amiket írtam a terv szerintiek (30cm POROTHERM N+F +5cm dryvit).
Ja, és talán azt sem említettem, hogy körben lakások vannak, alattam viszont üzlet.
További fejlemény, hogy beszéltem az építészirodánk gépész tervezőjével, szerinte nem túlzás a 2400W, azt tanácsolta ebből inkább ne vegyek vissza...
Úgyhogy valószínűleg marad a két radiátor, csak lecserélem őket valami esztétikusabb darabokra...
Az első fűtési szezon után kiváncsian várom a fejleményeket.
Elküldve: 2007. 04. 13. 11:38
Idézet: Rive - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 9:11
Teljesen hibátlan lett, 25-40cm, tökéletes.
A tetőtér másik felét már eleve úgy fogom tervezni, h 30-40cm kőzetgyapot.
Elküldve: 2007. 04. 13. 11:59
Idézet: begbie - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 10:06
De carcass: ha megmondod milyen adatok kellenek még, elmondom
Erkélylemez ügyében bizakodjunk.
A gépész kolléga mit mondott még?
Szerkesztette: carcass 2007. 04. 13. 12:01 -kor
Bravo
Elküldve: 2007. 04. 13. 12:30
Idézet: carcass - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 12:59
A gépész kolléga mit mondott még?
Csak telefonon tudtam vele tárgyalni... elmondtam neki azokat az adatokat amiket ide is beírtam. Kisvártatva visszahívott, hogy arra jutott kell az a teljesítmény, inkább ne csökkentsek rajta.
Úgyhogy marad a teljesítmény (talán kicsivel kevesebb) és METRUM radiátorok lesznek beépítve.
Ezek tetszenek nekem, és nem is áll el annyira a faltól, mint egy Dunaffer radiátor...
Valahogy így:
Ilyen lett volna:

Ilyen lesz:
Szerkesztette: begbie 2007. 04. 13. 12:32 -kor

Súgó
A téma zárva.