HWSW Informatikai Kerekasztal: Lakásfelújítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés" Értékeld a témát: -----

#1321 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 08. 17:19

Nézem az Eon oldalán a tarifákat. Van ez a B tarifa, a vezérelt áram. Ezt mennyi ideig ad áramot? Arra gondoltam, hogy ilyenről mehetne a hőszivattyú és akkor kevesebb pénzbe fájna az áram. Csak nem mindegy, hogy 4-8-12-16 óráig ad-e a vezérelt áramot...

#1322 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 20:33

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 17:19

Nézem az Eon oldalán a tarifákat. Van ez a B tarifa, a vezérelt áram. Ezt mennyi ideig ad áramot? Arra gondoltam, hogy ilyenről mehetne a hőszivattyú és akkor kevesebb pénzbe fájna az áram. Csak nem mindegy, hogy 4-8-12-16 óráig ad-e a vezérelt áramot...

Én úgy tudom (néhány éves info, Pest megye), hogy egy dolog van definiálva ezzel kapcsolatban: napi 8 órát kell biztosítania áramellátásban. Nálunk 4x2 órát megy egy nap, de egy faluval arrább 2x4-et. Időben nagyjából nem tologatják, hogy mikor kapcsolják be és ki.
Állítólag egyrészt egy településen belül is eltérhetnek ezek az idők, másrészt pedig az "igazi" áram terhelése függvényében variálhatják a vezérelt áram be- és kikapcsolását.
Leginkább olyan dolgok tápellátására jók, melyek valamilyen formában energiát tudnak tárolni és nagyjából mindegy, mikor kap betápot. Többé-kevésbé ilyen a villanyboyler is, akkor lehet gáz, ha kicsit megborul a család esti fürdése időben.
Akkutöltésre a legideálisabb és a legdrágább megoldás - persze attól függ, mekkora az akku.

Nem tudom, tiltják-e már, ha igen, mennyire vagy bevállalós. Régen tuti tiltották 15..20 éve, azaz megszakítás nélkül kellett eljutnia a mérőtől az egyetlen fogyasztóig a vezetéknek a mért oldalon. Ez általában háztarásonként egy-egy villanyboyler volt.
Talán ma már nem tilos megszakítani, nem tudom. Ha viszont engedik, vagy bevállalod, könnyedén készíthető egy nagyáramú relével olyan kapcsolás, mely a fogyasztót kvázi folyamatos áramellátással táplálja meg (relé átkapcsolási ideje az áramkimaradás ideje), hogy az elsődleges áramforrás a vezérelt áram, ha az nincsen, átkapcsol nappali áramra.
Kollégám megcsinálta otthon, így alapvetően olcsóbban jön ki a melegvíz :) - cél volt az, hogy ha kell, fűtsön is a boyler, ne szóljon még bele az is, mikor van áram, mikor nincs.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#1323 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 21:09

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 18:19

Lehet, hogy nincs kifogásuk az ellen, hogy egy inverteres akkutelepet köss rá, hiszen ennek a tarifának pont az a lényege, hogy akkor adnak el neked áramot, amikor túltermelésben vannak éppen.
Az már más lapra tartozik, hogy innen már csak egy lépés az, hogy az inverterek elé napelemeket is köss, sőt, ha épp túltermelésben vagy éppen hogy Te add le az áramot a szolgáltatónak..

Ezzel az egésszel csak egyetlen probléma van: sokba kerül, ráadásul az akku és a napelem is hamarabb kiöregszik, mint ahogy behozná az árát (legalábbis alig 1-2 hónapja még ezt olvastam)

#1324 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 23:53

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 18:00

Hát akkor valami nagyon rosszul csinálok. Egy 13x17-es téglalapba belefér a kecó, ez 60 méter kerületet jelent, lesz 34 m2 ablak/ajtó/üvegfal akkor 128 m2 fal adódik (2,7 méter magassággal számolva). A linkelt kalkulátorral a B30+15 cm ...CELL esetén 0,221-es hővezetés adódik. Az alapterület 177,5 m2, 0,221-gyel számoltam a padlót és 0,442-vel a födémet. Összesen 5110 W jön ki a falakra, plusz 1305 W az ablakokra (k=1,1-gyel számolva). Ez még mindig csak 6815W 35 fokos hőmérséklet különbség esetén. Hol a hiba a számításban? :think:

