Talán valakinek hasznára lesz a személyes véleményem:
évekkel ezelőtt kezdő internetezőként Kaspersky-t használtam víruskergetőnek, ás Kerio-t tűzfalnak, szerintem tették a dolgukat rendesen. Amikor Win2000-ről átálltam XP-re, akkor gondoltam kipróbálok más vírusirtót is. Először a NOD jött képbe, majd az AVG ingyenes verziója, ezt használom azóta is. Amiért kitartottam mellette, csupán az, hogy a NOD a Kaspersky után talált vírust, az AVG pedig még a NOD után is.
Miután a Kerio-t (KPF) átvette a Sunbelt, akkor visszatértem egy régebbi Keriohoz (2.x.y). Az újabb verziókkal olyan problémám volt, hogy gyakorta összeakadt a Media Player Classic-kal. Hogy miért, arról fogalmam sincs, a kettes verzió megoldotta a gondot.
Kerioról utána az XP majd a Vista beépített tűzfalára váltottam át. Nálam bevált. Nincs, vagy nagyon minimális az erőforrás-igénye, és nem kérdezősködik minden program indításakor (arra ott az UAC

).
(Rövid ideig használtam Comodo-t is, az okra nem emlékszem, de nem vált be.)
Mivel a napokban újratelepítettem a rendszert, kipróbáltam a Rising AV-t, mert máshol ajánlották. Nekem nem jött be. Látványosan visszafogta a gépet, és nagyon egyszerű volt elveszni a beállításaiban (bár lehet, hogy az én képességeim bizonyultak kevésnek); számomra kényelmetlen és bonyolult is. A captcha viszont remek ötlet benne!
Amiket én használok:
- egyrészt router mögött vagyok;
- Win újratelepítésekor a biztonsági központ beállításai úgy, hogy "zöld" legyen, vagyis saját tűzfal aktív, frissítések automatikusan letöltésre kerülnek.
- víruskeresőnek AVG9, rendszeresen frissítve, telepítéskor víruskeresés, egyébként csak alkalmanként.
- Böngészés FF alól, itt aktív az AVG linkscannerje, valamint van egy 600kb hosszú hosts file.

- Időnként (kb fél évente) futtatok egy HijackThist és SpyBotot, de évek óta nem találnak semmit.
Következő újratelepítésnél kipróbálom az MS Security Essentialst is.
(Off: csodálom, hogy a tűzfal integrálása miatt még nem perelték be az MS-t.
https://forum.hwsw.h...tyle_emoticons/default/redface.gif)
Szerkesztette: John Black 2010. 03. 12. 21:58 -kor