sziasztok!
tegnap este még elolvastam a Dell 2007WFP tesztet és ezzel kapcsolatban kérdeznék. egy ideig abban a tévhitben voltam, hogy képszerkesztésre azok a monitorok jók igazán, amiknek 1:1000 a kontrasztja. időközben már szinte mindegyikre ráírják ezt, sőt még magasabb értéket is, mert a dinamikus eljárásokkal megtuningolják az értéket. aztán a műszeres mérték kihoz mondjuk 800 alatti értéket, de ez már "csak" a mérés, nem a marketing.
valószínű, hogy inkább a színhűségre kellene lőnöm. ha a vesszőparipámat nézzük, ami jelenleg a Dell 2007WFP, akkor ott az A03-as revízió a teszt szerint lehet xVA vagy S-IPS panel is. ha az utóbbi, akkor megfogtam a főnyereményt, mert az az igazi a képszerkesztésre, nem?
tehát hiába "csak" 800:1 a kontraszt a
brossúrában, ha a színeket elég jól visszaadja és kalibrálás után még inkább tartja magát az eredetihez. jól látom a lényeget?
ajánlható egy ilyen monitor a magamfajta amatőr fotósnak? a képeimet elég sokat masszírozom a gépen, tehát valamilyen mértékben szeretnék a színhűségre támaszkodni. tudom, hogy messze nem professzionális szintű monitort választottam, de én sem vagyok hivatásos. de szeretnék jó kompromisszumot kötni, ha már átállok TFT monitorra.
köszönöm a türelmet!
üdv!
.
.
.