A padlóval, vagy a födémmel számoltam el magam? :think:

Szerintem sehol. nagyjából reális a számod. :) Ez egy konstans hőveszteség, ha pont ekkora hőszipkát teszel be, akkor annak nonstop kellene mennie. Ezért szoktak minimum 50%-al nagyobbat beépíteni. (Itt pláne olcsóbb a vastagabb szigeteléssel lenyomni a hőigényt.)

Padlóba dobj 10-15cm-ert, födémet, homlokzatot utólag könnyen lehet pótolni, de én födémbe 30-40cm körül terveznék.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1325 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 23:54

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 18:19

Szokták így használni itthon, ilyenkor egy pufferre dolgozik rá a ketyere...

#1326 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 06:50

Idézet: leslie - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 0:54

Szokták így használni itthon, ilyenkor egy pufferre dolgozik rá a ketyere...

Na, akkor már csak a puffer fogalmát kell definiálni. Mert én arra gondoltam, hogy ha padlófűtés van, akkor az a beton tömb, amiben mennek a csövek, mennyire tárolja a meleget? Vajon elég-e napi 8 óra fűtés egy ilyen padlófűtésnek (viszont akkor nem 8, hanem 24kW-os szipka kell)?

Ha nem, akkor marad a relés megoldás (ha legális)...

#1327 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 07:39

Idézet: leslie - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 0:53

Szerintem sehol. nagyjából reális a számod. :) Ez egy konstans hőveszteség, ha pont ekkora hőszipkát teszel be, akkor annak nonstop kellene mennie. Ezért szoktak minimum 50%-al nagyobbat beépíteni. (Itt pláne olcsóbb a vastagabb szigeteléssel lenyomni a hőigényt.)

Padlóba dobj 10-15cm-ert, födémet, homlokzatot utólag könnyen lehet pótolni, de én födémbe 30-40cm körül terveznék.

Találtam egy doksit, ami szerint a 1 kW fűtési igény évente durván 30 ezer Ft körül alakul, ha 20 évre előre tervezünk és évi 5%-os áremeléssel számolunk (itt a vezérelt áramos hőszivattyú és a gáz között nem volt jelentős difi, előbbi alulról, utóbbi fölülről van ebben a zónában).

Végeztem, egy kis kalkuláció a födémmal kapcsolatban.
15 cm vasbeton, plusz 5,10,15,20,25,30 centi kőzetgyapot (lambda=0,05).

Az jött, ki, hogy a fűtési költség (csak a födémen elmenő hő miatt) rendre:
7,9 millió, - 0 cm kőzetgyapot
1,8 millió - 5 cm kőzetgyapot,
1,0 millió - 10 cm kőzetgyapot,
0,7 millió - 15 cm kőzetgyapot,
0,54 millió - 20 cm kőzetgyapot,
0,44 millió - 25 cm kőzetgyapot,
0,37 millió - 30 cm kőzetgyapot.

Mindezek húsz év alatt. Szóval lehet, hogy a 30 centi már picit sok, mert nem hiszem, hogy 70 ezerből kihozható plusz 5 centi kőzetgyapot 177,5 négyzetméterre. Az ideális olyan 20 centinek tűnik ebből...

Szek.: Szerinted a padló felé mennyivel szökik jobban/kevésbé a hő, mint fölfelé? Mert a ház alatt elvileg nincs -15 fok, télen sem, nem? :think:

Szerkesztette: Bujdy 2009. 10. 09. 07:41 -kor

#1328 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 09:43

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 7:50

Na, akkor már csak a puffer fogalmát kell definiálni. Mert én arra gondoltam, hogy ha padlófűtés van, akkor az a beton tömb, amiben mennek a csövek, mennyire tárolja a meleget? Vajon elég-e napi 8 óra fűtés egy ilyen padlófűtésnek (viszont akkor nem 8, hanem 24kW-os szipka kell)?

Ha nem, akkor marad a relés megoldás (ha legális)...

Csak padlófűtés nem jó, nehezen szabályozható, plusz egy jól szigetelt házba felesleges. Sajnálom. :) Szal kell a radiátor, max megcélozhatsz egy lightos padlófűtést is.

Puffer egy nagy víztartály. Ennek a vizét melegíti a hőszipka/pellet/vegyes kazán, amikor van kapcsolt éjszakai áram/tüzelés. Oszt egy hőcserélőn át ebből ez a víz mennyiség fűti a radiátorok/padlófűtés vizét. Általában 500L-1000L körüli a cucc. Mint egy baszom nagy bojler. És erre később napkollektort is ráköthetsz, ha nagyon rádszakad a lottó 5-ös. :)

#1329 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 09:46

http://ingatlanmenedzser.hu/hirek/20091007...rosan_gyar.aspx
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1330 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 09:49

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 8:39

Mindezek húsz év alatt. Szóval lehet, hogy a 30 centi már picit sok, mert nem hiszem, hogy 70 ezerből kihozható plusz 5 centi kőzetgyapot 177,5 négyzetméterre. Az ideális olyan 20 centinek tűnik ebből...

Szek.: Szerinted a padló felé mennyivel szökik jobban/kevésbé a hő, mint fölfelé? Mert a ház alatt elvileg nincs -15 fok, télen sem, nem? :think:

Kőzetgyapot árakat lelsz a tuzepnet.hu-n. Most a 10cm ~950pénz/nm. A födém szerencsés, mert mint írtam, később bármikor teríthetsz még rá. Ma 15 centit szoktak rakni hivatalból, annyi a szabvány. Régebben kevesebb volt, pár év múlva megemelik 25-re, oszt még feljebb. Én inkább ráköltök 1x a szigetelésre, és nem kell sokat fizetni a fűtésre, ha beüt mondjuk egy munkanélküliség.

Szigetelésre vannak arányok, ezeket én sem vágom fejből. Ahogy lefele mész a házon, úgy kell egyre vékonyabb ugyanahhoz az eredményhez. Hivatalosan asszem most 8cm kell az aljzatba, ezért szoktak 2x5centit rakni általában a népek maguknak. De aljzatba később már nem tudsz tenni, mert le lesz betonozva/burkolva. Egy tuti, én inkább a 3eft/nm burkolót választanám az 5e helyett, és a maradékot betenném szigetelésnek. :)

#1331 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 10:13

Ja, csak az az 5 vagy 10cm-es olcsó fajta nem aljzatba / födémbe való. 30 kg/m3-es testsűrűségű, nem lépésálló. Gyakorlatilag sz@rt se ér.  :rolleyes:
Ilyen helyre csak lépésálló gyapotot szabad rakni.

Szerkesztette: BigBear 2009. 10. 09. 10:13 -kor

42

#1332 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 10:41

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 11:13

Vagy cellt.  :up:

Sajna pont ez nem olcsó... De egy kecó eleve nem olcsó, és nem dobja meg annyira a kőccségeket. Pl falnál is sok nép megveszi a 44-es téglát, oszt rájön, h szigetelni kellene. Akkor már sokkal jobb a B30+15-20cm szigetelés. Még statikailag is erősebb.
Vagy a 20 centis tömör mészhomok tégla. Ott csak a koszorúnál van bibi, mert a 20 centi nem sok betonyt ad.

#1333 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 10:52

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 11:13

Ja, csak az az 5 vagy 10cm-es olcsó fajta nem aljzatba / födémbe való. 30 kg/m3-es testsűrűségű, nem lépésálló. Gyakorlatilag sz@rt se ér.  :rolleyes:

Földszintes lesz a házikó, nem tervezzük a tetőtér beépítését később sem, szóval a födémbe nem biztos, hogy muszály a lépésálló szigetelés...

Persze a CELL lenne a tuti, majd megnézzük, hogyan bírja a budget.

Amúgy nekem is a B30, vagy a Mátratherm 30-as tetszik, mert pl. egy Porotherm 44 N+F felára kiad egy 5-8 cm-es CELL szigetelést és annyi többletet nem ad...

#1334 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 10:54

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 11:52

Földszintes lesz a házikó, nem tervezzük a tetőtér beépítését később sem, szóval a födémbe nem biztos, hogy muszály a lépésálló szigetelés...

Amúgy nekem is a B30, vagy a Mátratherm 30-as tetszik, mert pl. egy Porotherm 44 N+F felára kiad egy 5-8 cm-es CELL szigetelést és annyi többletet nem ad...

A tetőre meg rakhatnál olyan cserepet, amit linkeltem. :)

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1335 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 10:59

Tuti nem kell oda. Lépésálló csak aljzatba kell. Fenntre olyat érdemes rakni, ami nem roskad idővel a felére. :)

Szerk: ekkora területnél a tetőteresen millákat spórolhatnál, és a kecó alakja minél közelebb van az ideális gömbhöz, annál kevesebb energiát igényel a fűtése. :)

Szerkesztette: leslie 2009. 10. 09. 11:01 -kor

#1336 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 11:05

Idézet: leslie - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 11:59

Tuti nem kell oda. Lépésálló csak aljzatba kell. Fenntre olyat érdemes rakni, ami nem roskad idővel a felére. :)

Szerk: ekkora területnél a tetőteresen millákat spórolhatnál, és a kecó alakja minél közelebb van az ideális gömbhöz, annál kevesebb energiát igényel a fűtése. :)

Szerk.: Tudom, hogy a tetőteresen millákat lehet spórolni, de ezt házat örökre tervezzük és nem akarunk 50-60 évesen lépcsőzgetni. Látom az őseimen, hogy 55-56 évesen már annyira nem faja az eltolt szintes ház (garázs-padlásszoba: 7+6+11+6=30 lépcsőfo)...

Szerkesztette: Bujdy 2009. 10. 09. 11:07 -kor

#1337 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 11:05

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 11:54

A tetőre meg rakhatnál olyan cserepet, amit linkeltem. :)

2011-ben lesz a kivitelezés, szóval addig még kiderül, hogy mennyi is lesz az annyi... ;)

#1338 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 11:22

Ha én nulláról építkeznék, olyanokat beterveznék  :Đ Pl fürdővizet eltárolnám wc öblítéshez. Bár lehet, kicsit habzana  :Đ

Idézet

#1339 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 12:20

Összességben véve jobban járhatsz azzal, ha a födémet átlagosan, a tetőt pedig alaposan leszigeteled.
Egyrészt így nem kell a lépésállósággal foglalkozni, másrészt pedig nem játszik egész évben egy hűtő-fűtő puffert a padlástér.
Arról nem is beszélve, hogy ha legalább tárolásra használni akarod a padlást, mégiscsak jobb, ha a nem ingadozik ott a hőmérséklet -10 és 50 fok között.

Téglában is érdemes a vastagabbra rámenni. Olyanokra is érdemes gondolni, hogy 10-15cm-es szigetelésre még viszonylag könnyű szerelni kívülről, de egy 30cm-es nikecellre már egy nagyobb lámpoát is kihívás feltenni.

Porothermből pedig HS téglát kell venni, kb 25%-kal jobb a hőszigetelése az NF-nél az eltérő sejtszerkezet miatt.

Ha nagyon masszív szigetelést akarsz, érdemes utánanézni az ISOTEQ házrendszernek is, bár mi ezt a technikát elvetettük, nem akartuk, hogy a ház falának belső oldala szigetelés vagy gipszkarton legyen.

#1340 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 12:22

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 12:05

Szerk.: Tudom, hogy a tetőteresen millákat lehet spórolni, de ezt házat örökre tervezzük és nem akarunk 50-60 évesen lépcsőzgetni. Látom az őseimen, hogy 55-56 évesen már annyira nem faja az eltolt szintes ház (garázs-padlásszoba: 7+6+11+6=30 lépcsőfo)...

Egyetértek, de... A tetőtér jól kihasználható gyerekszobáknak és tárolóterületnek. Csak azért nem érdemes csupasz, szigeteletlen padlást készíteni, mert nem akarsz oda szobákat kialakítani.

Téma megosztása:

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.